icon
avatar
nesvadbovo
6. sep 2018
1184 

Tekvicové pyré a korenie

Tento článok berte ako takú pomôcku. V najbližších dňoch budem v receptoch používať tieto dve "suroviny". Tak aby som nemusela zakaždým vypisovať, ako ich pripraviť, rovno spíšem samostatný článok 🙂

Tekvicové pyré

Pyré je pre mňa jeden z najlepších spôsobov, ako uchovať tekvicu aj na zimu (okrem toho ju ešte krájam na kúsky a takú surovú ju zmrazím). Hoci najradšej z nej pečiem práve na jeseň, keď je v sezóne, také tekvicové cestoviny, chlebík či risotto ani v zime vôbec neznejú zle. Spôsobov prípravy je mnoho, ale ja postupujem takto.

Tekvicu očistím od zrniečok a vlákien. Nakrájam na väčšie mesiačiky, naukladám šupkou nadol na plech a dám piecť. Používam program s ventilátorom, keďže naraz pečiem vždy dva plechy. Na 180°C to trvá asi hodinku. 

Tekvicu nechám úplne vychladnúť a potom mixujem. Ja osobne preferujem verziu bez šupky, takže pomocou príborového nožíka do mixéra "zhrniem" iba dužinu a mixujem dohladka. 

Následne túto pomixovanú hmotu nechám zohrievať na miernom plameni v prikrytom hrnci (dosť prská, potvora jedna), až kým nedosiahne bod varu. 

Takto ju ešte vriacu vlejem do zaváraninových pohárikov, zatvorím, otočím hore dnom a prikryjem dekou. Takto postupne chladnú cca 12-24 hodín. Skladujem v pivnici v chlade.

Iný spôsob je mrazenie pyré, teda po mixovaní už nevaríte, iba zmes vlejete do nádob/vreciek vhodných na mrazenie. Ja osobne tento spôsob nepreferujem. Na jednej strane sa mi zdá, že táto hmota po čase akoby "vyschne" a skrátka to nie je ono. Po rozmrazení je taká gumová. Na druhej strane, keď sa rozhodnem piecť, je to z minúty na minútu a kým rozmrzne pyré, dvakrát si to rozmyslím 🙂

Tekvicové korenie

Toto korenie je niečo podobné, ako perníkové. Receptov nájdete mnoho, ja osobne preferujem tento pomer. Ono je to vlastne také vylepšenie celého koláčika. Pokojne môžete použiť iba škoricu, ale keď je šmrcnete aj ostatnými koreninami, získajú koláčiky nový rozmer 🙂

  • 3PL mletej škorice
  • 2ČL mletého zázvoru
  • 2ČL mletého muškátového oriešku
  • 1 a pol ČL mletého nového korenia
  • 1 a pol ČL mletého klinčeka

Stačí všetky suroviny zmiešať a uzavrieť vo vzduchotesnej nádobe, aby chute nevyprchali.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli