icon
avatar
nesvadbovo
9. nov 2018
507 

Malinové profiteroles s ovocným coulis

Pred odpaľovaným cestom mám veľký rešpekt. Myslím, že som ho zdedila po mojej mame, ktorá asi 10 rokov hovorila o tom, ako ide upiecť venčeky veterníky a nepamätám si, že by ich naozaj niekedy urobila 🙂 Zato mala v šuflíku asi 5 receptov odpísaných od kolegýň a ďalších 10 vystrihnutých z časopisov (pamätáte si ešte, aké to bolo, keď neboli internety? 🙂 ).

A tak sa musím vždy dlho odhodlávať, kým sa do pečenia skutočne pustím a pred rúrou postávam ako nervózny študent čakajúci na výsledok štátnic. Tieto sú však mimoriadne podarené, a tak sa s vami môžem podeliť o recept 🙂

Pripravte si:

  • 125ml vody
  • 50g masla
  • štipka soli
  • 100g hladkej múky
  • 2 väčšie vajcia

Na náplň:

  • 2 lyžice mrazených malín
  • lyžica kryštálového cukru od #korunny
  • 100ml šľahačky
  • lyžiča práškového cukru od #korunny

Na omáčku:

  • 100g mrazeného ovocia (použila som zmes malín, černíc a čučoriedok)
  • kryštálový cukor od #korunny podľa chuti a typu ovocia

Začnite prípravou odpaľovaného cesta. Vodu spolu s maslom a soľou zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí a celá zmes nezačne vrieť. Prisypte celú múku a miešajte, kým sa časť tekutiny neodparí a nezačne sa odliepať od stien hrnca.

Presuňte do nádoby, v ktorej budete miešať finálne cesto a nechajte úplne vychladnúť. V miske zľahka rozmiešajte vajíčka. Zapnite mixér s cestom a veľmi pomaličky prilievajte vajíčka.

Osobne radšej prilievam vajíčka rozmiešané a nie celé, pretože niekedy sú väčšie, inokedy menšie a keď ich raz pridáte priveľa, dopiekli ste. Raz sa mi dokonca stalo, že som musela rozkepnúť ešte tretie vajíčko, lebo cesto bolo stále tuhé, ale to boli skutočne menšie vajcia. 

Výsledkom vašej snahy by malo byť cesto polotuhej konzistencie, ako sa hovorí, také "akurát" 🙂

Presuňte ho do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte kopčeky vysoké cca 2 cm. 

Vložte do rúry vyhriatej na 200°C a pečte približne 15 minút, kým nezozlatnú. 

Pravidlo číslo jeden pri odpaľovanom ceste: nikdy neotvárajte rúru, kým nebudú upečené. Spľasnú a vy máte po dezerte!

Ale vy ste šikovné a iste ste ich upiekli na jednotku! A tak môžeme ísť plniť. Teda, vlastne najskôr si musíme pripraviť náplň.

Maliny spolu s cukrom rozpustite v mikrovlnke. Kým vychladnú, v mixéri ušľahajte smotanu spolu s práškovým cukrom na šľahačku. Nakoniec do nej pridajte malinovú zmes, ktorú ste prepasírovali cez sitko. Došľahajte na tuhý krém.

Do vychladnutých profiteroliek zospodu urobte malú dierku a pomocou cukrárskej špičky do nich nastriekajte pripravený krém. Vložte ich do chladničky, kým pripravíte coulis.

Coulis, alebo omáčku, urobíte veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí v hrnci rozpustiť a zohrievať mrazené ovocie s cukrom, kým nepustí šťavu (môžete si na začiatku pomôcť lyžicou vody) a neprehreje sa. Ideálne je, keď sa ovocie úplne nerozpustí a zachová si svoju štruktúru.

Na tanier naservírujte ešte teplé coulis a pridajte vychladené profiteroles.

Ja som tie svoje ešte poliala bielou čokoládou a posypala mandľami. A, veru, vôbec im to neuškodilo, skôr naopak 🙂

avatar

Waaaau. Mnamiiiiii.

Odpovedz
9. nov 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli