Čokoládovo-mandľové pokušenie s bobuľovým ovocím
Tento koláčisko, to vám je láska na prvý pohľad. Teda, hlavne na prvý skus.
Vznikol veľmi jednoducho. Mraznička už praskala vo švíkoch, a keďže radšej niečo upečiem, ako uvarím, pohľad mi upútalo ovocie nazbierané v lete u tatina v záhradke.
Vybrala som teda kyslasté červené ríbezle a pridala maliny a čučoriedky. Takéto ovocie sa skvele dopĺňa s chuťou čokolády. Ale aby koláč nebol príliš ťažký, rozhodla som sa jeho chuť vyvážiť mandľovými kôpkami. A poviem vám, stojí za to, veď vyskúšajte 🙂

Na pracovnú dosku si vytiahnite:
Na čokoládový korpus:
- 2 väčšie vajcia
- 100 g trstinového hnedého cukru od #korunny
- 80 g horkej čokolády
- 40 g masla
- 150 g bieleho jogurtu
- 90 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Na mandľové cesto:
- 80 g práškového cukru od #korunny
- 80 g masla
- 100 g mandľovej múčky
+300g mrazeného ovocia
Začnite tým, že si vyberiete ovocie z mrazničky (teda ak nie je leto a nemáte čerstvé suroviny). Je lepšie, keď sa rozmrazí a stečie z neho šťava, aby sa koláč dal krájať a servírovať.
Pokračujte mandľovým cestom. V mikrovlnke roztopte maslo a pridajte cukor a mandľovú múku. Odložte do chladničky.
Pokračujte čokoládovým cestom. V mikrovlnke rozpustite maslo s čokoládou. Kým chladne, v mixéri miešajte vajcia s cukrom aspoň 3 minútky. Pridajte mierne vychladnutú čokoládu s maslom a jogurt, poriadne premiešajte. Ako poslednú pridajte zmes múky, kakaa a kypriaceho prášku. Miešajte iba kým sa suroviny nespoja.
Vyberte si formu s priemerom 26-28 cm. Formu buď vymastite maslom a posypte múkou, alebo použite papier na pečenie.
Do formy vlejte čokoládové cesto a naň položte kôpky mandľovej zmesi a navrch pridajte ovocie.
Dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 stupňov. Koláčiku to trvá cca 50 minút.
A to je všetko, už len vychutnať si ho so skvelou spoločnosťou 🙂


Odporúčame
@sasienka1 nie, nie su povinne 🙂 To len ja nie som velmi cokoladova, tak tu chut potrebujem vzdy nejako vyvazit. Ak nemas mandlovu muku, mozes pouzit aj creamcheese s cukrom a citronom, tvaroh, kusky bielej cokolady, oriesky, alebo uplne vynechat a nechat to na cokoladu s ovocim 😉
prosim vas tato forma je aka velka?
@zuzkatomkova ahoj, pouzila som formu s priemerom 26cm. V tomto pripade je lepsie pouzit vacsi priemer, aby bol kolacik nizsi. Bude uzasne stavnaty.
dakujem
Začni písať komentár...



mandlove kopky su povinne? 🙂 to by som asi nedala, lebo nemam mandlovu mucku, ale myslis ze by to fungovalo aj bez toho?