nelinkabublinka
10. aug 2017
2337 

Strie - postrach tehotných!

Keď už ste prežili ranné nevoľnosti a nadštandardne intímny vzťah so záchodmi v širokom okolí. Keď ste si už zvykli, že vy "skorovegetariánka" sa po večeroch kŕmite tlačenkou a domácou slaninou, či naopak z mäsožravca sa stal fanúšik ľahkých šalátov.  Keď si už muž zvykol, že ho v priebehu 5 minút posielate cvičiť a vzápätí po ňom hystericky kričíte, že či to myslí vážne, že vás chce nechať doma samú. Potom príde úľava, mierumilovný druhý trimester. Máte pocit, že môžete byť tehotná navždy. 

A potom sa začnú objavovať. Pokožka vás slabo šteklí, svrbí, máte ju jemnučkú, napnutú a vyhladenú ako detskú prdelku. Výjdete zo sprchy a v zaparenom zrkadle zbadáte prvú, takmer neviditeľnú čiaročku - striu - postrach tehotných.

Čo sú to strie a prečo vznikajú?

Strie alebo aj "pajazvičky" sú pruhy atrofickej a zvrásnenej kože. Spočiatku sa javia ako lineárne ružovobledé ranky, ktoré sa postupne vyvíjajú do mierne stiahnutých bielych jazvičiek.

Vytvárajú sa najčastejšie na bruchu, bokoch, na prsiach či v oblasti kĺbov. Ich vznik zostáva neobjasnený. Svoju úlohu v deštrukcii a úbytku kolagénových a elastických vlákien pokožky hrá v prvom rade genetika a v prípade tehotenstva predovšetkým mechanická námaha pri rýchlom zvyšovaní váhy a teda aj telesných proporcií. Z toho istého dôvodu sa môžu objaviť aj pri prudkom raste v puberte, priberaní ako takom, pri intenzívnom naberaní svalovej hmoty ale aj pri endokrinologických ochoreniach.

Dá sa im predchádzať?

Ak  si otvoríte akékoľvek fóra týkajúce sa tejto problematiky zistíte, že univerzálny spôsob prevencie neexistuje. Či si ponesiete životom suvenír v podobe zvráskaveného bruška rozhoduje genetika. Kvalitu našej pokožky určujú dedičné predispozície a teda aj náchylnosť ku vzniku strií.

Je úplne bežné, že mamičkám, ktoré si poctivo krémovali bruško počas celého tehotenstva niekoľko krát denne špeciálnymi krémami, napriek všetkej starostlivosti zdobia telo strie. Naopak, tie ktoré sa o pokožku nestarali alebo len minimálne, vyviazli z tehotenstva bez nich. 

Väčšina žien to vie a aj napriek tomu míňa nemalé finančné prostriedky na kozmetiku určenú na prevenciu proti striám. Prečo? No to sme my ženy. Chceme mať pod kontrolou aj to, čo v skutočnosti mať nemôžme. 😉 

Všeobecne prevláda názor, že správnou starostlivosťou o pokožku môžeme v niektorých prípadoch aspoň zmierniť následky:

  • Pitný režim a pestrá strava - o pokožku je potrebné starať sa aj zvnútra - dostatočnou hydratáciou a vyváženou pestrou stravou.
  • Pozor na slnko - ak patríte k letným "tehuľkám" dávajte pozor na nadmerné slnenie. To sa neodporúča v tehotenstve tak či onak, ale vysušenou a spálenou pokožkou si koledujete o problémy aj estetické.
  • Kto maže, ten jede - nakoniec sme sa dostali ku vonkajšej hydratácii. Jemná masáž pokožky s vtieraním špeciálneho mlieka, krému či oleja by mala pomôcť k zníženiu vzniku strií, ale nedáva istotu, že sa nevytvoria. Či reálne niektorý z prípravkov pomáha nezístíte asi nikdy. Ak sa však u vás strie objavia aj napriek intenzívnej starostlivosti o pokožku, minimálne budete mať čisté svedomie. Nemusíte si vyčítať, prečo som len ja na to kašlala 🙂

"Výsledky klinických štúdií zameraných na liečbu strií nie sú celkom optimálne, presne stanovený postup zatiaľ neexistuje. Bol skúmaný preventívny účinok kakaového masla alebo olivového oleja, u oboch štúdií s negatívnym výsledkom. V inej štúdii sa skúmal u predisponovaných žien preventívny vplyv krémov s extraktom Centella asiatica, vitamínom E a hydrolyzáty elastínu / kolagénu s priaznivými výsledkami, potrebné sú však ďalšie výskumy," vysvetľuje MUDr. Alena Stumpfová z Kožného oddelenia Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem.

