plamienok
7. júl 2017
512 

Na modrej oblohe, v teple leta je spolu s nami...

5 tipov, ako zvládnuť leto a dovolenku po strate blízkej osoby

Leto a dovolenky sú v plnom prúde. Po dlhých mesiacoch práce slnko, more, hory, hudobné festivaly či iné dobrodružstvá ponúkajú príležitosť na regeneráciu tela i  duše. Ak sme ale stratili niekoho blízkeho, pôžitky leta, hoci sú na dosah, bývajú ťažko dostupné. Spomíname s bolesťou na minulé dovolenky a túžime, aby sa čas vrátil späť. Užiť si leto bez toho, kto sa k nám už nikdy nevráti, je ťažké. Najmä v prvom roku, keď všetci ostatní dovolenkujú naplno, smútok a túžba po milovanej osobe v lete zosilnie. Nevieme sa radovať z voľných dní a oddýchnuť si, lebo ten, kto nám chýba, s nami nie je. A niekedy si možno hovoríme, že by sme aj mohli, ale nejde to.
Ponúkame vám 5 tipov, ako zvládnuť leto a dovolenku, keď sa do týchto dní vkrádajú spomienky naplnené smútkom:

1. Dovolenku si naplánujte vopred: kam pôjdete, s kým pôjdete a čo budete robiť. Keď smútime, naša nálada sa často mení neočakávane a niekedy nás zaskočí či ochromí. Vnútorne si pripustite, že tieto dni môžu byť ťažké. Zvyčajne pomáha, keď niekto je pri nás. Najmä prvý rok po strate dni voľna bývajú náročné. Časom sa ale prežívanie dovolenkových dní môže zmeniť.

2. Možno pomôže niekoľko dní „novej dovolenky“ na mieste, kde sme nikdy neboli, s novými ľuďmi, naplnené novými aktivitami. A možno aj pár dní po starom, keď v duši cítime hlboké spojenie s tým, koho sme stratili.

3. Ak na leto pripadajú aj výročia narodenia, úmrtia, promócie alebo iné významné dni, prijmite, že tieto dni budú smutné a ťažké, ale potom sa smútok znovu zmierni. Povedzte o tom dopredu svojim partnerom, deťom či iným v blízkym v rodine. Ak vyslovíte nahlas to, čo aj oni prežívajú, často sa aj im aspoň na chvíľu uľaví.
4. Ak Vám bude smutno, pokúste sa nebrániť sa chvíľam smútku. Plačte, keď sa Vám slzy tlačia do očí. Vyhľadajte blízkosť toho, s kým je Vám dobre, ak nechcete byť sami. Spomínajte a rozprávajte o tom, čo Vám príde na myseľ alebo sa osamote vráťte na chvíľu do minulosti či na miesto, ktoré je Vám blízke.

5. Ak pocítite v lete znovu radosť, povedzte si, že je to fajn. Pomôžete tak pocítiť aj svojim blízkym nový život. A ten, koho ste stratili je na modrej oblohe, v teple leta, spolu s nami. Teší sa, že v duši necítite bolesť a smútok.
Mária Jasenková.

Začni písať komentár...

Odošli