nesvadbovo
13. máj 2018
1886 

Orgovánový sirup a orgovánový cukor

Viem, že na mnohých miestach na Slovensku už orgován odkvitol, ale môj zdroj tohto "bio" voňavého zázraku sa nachádza na Kysuciach, kde jar prichádza vždy o nejaký ten týždeň neskôr 🙂

Orgován je jeden z mojich obľúbených jarných zvodcov. Jeho vôňu cítim cez dve ulice a priťahuje ma ako magnet. A preto som si povedala, že tento rok si ho nejako zakonzervujem, aby som si jeho omamnú vôňu mohla pripomínať celý rok.

Ako premotivovanej matke so záľubou v pečení mi nenapadlo nič lepšie, ako spojiť ich s cukrom 🙂 A nebudem vám klamať, urobila som dobre. Ponúkam vám dva spôsoby, ako na to. 

Orgovánový cukor

Prvý spôsob je asi najjednoduchšie spracovanie orgovánu. Jeho kvety sú jedlé, takže som zmiešala cca 100g kryštálového  a cca 100g práškového cukru od #korunny a pridala k nim kvietky z cca 10 stoniek orgovánu (použila som iba kvietky bez stoniek). Všetko som šupla do mixéru a mixovala, kým sa kvietky nespojili s cukrom. Nezľaknite sa, orgován "pustí" vodu a zmes bude trochu mokrá. Rozprestrite ju v rovnomernej vrstve na papier na pečenie a na plechu nechajte vysušiť. Trvať to bude približne dva dni. Aby som dosiahla jemnú konzistenciu, po usušení som tento cukor opäť vložila do mixéra a rozmixovala najemno.

Pýtate sa, čo s takým cukrom? Môj plán je nasledovný: bábovka (taká obyčajná, kde jeho chuť vynikne), makrónky, obaľovanie "vanilkových" rožtekov, ... Myslím, že mu nájdem ešte veľa príležitostí na použitie 🙂

Orgovánový sirup

Že ste ho ešte nikdy nepili? Neuveríte, ani ja  🙂 Ale bola som optimista, že bude chutiť peckovo. A nemýlila som sa. Limonádu sme pili celý víkend a jediné nad čím rozmýšľam je, čo budem robiť, keď sa mi minie. Vlastne, viem. Tento týždeň idem na bazu 🙂

Pripravujem ho podobne, ako každý sirup. Uvarila som cukrový roztok (1kg kryštálového cukru od #korunny uvarím s litrom vody) a nechala som v ňom macerovať tri dni orgovánové kvety (asi z 20 stoniek orgovánu), kým skutočne intenzívne nevonia.

Ja do sirupu pridávam aj kyselinu citrónovú - pol balíčka, keďže nemám rada "príkro" sladké veci a takto sa to pekne vykompenzuje.

Sirup používam primárne na prípravu limonády. Iba zmiešam lyžicu sirupu s vodou a užívam si tieto letné teploty 🙂

Začni písať komentár...

Odošli