nikakvak
4. okt 2017
180 

Látkové plienky ako doplnok k jednorazovým (1. časť)

Tento článok píšem pre tých, ktorí sa obávajú používania látkových plienok, pretože je to náročné na údržbu, kopec prania (a ďalšie iné dôvody), ale zároveň by to chceli aspoň skúsiť či už kvôli chémii v jednorazových plienkach alebo množstvu vyprodukovaného odpadu.

Tak práve vás chcem presvedčiť, že to nie je také ťažké. Ale treba si to premyslieť, aby vás neodradil jeden nezvládnutý krok. Opíšem vám, ako som to vymyslela ja. 

Dlho som sa toho bála, ale moje svedomie mi nedovolilo používať stále iba jednorazové plienky. Som totiž ekologicky zmýšľajúci človek. Zvolila som teda strednú cestu - v komforte domova a na vychádzkach po okolí používame látkové. Keď ideme ďalej od domu, kde by som nemala kam dať prípadnú špinavú (a smradľavú 🙂 ) plienku, dávam jednorazové. 

Už keď mala dcérka 3 mesiace, chcela som prejsť na tento systém, ale práve sa nám zhoršilo nočné spanie a tak sa to odsunulo na neskôr. Teraz už má 15 mesiacov, látkové plienky používame približne pol roka a po tomto čase sa cítim, že už môžem zhodnotiť ich používanie. 

V množstve typov látkových plienok som sa strácala a nevedela som si vybrať. Napokon som vybrala Bumgenius kapsové plienky a Bumgenius flip (iba vonkajšie gaťuše a dnu sa dajú vymieňať bavlnené plienky, kým gaťuše nepotrebujú oprať).

Vymyslela som to tak, aby sme mali dosť plienok na jeden deň. Večer dáme prať a ďalší deň zase odznovu. Ako sa ukázalo, dať prať večer o 8 je neskoro a do rána hrubé bavlny neuschnú. Takže fungujeme približne každý druhý deň na látkových. Všetky som kúpila tu z bazáru a stálo ma to dokopy 50€ (+ 8€ prací prášok, 8€ jednorazové separačné vložky, žlčové mydlo sme už doma mali).

Čo používame

  • 2 Bumgenius kapsové plienky
  • 2 Bumgenius flip
  • asi 10 bavlnených savých štvorcov
  • 5 flísových separačných vložiek (jedna taká huňatá) - odvádzajú vlhkosť do bavlny a oddeľujú kožu od mokrej látky 
  • antibakteriálny prací prášok na plienky
  • žlčové mydlo
  • jednorazové separačné vložky kikko 200ks
  • kýblik s vrchnákom na namočenie použitých plienok (z 5 kg farby primalex :D ) Kýblik mám schovaný v skrinke v kúpeľni.

Ako prebieha prebaľovanie do látkových plienok

V krabičke na prebaľovacie potreby máme zložené látkové štvorce, vrchné plienky, separačné vložky, jednorazové plienky a krém na zadok. Vlhčené obrúsky nepoužívame. Keď idem prebaliť, nachystám si pár kozmetických tampónikov - navlhčím ich vo vode. Bábo prebalím a mokrú plienku prepláchnem pod sprchou a vyžmýkam. Dám do kýblika, kde si nasypem trošku antibakteriálneho pracieho prášku a vody dávam toľko, aby bola plienka ponorená. Takto plienky prihadzujem a dopĺňam vodou, aby boli ponorené. Po maximálne dvoch dňoch ich už treba dať prať, začínajú smrdieť. 

Ak je veľká prebaľovacia akcia, tak sa mi lepšie osvedčila huňatá separačná vložka, z tých chĺpkov sa to lepšie vyklopí do záchoda. Potom pokračuje sprchovanie plienky (aj bábätka, keď treba), použitie žlčového mydla, žmýkanie a namočenie do kýblika. 

Moje tipy ako tvoriť menej odpadu

  • Ako prebaľovaciu podložku používame nepremokavú podložku na detský matrac z ikey. Máme ich 2 ks - na výmenu, keď sa jedna zašpiní, aby sme podložku stále mali k dispozícii. Dá sa to využiť aj do prebaľovacej tašky, keď idete do sveta. 
  • Na utieranie bábätka nepoužívame vlhčené obrúsky (tie máme iba na cesty), ale kozmetické tampóniky, ktoré len v ruke namočím do teplej vody a vyžmýkam. 

Síce je to trochu inak ako som si to naplánovala, som spokojná, že som to skúsila a že nám to funguje. Dcérka vôbec nerozoznáva medzi látkovou a jednorazovou plienkou. V látkovej je viac materiálu, dcérka nevylezie tak ľahko na posteľ, lebo sa jej nedá tak vysoko zodvihnúť nožička. To je jediný rozdiel, ktorý som postrehla ja. Každému, kto uvažuje nad látkovými plienkami, hovorím: Choďte do toho! Neviem, či sa to ekonomicky oplatí, alebo nie, ale vždy mám lepší pocit, keď dávam dcérke látkovú plienku. 

super 🙂
nas uz z plienok davno vyrastol, ale mam pre teba par tipov:
plienky mozes skladovat aj "suche", netreba ich namacat - ja som na to mala vyhradeny kos a ked sme sli niekam mimo, tak velke igelitove stahovacie vrece 😀
neviem ake kozmeticke tampony mas na mysli, ale dostat kupit, alebo si mozes usit latkove obrusky, pripadne v dm mavali tzv. einmalwaschlappen - papierove pevne, ktore sa ani po navlhceni netrhaju a daju sa aj niekolkokrat oprat 😀
a viac uz si nepamatam, ale vsetko mam spisane tu https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/article/latkove-plienky/
prijemne latkovanie prajem

4. okt 2017

@emjee vdaka za tip. Mam v plane rozstrihat taku obyc latkovu plienku a obsit, aby sa mi to neparalo. Kozmeticke tampony su take tie kolieska z bavlny, pouzivaju sa na odlicovanie.

4. okt 2017

aj tie sa daju kupit latkove - pozri napr. anavy, som s nimi velmi spokojna, nerozpadnu sa a mozes ich pouzivat dokola - operies spolu s plienkami, ak pouzivas na zadocek; na tvar normalne s uterakmi

4. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli