monchitv
1. mar 2019

Začínam s kváskovaním 🙂

Prosím dáš mi receptík?

2. mar 2019

Ahoj, jasné rada. Ktorý receptík máš na mysli ?

4. mar 2019
4. mar 2019

Krásny výsledok, klobúk dolu!

4. mar 2019

Ahojte, mala som receptík od Nelkafood. Na nete má aj krásne videá. Pomôžu a nainšpirujú každého...
Domáce rožky z kvásku by Nelkafood

Rozkvas:
• 200g hladkej špaldovej múky
• 200g vody
• (2 polievkové lyžice kvásku lievito-Madre alebo) 1 polievková lyžica ražného kvásku
Cesto:
• 450g hladkej múky na kysnuté cesto (Babičkina voľba)
• 155g vody
• 20g soli
• 40g masla (alebo masti)
• 1 kávová lyžička medu
Na dokončenie:
• voda

Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. A to tak, že v miske zmiešam múku, vodu a kvások. Poriadne premiešam, prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín. Po uplynutí tohto času je rozkvas úplne plný bubliniek a vyzerá dosť riedko (je tak to je správne). Následne k rozkvasu primiešam preosiatu múku, vodu, soľ, masť a med. Vypracujem jemné od misky sa odlepujúce cesto, (teraz je cesto hrubé a nepoddajné) prikryjem a nechám pri izbovej teplote postáť 20 minút. Cesto z misky vyberiem a premiesim. Rázom tak získa jemnú a veľmi hebkú štruktúru, vrátim ho do misky prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň 2x preložím tak ako pri chlebíku. Cesto prekladám preto, aby získalo na pevnosti. Po vykvasení si celé cesto odvážim a rozdelím na 14 rovnakých častí (pričom jedna by mala mať okolo 86g). Každú časť cesta pomocou ruky vytvarujem do bochníkov, ktoré nechám pod fóliou odpočívať približne 20 minút. Následne každý jeden bochník rozvaľkám do tvaru trojuholníka. Ten zrolujem tak ako pri croissantoch. To znamená, že od širokej časti smerom k špicu rožka. Rukami ešte cesto pregúľam a vytvarujem do tvaru rožka. Natočila som Vám video, kde je presný postup stáčania. Prenesiem na plech vystlaný papierom na pečenie, postriekam vodou, prikryjem fóliou a nechám stáť (kvasiť) pri izbovej teplote, kým zdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne 3-4 hodiny. Rúru si rozohrejem na teplotu 230 stupňov s ventilátorom. Vykvasené rožky postriekam vodou (najlepšie na to použiť rozprašovač). Pečiem so záparou približne 15 minút. Po upečení rožky nechám vychladnúť na mriežke, kým nebudú studené. Majte sa a smelo do kváskovania 🙂

4. mar 2019

@monchitv ja by som chcela na tie škoricový záviny foto č.1

5. mar 2019
Komentár bol odstránený

Osie hniezda inak 🙂
tento receptík som si tiež požičala zo stránky Nelkafood a je výborný. Trošku som ho obmenila v plnke. Pôvodná je sypká, treba pridať med, alebo mlieko, maslo. Kto má čo radšej. Dôvod je len aby sa plnka nerozsypala.

Rozkvas:
150 g hladkej špaldovej múky
40g cukru
65g vody
1 polievková lyžica kvásku
Cesto:rozkvas+
300g hladkej špaldovej múky
štipka soli
1 žĺtok
120g mlieka
100g cukru
štipka vanilky
100g masla
Na dokončenie:
3-4 polievkové lyžice mletej škorice
2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru
trocha mlieka, masla, alebo medu, aby sa plnka nesypala
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások (vznikne husté cesto, ktoré premiesim rukou). Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený, zväčšil svoj objem a je plný bubliniek. Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť. Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem jemne od nádoby sa odlepujúce cesto. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnetiem a rozdelím na 4 rovnaké častí. V miske si zamiešam škoricu s cukrom a trocha mlieka, masla,alebo medu. Každú časť cesta rozvaľkám a natriem pripravenou škoricovou plnkou. Zrolujem na šulec-závin, ktorý ešte preváľam po doske. Takto pripravený šulec -závin pozdĺžne rozrežem a zapletiem. Ak si chcete pozrieť ako na to, podrobné video je tu. Premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3-4 hodiny, kým cesto znásobí svoj objem. Rúru si rozohrejem na 230 stupňov. Ak už mám pletenec nakvasený vložím ho do vyhriatej rúry a pečiem približne 7 minút. Následne teplotu znížim na 170 a nechám piecť približne 20-30 minút. Treba si to odsledovať podľa svojej rúry. No a to je všetko, takto si ľahko pripravíte či už škoricové, alebo kakaové hniezda, ktoré môžu mať podobu či už pletenca alebo hniezda. Nezabudnite piecť, zdieľať a komentovať. Rada sa totižto posúvam ďalej a ak mi dáte spätnú väzbu budem vedieť, či sa vám recept páči a ako sa vám darí ho upiecť 🙂

5. mar 2019

@ruza112 Ahoj, to sú tie osie hniezda inak...Maj sa🙂

10. mar 2019

@monchitv a už ho vidím opíšem ďakujem

11. mar 2019

@monchitv prosím ťa napíšeš mi ako sa robí kvások?

29. mar 2019

Ahoj, na tejto stránke nájdeš návod a ak by sa ti to nepodarilo, tak môžeš poprosiť niekoho z okolia Kvásková mapa aby ti daroval... https://kvaskovanie.sk/navod-zalozenie-kvasku/

8. apr 2019