1 / 1

    Dobrý deň,zaujímali by ma podmienky pre biologickú liečbu tohto ochorenia.Ďakujem.

    16. okt 2017

    @teki1 Dobrý deň, podmienkou je dostatočne veľký rozsah psoriázy (existuje na to vzorec - tzv. PASI skóre a pre biologickú liečbu musí byť hodnota nad 12) a absolvovanie tabletkovej liečby (ak nie sú obzvlášť závažné kontraindikácie, tak všetky 3, ktoré sú na Slovensku dostupné). Ak sú splnené obe podmienky, každá poisťovňa pacientovi biologickú liečbu schváli.

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub Ďakujem za odpoveď. 🙂

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub môže byť psoriáza len vo vlasoch, prosím?

    16. okt 2017

    @tigrica182 Určite áno, tam zvyčajne aj začína.

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub muž má už roky ale len vo vlasoch. Viete mi poradiť čo má to?

    16. okt 2017
    16. okt 2017

    @tigrica182 Buď má psoriázu alebo seboroickú dermatitídu. Seboroickú dermatitídu viete vylúčiť alebo potvrdiť ak by používal 10-14 dní DENNE šampóny proti lupinám.

    16. okt 2017

    Dobry den ja mam psoriazu po otcovi on mal skoro na celej casti tela na tvari rukach vsade. Ale ja sa zatial drzim beriem vitamini staram sa o to aby mi to nevyslo ale mam suchu pokozku hlavy lupiny suche pouzivan naschval len prirodne sampony . Mala som uz aj od Dr. Ale nic nepomohlo ani z lekarne

    16. okt 2017

    Dobry de.Byva prosim psoriaza i v oboci? ja som bola u dr, mala som problem s celom a lupiny mam uz hadam od puberty. vraj sebeora. existuje prosim i dajaky iny znak ci sa jedna o psoriazu? dakujem
    @mudr_peter_kozub

    16. okt 2017

    @lkll Skúste šampóny proti lupinám používať DENNE. Ak sú to len lupiny (teda tzv. seboroická dermatitída), tak by mali byť do 2 týždňov preč.

    @jajka78 Taktiež by aj vo Vašom prípade mohlo ísť o seboroickú dermatitídiu, ktorá sa typicky vyskytuje na vnútornej strane oboch obočí, medzi obočiami, v záhyboch pri nose a od nosa k ústnym kútikom a vo vlasoch červené alebo len šupinaté ložiská nepresahujú vlasovú líniu, kým pri psoriáze ju presahujú asi o 1-2 cm, V ušiach sú prejavy ako seboroickej dermatitídy, tak aj psoriázy.

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub škúšala som a nič nepomohlo moze psoriaza spricinit padanie a lamanie vlasov?

    16. okt 2017

    @lkll Ak je zápal kože rozsiahly, tak môže.

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub používal proti lupinam šampóny a žiadna zmena

    16. okt 2017

    @tigrica182 Každý deň a aspoň 10 dní? A vôbec sa to nezmenilo? Ak nie, tak sa môže skutočne jednať o psoriázu. V takom prípade doporučujem vyšetrenie a liečbu u dermatológa - tá sa riadi podľa aktuálneho stavu ložísk.

    16. okt 2017

    A vtedy chyba dajaky vitamin? Ja som chudokrvna a mala som i malo vitaminu b12.
    @mudr_peter_kozub

    16. okt 2017

    @jajka78 Skôr ide o reaktivitu na premnoženosť kvasiniek (býva mastnejšia pleť). Zhoršovanie je po stresoch, infektoch a zmenách počasia.

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub môžem sa spýtať, prosím, ktoré konkrétne liečivo z biologík má najlepší efekt na toto ochorenie? Veľká vďaka 🙂

    16. okt 2017

    @zora53 Všetky 🙂 Závisí to od pacienta, biologickú liečbu mu šijeme na mieru. Prvá skupina biologík tzv. TNFalfa blokátory je najlepšia ak je súčasne postihnutie kĺbov. Patrí sem napríklad Humira, Enbrel alebo Remicade. Pohodlná aplikácia raz za 3 mesiace a dávkovanie podľa hmotnosti je pri druhej skupine biologík (Stelara). Táto je vhodná aj u ťažkých kardiakov. Posledná skupina a zároveň najrýchlejšie zaberajúca (Cosentyx, Taltz), sa môže predpísať až po zlyhaní niektorého z predchádzajúcich biologík. V praxi sú naozaj všetky dobré. Napriek tomu sa môže stať, že niekomu niektoré biologikum nesadne, teda že nefunguje dostatočne. V takom prípade ho zmeníme. Každému skôr či neskôr nájdeme to je vhodné a ideálne biologikum 🙂

    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub dobry vecer.je toto psoriaza alebo ekzem??? Mame kortikoidy zaberu na chvilku a zas sa to vyhodi...nevieme co to spusta,k alergologicke ideme na prvovysetrenie 2.11.

    16. okt 2017

    @voskovka Fotka nie je veľmi ostrá, ale na psoriázu to nevyzerá. Ale ak je to naliečené kortikoidmi, môže byť obraz skreslený a kľudne to môžu byť aj takmer zhojené ložiská psoriázy. Ak to svrbí, možno uvažovať o ekzéme. Ak to bolí, tak aj o niečom inom.

    16. okt 2017

    A co je prosim dobre na premnozenie kvasiniek? Je pravda ze i strees ale taky bezny a zmeny pocasia mi zmenili plet kedze som byvala dennodenne doobeda poobede v kazdom pocasi niekolko hodin vonku kocikovat.
    @mudr_peter_kozub
    To celo mavam cervene i svrbive.

    16. okt 2017

    @jajka78 Pomôže len starostlivosť o pleť - odmasťovanie a prípadne preventívne používanie lokálnych antimykotík - napr. Imazol, Batrafen raz za deň alebo raz za 2-3 dni. Stres, choroby a zmena počasia (nezáleží či ste vonku) ju však môžu aj tak spúšťať, nakoľko máte k tomu predispozíciu. A samozrejme na začervenanie kombinovaný krém Imacort (kortikoid + antimyotikum).

    16. okt 2017

    moj manzel chodi teraz povysetreniach aby mohol dostat bioliecbu ale mu nasadili liecbu tabletkovu tusim otezu a po 3 tyzdnoch je vidiet velky rozdiel chcem sa spytat v com je bioliecba lepsia dakujem

    16. okt 2017

    Ako sa da zistit ci mam psoriazu aj na klboch pred dvanastimi rokmi mi bola potvrdena L40 po porode pred 7r mi zmizla a teraz sa objavy len jedno male lozisko ked sa schladi alebo je stresove obdobie

    16. okt 2017

    @martika67 Biologická liečba má rýchlejší nástup účinku a je pohodlnejšia (injekcie sa pichajú raz za týždeň až raz za 12 týždňov), taktiež pôsobí lepšie na kĺby. Otezla je pomalšia, ale na druhej strane to nie je imunosupresívum, teda netlmí imunitu. A netreba pri nej robiť rozsiahly panel vstupných vyšetrení, ani kontrolné odbery počas liečby. A dá sa predpísať aj na menší rozsah psoriázy (samozrejme po zlyhaní základnej tabletkovej liečby).

    @jaruska869 Psoriázu na kĺboch najlepšie stanoví reumatológ. Typické je postihnutie drobných kĺbov prstov, opuchy a bolesti či začervenanie. Taktiež postihnutie tzv SI kĺbov chrbtice. Pomôže aj RTG, prípadne sono šľachových úponov.

    16. okt 2017
    16. okt 2017

    @mudr_peter_kozub dobrý deň, ja mám psoriazu potvrdenú,mám ju od asi 9r.v 20 mi potvrdili aj psoriaticku artritídy. Posledných 6r som sa o psoriazu vôbec nestarala,pre tehotenstva a dojčenie.Predtym som používala kortikoidy a tie som vylucila,lieky(maste) doporučene lekárkou,nepomáhali vôbec.Zatial ešte kojim,ale už je načase sa jej začať venovať,lebo po skončenom dojčení pri prvom a druhom synovu mi vyšli nové ložiská.Napadnute mám vlasy,krk,pod prsiami,v mieste kde mi robili sekciu,nechty,pupok a myslím že aj päty ,kĺby..určite treba asi prv navštíviť moju dermatologicku,ale kto určuje tu biologicku liecbu ,aby mi ju poisťovňa hradila.Dakujem

    17. okt 2017

    @simcatko11
    Na biologickú liečbu máte nárok, ak máte dostatočný rozsah psoriázy (podľa opisu ho máte) a prešli ste všetkou dostupnou tabletkovou liečbou (tú ste asi vôbec nemali). Ak spĺňate obe podmienky, máte automaticky nárok na biologickú liečbu. Kožná doktorka Vás v takom prípade odošle do centra pre biologickú liečbu.

    17. okt 2017

    @mudr_peter_kozub tabletky,nie nespomínam si,ďakujem za radu,

    18. okt 2017