Pamätám si, ako som pri prvých rande s mojím, teraz už, manželom vždy ponúkla moju sušienku ku káve jemu a na večeru si dala šalát. Poznáme to všetky, však áno? 🙂
Avšak rok sa stretol s rokom a potom ďalším a ďalším, a tak teraz nielenže zjem tú svoju, ale aj jeho. Lebo on si dáva do kávy cukor, tak mu stačí 🙂 (to, že už dávno nepredstieram, že sa živím šalátmi, ani nespomínam 😀 )
Kedysi som si domov kúpila dokonca celé balenie týchto keksíkov pre hostí. To, že som polovicu zjedla len tak bez kávy, už musí byť jasné každému. Ale keď som sa pozrela na tú hromadu plastov, v ktorej boli zabalené, povedala som si, tak toto nie, musí byť aj iná cesta.
Ako inak, tou cestou je domáce pečenie. S troškou snahy, času a pár surovinami to zvládnete ľavou zadnou. A výsledok je viac ako len uspokojivý. Vaše chuťové bunky (a v neposlednom rade naša planéta) sa vám iste poďakujú!
Maslo izbovej teploty šľahajte s cukrom, kým sa cukor postupne nerozpustí a celá zmes nepôsobí ľahko.
V druhej miske zmiešajte "suché" suroviny a postupne ich primiešajte k maslovej zmesi. Vznikne vám kompaktné cesto, ktoré sa nesmie drobiť (ak je náhodou príliš husté a pekne sa nespojilo, pomôže mu trocha mlieka - pridávajte ho po lyžiciach).
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň deň odstáť, aby sa chute pekne prepojili.
Cesto po vychladení rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne pol centimetra a vykrajujte. Ak máte pečiatky, toto cesto je pre ne ideálne. Ak nie, vytiahnite vykrajovačky na perníčky a ozdobte ich plátkami mandlí či posypte škoricou. Alebo môžete skúsiť ešte trik s čipkou, veľmi pekne sa do nich odtlačí a pri pečení sa vzor nestratí.
Pečte v rúre rozohriatej na 180°C cca 8 minút v závislosti od veľkosti. Po vytiahnutí z rúry pôsobia mierne nedopečene, ale to je v poriadku. Nechajte ich trochu vychladnúť na plechu a preneste na mriežku, kým úplne nevychladnú. Skladujte v uzavretej vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Začni písať komentár...