Cuketová "perníková" bábovka
Tento rok sa urodilo veľa cukety. Som si tým dosť istá, keďže od rodiny dostávam dvakrát týždenne ponuky na odber a moja babka ich začína dávať sliepkam 🙂
Ak je to podobne aj u vás, asi už ste skúsili všetky cuketové variácie od polievky po prívarok a máte slušné zásoby aj v mrazničke. U mňa je cuketa obľúbená koláčová zelenina. V konečnej chuti ju takmer necítiť, ale prepožičia koláčiku úžasnú vláčnosť a šťavnatosť. A vďaka nej vydrží čerstvý aj niekoľko dní.
Táto bábovka mi vďaka použitým koreninám pripomína perník a to ja môžem. Pokojne aj v lete 🙂 Tak ak máte doma ešte jednu nadbytočnú krásku, upečte si ju. A keďže spadá do kategórie hrnčekových koláčov, nie je o čom 🙂

- 2 hrnčeky najemno nastrúhanej cukety
- 3/4 hrnčeka roztopeného masla
- 1/4 hrnčeka mlieka
- lyžička vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 2 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 lyžičky škorice
- 1/8 lyžičky muškátového oriešku
- 1/8 lyžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/3 hrnčeka kryštálového cukru od #korunny
Cuketu nastrúhajte a pomocou sitka vytlačte prebytočnú šťavu (nechajte si ju v hrnčeku, ak by ste potrebovali cesto zriediť). K cukete pridajte maslo, mlieko, vanilkový extrakt a vajcia a miešajte, kým sa suroviny nespoja.
V druhej miske zmiešajte všetky sypké suroviny a postupne ich pridajte k cuketovej zmesi. Miešajte, iba kým sa suroviny nespoja. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte šťavu z cukety, ktorú ste si odložili.
Vložte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy (ja preferujem vysypanie kokosom, ktorý mi v konečnom výsledku chutí, ale dobre funguje aj detská krupica či hrubá múka).
Pečte v rúre rozohriatej na 160°C približne hodinu (overte pomocou špáradla). Ak by sa vrch začal pripaľovať, kým ešte stred nebude upečený, prikryte ju alobalom.



Odporúčame
Začni písať komentár...

