O šumení v hlave a mäkkých medovníčkoch
Ako správna matka trpím sociálnou izoláciou. Ako, nechápte ma zle, veľmi si užívam celodenné napodobňovanie domácich zvierat a vydávanie rôznych zvukov, len aby sa dieťa zasmialo. Vrcholom spoločenského života býva spravidla prechádzka po okolitých uliciach v nádeji, že stretnem niekoho, kto je na tom podobne. Už sa neviem dočkať, kedy S. konečne porodí, aby som aspoň počas tých vychádzkok mohla viesť ako-tak normálnu konverzáciu.
Preto keď som dostala pozvánku na firemný večierok, neváhala som ani minútu, zorganizovala svokru na stráženie M. a potvrdila účasť. To som ešte netušila, že deň po párty bude môj muž mimo domu a teda budem mať dieťa celý deň na starosti.
V rámci hesla, to je problém zajtrajšej Simony, som si užívala večer s kolegovcami, pila Mojito, tancovala a vyhýbala sa naším zahraničným kolegom, aby som sa nemusela hanbiť za jazykové schopnosti, ktorým materská dala slušne zabrať 🙂
Dieťatko si teraz odfukuje svoju rannú polhodinku v postieľke, ja som si urobila smrtiace espresso a tak vám môžem spísať recept na medovníčky, ktoré sú mäkké hneď, ako som sľúbila.
Netreba žiadne jabĺčko, ani chlebík, skrátka a dobre, upečiete, necháte vychladnúť a tajne lozíte do špajze, kým je ešte čo vyjedať 🙂
Pre správnu vianočnú atmosféru si zo zásob vyberte:
160 g medu
160 g Korunný cukor kryštálový
120 g masla
½ kg hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
korenie: škorica, klinček, zázvor, muškátový oriešok
lyžičku kakaa (voliteľné)
2 vajcia
Tieto suroviny sedia skutočne na gram presne, ak dodržíte ich pomer, odmenou vám budú medovníčky, na ktoré budú chcieť recept všetci, čo ich ochutnajú.
Začnite tým, že v hrnci povaríte med, cukor a maslo, kým sa všetko nerozpustí a nezovrie. Medzitým si do misy robota odvážte múku, pridajte do nej sódu a korenie podľa chuti a ešte vrelú zmes do nej vlejte. Len jemne premiešajte a nechajte úplne vychladnúť. Ja do medovníčkov pridávam aj trochu kakaa, aby mali krajšiu farbu.
Keď je zmes naozaj studená, pridajte k nej vajcia a zapnite robot s hnetacím hákom (samozrejme, ide to aj ručne, ale počítajte s tým, že sa zapotíte). Zo začiatku bude hmota veľmi lepkavá, ale naozaj netreba pridať múku. Ak dáte robotu dostatok času, cesto sa nakoniec vytvaruje do peknej, nelepivej guľôčky. Trvá to aj 15 minút, ale skutočne, tip č. 1: nepridávajte žiadnu múku.
Keď je cesto hotové, dajte ho v miske do chladničky a nechajte vychladnúť aspoň 2 hodinky. Ja som cesto robila v pondelok ráno, zabudla som naň a upiekla až v stredu večer a bolo v poriadku. Takže pokojne znesie aj dlhšie odležanie.
Po odležaní si cesto rozdeľte na menšie časti a vaľkajte na hrúbku cca 2mm. Vykrojte a uložte na plech. Odporúčam na plech vždy dať medovníčky podobné veľkosťou, keďže tip. č. 2 znie: medovníky neprepečte! Menšie hviezdičky nechávam v rúre 4 minúty, väčšie zvončeky maximálne 6 minút. Ony sa ešte zdajú nedopečené, ale ak ich prepečiete, budú tvrdé a chrumkavé. Stačí ich ešte po dopečení chvíľku nechať na plechu a ony "dôjdu".
A teda k pečeniu, rúru vyhrejte na 200 stupňov, pečte v strednej časti pri hornom a dolnom ohreve. Mňa starenka naučila medovníčky pred pečením potierať žĺtkom a hneď po dopečení, ešte horúce, bielkom. Okrem toho na ne dávam pred pečením oriešok alebo brusnicu. U nás doma veľmi nehodlujeme cukrovej poleve, takže ich už potom nezdobíme a vďaka bielku sú pekné lesklé. Ale som si istá, že keď M. trošku podrastie, bude to mať zas úplne iné čaro a určite ich pár aj ozdobíme.
