nelinkabublinka
15. apr 2016
30599 

Stáva sa aj v lepších rodinách - campylobakterióza

Je večer. Malá sa už štvrtý raz pokakala. Začína plakať. Nie zlostne, ale boľavo. Žeby zúbky? Okúpem ju, ponatieram a aj napriek jej protestom odmeriam teplotu. 37,3. Šípim ťažšiu noc.

Po bežných kúpacích rituáloch a večeri ju ukladám doprostred manželskej postele, priviniem si ju a nosmi opreté k sebe si vychutnávame túto spoločnú chvíľku. Je nepokojná, no zaspí rýchlo.

S ťažobou vyliezam z perín, preložím ju do postieľky, prikryjem paplónikom a ešte chvíľku pozorujem spomedzi tyčiek na postieľke. Vidina povinností ma v duchu kope do zadku a vraví - zdvíhaj sa, robota stojí!

Handsfree v ušiach, žehlička v ruke a manžel „na dráte“. Kecáme, ako vždy, ako sme sa mali, čo nové doma, čo jeho Bambuľka. Vtom plač. Myslela som, že sme ju zobudili. V duchu si nadávam, že som mala rozprávať tichšie. Jemne otváram dvere do spálne, beriem ju do náručia a snažím sa utíšiť. Väčšinou ju stačí pohladkať, pomojkať a je dobre. Dnes plač neutícha, stupňuje sa. Manžela nepočujem, on počuje len nárek.

Rozhovor musí ísť bokom, snažím sa utíšiť malú. Nedarí sa. Och, tie zuby sú až také potvory?! Plače stále. Trvá to dlho, možno hodinu, možno dve. Prechádzam sa v náručí s ročným dieťaťom a snažím sa ju utíšiť, pomôcť, uľaviť jej. Zrazu cítim, že je pokakaná opäť. A v tom plač ustal. Hm, to zuby nebudú. Vysilená s oroseným čielkom zaspáva v mojej náruči. V noci sa budí na mliečko. Dostáva namiesto toho nemliečnu kašu do fľaše s ryžovým odvarom. Ten istý scenár, ten istý plač, ktorý sa končí opäť pokakaním.

Na druhý deň nás lekárka vyzbrojila liekmi proti hnačke, probiotikami a minerálnym nápojom proti dehydratácii. Diéta naordinovaná, už len aby to dieťa chcelo jesť. Výsledky výteru budú až v pondelok. Jasné, že všetky deti musia ochorieť v piatok! Tým menej poslušným rodičom niekedy aj v piatok v noci, alebo v sobotu ráno. Aby náhodou neobišli pohotovosť.

Víkendové menu: sucháre, varená mrkva, zemiaky a ryža. Zo suchárov robila tými svojimi štyrmi zubami strúhanku, ale v bruchu toho moc nezostalo. Bolesti diétou trošku ustali. Ale stále bola nesvoja. Ledva som čakala na výsledky z výterov. V pondelok mi sestrička oznamuje, že je všetko v poriadku. Nechápem, ale teším sa. Možno len nejaká viróza. Pokračujeme v naordinovanej liečbe a stále sa trápime. V utorok ráno mi zvoní telefón, na displeji svieti meno pediatričky.

„Dobrý deň, je mi ľúto, ale prišli ďalšie výsledky z labákov a kultivácia preukázala prítomnosť Campylobaktera. Príďte s malou pre antibiotiká.“

'Bože to moje dieťa musí mať všetko', pomyslím si, kým som si zase neprečítala, čo to je za „zvieratko“ v tom malom brušku. Zdrojom nákazy je hlavne kontaminovaná potrava. Ochorenie vzniká pri nedodržaní základných hygienických zásad a porušení správnych postupov pri príprave jedál. No ty brďo, hanba na tri zimy!

Baktéria z umytého kuraťa

Pamätám si, ako približne pred tromi rokmi v telke často opakovali reportáže, ako sa nesmie kura pred prípravou umývať. Môže byť infikované baktériami, ktoré sa teplom zničia, ale vodou môžu zaneplešiť celý dres, linku... Vtedy som sa pousmiala. Vždy sme kura umývali, to čo sú za novoty?

No uvedomila som si, že kedysi bolo kura kuraťom a nie biologickou zbraňou. Antibiotiká jej zabrali rýchlo. Po týždni sme absolvovali pre istotu ešte tri kontrolné výtery. Boli negatívne a lekárka vyniesla ortieľ, že malá je zdravá.

Moje podvedomie pomaly zatláčalo trampoty do úzadia, no príprava jedla pripomínala skôr operačný zákrok a kuchyňa chirurgickú sálu. Niežeby sme predtým nedodržiavali čistotu pri varení, no niektoré prehrešky pravdepodobne zapríčinili to, že si tým malá musela prejsť. Vyčítala som si to, no nevedela som nájsť odpoveď, kde som spravila chybu.

Výzva z epidemiológie

Po týždni mi zvoní pri dverách poštár. Prehodím na seba vlniak, ktorý visel poruke na vešiaku a utekám k bránke. Vyhýbam sa pomedzi husté dažďové kvapky a podpisujem prevzatie. Rukou napísaná adresa prezrádzala náhlivosť odosielateľa. Pozriem do horného ľavého rohu a zrýchli sa mi tep, dych sa prerýva hlbšie v hrudi a roztriasli sa mi ruky. Regionálny úrad nad zdravotnou starostlivosťou - oddelenie epidemiológie. Poslali mi výzvu na rozhovor kvôli infekčnému ochoreniu dcérky.

Očami hltám každé slovo a na čelo mi vystupuje studený pot. Kontaktovať nás môžete aj telefonicky v dňoch tých a tých, od – do. Pozerám na hodinky. O 5 minút 12. Aké príznačné. Ešte 5 minút by mali byť k dispozícii. Vytáčam číslo. Na druhej strane sa ozve milá pani, ktorá sa so mnou rozpráva ako s rovnocenným partnerom, ako s vystrašenou mamou, nie ako mentor, ktorý má karhať.

Pýtala sa ma základné otázky, čo malá papá, ako prebieha príprava, čo jedla približne desať dní pred prejavením príznakov. Rozprávali sme sa asi pol hodiny. Potrebovali vylúčiť možnosť epidémie. K tomu, z čoho to dostala, sme jednoznačne nedospeli. Ako pravdepodobný zdroj nákazy označila polievku, v ktorej som rozšprúdlovala vajíčko. Vraj to nie je dostatočná tepelná príprava pre rok aj dačo staré dieťa. Ak je vajíčko infikované, tak sa baktéria zabije po 20 minútach tepelnej úpravy pri 70 stupňoch Celzia. Žiadne praženice, žiadne cestoviny na vajíčku, žiadne vajíčkom zahustené polievky.

Dostala som poučenie, že musím mať dosky, nože, misky zvlášť na mäso, zvlášť na ostatné potraviny. Všetko po použití vydezinfikovať. Ak umyjem riady po príprave mäsa so špongiou, musím ju odhodiť, pretože ak bola potravina kontaminovaná, baktérie sú už v nej.

Kuracia baktéria

Aj napriek množstvu hygienických predpisov sú campylobaktery súčasťou mäsa, ktoré si bežne kúpite u svojho mäsiara. Najčastejším zdrojom je surová kuracinka. Najviac sa im páči v zabalenom mäsku. Najdôležitejšia je prevencia a tak pristupujte ku každému mäsu, ako k infikovanému:

1. Mäso vždy pripravujte oddelene od ostatných surovín.

2. Pomôcky treba poumývať, rovnako aj pracovnú dosku, kde sa mäso pripravovalo. Stačí kvapka krvi a campylobaktérie sú udomácnené.

