Pudingový kysnutý veniec s ovocím
Nedávno mi manžel doniesol z obchodu balíček jahôd. Chcel ma potešiť, ale chutili... No ako kupované jahody v auguste. Keby ste zatvorili oči, mali by ste problém identifikovať ovocie 🙂 U nás sa ale jedlo (takmer) nevyhadzuje, a tak som hľadala nejaké využitie. A v tomto koláčiku pekne vynikla ich kyselkavá chuť. Takže ak máte doma prebytok bobuľového ovocia (maliny, černice alebo čučoriedky), smelo ich použite, bude to dobrota 🙂 U nás vydržal dva dni a aj na druhý bol stále vláčny a šťavnatý. Na raňajky ako stvorený!

Na cesto budete potrebovať:
- 360g hladkej múky
- 30g kryštálového cukru od #korunny
- 15g droždia
- 30g oleja
- 240ml vody
- štipka soli
Na náplň:
- 500ml mlieka
- 4 lyžice kryštálového cukru od #korunny
- vanilkový puding plus lyžica kukuričného škrobu
Do teplej vody pridajte lyžičku cukru a rozdrobte do nej droždie. Kým bude pracovať, navážte si ostatné suroviny do misy robota, pridajte aktívne droždie a nechate pracovať hnetací hák aspoň 10 minút. Cesto nechajte podkysnúť asi 90 minút (kým dvojnásobne nezväčší svoj objem).
Kým sa cesto hnetie, pripravte puding podľa návodu. Keďže základom je extra hustý puding, pridajte aj trochu kukuričného škrobu. Puding nechajte vychladnúť a následne vložte do chladničky, aby bol skutočne studený a tuhý.
Cesto po vykysnutí rozvaľkajte na väčší obdĺžnik, pričom cesto by malo mať hrúbku najviac pol centimetra a navrstvite naň puding a posypte ho ovocím.



Cesto zrolujte na dlhý valček a pozdĺžne prekrojte tak, aby ste jeden spoj nechali nerozkrojený. Postupne z neho upleťte veniec (pôjde to ťažšie, je tam hromada náplne, ale tú potom rozotriete na hotový veniec) a presuňte ho do väčšej formy, alebo na plech.
Pečte v rúre pri teplote 180°C 40-55 minút, kým nebude mať cesto zlatistú farbu.
Ak máte radi chrumkavé veci, veniec pred pečením posypte orieškami (madle, lieskovce či vlašské oriešky), skvele chuť kysnutého cesta dopĺňajú 🙂


Začni písať komentár...

