icon
7 / 20
avatar

Nopal je mexickej meno aztéckeho pôvodu pre kaktus - Opuntia ficus indica - Copen V 1.
Je to cenná, krásna a veľmi užitočná rastlina, ktorá pochádza zo Strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila po celom kontinente. Do Európy bola odvezená prostredníctvom španielskych a portugalských námorníkov, zabývala sa na Pyrenejskom polostrove a neskôr po celom Stredomorí, na Blízkom Východe, v Afrike, Indii, Číne a Oceánii. Nopal bol jednou z hlavných súčastí jedálnička predkolumbovských indiánskych národov a po dlhé storočia zostal doplnkom stravy Mexičanov a ďalších krajín Severnej a Strednej Ameriky.
pestovanie
V Mexiku rastie 60 druhov NOPAL, z ktorých iba 13 je jedlých. Opuntia ficus indica -copena V1 je jediný kaktus, ktorý nemá ostne a je lesklý. Nopal sa pestuje priemyselne a v Mexiku má viac ako šesťdesiatročnou tradíciu. Vďaka kvalitnej lávovej pôde v blízkosti činnej sopky Popocatepetl a nadmorskej výške 1 500 až 3 000 m má nezvyčajne vysoký obsah nutričných hodnôt. Zberá sa dvakrát do roka. Spracovanie NOPAL do múčky prebieha v nasledujúcich krokoch. Po zbere a očistení kaktusových listov nasleduje narezanie dužiny na malé kúsky. Sušiaci proces prebieha v konvekčných peciach pri teplote 50 ° C a potom ich sušina rozomletá na siete 1: 100 na múčku. Vzhľadom k šetrnému spracovaniu a sušenia je v nopálový sušine uchovaný vysoký obsah všetkých prírodných látok. Pri spracovaní nie sú prítomné žiadne chemické a konzervačné látky.
zloženie
Nopal obsahuje väčšinu dôležitých živín v ideálnom pomere.
Okrem vysokého množstva pektínov (vápenato-horečnatých) a pestrého zastúpenia minerálnych látok a vitamínov, najmä početných vitamínov B a C, je 47% objemu vyschnutého NOPAL tvorené vlákninou a to rozpustnú aj nerozpustnú.
Nopal obsahuje 17 aminokyselín, z ktorých je 8 esenciálnych základných. Za základné je aminokyselina považovaná vtedy, keď nemôže vzniknúť priamo syntézou v ľudskom metabolizme a musia byť preto obsiahnutá v potrave.
Nopal má veľmi nízku energetickú hodnotu, nižší ako 20 kcal / 100 g prášku.
Liečebné vlastnosti NOPAL
Účinkuje proti žalúdočným vredom, žalúdočno - črevným ťažkostiam a detoxikuje kyslé prostredie v zažívacom trakte.
Pôsobí proti úzkosti, vďaka obsiahnutému Berberín upokojuje vystresovaný organizmus.
Účinkuje proti artérioskleróze (kôrnatenie a znepriechodneniu tepien).
Pôsobí proti hyperglykémii (zvýšenému cukru v krvi).
Pôsobí proti hyperlipidémiu (zvýšenej miere cholesterolu LDL).
Účinkuje proti zápche, chráni hrubé a tenké črevo.
Napomáha chudnutiu, zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu, tukov a cukrov, odvádza pocit hladu.
Dostatok živín znižuje riziko podvýživy.
Chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov a tým zvyšuje odolnosť organizmu proti vzniku civilizačných chorôb.
Zdroj: Partners ARDANAS Sociálna družstvo

Odpovedz
10. jan 2015