icon
avatar
nesvadbovo
30. jún 2018
1816 

Základné recepty - Slaný karamel

Dnes vám napíšem postup na moju srdcovku - slaný karamel. Prvýkrát som ho ochutnala v Paríži pred pár rokmi. Nevedela som si predstaviť, ako bude chutiť. Ale bol vynikajúci. Tak dobrý, že sme si s manželom objednali ďalšiu palacinku len preto, aby sme mohli vylízať taniere od karamelu (áno, ja viem, nepatrí sa to, ale inak sa fakt nedalo :D ).

Odvtedy u nás k palacinkám takmer vždy servírujem práve slaný karamel a nutelu sme nekupovali ani nepamätám. Jeho príprava je rýchlovka, nepotrebujete k nemu žiadne zvláštne schopnosti ani nástroje a tá chuť... To vám je skrátka závislosť 🙂

Potrebovať budete:

  • 130g kryštálového cukru #korunny
  • 40g masla
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 1/2-1 čajová lyžička soli

Na miernom ohni nechajte cukor rozpustiť na karamel. Tento krok naozaj neuponáhľajte. Pomaličky, pozvoľna sa cukor začne roztápať do krásnej jantárovej farby. V tejto fáze cukor NEMIEŠAJTE, inak je veľmi pravdepodobné, že vám v karamele vzniknú hrudky a to iste nechcete. Ak budete karamelizovať pomaly na nízkom plameni, miešanie skutočne nie je potrebné (maximálne párkrát trochu nakloním hrniec do strán, aby sa zmes rozpúšťala rovnomerne). 

Keď je cukor úplne rozpustený, pridajte doň maslo a miešajte, kým sa zmes nespojí. Následne prilejte smotanu.

Zmes sa rozdelí na tuhú lepkavú časť a smotanu. Opäť na miernom plameni miešajte, kým sa tuhá časť neroztopí a nevytvorí so smotanou jednoliatu konzistenciu.

Karamel je hotový, keď sa v ňom nenachádzajú žiadne neroztopené kúsky a má nádhernú farbu (ako na obrázku). Stiahnite z plameňa, pridajte soľ (začnite radšej s pol lyžičkou, ochutnajte, a ak sa vám bude žiadať viac, pridajte), premiešajte a vlejte do pohára z hrubého skla.

V chladničke skladujte cca týždeň. Pred použitím prehrejte, keďže karamel v chlade stuhne (ja na prehriatie používam mikrovlnku - cca 30 sekúnd mu stačí).

avatar

Robila som a je paradny! Malo to akurat jednu chybu, ze sa nam minul skor, ako som stihla pripravit palacinky 🙂. Uplne bez hanby priznavam, ze sme ho zjedli, ehm, len tak po lyzickach 😀.

Odpovedz
1. júl 2018
avatar

@tatranka86 ani sa necudujem 😅 Ja ho tiez milujem len tak lyzicou vyjedat, je to proste zavislost. Uplne bez prehanania 🙂 A ako tak vidim, ma dalsie obete 😉

Odpovedz
1. júl 2018
avatar

Ja do neho ziadne maslo nedavam 🙊 a robim aj krem na torty z neho mnam 🙂 s mascarpone
Slany karamel je bozsky

Odpovedz
2. júl 2018
avatar

@mija22 prosim ta, napises mi, ako robis krem? mam v sobotu narodky, tak by som vyskusala 🙂

Odpovedz
10. júl 2018
avatar

@blondiee83 jasneee, hod si do youtube ze Jablkova torta s karamelovym kremom - Veronika Bušová a tento pouzivam ja 🤗
Ale ja napr uz nepouzijem dalsiu slahacku v kreme ako ona... iba do toho karamelu slaneho a zmiesam s mascarpone.... uz to nepresytujem dalsou slahackou proste ako ona ked zmiesala slahacku s mascarpone
Ale moze to byt tiez dobre

Odpovedz
12. júl 2018
avatar

@mija22 Dakujem velmi pekne 🙂 vyzera to super

Odpovedz
12. júl 2018
avatar

@blondiee83 aj je 😋
Ja si k narodkam spravim celu tu tortu... este som neskusala tu jej kombinaciu len kremik pouzivam

Odpovedz
12. júl 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli