Jogurtová bábovka
Stravovať našu M. je niekedy skutočne metóda pokus-omyl. Prídeme na návštevu, dieťa spráska pol kila hrozna. Kúpim ho v obchode a doma by zhnilo, keby som ho nezjedla ja.
Keď dám L. posledný banán, je schopná sa úplne ľútostivo rozplakať, že by človek išiel do najbližšej džungle a jeden jej odtrhol (alebo teda do najbližších potravín, čo je aktuálne vlastne to isté). Keď potom kúpim dve kilá, polovica z nich zhnedne tak, že sú vhodné tak akurát na banánový chlebík.
A keď mesiac každý deň raňajkuje jogurt, tak v tom momente, ako nakúpim poriadnu zásobu, aby sme dva týždne vydržali bez nákupu, jej prestanú chutiť.
Nuž, všetko zlé je na niečo dobré, a aby sa nepokazili, vznikla táto veľmi solídna bábovka. M. zjedla prosím pekne dva kúsky, L. sa sliny ťahali až po kolená, takže to vyzerá na spokojnosť a pár príjemných nepandemických chvíľ.

Malá poznámka k receptu: množstvo cukru je orientačné. Ja som mala k dispozícii jahodové a malinové jogurty, čo majú lekvár naspodku, ale aj tá biela časť je trochu sladká. Takže ak používate biely jogurt, trochu pridajte. Ak používate napr. vanilkový jogurt, tak trochu pre istotu uberte. Aby som nevyhodila ten lekvár naspodku, vrstvila som nasledovne: biele cesto, lekvár, tmavé cesto. A vytvorilo to veľmi príjemnú chuť, takže asi to tak budem robiť aj v budúcnosti.
- 2 vajcia
- cca 140g kryštálového cukru
- 300g jogurtu
- 100ml oleja
- 200g múky
- 1 balíček (1PL) kypriaceho prášku
- štipka soli
- (kakao)
Celé vajcia miešajte s cukrom aj 10 minút, aby sa bábovka krajšie zdvihla. Postupne primiešajte jogurt a olej.
Múku zmiešajte s kypriacim práškom a soľou, pomaly prisypávajte a prestaňte mixovať hneď, ako sa suroviny spoja.
Približne dve tretiny cesta vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy (ja používam najčastejšie kombináciu maslo+krupicová kaša, resp. kokos).
Do zvyšnej tretiny pridajte kakao, cca 1PL a zmiešajte. Nalejte na biele cesto a dajte piecť.
V rúre vyhriatej na 160°C to trvá cca 50-60 minút.
TIP: toto je taká pomerne šťavnatá bábovka, ale ak nemáte radi, keď sa bábovka "práši z úst", tak ju niečím pri servírovaní doplňte. Môj mužo miluje kombináciu ganache z bielej čokolády a chrumkavé mandle, ja zas uprednosňujem kopček kyslej smotany a javorový sirup.
Odporúčame
@bzuzka skutočne? Toto mi robíš? Ach môj bože, to vyzerá famózne. Chcem. Hneď. Ďakujem 😅
Začni písať komentár...


V nedeľu vyskúšam lebo dnes a zajtra takto😄nie nepiekla som ja