Sú tu, tak čo s nimi?

"Možeš sa natrieť aj motorovým olejom a nepomôže ti to, aj tak sa objavia. Tvoja koža je taká, že má "blbú elasticitu," jednoducho tu hrá rolu genetika, hormonálne zmeny v tehotenstve, atď. Je možné ich len zmierniť, aby neboli take viditeľné, ale úplne odstrániť sa nedajú. Časom vyblednú. V dnešnej dobe ,,ideálnych krások z fotošopov" je to hotová pohroma. Ale ja osobne to už neriešim. V tom popraskanom bruchu boli tri krásne, zdravé deti, takže asi tak. Je to v hlave, o našom nastavení, ako o sebe rozmýšľame," hovorí svoju skúsenosť so striami mamička vo Fóre.

Strie sú reálne problémy reálnych žien. Aj svetovo známe ženy sa rozhodli podporiť ostatné mamičky, zverejnením svojich nedokonalých brušiek na Instagrame. Napríklad  austrálska Plus Size modelka Robyn Lawley, či speváčka Alicia Keys. 

Mamičky robia častú chybu, že ak sa im strie objavia, jednoducho rezignujú. Vo všeobecnosti platí, že strie sú vlastne jazvy. Správnou starostlivosťou o ne môžete úspešne zmierniť ich viditeľnosť. Je to dlhodobý proces a čím skôr s ním začnete, tým lepšie sú dosiahnuté výsledky. Úplne však nezmiznú nikdy.

Pomoc nájdete u špecialistov

MUDr. Kateřina Klauzová (Klinika a institut estetické medicíny, Praha) poukazuje na možnosť odovzdania sa do rúk odborníkov. Pri ošetrovaní strií sa odporúča použitie pulzných laserov. Veľmi dobré skúsenosti sú s ošetrovaním strií frakcionovanými ablačnými či neablačnými lasermi. V literatúre sú popisované tiež dobré výsledky s použitím chemického peelingu trichlóroctovou kyselinou spojenú s Dermabráziou.

  • ABLAČNÉ LASERY - "Zlatým štandardom" sa stal po dlhé roky výbrus CO2 alebo laserom. Efekt zákroku bol reprodukovateľný, odhadnuteľný a dobre ovplyvniteľný na rozdiel od dermabrázia. Toto efektívne ošetrenie so sebou nesie aj riziká v podobe pretrvávajúceho opuchu, bakteriálnych či vírusových komplikácií, hyper či hypopigmentácia až po vznik plošných jaziev. Vykonáva sa v celkovej anestézii a doba rekonvalescencie sa počíta na týždne. Ťažko sa ošetrujú oblasti s tenkou kožou ako je oblasť v okolí očí, dekolt, a pod. Bola preto snaha o nájdenie nových metód, obdobne efektívnych, ale s menšími rizikami a kratšou dobou rekonvalescencie. Tieto všetky požiadavky spĺňajú frakcionované lasery.  Laserový lúč je rozštiepený do mnohých tenkých lúčov, ktoré sú schopné prenikať hlboko do kože a vytvárajú tu stĺpce termálneho poškodenia, ktoré sa v literatúre označujú skratkou MTZ (Microscopic thermal zones). V okolí MTZ je ponechaná oblasť nepoškodeného tkaniva, čo veľmi výrazne urýchľuje hojenie. Táto technológia priniesla minimálnou dobou hojenia s minimálnymi rizikami.
  • NEABLAČNÉ LASERY  - k remodelácii jaziev sa užívajú aj neinvazívne metódy, ktoré takmer nepotrebujú žiadnu rekonvalescenciu. Nevýhodou je nutnosť opakovaní, veľmi pozvoľne nastupujúcej efekt.  

Aká je vaša skúsenosť so striami? Podeľte sa s ňou aj vo WIKI. Stačí kliknúť sem. Nenávidíte ich alebo len s nostalgiou pripomínajú to najkrajšie, narodenie dieťaťa. Podeľte sa s fotografiami a podporte tak aj ostatné mamičky. 

Zdroj foto: Instagram

                    Pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli