1 / 1

    A prečo? Veď je to prirodzené.
    Neviem, ako to je asi celkom myslene.

    6. jún 2023

    @sono2 ano je to prirodzene, ale je to myslene tak ze dieta sa na svet nepytalo… to ze sme ho sem priviedli zavazuje hlavne nas rodicov tie deti vypiplat.. ale dieta nam zato nemusi dakovat,ono sa na svet samo nepytalo

    6. jún 2023

    Ako dcéra svojich rodičov nesúhlasím. To že má splodili, neznamená, že má museli zahrnúť láskou. Áno, zákon ich zaväzuje sa o mňa postarať a keď nie , odobrali by ma. Ale nikde nie je napísané, že k tomu majú pristupovať tak ako píšem. Takže ja som vďačná, že mi dali život, nevzdali sa ma ale snažili sa zo mňa vychovať dobrého človeka, viedli má k vzdelaniu a podporovali moje záľuby a vďaka tomu som tam kde som a robím čo robím. Ako matka pevne verím, že raz to tak budú vnímať aj moje deti. Nevyžadujem to, vychovavam ich tak ako vychovali mňa a snáď to bude tak ako u mňa a podarí sa nám taký krásny vzťah ako máme my s mojimi rodičmi. Nikdy v živote mi nepovedali že si ich mám vážiť lebo sú starší, lebo ma vychovali.

    6. jún 2023

    Úplne súhlasím, ale zároveň dodávam že ak dieťa vidí že jeho rodičia sú vďační starým rodičom bude to kopírovať. Niekde sa to musí naučiť.

    6. jún 2023

    Uplne suhasim. Deti nie su rodicom vobec nic dlzne. Rodicia sa rozhodli to dieta splodit a tak maju povinnost sa o neho postarat a tak isto sa to dieta bude raz starat o svoje dieta.
    Starostlivost ktoru sme ako deti dostali sa nevracia rodicom, ale sa posuva na nase deti.

    7. jún 2023

    Dobre to povedal svojmu otcovi Sidney Poitier vo filme Hadaj kto pride na veceru:
    I owe you nothing! If you carried that bag a million miles, you did what you're supposed to do! Because you brought me into this world. And from that day you owed me everything you could ever do for me like I will owe my son if I ever have another.

    7. jún 2023

    Deti sa ale učia byť vďačne za všetko, aby boli slušne celý život. Nechápem, celej úvahe. Ako že mi nemusíš dieťa poďakovať, že som mu dala jedlo, alebo?
    Ved nám dieťa za výchovu neďakuje. Na druhej strane napríklad už len pri vydávaní sa, sa rodičovi zvykne ďakovať za výchovu.
    Ja tomu fakt nechápem, čo tým chcete povedať

    7. jún 2023

    @maminastatinom tak to je hádam prirodzene. Si inteligeny človek.
    Na druhej strane nadávky rodičom, to tiež nevyzerá pekne. Malo by to byť teda ok či? A úcta k starším? To je teda tiež len mýtus?

    7. jún 2023
    nikelca
    autor

    Nejde o to, že dieťa je nevďačné ale, že rodičia nemajú očakávať vďaku za to, že ho vychovali. Nehovoríme o tom čo musí dieťa, ale čo musí rodič.

    7. jún 2023

    @sono2 Nie, take ze podakovat za obed to je spravne, ale velakrat som pocula taku hlasku od rodica ako: "Ved som ti dal strechu nad hlavou a ty sa mi teraz takto odvdacujes?" Alebo: "Cele roky som ta satil a zivol, tak teraz ty musis urobit to a to". Vela rodicov (hlavne v minulosti) ocakavalo vdaku od deti za uplne zakladnu starostlivost. A to je velmi nespravne.

    7. jún 2023

    @sono2 Neviem v akom zmysle sa tu objavujú nadávky, ja som o nich nič nenaznačila. A nepovažujem za vhodné ani akceptovateľné nadávať rodičom. Možno aj by môj otec slopal a mlátil mamu a celú rodinu, tak by som ich kľudne vyslovila, tam totiž nie je priestor pre úctu ani rešpekt. A úcta k starším mýtus, a prečo? To že mne moji rodičia nehovorili , že váš si nas lebo sme starší neznamená, že má k tomu neviedli. Naokolo máme okrem svojich starých rodičov aj kvantum iných starých ľudí ktorí boli príkladom ako k nim pristupovať a naučiť sa úcte. Videla som to na správaní svojich rodičov, aj ma na to upozornili a viedli a bez toho aby poukazovali špeciálne na seba som k tomu ich nenasilnou výchovou dospelá prirodzene.

    7. jún 2023