odoske
24. máj 2011

Prečo dnes píšem o drogách?

 Dnes už nikto nepochybuje o tom, že drogy zasiahli na Slovensku značnú časť ľudí , predovšetkým mládež. Veková hranica záujemcov o drogy za posledné roky značne klesla. Okrem zníženia vekovej hranice neustále sa rozvíjajúci drogový trh spôsobuje nárast počtu mladých, ktorí sa podieľajú na drogovom obchode. So vzrastajúcim drogovým trhom úmerne stúpa delikvencia mládeže, brutalita a iné asociálne spoločenské prejavy.

            Problematika drogovej závislosti vo vzťahu k mládeži je veľmi zložitá a citlivá. V rôznych súčasných sociologických výskumoch rodičia jednoznačne uvádzajú , že ich dieťa drogy neužíva Pripúšťajú síce vážnosť tohto spoločenského procesu, ale súčasne jednoznačne konštatujú, že to nie je problém ich rodín. Je len pochopiteľné, že žiadny rodič nechce veriť, alebo pripustiť, že práve jeho dieťa by mohlo mať dočinenia s drogami, prípadne byť ich obeťou. Rodičia by predovšetkým mali poznať prvé signály pri užívaný drog. V literatúre sa uvádza, že prvoradou prevenciou by mal byť dôverný vzťah rodiča k dieťaťu založený na komunikácií, vzájomnom rešpekte a pochopení. V prostredí toxikomanov je rozšírený názor, že drogová závislosť je ich osobná záležitosť. Ide však o hlboký omyl, veľmi sebecký a nebezpečný. Spoločnosť totiž v záujme svojej ochrany nemôže súhlasiť s tým, aby vznikali materiálne a sociálne škody, aby dochádzalo ku kriminalite.

             Protidrogová výchova nesmie mať kampaňovitý, ale systematický charakter. Ak chceme dostať drogovú problematiku pod kontrolu je nutná rozvinutejšia medzinárodná spolupráca, je potrebná lepšia príprava pedagógov na primárnu prevenciu. Ďalším nutným krokom je riešenie problematiky voľného času. Dôležitá je prepracovanejšia spolupráca s masmédiami, kultúrou a umením. Musíme zapojiť vedu a výskum, systematickejšie monitorovanie sociálnopatologických javov , je nutná interdisciplinárna spolupráca a hlavne vznik špecializovaných profesií zameraných na protidrogové aktivity.

Mgr.Lucia Kleinová

Začni písať komentár...

Odošli