olivieree
15. aug 2017
5574 

Recenzia na nosič Tula Free to Grow

Vďaka Andrejke Kundríkovej z www.nosime.sk som mala možnosť otestovať v tom čase čerstvú novinku, rastúcu Tulu s názvom Free to Grow. Za túto možnosť veľmi pekne ďakujem.

Výrobca udáva nosič ako vhodný od narodenia (resp. od 3,2kg) až do 4-och rokov. Ja osobne by som spodnú hranicu pri bežnom nastavení nosiča posunula na 1-2 mesiace, úplné novorodeniatko si v ňom predstaviť neviem, a hornú hranicu by som stanovila max na 2 roky, Evka v čase fotenia mala niečo cez rok a pol a 86 konfekčnú, nosič jej už bol malý. Na občasné poponesenie do tých dvoch rokov ok, v prípade plnohodnotného nosenia by som už určite menila za väčší.

Najmenšie bábätko, ktoré som v nosiči počas testovania zažila, malo 4,5kg, nosič mu bol na najužšom nastavení akurát. Dalo by sa prípadne núdzovo stiahnuť šnúrkou, kde som dosiahla úctyhodných 11cm, pri bežnom nastavení na najužšie meral nosič na šírku okolo 19cm (čo je tiež veľmi príjemné).

Poďme teda od začiatku – bedrový pás je široký 12cm, ku koncom sa zužuje na 9cm, hrubý 1cm, tvrdší (ako býva pri Tule zvykom), členitý na 3 časti, obsahuje aj kapsičku (podľa mňa zbytočnú), najužšie stiahnutie má na 63cm čo je super, vhodný aj pre veľmi štíhle osoby. Pracky neobsahujú poistky, ani ich netreba – sú veľmi pevné a istiaca gumička je prítomná. Bedrák nie je robustný, je tenší a tvrdší, ale stále dosť pohodlný.

Chrbtová opierka je rastúca, teda dá sa upravovať na šírku aj na výšku. Na výšku sa upravuje popruhmi, na výšku je to veľmi šikovne vyriešené – na bedrovom páse z vnútornej strany je popruh, na ktorom je navlečený tunel z látky, ktorý sa rozširuje a zužuje a pomocou cvokov fixuje. Je to skvelé preto, lebo stiahnutie nosiča nedeformuje bedrový pás a zároveň dieťa nie je podsadené v nahrčenom materiáli. Čo sa mi nepáčilo – ceduľka na mieste, kde býva umiestnené dieťa. Osobne by som ju odtiaľ odpárala.

Výška sa dá regulovať od 29 do 41cm, šírka od 19 do 39cm pri bežnom nastavení, šnúrkou sa dá stiahnuť až na 11cm. Pri krku regulácia nie je.

Opierka na tejto verzii bola z látky, veľmi krásnej čo sa dizajnu týka (model Discover), a relatívne tenkej, veľmi príjemnej na dotyk. Osobne by som si pre novorodenca vedela predstaviť niečo šatkové a ešte mäkšie, ale tipujem že po zanosení bude aj táto látková verzia super.

Ramenné popruhy – šírka 7cm, hrúbka 2,5cm, 1x prešité, pevnejšie ale stále príjemne mäkké a pohodlné. Bez možnosti kríženia, uťahovanie smerom dolu, bez možnosti sťahovania po celej dĺžke (moja najobľúbenejšia kombinácia). Dĺžka ramenných popruhov je 56cm, z toho 51cm polstrovanie. Kapucka je odopínateľná, na cvoky. Polstrovanie pod nožičkami bolo decentné.

Tula FTG je veľmi príjemný, jednoduchý nosič s krásnym dizajnom. Veľmi ľahký, vážil iba 700g a teda aj veľmi skladný. Osobne by som ho na úplného novorodenca neodporučila, ale toto je prudko individuálne a tak ako pri každom inom nosiči, aj tu treba vyskúšať. Od mesiaca vyššie, resp. od 4-4,5kg bez problémov. Veľmi sa mi páči, že aj Tula prišla s verziou, ktorá nepotrebuje externú ani internú novorodeneckú vložku (keďže tieto vložky bývajú pomerne problematické, hlavne tie externé).  

velmi pekna recenzia 🙂 osobne by som ocenila aj pripadne porovnanie s Kibi, ktory je tiez rastuci a teda asi najvacsi konkurent tohotoTula.

15. aug 2017

@lubiduch Kibi, priznám sa, som ešte doma nemala. Držala som ho v ruke, mala na sebe, ale podrobnejšie netestovala. No sú to dva úplne odlišné nosiče, Kibi je vhodný tak od 6 mesiacov, vydrží do troch rokov s prehľadom, má tenký, členitý bedrový pás, veľa nastavení, dá sa s ním neskutočne pohrať. Tula FTG je určená prioritne pre malé deti, je pomerne dosť jednoduchá na nastavenie, vydrží kratšie.

15. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli