nelinkabublinka
19. aug 2016
2471 

Čo s volným časom?

Je deväť hodín doobeda. Otváram dvere na spálni a naschvál robím menší buchot v kuchyni, aby sa krpaňa pomaly zobudila. Máme 10 minút na oblečenie, nadesiatovanie, nalodenie do auta a vyštartovanie, aby sme nemeškali. No nič, musím ju zobudiť. Inak to nejde. Čaká nás prvá hodina.
Samozrejme mrnčí. Čoby nie, aj ja by som mrnčala, keby ma niekto budí. V polospánku ju prebaľujem, obliekam, do ruky vyfasuje ovocnú taštičku a po ceste k autu jej obúvam topánky. Zamykám dom, sadám do auta a rýchle a zběsile uháňam do susedného mesta na krúžok hudobno-pohybových hier.
Miesto na parkovanie žiadne, v duchu hreším, nahlas nemôžem, už začína hovoriť. Aby som to nemala moc jednoduché, začína popŕchať. Dieťa na rukách, tašku s vecami cez rameno a obľúbená hračka pod pazuchou a ja musím ísť cez pol sveta. Kým prídeme do cieľa, sme mokré ako myši. Ešte aj tá recepčná na mňa pozerá, ako na zjavenie. Vo výťahu sa zazriem v zrkadle a chápem prečo. Na ksichte roztečená riasenka, že vyzerám ako leader skupiny Kiss a tričko mokré, akoby som ešte k tomu práve dohrala koncert svojho života.
Do správnych dverí sme našťastie trafili, vlhčené vreckovky zo mňa vo výťahu urobili opäť človeka a tak som sa celá nabudená tešila na náš spoločný krúžok. Mamičky tam boli sympatické, lektorka tiež. Prostredie príjemné. Čo viac si priať? No možno dieťa, ktoré by z toho aj niečo malo. Prvý cvik. Poľahnutie detí na fitloptu a gúľanie dopredu a dozadu. Realita - moja dcéra plače, fitlopty sa bojí, krk mi doškriabala, že by sa ani v tých odtieňoch šedej za také sado maso nehanbili a drží sa ma ako kliešť. To isté sa opakuje na bilibku. Tunel nepodliezla, na karimatku si neľahla, loptičku hádzať nechcela a bublifuk fúkať nevedela, zato sa ho poriadne napila. Ja zisťujem, že potrebujem silnejší antiperspirant, dve tričká na prezlečenie a pravdepodobne dostatočné dlhú časovú pauzu, kým si hodinu opäť zopakujeme.
Takto nejako vyzeral náš prvý pokus o zapojenie sa do nejakého krúžku určeného pre najmenších. Krpaňa nemala ani rok a pol a v tej chvíli som sa zaprisahala, že minimálne takú dobu veru ani ďalší krúžok neabsolvujeme.
Poviete si, moderné mamy. Nevedia, čo od radosti so sebou. Či kam s konope. A tak sa stane, že aj s ani nie dvojročným dieťaťom pendlujú z plávania na angličtinu, z angličtiny na hudobnú, z hudobnej na tanečnú. Stojí to peniaze, čas, benzín alebo minimálne dezén na bicyklových gumách. A to všetko len preto, aby vychovali malých polobohov a mohli pri kávičke s kamoškami riešiť koľko ich vyjde každodenné dochádzanie do školy pre nadané deti, hoc ich ratolesť nemá ešte ani tri.
Pohľady na trávenie voľného času s deťmi sú rôzne. Tak ako aj naše deti. Kým Aničku dennodenné dochádzanie na nejaký freestylový krúžok detského hipp-hoppu ničí, Jennifer by zničila aj Chucka Norisa skríženého s Duracell zajačikom. A tak hovorím, prečo nie, keď to rodičovi aj dieťaťu vyhovuje?
Veľkú rolu zohráva aj vek či zrelosť dieťaťa. Úlohou každej mamy je vycítiť, či to má zmysel a význam. Či na hudobnú chodí len preto, že ich lektorka označuje na Facebooku a malý je na tých fotkách taký rozkošný, alebo sa dieťa teší a tento spôsob trávenia voľného času ho napĺňa. Ja som svoje predsavzatie vyhýbania sa akýmkoľvek krúžkom odložila a tak sme vyskúšali tanečnú, a v tom krpaňa našla.
Naši najmenší sa potrebujú hrať. Potrebujú voľný čas. Len tak. Pre seba. Mať čas, len tak si v pokoji sadnúť s mamou, prelistovať knižku alebo variť z piesku na ihrisku. Faktom však zostáva, že v tomto období si postupne osvojujú základy sociálnych skúseností a dôležité návyky. Rodičia by mali deti učiť ako pozitívne tráviť voľný čas. Aj podľa odborníkov by prirodzenou súčasťou voľnočasových aktivít mali byť záujmové krúžky. V kolektíve vrstovníkov získavajú skúsenosti a návyky, ktoré inde nezískajú. Rozvíjajú si svoje zručnosti a talent. Ak dieťa navštevuje krúžok kde sa dobre cíti, má to samozrejme dobrý vplyv na jeho psychiku a posilňuje to jeho sebavedomie. A šťastné dieťa = šťastná mama. Čo viac si priať?
Aké máte vy názory na krúžky pre najmenšie deti? Navštevujete nejaké? Podeľte sa so svojou skúsenosťou vo WIKI, stačí kliknúť sem a ja vás odmením srdiečkom.

Začni písať komentár...

Odošli