Vlašské orechy, z ktorých výliskov je vyrobená naša múka, sú bohatým zdrojom užitočných zdraviu prospešných tukov, bielkovín a vlákniny. Ďalej obsahujú rad vitamínov a minerálnych látok. Sacharidov obsahujú iba cca 13% a to predovšetkým oligosacharidy a len malé množstvo sacharózy, čo ocenia najmä diabetici. Z tukov (nenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín) obsiahnutých vo vlašských orechoch je potrebné zdôrazniť kyselinu linolovú, ktorá pomáha výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na stavbe nervového tkaniva a na tvorbe protilátok. A ďalej kyselinu linoleovú, ktorá taktiež znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, a zabraňuje vzniku krvných zrazenín v cievach a brzdí zápalové procesy. Vlašské orechy obsahujú až 14% vysoko kvalitných proteínov, teda viac než arašidy a približne toľko čo mandle. Čo do obsahu vitamínov, vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu) a B6. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný pre funkciu srdca a pre rovnováhu nervovej sústavy. Vlašské orechy sú tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínu B6, známeho tiež ako pyridoxín, ktorý sa stará o správnu funkciu mozgu a tvorbu červených krviniek. Z minerálnych látok je významný obsah medi, ktorá umožňuje vstrebávanie železa v črevách a pomáha pri prevencii chudokrvnosti. Ďalej potom zinku známeho svojím pozitívnym vplyvom na stav vlasov, pokožky a nechtov. Mangánu, ktorému sa prisudzuje schopnosť pomáhať pri liečbe neplodnosti. Vlašské orechy sú bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudobné na sodík, čo je dobré pre kardiovaskulárnu sústavu. Ďalej obsahujú veľké množstvo železa, horčíka a vápnika. Vlašské orechy tiež obsahujú fytoestrogény - látky s priaznivým vplyvom na zdravotný stav srdca. Pravidelná konzumácia vlašských orechov a výrobkov z nich sa odporúča: pri všetkých neurologických ťažkostiach (pri podráždenosti, depresii, stresu, nervovom vypätí či vyčerpaní pri srdcových ochoreniach (angina pectoris, pri riziku infarktu myokardu aj pri rekonvalescencii po ňom) pri vysokej hladine cholesterolu v krvi a ako prevencia proti obezite (Výskumy vedenej Dr. Joanom sabat na Univerzite v Loma Linda v Kalifornii presvedčivo ukázali, že ak budeme denne konzumovať 80 g vlašských orechov po dobu dvoch mesiacov, hladina LDL cholesterolu - tzv. zlého cholesterolu sa zníži o 16%.) pri vysokom krvnom tlaku pri riziku mozgovej mŕtvice pri sexuálnych problémoch pri vysokej zrážanlivosti krvi
Vlašské orechy, z ktorých výliskov je vyrobená naša múka, sú bohatým zdrojom užitočných zdraviu prospešných tukov, bielkovín a vlákniny. Ďalej obsahujú rad vitamínov a minerálnych látok. Sacharidov obsahujú iba cca 13% a to predovšetkým oligosacharidy a len malé množstvo sacharózy, čo ocenia najmä diabetici.
Z tukov (nenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín) obsiahnutých vo vlašských orechoch je potrebné zdôrazniť kyselinu linolovú, ktorá pomáha výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na stavbe nervového tkaniva a na tvorbe protilátok. A ďalej kyselinu linoleovú, ktorá taktiež znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, a zabraňuje vzniku krvných zrazenín v cievach a brzdí zápalové procesy.
Vlašské orechy obsahujú až 14% vysoko kvalitných proteínov, teda viac než arašidy a približne toľko čo mandle.
Čo do obsahu vitamínov, vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu) a B6. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný pre funkciu srdca a pre rovnováhu nervovej sústavy. Vlašské orechy sú tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínu B6, známeho tiež ako pyridoxín, ktorý sa stará o správnu funkciu mozgu a tvorbu červených krviniek.
Z minerálnych látok je významný obsah medi, ktorá umožňuje vstrebávanie železa v črevách a pomáha pri prevencii chudokrvnosti. Ďalej potom zinku známeho svojím pozitívnym vplyvom na stav vlasov, pokožky a nechtov. Mangánu, ktorému sa prisudzuje schopnosť pomáhať pri liečbe neplodnosti. Vlašské orechy sú bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudobné na sodík, čo je dobré pre kardiovaskulárnu sústavu. Ďalej obsahujú veľké množstvo železa, horčíka a vápnika.
Vlašské orechy tiež obsahujú fytoestrogény - látky s priaznivým vplyvom na zdravotný stav srdca.
Pravidelná konzumácia vlašských orechov a výrobkov z nich sa odporúča:
pri všetkých neurologických ťažkostiach (pri podráždenosti, depresii, stresu, nervovom vypätí či vyčerpaní
pri srdcových ochoreniach (angina pectoris, pri riziku infarktu myokardu aj pri rekonvalescencii po ňom)
pri vysokej hladine cholesterolu v krvi a ako prevencia proti obezite (Výskumy vedenej Dr. Joanom sabat na Univerzite v Loma Linda v Kalifornii presvedčivo ukázali, že ak budeme denne konzumovať 80 g vlašských orechov po dobu dvoch mesiacov, hladina LDL cholesterolu - tzv. zlého cholesterolu sa zníži o 16%.)
pri vysokom krvnom tlaku
pri riziku mozgovej mŕtvice
pri sexuálnych problémoch
pri vysokej zrážanlivosti krvi