3. Dokonalá hygiena drezu musí byť samozrejmosť. Baktérie prežijú aj na nerezovom dreze, batérii, špongii.

4. Po manipulácii s mäsom dodržujte dokonalú hygienu rúk.

Možno si poviete, že veď to všetko dodržiavam. Čo tu straší táto baba. No, aj ja som dodržiavala. A predsa. Ako ma upokojila pani z oddelenia epidemiológie: „Stáva sa aj v lepších rodinách...“. No opatrnosti nikdy nie je dosť.

Hnačku môže sposobiť campylobakter

Campylobakter je riadna potvora. A tak nepodceňujte žiadne hnačky, diagnózu musí určiť lekár. Prvé problémy sa objavia väčšinou do týždňa od skonzumovania infikovanej potravy. Spočiatku môžu byť menšie žalúdočné problémy, neskôr sú to však prudké hnačky, kŕče, bolesti hlavy, svalov a môže sa objaviť zvracanie. Ako u všetkých hnačiek je najnebezpečnejšia dehydratácia. V stolici sa môžu vyskytovať aj hlieny či krv.

Niekto môže prekonať infekciu bez povšimnutia, no u malých detí, alebo ľudí so slabou imunitou môže byť toto ochorenie veľmi nebezpečné. Viac si môžete prečítať vo WIKI. Stačí kliknúť sem. A samozrejme, čakáme na vaše osobné skúsenosti s touto pliagou. Za každú skúsenosť pošlem srdiečko.

Tak ako pises....my sme ho tiez mali....hrozne to bolo...mala zvracala, dehydrovana bola,krv v stolici...isli sme lekarke, zobrala nam vyter.....rano som nestihla ani pediatricke volat ohladom vysledkov a hygiena uz bola predo dvermi...som myslela, ze z noh spadnem....v hlave sa mi prebiehli hrozostrasne veci, akoze uz lezime na infekcnom.....ale chvalabohu nic strasne len nas upozornila a poucila.... ale antibiotika nam povedala ze su zbytocne....musela to z tela jednoducho dostat von....a preslo to aj bez antibiotik...nespominam si co sme brali ale urcite ptobiotika,smecta a nejaky roztok na dehydrataciu...a samozrejme dieta

15. apr 2016
Komentár bol odstránený

aj syn mal ked mal 9 mesiacov, tri dni v nemocnici...veru nebolo to bohviečo ☹

15. apr 2016

A teraz mam pocit, ze som v kuchyni dost lahostajna. Sice maso neumyvam ked treba tak ho len utriem papierovou utierkou. Zazial sme toto ochorenie nemali a dufam, ze ani mat nebudeme. Ja dosky na krajanie aj noze umyvam v umyvacke riadu tak dufam, ze ta teplota umyvania ich znici 😉

15. apr 2016

Mali sme..ale tá liečba ant. Ma zarazila, davalacsom hylak, boli sme aj dva dnivnemocnici, hygiena bola unás doma, ked zistili že nič nechováme, tak odišli.

15. apr 2016

u nas to mal iba manzel nastastie...

16. apr 2016

Siri sa to aj stolicou, mladsi to chytil od starsieho...ale byvame so svokrovcami ,takze ja vuem odkial vietor fuka....aj mne volal ta pani pytala sa ma a vysvetlila ako z coho sa to moze preniest....a keby ste videli svokru ako prebaluje starsieho....ich v kuse tteba napominat umyvat si ruky aaach tak sa toho bojim dostal vtefy ant. Starsi nemal nic jemu to preslo same ale vydezifikovta vanicku aj vanu aj podlozku na prebalovanie vsetko aom drhla..a stale trpnem co tam dolu robi moj starsi syn :-/ neprajem nikomu...

17. apr 2016

Zaujimalo by ma, cim dezinfikujete kuchynu, ake prostriedky pouzivate?

18. apr 2016

aj my sme si prežili s malou cca 10 mesiacov keď mala ☹ des....taktiež návšteva z hygieny nič nezistili nikto okrem malej sa nenakazil....

18. apr 2016

@susu29 mne znamy poradil na dezinfekcii obycajny ocot. To zabije bakterie, resp.v myslím prostredí neprežijú. Čiže po manipulácii s mäsom všetko pretriet octovou vodou. Občas používam Sanytol.
My sme mali tiež , z bryndze....😩...ale preslo to bez ATb...len smecta...

18. apr 2016

* v kyslom prostedi

18. apr 2016

Aj my sme ho mali..ja a starsia dcera mala ale dva a pol roka...ale vtedy bolo zle len mne a jej.

18. apr 2016

Pred rokom sme ho prekonali asi 2t po dolieceni rotavirusu. Po 2t do dostal starsi syn . nechápem preco to nemali naraz ked papaju rovnaké jedlo.a tak isto mi 2x volali z hygieny. Nastastie sme to zvladli s obidvomi doma bez antb.stacilo mi 15 dni s rotavirusom na infekcnom. Takze aj s tie dexinfekciou to u nas vyzeralo podobne.

18. apr 2016

To čo je za pliagu? 😱 Podla toho, ako má vyzerať hygiena v kuchyni...moju by asi tá hygiena aj zavrela 😧🙈

18. apr 2016

@mamjka
@povuma
@epsonka45
@malinovka333 Nepridate prosim svoju skusenost aj do WIKI? Stačí kliknúť na tento odkaz. Na konci stránky, keď zrolujete na koniec je priestor na zanechanie svojej skúsenosti 🙂 Odmením sa aspoň srdiečkom 🙂

18. apr 2016

@redhairgirl 😀 ráta sa mi tvoja úprimnosť 🙂 a nadhľad 🙂

18. apr 2016

@nelinkabublinka mňa zaujala tá informácia, že kuracie mäso sa neumýva. Hm, to vážne? Proste ako ho kupim čerstvé od mäsiara, tak ho mám spracovať? fuj.

18. apr 2016

@nelinkabublinka a díki za článok, odteraz si budem dávať ešte väčší pozor na manipuláciu s mäsom. Ja dezinfikujem octom a hubky vyhadzujem. Aj chladničku dezinfikujem octom

18. apr 2016

@borkavan netvrdím, že je to správne.. Len si skutočne spomínam, ako som sa nad tým pozastavovala pred rokmi, keď toho bola plná tv.. že ako môže niekto neumyť mäso.. Ja ho umývam naďalej, ale zmenila som len jedno, že nepoumývam len normálne bežným čistiacim prostriedkom, ale niečím dezinfekčným.
Keď teraz pozerám na nete, tak mäso radila neumývať britská potravinárska komora....

18. apr 2016

@borkavan aby nedošlo k nedorozumeniu, dezinfikujem kuchyňu, nie mäso 😀 Lebo som to sformulovala ako trdlo

18. apr 2016

@nelinkabublinka 😀 hej, sa dívam, že mäso umávaš Jarou a ešte aj dezifinkuješ 😀 😀 😀
ale potom mi to došlo tiež 😀
a teplotka tvojej malej stupala? či len mala hnačku?

18. apr 2016

@borkavan Teplota nestupala, len mala silné hnačky. Ani nezvracala, len spočiatku tie prvé noci veľmi plakala. Stolicu mala skutočne hlienovitú, ale krv sa neobjavila. Neviem, prečo to pediatrička riešila atb, no asi vie čo robí. Možno kultivácia prezradila viac a s detailami ma neoboznámila. No našťastie v priebehu možno týdňa bola úplne v poriadku. Ale asi je to riadna potvora, keď sa musia tri krát zopakovať výtery, aby sa mohlo dieťa prehlásiť za zdravé.

18. apr 2016

@nelinkabublinka a hnačku myslíš, že mala aj viackrát do dňa hančku? Inak ja veru neviem, čoje to hlienovitá stolica. Mne sa aj niekedy zdá, že je hlienovitá, ale neviem, či je to tak. hm.
ako to vyzerá?

