icon
61 / 350
Pšenový-jablkový nákyp
avatar
monda17
autor

Suroviny:
1 a ½ šálky pšena, 1 a ½ šálky vody,
1 a ½ šálky kokosového mlieka, (dala som ryžove)
4 väčšie jablká, nastrúhané,
4 vajcia, 3 – 4 PL medu,
2 PL masla ,
1 ČL mletej škorice,
1 ČL vanilkového extraktu,
3 hrste hrozienok,
3 hrste nasekaných lieskovcov (dala som mandle)

Postup: Najprv som si lieskovce nasekala na hrubšie kúsky a opiekla na suchej panvici do chrumkava a jablká ošúpala a nastrúhala na hrubo. Pšeno som si nasypala do hlbokej misy a zaliala horúcou vodou, premiešala som a vodu zliala. Opakovala som aspoň ešte 2x. Takto sa pšeno zbaví horkosti.

Do hrnca som si pridala vodu, mlieko, med, škoricu, vanilkový extrakt a prepláchnuté pšeno. Pšeno som varila 15 – 20 minút za občasného premiešania (pšeno nezakrývajte pokrievkou). Do mierne vychladnutého pšena som primiešala žĺtka, prepláchnuté hrozienka, orechy, maslo a jabĺčka. Zapekaciu misu som vymastila maslom (môžete použiť aj papier na pečenie) a zmes pridala do misy. Zapekala som 30 minút pri 180 stupňoch. Zatiaľ, kým sa pšeno pieklo, vyšľahala som si sneh z bielkov (kto má rád sladšie, tak pridajte cukor do snehu). Pred dopečením som sneh rozotrela na vrch pšena a zapiekla ešte na cca 5 – 10 minút. Podávame ako sladký hlavný obed alebo výborne poslúži ako dezert, po vychladení. Dobrú chuť! 🙂

Odpovedz
28. mar 2014
avatar

vyskúšam ďakujem za recept

Odpovedz
24. mar 2015
avatar

..mnam, mnam aj ja vyskúšam...:D

Odpovedz
17. apr 2015
avatar

@monda17 myslis, ze by som mohla maslo nahradit kokos.olejom? Vajicka asi nenahradim, ale tak raz za cas mi to neublizi

Odpovedz
28. apr 2015