odoske
8. júl 2011

Zabúda vo vašej rodine niekto niečo? -Bc.Andrea Bodnárová

OSN už v roku 1982 prišla s varovaním, že svetu hrozia štyri globálne nebezpečenstva – vojny, hlad, rýchle vyčerpávanie energetických rezerv a rýchly rast a starnutie populácie. Na začiatku 19. Storočia žilo na zemi 978 miliónov, na začiatku 20 storočia už 1,65 miliardy a na začiatku 21. Storočia 6,1 miliárd ľudí. Pretože stredná dĺžka života obyvateľstva, najmä ekonomicky vyspelých krajinách, sa neustále predlžuje, najrýchlejšie rastúcim segmentom populácie sú osoby vo vyššom veku (Horejší, 1999). Jedným z následkov starnutia populácie je aj častejší výskyt Alzheimerovej choroby.    Čím je človek  starší, tým viac je citlivý na stresové pod­mienky a viac  náchylný ochorieť na rôzne choroby a postupne sa  do určitej mie­ry narušuje celá  vnútorná rovnováha organizmu. Prognózy nasved­čujú, že ak v Spojených štátoch dnes žije 1,5 milióna ľudí, ktorí sú starší než 90 rokov, do roku 2050 ich bude 10 miliónov. Veľ­mi podobné štatistiky sú v Európskej únii a podobne to platí aj pre rozvíjajúce sa krajiny v Ázii. Čiže, počet ľudí, ktorí prekro­čia mýtický vek 80 rokov, sa bude prudko zvyšovať a teda, sú­časne sa budú zvyšovať aj počty ľudí, ktorí trpia ochore­niami, ktoré sú priamo viazané na vysoký vek  (Žilka, 2009)          

Starnutie je proces individuálny s komplexným dosahom na organizmus. Charakterizuje ho znížená schopnosť odolávať stresu, homeostatická nerovnováha a zvýšená ná­chylnosť ku chorobám. Starnutie je proces istý a neodvratný. Starnutie s demenciou je do určitej mie­ry pravdepodobné (Žilka, 2009)

Demencia je organicky podmienený, trvale nezvratný pokles rôznych zložiek intelektu, ktorý významne limituje kognitívne, funkčné a behaviorálne schopnosti, z týchto dôvodov aj každodenné sociálne a ekonomické aktivity postihnutého. Odtiaľto pochádza názov demencia, ktorý vznikol spojením slov de (bez) a mens (myseľ, vedomie, rozum) (Horejší, 1999)

Alzheimerova choroba je jednou z najrozšírenejších foriem demencií. V priemyselne vyspelých krajinách je Alzheimerova choroba najčastejším typom demencie a s predlžujúcim sa vekom a rastúcim podielom starších osôb sa jej počet v populácii trvalo zvyšuje (Doležal, 1998)

Starnutie populácie ako celosvetový trend pri súčasnom poklese populácie mobilizuje všetky odvetvia spoločenského života, ako aj mnohých vedeckých odborov pripraviť sa na narastajúce problémy starších ľudí. Všetky formy demencie, no najmä Alzheimerova choroba predstavuje mimoriadnu záťaž pre starostlivosť o dementných starých, či už pôjde o rodinu, príbuzných, alebo zdravotnícke a sociálne zariadenia. Nielen zdravotnícka a ošetrovateľská starostlivosť, ale celá sociálna sféra musí s nárastom starých ľudí počítať a pripraviť sa na to (Šoltés In: Roland, 2001)

Neustály pokrok v rôznych odvetviach medicíny prispieva na jednej strane k významnému predĺženiu priemerného ľudského života, na druhej strane však predstavuje riziko zvýšenia výskytu ochorení vyššieho veku. Syndróm demencie je najčastejším z nich. V rámci demencií sa najpočetnejšou skupinou ukazuje Alzheimerova choroba (Roland, 2001)

Pri porovnaní bežného starnutia s Alzheimerovou chorobou je možné povedať, že toto ochorenie je akceleráciou priebehu prirodzeného starnutia. Vďaka genetickej predispozícii sú niektorí ľudia odolní voči tomuto ochoreniu, ako osoby ktoré dovŕšili vek 90 rokov pri zachovaní dobrej pamäti a kognitívnych schopnostiach, čo znamená, že niektoré genetické danosti dokážu všetky nepriaznivé vplyvy prekonať (Žilka, 2009)

Začni písať komentár...

Odošli