odoske
24. máj 2011

Drogy,deti,rodina.

História ľudstva potvrdzuje , že v každej spoločnosti sa užívali drogy s cieľom dosiahnuť zmenu nálady , myslenia a vnímania. Samozrejme vždy boli jedinci , ktorí prekračovali sociálne akceptované zvyklosti a tieto drogy zneužívali ako prostriedok na vyrovnávanie sa so stresom a s problémami i na predvedenie protestu proti normám a hodnotám spoločnosti. Každá droga ,či už legálna alebo nelegálna , je predmetom zneužívania.

 Koľko sa už popísalo kníh, článkov, a koľko bolo urobených štúdií o nebezpečnosti užívania psychoaktívnych látok. Počujeme o tom všetci ,a vieme o tom všetci. V školách sa tiež venujú protidrogovej tematike na hodinách ale aj v rôznych preventívnych programoch. Ale aká je skutočnosť?

 Napriek všetkým diskusiám o psychoaktívnych látkach väčšina ľudí nechce veriť, že sa to môže stať aj v ich rodine.

Keď sa spamätajú je už väčšinou neskoro. V rodine nastal medzičasom už tak vážny skrat ,že to vlastne už ani sami bez pomoci nevedia riešiť. Väčšina ľudí si myslí ,že všetky drogy sú nelegálne. Vždy to tak nie je. Máme ich doma .Jednou z nich je tabak, smrteľný dlhodobý zabijak tých, ktorí mu podľahli už v mladosti. Ďalšia droga je najhoršia ,najčastejšia ,najviac zneužívaná po ktorej môžu siahnuť aj naše deti, lebo ju doma máme ,  a to je alkohol. V konečnom dôsledku sme mi rodičia zodpovední či naše deti užívajú alkohol a iné drogy. Rodina sama o sebe má mať charakter a mentalitu ,,my,, .Rodina odráža ducha vzájomnosti. Ale ako môže fungovať rodina dobre keď  nastali problémy , ktoré sú spôsobené užívaním drog? Či  sú konzumentom drog deti ,alebo ich rodičia je to problém pre celú rodinu. Rodina prestáva plniť svoju funkciu a dochádza k nabaľovaniu problémov v každej oblasti. Pre rodičov v práci , medzi priateľmi, medzi sebou a pre dieťa nastávajú problémy v škole  a medzi vrstovníckou skupinou. V konečnom dôsledku dochádza k narušeniu vzťahov aj v samotnej rodine. A ako konkrétne?

Uvediem príklad dospievajúceho zneužívajúceho drogu. Pre dospievajúceho je život radom extrémov .Dobré obdobia sa striedajú so zlými. Prospech , kamaráti , prijatie do kolektívu , telesné zmeny , problémy s láskou. Z každodenného odmietania sa stávajú krízy. Ak v rodine dospievajúceho nie je čas na riešenie týchto problémov , pomoc začne hľadať inde ,a ak ju nenájde ani tam od tohto momentu je už len krôčik k prvému pokusu alebo experimentu s drogou. Samozrejme začne dvojaký život , príde zmena kamarátov , dieťa je náladové, zrieka sa koníčkov a mimoškolských aktivít. Horší sa mu prospech v škole .Začínajú sa klamstvá , požičiavanie si a krádeže. Prichádza  k zhoršeniu správania , klamaniu ,  prichádza aj celkové zhoršenie zdravotného stavu. Často sú prítomné problémy s políciou. V takomto kolotoči je už len krôčik k depresiám a k samovražedným myšlienkam. Prečo vlastne deti užívajú drogy , čo ich k tomu vedie? Môže to byť túžba po euforizačnom účinku. Ďalej si myslím ,že je to zvedavosť a nuda. Dieťa hľadá dobrodružstvo a vzrušenie ,nové skúsenosti , poznanie ,zručnosti a schopnosti. Dôležitý je vplyv rovesníckej skupiny. Ja si však myslím ,že najdôležitejší je útek pred problémami. Veľa problémov ,ktorým deti čelia ,prežívala a prežíva väčšina ľudí . V škole boli vždy problémy, rodičia veľa očakávali a sex bol lákavou záhadou. Bieda a predsudky zredukovali možnosti mnohých mladých ľudí, ktorí mohli zo života vyťažiť viac. Puberta nebola a nie je nikdy ľahká. Ani jeden z týchto problémov nezmizol , ale plno nových zvyšuje napätie, ktoré zase zvyšuje tlak takmer na každé dieťa. Máme veľa nemanželských detí , strašne veľa detí žije iba s jedným rodičom. Väčšina rodičov, či už ide o rodiny s jedným alebo s oboma rodičmi, pracuje dlho do večera a tak vychováva generáciu detí, ktoré sú takmer celý deň bez nich. Rodičia bývajú obeťou rovnakého tlaku. Milióny dospelých majú sami problém a alkoholom alebo drogami a zaťahujú deti do pasce svojho trápenia. Veľmi časté je aj rodičovské emocionálne  a fyzické zneužívanie detí. V rodine viazne komunikácia , nie je v nej pomoc. Prítomné je len klamstvo a popieranie. Veď čo je už lepšie , ak si s nejakým problémom nevieme dať radu ,tak popierame.

Drogy majú vplyv na celú rodinu. Zneužívanie drog spôsobuje v rodine a v rodinných vzťahoch tlak a napätie. Často krát  sa začne kaziť aj vzťah rodičov medzi sebou. Boja sa o situácii doma hovoriť otvorene ,nahovárajú si, že situácia nie je až taká vážna. Aj medzi nimi začína škrípať všetko čo bolo vybudované po celé roky trvania manželstva. Rodičia si veľmi často kladú za vinu správanie svojich detí. Mnohí sa cítia vinní, že sa s nimi menej vidia, lebo majú veľa práce. Osamelí rodičia sa zasa cítia vinní za rozvod, prísni rodičia cítia , že dohnali svoje deti k neposlušnosti, zhovievavý rodičia si myslia, že neboli dosť prísny. Veĺa rodičov sa zúfalo pokúša držať problémy detí bezpečne pod pokrievkou doma a ponáhľajú sa brániť ich pred trestom vonkajšieho sveta. Boja sa ,že by mohli ich dieťa vyhodiť zo školy alebo rozšíriť jeho záznam na polícii, takže sa usilujú ho kryť. Neuvedomujú si ,že sa už aj oni dostali do kolotoča klamstiev.

Treba zabezpečiť aby k niečomu takému ani nedošlo. Vždy je ten správny čas ,bez ohľadu na vek detí začať hovoriť o rizikách zneužívania. Tak ako rodičia začnú zavčasu hovoriť s deťmi o sexe ,  postupne, keď dospievajú, tak informácie o drogách musia podávať zrozumiteľnejšie a podrobnejšie. Hovoriť s deťmi o drogách nie je nikdy ani privčas ,ani prineskoro. Deti nevymysleli drogy a ich užívanie. Naučili sa to od dospelých. Dospelí podávajú mládeži drogy tisícorakými spôsobmi. Reklamami na cigarety v časopisoch , fascinujúcimi portrétmi toxikomanov v kinách a niekedy rodičia vlastným príkladom.

 Rodičia , ktorí chcú pôsobiť dôveryhodne ,keď sa budú s deťmi zhovárať o drogách , by mali obmedziť na rozumnú mieru vlastnú konzumáciu alkoholu a iných drog, alebo ešte lepšie , celkom s ňou prestať. Rodičia majú určiť pravidlá , nerobiť dohody.

 Keď je drogovo závislý jeden rodič , alebo obaja , nemožno ani pomyslieť na rodinnú atmosféru , kde sa nebudú drogy zdôrazňovať. Rodičia by sa mali sami niečo naučiť o drogách. Učiť  sa rozpoznávať varovné signály , ukazovatele užívania drog. Zaujať pevný postoj proti užívaniu. Byť pre deti vzorom .vybudovať pevné rodinné vzťahy , kde deti môžu otvorene rozprávať o svojich problémoch  , o drogách ,škole a priateľoch. Určiť hlavnú líniu a pravidlá , ktoré treba plniť. Povzbudzovať deti v tvorivých podnetných a zaujímavých činnostiach. Pomáhať svojim deťom budovať si sebaúctu , nezávislosť ,zodpovednosť a iné kladné vlastnosti. Poznať svojich susedov a rodičov kamarátov  svojich detí. Nabádať deti ,aby vodili kamarátov domov ,aby sme vedeli s kým sa stretávajú. Dobre počúvať svoje deti , čo vravia. Rodičia nesmú považovať opíjanie  a opájanie sa drogami za normálne. Nesmú podporovať  alebo ospravedlňovať také činnosti , ktoré nedokážu kontrolovať , napríklad ak dieťa využíva byt či dom v neprítomnosti rodičov na oslavu. V  každom prípade treba vytvoriť domov bez drog. Určite sa nedá vyčistiť od drog celý svet ,ale je možnosť vytvoriť pre svoje deti zónu bez drog.

 Mgr.Lucia Kleinová

Začni písať komentár...

Odošli