icon
avatar
nesvadbovo
3. jún 2018
1171 

Základné recepty - Vanilkový korpus

Keď som v piatok robila malý candy bar na našu oslavu, pomerne dosť času som strávila tým, že som hľadala tie moje overené recepty. Jeden mám v zápisníku, druhý vo worde v jednom počítači, tretí uložený na karte v druhom, štvrtý v záložke v mobile. No, a takto by som mohla pokračovať.

A tak som si povedala, že by bolo vhodné, uložiť si ich na jedno miesto, aby som k nim mala rýchly prístup. Rozhodla som sa teda, že ich postupne zverejním tu na mojom blogu.

Sú to recepty, ktoré mám otestované na nejednom dezerte a skutočne si za nimi stojím. Viem, že keď dodržím postup, skončím s výsledkom, s ktorým budem spokojná. 

Ak teda nemáte v zásobe recepty na tie základné pekárske počiny (cestá, muffinky, tartaletky a podobne), tak ma sledujte aj naďalej. Každý týždeň sa môžete tešiť na jeden takýto základný recept 🙂

Začnime teda vanilkovým korpusom. Tento je naozaj skvelý. Je príjemne šťavnatý bez toho, aby som ho musela polievať sirupom. Vďaka tomu sa dá krásne vrstviť bez toho, aby hrozilo, že sa torta pod vplyvom šťavy rozpadne. A ako by povedala jedna moja kamoška, nepráši sa z neho od úst 🙂

  • 4 veľké vajcia (cca 200g)
  • 400 g kryštálového cukru #korunny
  • 390 g hladkej múky
  • 160 ml plnotučného mlieka
  • 160 ml slnečnicového oleja
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • pol lyžičky soli
  • semienka z 1 vanilkového struku

Rúru dám predhrievať na 170°C.

Celé vajcia miešam spolu s cukrom a semienkami z vanilkového struku v kuchynskom robote na najvyššom stupni 7-8 minút (kým zmes nezmení farbu zo žltej až na takmer bielu). 

V jednej miske si zmiešam mlieko a slnečnicový olej, v druhej múku, prášok do pečiva a soľ.

Keď sú vajcia vymiešané, postupne do nich pridávam na striedačku "suchú" a "mokrú" zmes, ktorú som si pripravila. Na toto zmiešanie stále používam mixér, ale na úplne najnižsom stupni, aby sa cesto neubilo. 

Akonáhle sú všetky suroviny zapracované a zmes je jednoliata, mixér vypínam (nešľahám zbytočne dlhšie).

Cesto rozdelím do foriem na pečenie a pečiem v rozohriatej rúre. 

Čas pečenia je individuálny a záleží od formy. Spravidla to trvá približne polhodinu. Špáratkový test vám dá jasne najavo, kedy sú hotové.

A na záver si ešte dovolím niekoľko tipov:

  • Ak je to aspoň trošku možné, snažím sa, aby mali suroviny približne rovnakú izbovú teplotu. Vajcia a mlieko teda vyťahujem z chladničky pár hodín pred pečením.
  • Boky formy na pečenie nevymasťujem. Cesto sa tým pádom "neodlepí" od formy a je rovnako široké dole, ako aj hore. Keď je korpus upečený a mierne vychladutý, pomocou ostrého noža ho od formy oddelím a nechám vychladnúť.
  • Naspodok formy dávam papier na pečenie a ten ešte potriem maslom. Takto ho jednoducho dostanem von z formy a vďaka maslu sa krásne z papiera odlepí a zostane maximálne hladké.
  • Korpus z formy vyberám, keď len trochu vychladne, aby som s ním mohla manipulovať bez popálenín 🙂 Korpus položím na čistý papier na pečenie "dolu hlavou", aby sa vyrovnalo prípadné zaoblenie zhora. Ak by bola táto "čiapočka" priveľká, trochu ju zrežem (avšak vďaka pečeniu na nižšej teplote to nebýva potrebné).
  • Ak pečiem naraz viac korpusov rovnakého priemeru, cesto do formy dávkujem s pomocou váhy. Rovnaká váha cesta spravila znamená rovnakú výšku upečeného korpusu.

Ak máte ešte nejaké tipy, tak mi nechajte pod článkom komentár. A takisto sa poteším, ak mi dáte vedieť, či sa vám takýto typ článkov páči.

Majte krásny víkend, Simona 🙂

Začni písať komentár...

sticker
Odošli