Petržlenový koláčik

Spomínate si na okamih, kedy Vám niekto prvýkrát ponúkol mrkvovú tortu a vy ste ohrnuli nosom štýlom: "Mrkvová, nie, vďaka!"? Tak podobné reakcie by som asi dostala, keby som hostí na víkendovej oslave ponúkla touto tortičkou a hneď im povedala, že v ceste je petržlen.
Takže som to vyriešila šalamúnsky, ponúkla som im "orieškovú tortu" a až keď bola polovica zjedená a všetci sa zalizovali, priznala som, že je v nej petržlen. Ja som si práve naložila posledný kúsok, uvarila caro a s čistým svedomím môžem napísať, že je naozaj výborná. Šťavnatá, oriešková, chuťovo podobná mrkvovej. A tú ja, veru, môžem!
Na dva korpusy s priemerom 17 cm (z ktorých poskladáte celkom vysokú tortičku) si pripravte:
- 4 vajcia
- 250g hnedého trstinového cukru od #korunny
- 300ml oleja
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 300g hladkej múky (môžete použiť špaldovú)
- 1 lyžice škorice
- pol lyžičky soli
- 200g nasekaných mandlí
- 200g najemno nastrúhaného petržlenu
Celé vajcia miešame s cukrom aspoň 5 minút. Do zmesi prilejeme olej a postupne primiešavame zmes múky, prášku do pečiva, soli a škorice. Miešame, kým sa zmes nespojí, nie dlhšie.
Stierkou ručne primiešame nasekané mandle a nakoniec aj najemno nastrúhaný petržlen.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 40 minút (kým zapichnuté špáradlo nevytiahnete čisté).
Do tejto tortičky som zvolila nasledovnú náplň. Korpusy som potrela domácim jahodovým lekvárom a na ne som naukladala kúsky ananásu (z konzervy). Následne som navrstvila krém a prikryla ďalším korpusom.
Na krém som zmiešala 500g mascarpone s 200g creamcheesu, šťavou z polovice citróna a práškovým cukrom (ten som nevážila, ako sa hovorí, každý podľa svojej chute 🙂 ).
Na vrch som ešte navrstvila ganache z bielej čokolády (zmiešate bielu čokoládu so zohriatou šľahačkovou smotanou) a posypala som ju mandľovými plátkami.
Ak sa odhodláte a vyskúšate ho, budem rada, ak mi dáte vedieť, ako vám chutil.


@agajka22 tak nie je ho tam uplne vela, ale zas ani malo. Tak aby kolacik prevonal, pridal mu inu chut a zaroven zabezpecil stavnatost. Ale zas nie tak vela, aby si mala pocit, ze jes vyvar s polevou 🙂
Začni písať komentár...


ten petrzlen je tam poriade schovany