18. apr 2016

@borkavan No aj zo 10 krát za deň. A vyzerá to tak, že je tam prítomný hlien, podobný napríklad soplíkom 🙂

18. apr 2016

@nelinkabublinka úprimne teda, počujem o takomto niečom prvý krát... Umývačku nemám, umývam ručne. Drez a odkvapkávač umývam saponátom ale teda liať na to savo ... Do odtoku ho sem-tam trocha šupnem, ale teda asi sa v tomto polepším.
Ináč, keby tetuša z hygieny videla 2ks mačiek v domácnosti, zavreli by aj mňa 😁

18. apr 2016

@redhairgirl možno skus ten ocot ako píšu baby,alebo ja som kúpila ten sanitol,je to sprej. A nastriekam tým aj dosky na krájanie,aj dres aj noze 🙂 priebezne ked upratujem kuchynu ale urcite vždy po kuracine. A sama sa smejem,že robim caviky,akoby som bola zo Svetovej zdravotníckej organizácie a zachraňovala svet 🙂 raz mi však stačilo to zažiť s malou.

18. apr 2016

@nelinkabublinka u mojho mladsieho sa vyskytla krv,velmi som sa zlakla lebo ako som uz spominala boli sme dva týždne po rotavirusi,tak sme isli na pohotovosť na Kramare aj ked sme z Nitry ale uz som do Nitry nechcela ísť,v Ba nás pekne vysetrili veľmi ma ukludnili aj ked zo zaciatku sa nevedelo čo to je.nemal ani teplotu ani nezvracal. Preslo mu to rychlejsie ako staršiemu.vtedy mal 4r na wc chodil aj 30x za den ale kakal len kusky co ho dráždili v konecnilu.on tiez nemal teplotu ani nezvracal ale trvalo to 10dni kym sa z toho dostal.ja som kupila tiez sanitol a aj z Dm take dezinfekcne obrusky,a sprej

19. apr 2016

Aj malý mal keď mal 2 mesiace. Nechápala som odkiaľ to mohol dostať, keď bol len kojeny. Boli sme aj v nemocnici lebo naša doktorka mala dovolenku, bral aj antibiotika. Tiež mal hnačku, zvracal, zvýšená teplota.

19. apr 2016

@nelinkabublinka no ja som rada, tomuto článku. Dnes som tiež vydezinfikovala octom krájacie dosky a dosku pre istotu. A určite si budem dávať ovela väčší pozor pri spracovávaní mäsa. A inak to vajíčko dávam do polievky aj ja. Takže už ani to. Dík ešte raz za tento článok.

19. apr 2016

Fuu to čo je za pliagu!Už aj idem vydezinfikovat kuchynu.Som sa až zlakla toho hrozneho nazvu.Odteraz po každom jedle dezinfikujem všetko!

5. máj 2016

Pridám sa, aj keď je to staršieho dáta - Náš malý mal cca 1,5 r. Ráno bol malátny, o desiatej si ľahol na zem ku sedačke a zaspal, stále bol ospalý a nechcel sa prebrať! Obednajšie mliečko hneď vyzvracal. Tá rýchlosť, akou sme švihali ku pediatričke... Už poobede sme boli v nemocnici na infúzii, hnačka, teplota stále okolo 38,5° a o 2 dni nám zo stolice zistili, že je nakazený. Nasadili antibiotiká a za týždeň sme potom už boli doma. My sme to pravdepodobne chytili u starých rodičov, ktorí chovali sliepky, a pravdepodobne sa mu zle umyli ruky.

6. apr 2017

Dcera to prekonala tiez. V den svojich 3 narodenin sme skoncili na infekcnom oddeleni v nemocnici so 40tkami horuckami, hnackami a krcami v bruchu. Neprajem to nikomu. Tiez si odvtedy davame velky pozor pri manipulacii s masom

7. apr 2017

Aj ja som tym presla spolu so synom. Des a hroza ...bojim sa toho dodnes.

