Víkendové ráno - Croissanty

Pre niekoho je Paríž Eifellovka a Louvre. Pre mňa croissanty a bagety 🙂
Teda nechápte ma zle, navštívila som všetky "must sees", ale (zatiaľ) poslednú návštevu sme strávili tým, že sme na bicykloch kľučkovali medzi autami, užívali si slniečko v parkoch a obedovali bagety, syry a víno. Ach, sladký život bezdetných!
Ak ste niekedy ochutnali francúzske pečivo, je vám úplne jasné, že to, čo v reťazcoch predávajú pod názvom "Maslový croissant" má s croissantom spoločné pramálo. A tak mi nezostalo nič iné, ako si ho upiecť doma.
No, nebudem vám klamať, musíte prekladať cesto, je to komplikovanejšie, ako bublanina.
ALE
vaše snahy budú odmenené tisícnásobne. Raz ich ochutnáte a zaručujem vám, že ste ich nerobili naposledy. A poviem vám, s takou štrúdľou je oveľa viac práce.
Surovín veľa nepotrebujete, stačí vám:
- 360g hladkej múky
- 2dl mlieka
- polovica kocky droždia
- 40g kryštálového cukru od #korunny
- štipka soli
- 250g masla
Ak si chcete užívať croissanty v nedeľu na raňajky, začnite s ich prípravou v sobotu ráno. Ja spravidla zamiesim okolo deviatej a máme ich druhý deň okolo deviatej na neskoré raňajky 🙂
Prvý deň ráno vypracujte cesto. Do teplého mlieka, do ktorého ste pridali lyžičku cukru, rozdrobte droždie a nechajte, nech si urobí svoju prácu.
Medzitým si do misy od robota navážte múku a pridajte do nej cukor a soľ. Keď je droždie aktívne, vlejte ho do múky a nechajte robot s hnetacím hákom pracovať aspoň 10 minút. Cesto je pomerne tuhé. Keď je vymiesené, dajte ho do misky, prikryte potravinárskou fóliou a vložte do chladničky na cca 6 hodín.

Po 6 hodinách vytiahnite z chlad ničky maslo a medzi dvomi hárkami papiera na pečenie ho vyvaľkajte na placku (kocku) s rozmermi cca 20cm a vložte do chladničky, aby sa neroztopilo. Následne vyberte z chladničky cesto a vyvaľkajte ho do štvorca o strane cca 40cm. Z chladničky vyberte maslo, odstráňte papier na pečenie a položte ho na cesto a to zahnite ponad maslo tak, aby celé maslo bolo v ceste zabalené. Cesto vyvaľkajte na dlhý obdĺžnik a preložte na tretiny. Otočte kratšou stranou k sebe a opäť vyvaľkajte a zložte. Odložte na 2 hodiny do chladničky.
O dve hodiny toto prekladanie opakujte a o ďalšie dve hodiny opäť. Prekladanie máte hotové 🙂 Vložte do chladničky na finálne chladenie (8 hodín a viac) - ak začnete ráno, akurát vám to pekne vyjde na noc.
Na druhý deň ráno už iba vyvaľkajte cesto na veľký obdĺžnik a nakrájajte na trojuholníky (vyjde vám cca 16 kusov). Nechajte ešte aspoň 30 minút podkysnúť, ponatierajte vajíčkom a dajte piecť do rúry rozohriatej na 160 stupňov na cca polhodinku.
Môžete ich vylepšiť ešte tým, že ich naplníte (u nás vyhráva mandľová náplň - cukor, mandľová múka a maslo v rovnakom pomere).

Začni písať komentár...


❤👏😘