1 / 1

    Psoriáza najmä vo vlasovej časti býva často zamieňaná aj so seboroickou dermatitídou. Tu sú základné rozdiely:

    PSORIÁZA - ložiská sú hrubšie, šupiny sú striebristé, zvyčajne suché, ložiská sa nachádzajú vo vlasoch a typicky presahujú 1-2 cm aj na neovlasenú časť kože. Psoriáza u mnohých ľudí začína často práve vo vlasoch.

    SEBOROICKÁ DERMATITÍDA - sa drží len vo vlasoch, šupiny môžu byť drobné suché alebo žlté mastné, viac alebo menej svrbí. Typické je postihnutie tváre (čo býva pri psoriáze skôr výnimočné). Začervenanie a šupinky sa nachádzajú na vnútornej časti obočia, na koži medzi obočím, na čele, na nosových krídlach a na ryhe medzi nosom a kútikmi úst, u mužov aj v zarastenej časti teda na brade a fúzoch.

    Začervenanie a šupiny v ušiach môžu byť pri oboch diagnózach.

    Ak neviete či máte vo vlasoch psoriázu alebo seboroickú dermatitídu, skúste urobiť jednoduchý test. Použite šampóny proti lupinám každý deň po dobu 10-14 dní. Ak je to seboroická dermatitída, nález sa výrazne zlepší alebo dokonca úplne vymizne. Ak je to psoriáza, tak sa nič nezmení.

    Dôležité je ešte poznamenať, že psoriáza a seboroická dermatitída sa môžu často vyskytovať súčasne.

    17. okt 2017

    Je možné mať psoriazu ohranicenu napr. len na koleno. Niekoľko rokov mám na jednom kolene, {istý čas som mala aj suchsie lakte} jedna dr. hovorila dermaditida druhá psoriaza.

    17. okt 2017

    @dovolenka2
    Áno, menšie a ľahšie psoriázy môžu byť ohraničené iba na lakte a kolená, dokonca iba na jeden lakeť či koleno.

    17. okt 2017
    17. okt 2017

    Može sa psoriaza nachadzat v oblasti na hrudi medzi prsiami vo forme okruhlych cervenych fliacikov cca 1cm alebo je to v tejto casti skor prejav seborea?

    17. okt 2017

    @mudr_peter_kozub dobrý deň, tiež mám problem s niečim takym čo opisujete ale neviem či je to psoriaza, mala som suche lozisko na stehne asi 7rokov to zmizlo , a urobili sa mi na laktoch a tie mam uz tiez asi 6ty rok, lekarka to nikdy neriesila vzdy len.natierat. je to cervene , zhrubnute a šupe sa koža. Čo ma hnevá viac ze presne to iste sa dalo synčekovi 9 mesačnemu na lico. Pridavam foto mojho lakťa. Ďakujem.za odpoveď

    17. okt 2017

    @nataliaska Fotka je strašne presvietená. Zdá sa mi to alebo sú tam aj pľuzgiere a mokvanie? Ak hej, tak je psoriáza menej pravdepodobná. Svrbí to? Psoriáza zvyčajne nesvrbí. V prípade 9-mesačného synčeka to môže byť skôr atopický ekzém, ktorý sa v tomto veku často objavuje práve na lícach.

    17. okt 2017

    @mudr_peter_kozub tak tato siahodlha informacia mi velmi teraz pomohla. Bola som presvedcena ze mam psoriazu. Vo vlasoch supinate loziska, svrbiace, niekedy su take ze idu odskrabnut a zostane krvave miesto..inokedy su to suche supiny. Su to také mensie loziska, centimetrove supinate flaky co svrbia. Belosalic mi vzdy pomohol. Ale len na chvilu. Stipala ta vodicka hroznee ☹ no tyzden bol pokoj. A tak som vlastne fungovala rok. Potom bol pokoj, dva mesiace. a zrazu bum. Vo vlasoch ovela vacsie mnozstva cervenych svrbiacich supinatych lozisk, na koreni nosa cerveny flak pokryty supinami, po bokoch nosa, resp v tych zahyboch, vyrazne cervene flaky, sucha koza az praskliny sa robili..to iste v usiach. Od porodu som v jednom kolotoci. Nestastna zufala som si objednala taku masticku z ciny a po tej mi to zmizlo...na pol roka! Zrazu sa to vratilo. Na tvar , tie iste miesta ale nie tak vyrazne. Usi na minimum. Ale hlava....des. Vyskusala som snad vsetky sampony, horor. Skrabala som sa az do krvi ☹ supiny este horsie. Momentalne som natrafila na Shaumu proti lupinam so zinkom. Relativne je to lepsie. Umyvam kazdy druhy den a citim ulavu aj ked nie 100%nu. Niekedy to je horsie inokedy lepsie.... podla toho co pisete za ten sampon, tak zrejme psoriaza sa ma netýka, aspon nie vo vlasoch. Ako si inak pomoct, netusim ☹

    17. okt 2017

    @mirkapsnupydog
    To je skôr prejav seboroickej dermatitídy.