A to je všetko 🙂
Vyskúšajte a dajte mi vedieť, či ste s nimi spokojné. Ja ich pečiem už niekoľko rokov a tvrdé boli iba raz, keď som "prizabudla" na plech v rúre a ten tam strávil asi 10 minút.
Ale aj také medovníčky sa dajú využiť a o tom vám napíšem budúci týždeň 🙂
Prajem vám krásny, predsviatočný víkend, Simona

Odporúčame
Práve odskúšané, geniálne! Vrelo odporúčam ❤️
baby, kolko z toho korenia davate? ja to vobec neviem odhadnut.. a tato davka je na kolko ks medovnikov? dakujem
@viktoriazria noo, korenia tak dokopy asi za kopcovitu cajovu lyzicku. Povedzme za lyzicku skorice a potom po stipke klinceky, zazvor, nove korenie, muskat, citronova kora. Viac menej co mi v dany den vonia 😊 ale ja celkovo lubim skoricovo-korenene veci, tak doprajem dost 😉 a kuskov, to je relativne, zalezi od velkosti. Malickych moze byt aj 100ks, ale vacsich bude menej.. Ale na jednu rodinu si myslim, ze bohato staci jedna davka, ak peciete aj nieco ine 😊
... A aj som si na Teba opat spomenula pri peceni vianocky podla Tvojho receptu. Vsetci sme do nej.
*btw, pozrela som si recept na medovnicky, ja mam veeeelmi podobny od mojej starkej, aj postup totozny. Len s malou vynimkou, ze maslo, cukor a med ohrievam na nizsej teploty kym sa nerozpusti, ale nikdy nenecham dojst k varu.
@nesvadbovo ja kedze zdobim potieram iba po peceni a zltkom rozslahanym s troskou vody ponornym muxerom, penu treba zozbierat pred potieranim 👍 a su top
@stellasweet aj ja som do nej 🙂 Aj tento rok som ju tradične zaplietla deň vopred a ráno upiekla, nesklamala ako vždy 🙂 Inak, som sa naučila upliesť ju z 5 prameňov, to považujem za moju top získanú zručnosť v 2019 😀 (teda, okrem toho, že som sa naučila naraz udržať pri živote dve deti namiesto jedného 😂 )
@stellasweet no, ono ide podňa mňa hlavne o to, spariť múku. Či to bude vriacou alebo veľmi teplou zmesou už asi taký veľký rozdiel nebude. Ono pozitívne účinky medu aj tak zničí pečenie, tak je to asi v zásade jedno 🙂 A toto je tiež nejaký mega starý recept, veru, ani neviem, odkiaľ ho mám, či od známej či z internetu. Rada by som dala niekomu kredit, ale fakt si už nepamätám, sú to roky 🙂
@lucinkab dobre vedieť 🙂 Ja zatiaľ stále nezdobím, lebo M. ešte na to nemá "rozum a cit", ale asi budúci rok už budem zháňať info aj k tomu 🙂 Ale to bude iba pár kúskov, všeobecne túto bielkovú polevu nemusíme, tak to tak maximálne pre radosť deťom 🙂
@nesvadbovo ano, med tak ci tak prejde vysokou teplotou, to je jedno v tomto pripade. Mam to v recepte ako poznamku, tak sa toho drzim. Ja ohrievam aj pernikove korenia spolu s tou teplou zmesou. Vianocku zapletam zo 6 prameňov , ale priznavam, ze muz mi asistuje pri tom, lebo ja som na toto lava. Ked mi zaciatok povie ako tak potom uz zozotrvacnosti pokracujem😅
@nesvadbovo ja nejem.vobec 😂 a deti maju najradsej ozdobene 😂
Začni písať komentár...




Tak presne tieto medovníčky robim aj ja,a su najlepšie🙂 este zvyknem do cesta pridat lyžicu slivkového lekvaru pre farbu a chuť,kakao nedavam...ale presne tento postup a recept je moje n.1.❤