Hruškový "obrátený" koláčik

Netajím sa tým, že som zástancom doma vyrobených produktov. U nás doma nefičíme na polotovaroch, dressing si vyrobím radšej sama, kváskový chlebík je základ a pred kupovanou sladkosťou dávame prednosť doma upečenému koláčiku.
Avšak keď príde na lístkové cesto, som jednoznačne pohodlná. Viem, že s ním nie je až tak veľa práce, ako sa môže zdať, ale kúpiť hotovú kocku v obchode a mať ju doma "pre akútny prípad sladkej nedostatočnosti" je proste super. Mala som raz domáce od svokry a to bol skutočne iný level. Asi ako keď porovnávate margarín a maslo. A keď raz budem "veľká", naučím sa ho robiť a moje vnúčatá ma preň budú milovať. Ale teraz sa uspokojím s kupovaným.
A prečo vám to vlastne hovorím? Lebo ak ste ako ja a v mrazničke máte pre každý prípad balíček odložený, môžete v priebehu pár minút vyčarovať tento skvostný a dekadentne sladký dezert. Presne taký, aký milujeme - s minimom surovín, minimom námahy, ale zato s maximálnym pôžitkom 😍
Stačí vám iba:
- 75g kryštálového cukru od #korunny
- 70g masla
- 80g medu
- pol lyžičky soli
- 3-4 hrušky (alebo iného ovocia podľa chuti)
- lístkové cesto
Do panvice nasypte cukor a maslo a nechajte postupne rozpustiť. Keď má zmes peknú, zlatistú farbu, pridajte med a soľ. Premiešajte, aby sa suroviny spojili a vlejte do nádoby, v ktorej budete piecť. V tomto prípade sú vhodnejšie formy s pevným (alebo naozaj veľmi dobre tesniacim) dnom, aby vám náplň "neutiekla". Na karamel naukladajte na tenšie plátky nakrájané hrušky a prikryte lístkovým cestom. Odrežte nadbytočné časti a prepichajte jemne vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para.

Pečte v rúre na 200°C cca 30 minút, kým nebude lístkové cesto viditeľne upečené. Vyberte z rúry a nechajte postáť asi 5 minút. Následne prikryte tanierom, na ktorom dezert plánujete servírovať a rýchlym pohybom pretočte (tak, aby sa dezert preklopil lístkovým cestom nadol do taniera). Podávajte ešte teplé, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny jemne poprášené škoricou a poliate cukrovým sirupom, ktorý pri pečení vznikol.


Odporúčame
@martina_malacky je to, veru, dobrota 🙂 Ja sama neviem odpovedať na otázku, ktorý koláčik je môj najobľúbenejší, ale na nejakých 10 by som to možno zredukovala 😅
@nesvadbovo no daj top 10 ;)
@zuzulienka03 fuuha, no skusme (ale nie v poradi, to sa urcit neda 🙂 ) - croissanty, kouign amann, brioche bouclette, tiramisu, panna cotta s malinovym culis, monkey bread, rafaelo, pasteis de nata, cheesecake so slanym karamelom, kannelangder... Ale este by som veru mnohe pridala. Ja sladke fakt mozem 😍
Začni písať komentár...



Najlepsi kolacik😉