    @tomaskovamama
    Ak je to take strašné, určite navštívte dermatológa. Na tvári pôjde asi skutočne o seboroickú dermatitídu, vo vlasoch sa môže jednať aj o mix. Ale keďže to z času na čas zmizne a pri šampónoch proti lupinám sa to zlepšuje, tak aj tu to skôr svedčí pre seboroickú dermatitídu. Schauma je fajn. Skúste ju používať každý deň, aj keď viem, že pre ženu s dlhšími vlasmi je to náročné. Belosalic štípe len keď sú ložiská rozškriabané. Ako som písal na začiatku, dermatológ ktorý Vás uvidí, zhodnotí Váš stav a doporučí potrebnú liečbu.

    18. okt 2017

    @mudr_peter_kozub syn ma na hlave take 3 cerveno ruzove skvrny okrem toho nic....predtym mal supiny ale vymyzli.

    18. okt 2017

    @31majka12
    Môže aj nemusí to byť psoriáza, musel by som to vidieť. Ak to svrbí, mohla by to byť skôr seboroická dermatitída. Skúste použit denne šampóny proti lupinám aspoň 10 dní a uvidíte či to zmizne.

    18. okt 2017

    @mudr_peter_kozub nesvrbi...vyskusame dakujem

    18. okt 2017

    @mudr_peter_kozub tak este jedna foto bez blesku. To co sa javilo ako zlte je zhrubnuta koža ktora sa šupe, pod nou je cervena pokožka, nesvrbi to ani neboli . Ked bol mensi mal atopicky ekzem natierali sme dva tri dni mastou od koznej a dobre toto uz ma 4ty tyzden, skusala som masticky ale nic, tak mu to potieram.s aloe vera, trosicku sa mu to zacelilo. Zajtra mame poradnu tak sa urcite budem.nato zase pytat lekarky. Este ku mne som chcela napisat ze ked som mala stresujuce obdobie maturity a k tomu dalsie veci taketo suche loziska sa mi dali takmer na cele telo, vtedy som bola u dermatovenerologicky a presvietila ma neakou lampou povedala ze tam mam kvasinky a predpisala vazelinu a sampony od biodermy. Teraz mam vsak iba to na tom lakti , to mi ostalo ako jedine po tom.vysype co bol.na celom tele a nech davam nato hocico nemizne to .

    18. okt 2017

    @nataliaska
    Ďakujem za fotku, toto by už mohla byť psoriáza - začal by som s Belosalic masťou 3x denne, k tomu intenzívne premasťovanie hydratačným krémom, hodnotenie efektu tak o 2-3 týždne. Dajte vedieť potom ako ste dopadli so synom v poradni, prípadne mi pošlite fotku do súkromnej správy, nech tu na fóre nie je niečo, čo sa netýka danej témy.

    18. okt 2017

    ak este mozem otazku, toto je podla vas psoriaza? neviem preco sa to deje, ale zacnu sa mi robit mikrotrhlinky na vrchnom lozku prstov na ruke. Niektore hlbsie, niektore nie. No kedze s rukami stale robím, stipe to a je to bolestive. Prva foto je uz cca 2-3den po vypuknuti..ked po faze trhliniek pride zacervenanie, zacne sa mi lamat aj necht, pokozka na tom prste je ako keby zapalena, sucha, stipe.. neviem kedy to pride, neviem na ktorom prste, ci na vsetkych ci na nejakych len, vzdy to su ine prsty, neviem co je spustacom, ..no mastim calciovou, vecer dam bavlnene rukavice na vymastenu ruku a do par dni sa spravi nova koza (druhy obrazok) taka zhrubnuta, ktora sa aj osupe a zas mam normalne prsty. vzdy je to rovnaký priebeh. vas nazor?

    18. okt 2017

    @tomaskovamama
    Takéto prejavy môžu byť pri viacerých ochoreniach, ale na psoriázu by som nemyslel. Nemáte Vy alebo niekto vo Vašej rodine atopický ekzém alebo astmu?

    18. okt 2017

    @mudr_peter_kozub dakujem za odpoved a popravde neviem ci niekto v rodine ma atopicky ekzem ale astmu isto nie. Aspon o tom nic netusim.

    19. okt 2017

    @mudr_peter_kozub dakujem za odpoved , k lekarke este len pojdeme je to aj moja obvodna , keby ju poprosim myslite ze mi predpise sj ona tu masticku ?

    19. okt 2017

    @nataliaska
    Na doporučenie kožného lekára ju predpíše určite, bez doporučenia neviem, myslím že tiež môže, ale tým si nie som tak istý.

    19. okt 2017

    @mudr_peter_kozub .Dobry den.Mam podozrenie na psoriazu.Ma ju aj matka.Na lakty mam kruzok ktory nesvrbi no zda sa mi ze sa zvacsuje..Dakujem

    21. jan 2018