PESTREC MARIÁNSKY a jeho liečivé účinky pri ochoreniach pečene, pri žltačke, cirhóze, steatóze, otravách alkoholom (viac v albume)
PESTREC MARIÁNSKY JE NENÁPADNÁ RASTLINA PRIPOMÍNAJÚCA BODLIAK. V LEKÁRSKYCH AJ LIEČITEĽSKÝCH KRUHOCH JE PESTREC ZNÁMY PRE SVOJU SCHOPNOSŤ REGENEROVAŤ TKANIVO PEČENE A OBNOVOVAŤ JEJ SPRÁVNU FUNKCIU.
Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je jednoročná až dvojročná rastlina dorastajúca do výšky 60 až 150cm. V liečiteľstve sa používa predovšetkým pri ochoreniach pečene.
Za liečivé účinky sú zodpovedné flavolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarin. Najväčšia koncentrácia sylmarinu je v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a koreni. Plody okrem toho obsahujú asi 27% bielkovín a 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), tyramín, histamín, aminokyseliny, cukry, quercetín a vitamín E (500 až 800mg/kg).
ÚČINKY PESTRECA MARIÁNSKEHO
Plody pestreca sa používajú pri ochoreniach a poškodení pečene, napr. pri žltačke typu B a C, cirhóze, steatóze (stukovatení) pečene, pri otravách v dôsledku intoxikácie alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami alebo hubami.
Podávanie sylmarinu nielen urýchľuje regeneráciu tkaniva pečene, ale celkovo zvyšuje šancu na prežitie (napr. po požití muchotrávky). Sylmarin tiež ovlyvňuje tvorbu žlče tým aj celú látkovú výmenu.
Sylmarin tiež dokáže vychytávať voľné radikály a zabraňuje peroxidácii tukov. Štúdie tiež naznačujú, že chráni pred poškodením DNA, znižuje aktivitu látok stimulujúcich rast tumorov.
Negatívne účinky: sylmarin pravdepodobne chelatuje železo a spomaľuje metabolizmus vápnika.
Kontraindikácie: okrem hore uvedených negatívnych účinkov doterajšie štúdie nepreukázali, že by užívanie pestreca, resp. sylmarin moholo byť nebezpečné. V rozumnej miere ho možno užívať aj počas tehotenstva.
POUŽITIE PESTRECA MARIÁNSKEHO
Priama konzumácia drvených semien:
Najúčinnejšie je použitie čerstvo nadrvených semien, ktoré neprišli do kontaktu s kovom. Prášok rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka znehodnocuje, je preto potrebné pripravovať len malé množstvá určené k okamžitej spotrebe. Skladovanie max. 48 hodín v uzavretej nádobe s minimálnym prístupom vzduchu.
Na drvenie môžete použiť keramický mažiar alebo mlynček na kávu či obilie s keramickými mlecími kameňmi a styčnými plochami zo skla alebo plastu. Drvené semená majú hrubšiu štruktúru ako mleté.
Prášok sa konzumuje priamo, ideálne 1-2PL nalačno večer pred spaním. Prášok (drvinu) dôkladne požujte a nechajte rozpustiť obsah semien v slinách. Prehltnutie vlákniny nie je nutné - zvlášť pri drvení v mažiari je dosť hrubá a tvrdá. V praxi to znamená že vlákninu bez chuti zostávajúcu po dôkladnom prežutí a opakovanom prehltnutí slín jednoducho vypľujete. Tento postup síce nie je "estetický", ale zdravie za to stojí.
Užívanie opakujte každý druhý až tretí deń po dobu 1 až 3 mesiacov podľa závažnosti a vývoja príznakov vedúcich k nasadeniu kúry.
Iné formy:
Pri menej závažných stavoch (napr. bezpríznakové mierne zhoršené pečeňové testy) je možné nahradiť drvené semená tinktúrou alebo olejom z pestreca:
http://www.nutrimas.sk/Bodliakovy-olej-pestrec-...
Čaje a vývary nie sú veľmi účinné, jednak sa účinné látky vo vode rozpúšťajú len čiastočne, a teplom sa znehodnocujú. Kupovanie sáčkových čajov z mletého pestreca nemá teda z hľadiska zdravia pečene žiaden zvláštny význam.
@kamira Sme radi, ked mame spätnu väzbu a zaujimaju nas aj nazory a skusenosti ostatnych. Pytame sa aj preto, lebo u niektorych citlivejsich ludi moze olej nalacno drazdit pankreas, preto sa nic nedeje, ked sa v tomto pripade prida olej aj do jedla, napr. do tvarohu, jogurtu, smothies a pod. Mozno tato info pomoze niekomu druhemu 🙂 Zelame aj my Vam vsetko dobre a krasny nadchadzajuci vikend 🙂







Užívam ho 3 mesiac, dúfam že mi pomôže