7. apr 2017

Mojej vtedy 16mesacnej dcere tiez vyhravala capela v brusku.tuto potvoru pravdepodobne chytila od psa u babky,asi zle umyte ruky.u takeho dietata nestihnete ani mrknut a uz si zuzle spinave prsty.maso tiez umyvam klasika ako ostatne baby,takze neni vyluceny ani takyto zdroj nakazy.tiez mala horucky skoro 40,plac a jasne bolesti brucha,pokakala sa kazdu pol hodinu vzdy ked nieco vypila.takto sme prezili noc a nad ranom dehydratovana skoncila na infuzke.ale prezili sme a bez antibiotik,len hylak a dieta.z hygieny sme mali telefonat a zistovali kde sme lapli tuto potvoru.

7. apr 2017

aj moja dcérka to mala tiež to padlo na víkend ,výter ona mala krvavú stolicu a zelenú ako mach (prepáčte za opis možno niekomu pomože) mala hrozne krče ,našťastie sme neskončili v nemocnici ako niektoré detičky ,hygiena mi volala tiež ,ale pani bola milá skor ju zaujímalo aké pekné meno má dcérka 😀

9. apr 2017
Komentár bol odstránený

Aj my sme mali... Varievam spolu s malou a zrejme sa dotkla suroveho kurata. Hnackovala ona a pes, ktoremu zvyknem hadzat posledne casti z kridel nech si pochrumka...
Zacala vo stvrtok a tiez som si myslela, ze zuby... ked to ani v pondelok nepreslo volam doktorke, nariadila prisnejsiu dietu a prist po palicku na vyter. V utorok (5den) odovzdany vyter a vysledky vraj v piatok (8den) ale neboli, tak zasa pondelok volat (11dni). Naco je cloveku po chorobe vediet aku mal chorobu???
Ziadne antibiotika, len dieta, smecta, enterina - probiotika... Hygiena ma nekontaktovala, lebo snad aj doktorka by sa ich bala, ze to tak neskoro diagnostikovala...

Ale teda ja som poucena na cely zivot....

15. apr 2017

@resanka6
@apolenka6
@maricenka
@farenka
@kacerkal
Dámy, mohla by som vašu skúsenosť pridať aj do WIKI?
Ďakujem pekne.

15. apr 2017

@nelinkabublinka áno možeš 😉

15. apr 2017
18. apr 2017

@nelinkabublinka Samozrejme 🙂

19. apr 2017
19. apr 2017

Trochu starší článok,ale téma stále aktuálna,preto by som aj ja rada prispela svojou skúsenosťou,možno to pomôže mamičkám úspešne sa vyhnúť tejto nepríjemnej baktérii.Moje dievčatko má 3 mesiace a pred dvoma týždňami sme sa nakazili Campylobakterom.10-12 stolíc denne ,krv a hlien v stolici.Naštastie sme to zvládli bez zvracania a horúčiek.Prvá antibiotická liečba je za nami ,ale radšej to, ako nechať dieťa nech si s tým skúsi samo poradiť.Rozhovor s hygienou bol celkom príjemný ,asi nie sme prvý ani posledný campylo-prípad.Dilemou ostáva ,kde sme sa nakazili,kedže prikrm ešte nepapáme...zdanlivo čistá a udržiavaná kuchyňa plávala po pozitívnom výtery v save.Odvtedy je náš najlepší kamarát Sanytol,protex a savo . Možno sa miestami budete cítiť ,ako hysterická ,sterylná matka ,ale po skúsenostiach s campylobakterom si dáte pozor na každý kontakt s mäsom či domácim zvieraťom ,hlavne ak sú prítomné vaše detičky.Myslím ,že žiadna mamička svoje dieťa umyselne nenakazila,ale svet baktérií a vírusov je tak mikŕoskopicķý,že nie je možné sá mu celkom ubrániť 🙂

14. okt 2019

Začni písať komentár...

Odošli