Jablkovo-mrveničkový cheesecake
Pamätám si, keď v Bratislave otvorili Shtoora. (Asi) prvú kaviareň, ktorá prišla s konceptom vlastných koláčikov, limonád, dobrej kávy, domáckeho prostredia a príjemnej hudby. Skrátka to, čo už dnes nájdete na každom rohu. V tom čase som bývala na intráku a mala som na izbe "načierno" dvojplatničku a o rúre som mohla snívať.
Takže som sa snažila si tam naplánovať všetky doučká a stretnutia, ktorými som si privyrábala. Nebudem klamať, hlavným dôvodom boli ich cheesecaky, ktoré boli skrátka peckové a nedalo sa im odolať.
Dnes už do Shtoora nechodievam (bola som tam s kamoškou pred vyše rokom a veru tá atmosféra bola úplne iná, taká smutná), a tak som si musela pomôcť doma. A aby ste si príjemnú kávičkovú atmosféru vedeli vytvoriť tiež, spísala som tento recept aj pre vás. Lebo šťastie treba investovať, nenechávať si ho pre seba 😍

Potrebovať budete:
- 200g maslových sušienok
- 100g masla
- 500g mascarpone
- 100g-150 kryštálového cukru #korunny
- 1 jablko
- 50g masla
- 3PL kryštálového cukru #korunny
- 3PL mandľovej múky
- 2PL polohrubej múky
- pol lyžičky škorice
- mandľové lupienky
V miske zmiešame rozpustené maslo (100g) s pomletými sušienkami. Túto hmotu natlačíme na dno koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme do chladničky, kým pripravíme plnku.
Na plnku zmiešame mascarpone s cukrom (množstvo je potrebné regulovať podľa vlastnej chuti - niekto má rád sladšie, niekto menej).
Jablko ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky.
Zmiešaním masla (50g) izbovej teploty, múk, škorice a cukru (3PL) vytvoríme mrveničku.
Na sušienkový korpus nalejeme mascarpone krém, navrch naukladáme na celú plochu nakrájané jabĺčka a na ne rovnomerne nasypeme mrveničku. Na záver pridáme mandľové plátky.
Dáme piecť do rúry na teplotu 160°C na cca hodinu. Potom zvýšime teplotu na 180°C, zapneme aj ventilátor a necháme ešte 5-10 minút piecť, aby mrvenička správne schrumkavela.
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vložíme do chladničky stuhnúť ideálne počas noci.


Začni písať komentár...

