1 / 1
    odoske
    autor

    Neviem, kto to určil, že práve 21. marec bude dňom Downovho syndrómu, alebo kto určil, že dňom Downovho syndrómu bude práve 21. marec. Ale ten, kto tento deň spojil so Svetovým dňom Downovho syndrómu, uvažoval logicky. 21 je predsa poradovým číslom toho - pre väčšinu z nás - osudného chromozómového „páru“. Takže zrejme preto 21. deň v mesiaci. A prečo marec? Domnievala som sa, že keď už to padlo na 21. deň v mesiaci, marec bol najlepším variantom. Práve v súvislosti s ročným obdobím a v súvislosti s výnimočnosťou prvého dňa tohto obdobia. Pravda však je, že marec je tretím mesiacom v poradí, a 3 sú predsa aj chromozómy v tom osudnom chromozómovom „páre“.
    Mnoho ľudí, ktorých sa to priamo netýka, nepozná bližšie problematiku Downovho syndrómu. Vedia že aj takí ľudia sú, možno ich aj registrujú medzi sebou, ale nepoznajú ich bližšie. Obávajú sa ich osloviť, obávajú sa osloviť rodičov detí s Downovým syndrómom, obávajú sa kamarátstva svojich zdravých detí s Davníkmi, dokonca poniektorí sa obávajú, že deti s Downovým syndrómom nejakým spôsobom tie ich zdravé deti nakazia...
    A netýka sa to len tých, ktorým je problematika Downovho syndrómu na míle vzdialená. Častokrát si aj novopečení rodičia dieťatka s Downovým syndrómom, resp. ostatná rodina, nevedia celkom dobre predstaviť, čo ich čaká. Majú obavy, či to zvládnu, či sa budú vedieť o takéto dieťatko postarať. Majú obavy, či život s Davníkom nebude už len o problémoch, starostiach, či sa budú ešte vôbec niekedy vedieť smiať.
    Skúsme preniesť symboliku 21. marca – čoby ročného obdobia, na 21. marec – Svetový deň Downovho syndrómu. Nebojme a nebojte sa neznámeho. Na jar tiež nik netuší, či sa leto vydarí. Ale nepoznám človeka, ktorý by ju preto nemal rád. Presne tak ani rodič nemôže vedieť, čo z jeho dieťatka vyrastie. Či už má Downov syndróm alebo nie. Všetko sa uvidí neskôr a je zbytočné si robiť starosti, mať strach, alebo dokonca byť nešťastný z niečoho, čo ešte byť nemusí. A odkaz pre tých ostatných? Nebojte a nestráňte sa ľudí, ktorí sa od vás líšia. Sú možno iní, no stále sú to ľudia. A možno s väčšími prejavmi ľudskosti, než si viete vo svojom svete zdravých predstaviť.
    Takže teším sa na jar. Teším sa na 21. marec. Teším sa na to, že niečo nové, pekné príde. A ono príde. Budú aj búrky, bude sucho, bude vietor, bude dážď, ale to všetko k životu patrí.
    A presne toto môže symbolizovať 21. marec aj v súvislosti s ľuďmi s Downovým syndrómom. Bude ťažko, bude boľavo, bude neistota, bude strach, bude hnev, ale to tiež k životu patrí. Keď im dáte šancu, aby ste ich mohli spoznať, určite sa môžete tešiť na to, že vám do života prinesú niečo nové, pekné, a že vás samotná ich prítomnosť bude tešiť. Len im treba dať šancu.
    Mária Srnáková
    Na podnet organizácie DSI (Down Syndrome International) a EDSA (European Down Syndrome Association) bol vyhlásený 21. marec 2006 prvým Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento symbolický dátum bol odvodený z číslic 3 a 21 (trizómia 21. chromozómu) a mal by poslúžiť v spoločenstvách jednotlivých krajín k lepšiemu objasneniu a porozumeniu problematiky osôb narodených s Downovým syndrómom.

    20. mar 2015