icon
avatar
nesvadbovo
8. jún 2018
178 

Rebarborovo-jahodový tart s bielou čokoládou

Keď som bola malá, boli dva koláče od maminy, ktoré som fakt nemusela - makový s citrónovou polevou a rebarborová bublanina. K citrónovej poleve som si stále nenašla vzťah (a vždy ju zlúpem dolu 🙂 ), ale s rebarborou sme sa medzičasom skamošili a na jej sezónu sa naozaj teším.

Rebarboru najradšej miešam s iným ovocím, aby som jej kyslastú chuť nejako zmiernila (inak, ako iba cukrom). Ideálnym spoločníkom pre ňu sú jahody. Proste im to spolu vynikajúco ladí. 

No a aby sme pôžitkom skutočne učilini "zadosť", tak som pridala ešte jemnú vrstvu mascarpone krému. 

Čo viac dodať? Ak si rebarboru neobľúbite v tejto kombinácii, tak vám asi nie je súdená. Lebo tento koláč je skrátka tutovka 😍

Na cesto budete potrebovať:

  • 170 g studeného masla (nakrájaného na malé kocky)
  • 350 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 PL trstinového cukru
  • 3-6 PL ľadovej vody

Na náplň:

  • 250g mascarpone
  • 50ml šľahačkovej smotany
  • 100g bielej čokolády
  • 20g práškového cukru od #korunny

Na rebarborové zakončenie:

  • 3 stonky rebarbory
  • 150g jahôd
  • 3 PLkryštálového cukru od #korunny 

Najskôr si pripravte cesto. Všetky suroviny okrem vody zmiešajte čo najrýchlejšie dokopy, aby sa maslo príliš netopilo (ideálne pomocou mixéra - food procesor). Na záver  dolejte len toľko vody, aby cesto tvorilo kompaktnú hmotu (v závisloti od typu múky to je cca 3-6 lyžíc - pridávajte ich postupne). Z cesta vytvarujte disk a nechajte ho odpočinúť v chlaničke (aspoň dve hodiny, avšak cesto môžete pripraviť aj dva dni vopred).

Medzitým pripravte ostatné časti.

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Jahody umyte, zbavte zelenej časti a nakrájajte na štvrtiny. Spolu s rebarborou zmiešajte v miske s cukrom a nechajte postáť. Ovocie pustí šťavu, ktorú je potrebné zliať (aby koláčik príliš nezvlhčila).

Môžeme sa pustiť do krému. Šľahačkovú smotanu zohrievajte, kým nebude tesne pod bodom varu (nesmie vrieť!). Nalejte ju na nalámanú čokoládu, nechajte chvíľku postáť a poriadne zmiešajte. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Mascarpone začnite miešať v mixéri s práškovým cukrom a postupne pridávajte šľahačku. Nechajte domiešať na polotuhý krém.

Z chladničky vytiahnite cesto, vyvaľkajte ho a vysteľte ním tartovú formu. Cesto dajte piecť do rúry na 180°C cca 10 minút.

Vyberte, navrstvite naň mascarpone krém, navrch pridajte ovocie - bez šťavy. Ak máte zvyšné cesto, môžete z neho povykrajovať ozdoby (prípadne použiť klasické prelínajúce sa pásy, ako ja) navrch koláčika. Keď máte všetko hotové, vložte ho naspäť do rúry. Pečte ďalších 40-45 minút. 

Koláčik chutí najlepšie teplý, ideálne s kopčekom zmrzliny. A skvelou spoločníčkou mu je aj káva 🙂

avatar

Ja som rebarboru milovala cele detstvo, mamona robila bublaninu, dzemy - pre mna je rebarbora mnamka 😍
Jahody nemusim naopak od decka, mne jahoda NIC nepovie 😂🙈
Ani v kolaci, ani dzem..... ale tak, kolko ludi, tolko chuti 🙂

Odpovedz
8. jún 2018
avatar

@skarabeus1111 to je uplna pravda. Za cim sa jeden ode "zabit", to druhy ani do ust nevezme 😊 A je to super, inak by to bola nuda 😉

Odpovedz
8. jún 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli