plienkacik
    15. dec 2018    Čítané 237x

    Eko starostlivosť o bábätká - 1. časť

    pranie
    Odporúčame prať v domácom prášku z mydla (napr kokosové, kokosovo-olivové, kokosovo-palmové, každopádne bez parfumácie a bez éterických olejov) a pracej sódy (+ perkarbonát ako bielenie a dezinfekcia). Alebo napr. Sonett, Sodasan a ďalšie. Sóda v práškových prostriedkoch na pranie môže vo veľmi ojedinelé prípady vyvolať reakciu na koži, ale napriek tomu odporúčame skúsiť najskôr práškový, potom až gél (Sonett Neutral napr).
    Je vhodné pridávať plákania navyše a nepoužívať Eko alebo krátke programy. Všetko, čo príde do styku s močom a stolicou je potrebné prať na min 60 stupňov.
    Aviváž je úplne nevhodná vrátane "bio" a "natural" avivážou (výnimkou sú máchadla od f. Sonett napr, kde je zloženie roztok kyseliny citrónovej, ale tak to si môžete namiešať i doma). Namiesto toho do priehradky na aviváž dávkovať ocot (obyčajný kvasný či jablkový, pozor na ocot u ekzematikov, môže byť reakcia) alebo roztok kyseliny citrónovej (napr. 10% tj. 100g na 900ml vody).
    Lovela Baby, Persil, Ariel, frosh atď atď majú úplne nevhodné toxické zloženie!
    Látkové plienky, ak používate, nie je vhodné skladovať vo vedre s vodou, skladujú sa "nasucho", popr stolice opláchnutá vodou, to áno, ale nemalo by to plávať vo vode. Množia sa baktérie.
    U látkových plienok je vhodné dať najprv program "Plákanie a žmýkanie" a potom zapnúť "klasický program s extra pláchaním" (opäť min 60 stupňov), aby sa z plienok, pred hlavným cyklom, odstránilo čo najviac moču a stolice.
    Ak používate fleecové separačky, nie je vhodné ich prať v prostriedku, obsahujúce mydlo (vyhľadajte si iný prostriedok v Súboru s odkazmi na odp. Produkty, hľadajte ikonu športovcov), prestali by prepúšťať tekutinu skrz. U svrchňáků to nevadí, u separaček áno. Ďalej upozorňujeme, že fleece je umelý materiál, čo často spôsobuje na citlivej koži detí vyrážky a zapareniny a teda neodporúčam fleecové separačky používať.

    krémovanie
    Ak je koža v pohode a nie je poškodená tak sa nemusí mazať. Ak neumývate každý deň celé telo mydlom, tak sa koža maže sama a je to ten najlepší spôsob mazania! Platí aj u dospelých.
    Inak krémovať pár kvapkami jednodruhového neparfumovaného oleja či masla na vlhkú pokožku, napr. Šľahané bambucké alebo mangové maslo s olejmi, mandľový olej, borákový, konopný, nechtíkový macerát, olej z marhuľových jadier ... Samozrejme, u malinkých detí tá koža nie je ešte vyvinutá, ako je napísané vyššie, ale preto deti moc nekúpeme, aby sa zbytočne nenarušovali.
    Pozor na falošné masla ako hroznové maslo, avokádové maslo, a pod.
    Mokvajúce koža či záparenina: krémovať domácou zinkovku masťou (recept v ďalšej časti) alebo z kupovaných - napr. Nechtíková Weleda so zinkom - používame a za mňa spokojnosť. 
    Pozor na lanolín, môže byť kontaminovaný zvyšky pesticídov zo srsti oviec (ovce sa striekajú proti parazitom). Keď už lanolín, tak s overeným pôvodom, nie no-name z ekokoze alebo vážený z lekárne.

    kúpanie
    Kúpať v čistej vode, vyhnúť sa penám do kúpeľa a sprchovacím gélom pre bábätká.
    V prípade silného "okakania" je dobré mať doma čisté olivové mydlo (bez parfumácie a pridaných látok).
    Čo môžem pridať do kúpeľa a nebude vadiť?
    Praslička, nechtík, repík - urobiť z toho výluh (zaliať horúcou vodou do kanvičky, 15 min odstáť, scediť). Bylinky je možné potom dať do svetlej bavlnené ponožky a vložiť do kúpeľa. Tieto byliny sú vhodné aj pri popraskanú kožu / podráždenie / ekzém. U nechtíka je dobré vedieť, že sa jedná o alergén (rovnako ako napr. Harmanček).
    Ovsené vločky: hrnček vločiek do svetlej bavlnené ponožky, alebo ide uvariť kaše z jemne mletých vločiek, ... (pozor pri podozrení na alergiu na lepok!). Vločky môžu urobiť na dne vane klzký film, opatrne teda pri kúpaní.
    Pár kvapiek jednodruhového neparfumovaného oleja, napr. Mandľový, borákový, konopný, nechtíkový macerát, ...
    Vzhľadom na to, že málokto z nás žije na samote pri lese v panenskej prírode, odporúčame "raz za čas" umyť dieťa  mydlom - jemným šampónom.
    Dôvody - toxíny v ovzduší, toxíny v pôde, baktérie atď. Samozrejme to nepreháňať, koža má určitú samočistiacu schopnosť + udržiavame imunitu kože.
    Podľa veku dieťaťa, veľmi orientačne, prispôsobte podľa potrieb dieťaťa:
    Po pôrode: nepoužívať mydlo, nenechať si dieťa v pôrodnici umyť. Mázok, s ktorým sa narodilo je dôležitý a mal by sa do kože vstrebať čo najviac. Je to ochranná bariéra + vaginálne baktérie z pôrodu.
    Len utrieť hlavičku a krv čistou vodou, a čo najviac a najdlhšie mať bábätko telo na telo. Vôňa matky a vôňa toho novonarodeného neumytého bábätka utužuje puto a tiež u matky stimuluje laktáciu.
    0-3m: umývať dieťa minimálne, pokožka nie je ešte dovyvinutá, skôr utierať žinkou s prevarenou vodou, umývať pod vodou zadoček, omývať bylinkami (viď. Vyššie, napr. Repík). V prípade "prúseru" možno použiť tuhé neparfumované mydlo. Vlásky iba bylinky, voda, voda + materské MLIEKO.
    Udržiavať čisté faldíky okolo nožičiek, rúk suché a čisté, čistý pahýľ, pozor na vlhkosť pod brada a na krku. Udržiavať to v suchu a čisté.
    3m-6m: rovnako ako vyššie, intervaly kúpanie môžu byť kratšie, koža už je vyzretejší. Mydlo len na ručičky alebo ak niekde lezie a zašpiní sa.
    6m-12m: To už sú aktívnejší deti, dostanú sa von, teda platí bohužiaľ to čo sme písali o toxicite životného prostredia.
    Záleží na: aktivite dieťaťa, kde sa pohybujete, na ročnom období (v zime na ne nebude padať žiadny bordel, keď sú oblečené od hlavy po päty vs leto, nahé deti pokryté hlinou a pieskom) atď. Ručičky a mydlo do toho nepočítame, to samozrejme podľa hygienických štandardov.
    V lete podľa potreby, ale + - 1x za 14 dní umyť mydlom. Ak sú takto veľké rozostupy medzi umývaním, neublíži umývanie mydlom ani vláskom. Vlásky je možné poliať vodou s trochou rozpusteného alebo tekutého mydla, alebo s trochou jemného šampónu.
    V zime podľa potreby. Nechávame na vašom uvážení.
     

    so súhlasom: FB - SVĚT NON TOXIC

    plienkacik
    12. dec 2018    Čítané 269x

    EKO pranie - perkarbonát? zeolity? čo to je?

    Perkarbonát sodný

    Perkarbonát sodný je ekologický, počas praním sa rozkladá na sódu a peroxid, ktorý spôsobuje bielenie. Vhodný najme pre alergikov. Ak chcete Prat na nižších teplotách, Odporučte sa pridať TAED (Tetraacetylethylendiamin) . TEAD podporuje uvoľnenie peroxidu už pri nižších teplotách. Pridáva sa ho asi 5%. Kombináciám perkarbonátu a TAED dostanete prácí prostriedok na biele, ekologický a neobsahujúci alegény. Dávajte asi tretinu množstva, ako normálneho pracieho prášku ... Peroxouhličtan sodný (tiez peroxouhličitanov sodný alebo perkarbonát sodný) je chemická zlúčeniny uhličitanu sodného a peroxidu vodíka, tvoriaci biele kryštály rozpustné vo vode. Peroxouhličtan sodný je oxidačným činidlom a Súčasti mnohých čistiace prípravkov pre domácnosť a pracovne. Napriek názvu ide v skutocnostou o perhydrát uhličitanu. Rozpustené vo vode uvoľňuje H2O2 a uhličitan sodný: 2 (Na2CO3 · 1.5H2O2) → 2 Na2CO3 + 3 H2O2 Peroxouhličtan sodný je aktívny zložkou mnohých práškových ekologických bielidiel..


    Sóda bikarbóna Sodium bicarbonate / NaHCO3 / hydrogénuhličitan sodný / Natriumhydrogencarbonat / Natriumbicarbonat / baking sóda, backsoda ako súčasť potravín v prášku na pečivo E500 známa od staroveku, staroveká Egypťania ju používali pri rituálnej očiste a mumifikácii získavaná z kuchynskej soli, chlór je nahrádzaný karbonátom nachádza sa v mnohých minerálnych vodách, liečivých prameňoch ekologická, nejedovatá, čo je dôležité pre deti aj zvieratá na internete nájdete množstvo receptov, ktorých sa používa na výrobu vlastneho dezodorantu, šampónu, čistením a bielenie zubov, ošetrením pleti pri akné a podobne, výrobu čistiace prostriedkov na riad, pracích prostriedkov, zmäkčovaču vody, čistením odtokové.


    Z kombináciám pracej sódy a mydla sa vyrába populárne mydlové sliz. Je ekologický či vegan samozrejme závisí na výbere ingrediencií. V každom prípade je mydlový sliz vhodný na prírodné vlákna. A keďže ide o riadna slizké hmotu, je lepšie to dávkovať do bubna, aby nič nezostávalo v priehradke.


    Zeolity
    Zeolity sú základom bezfosfátových pracích prostriedkov. Sú to minerály s pórovitou štruktúrou (Nerudu, hydratované silikáty). Vyskytujú sa v prírode, ale väčšinou je vyrábaná synteticky.
    - maju veľmi vysokú teplotu topenia (nad 1000 ° C), a nehoria, nerozpúšťajú sa vo vode, neoxidujú vo vzduchu.  Ich najzaujímavejšia vlastnosť je, že maju pórovitou štruktúrou. vedia zachytiť iné molekuly vo svojej klietkovitej štruktúry, a to je na nich užitočné. Vďaka tomu fungujú Ako zmäkčovač vody a vodný filter. V iónmeniči je tvrdá voda (bohatá na ióny kalcia a magnézia) vedená cez trubičku naplnené sodíkom s obsahom zeolitový. Zeolity zachytíte ióny vápnika a horčíka a uvoľníme ióny sodíka namiesto nich, takže sa voda stáva mäkšia a bohatšia na sodík. Preto prostriedky na pranie a umývanie nádob obsahujúce zeolity odstráňujú vápnik a horčík a zmäkčujú vodu.


    Tekuté vs práškové pracími prostriedky
    - Tekuté pracími prostriedky neobsahujú bielidlá, čo je pravdepodobne ich jediná dobré vlastnosti. Pretoze viac zaťažujú životné prostredie. V tekutom pracom prostriedku sa nemôžu použiť zeolity ako zmäkčovač vody, takže musí obsahovať dvojitú dávku tenzidov, ktoré vzhľadom k obsahu vody musí byť aj konzervované.
    - Nemecké spotrebiteľské testy viackrát preukázali, že práškové pracie prostriedky sú ďaleko účinnejšími ako tekuté. Viď napríklad Stiftung Warentest pracích prostriedkov 2009 Öko Test pracích prostriedkov 2010.

    SVĚT NON TOXIC

    plienkacik
    8. dec 2018    Čítané 364x

    Ako prať ekologicky a lacno?

    • Ako si vyrobiť domáci prášok? 

    Ak si kúpite na pranie napr. Liquid soap flakes, Dr Bronners tekuté mydlo, alebo iné tekuté mydlo či mydlový základ potom je vhodné pridávať praciu sódu na zlepšenie účinnosti prania. Dávkovala by som 1: 1 sóda a mydlo.
    Upozorňujeme, že ak budete s pracou sódou manipulovať, napr pri ukladaniu alebo presypavaní do inej nádoby, radšej si chráňte dýchacie cesty, ak by sóda prášila, môže dráždiť dýchacie cesty, nie je vhodné ju vdychovať!

    • Zmäkčovače vody, tvrdá voda

    Značky ako Sonett, Sodasan aj YB majú zmäkčovač vody, ak máte tvrdú vodu, môžu vám šetrné pracie prostriedky zle prať, alebo sa zvyšky minerálov ukladať v textile. Tieto prostriedky sú založené na zeolite, ak ich je v bielizni moc, alebo je práčka moc plná, môžu sa zle vyplákať a koža môže reagovať. Takže všetko s mierou.
    V tvrdej vode reaguje mydlo nielen so špinou, ale musí bojovať aj s minerálmi, ktoré sa vo vode vyskytujú. Aby sme teda mydlu pomohli, je potrebné pridať viac pracej sódy alebo potom tie vyššie spomínané zeolity.

    • Máchadlo a aviváž

    Žiadna klasická aviváž nie je non toxic, pardon, nie je, ani Ecover, nie. Na zmäkčenie bielizne a vypláchnutie zvyškov prášku a tvrdej vody a porovnanie pH na kyslejšie doporučujeme používať ocot (klasický kvasný liehový 8%, mimo ČR ide zohnať i nefarbený). V SR sa predáva silnejšie ocot Ringo bez parfumácie a bez farbiva. Pozor, na ocot môžu niektorí citliví jedinci reagovať.
    Namiesto octu je tiež možné použiť 10% roztok kyseliny citrónovej (100g práškové kyseliny citrónovej, 900 ml vody). Pokiaľ máte mäkkú vodu, môžete si urobiť slabší roztok, ak tvrdú tak naopak silnejší, napríklad 12-15% a postupne zvyšovať podľa potreby, nepoužívala by som viac % roztok ako 30%.

    Sušička pomáha bielizeň zmäkčiť, kto má mäkkú vodu, nemusí máchadlo používať, ale napriek tomu to silne odporúčame hlavne u práškov obsahujúcich sódu (99% práškových práškov).

    • Ako na voňavé prádlo

    Voňavé bielizeň chýba väčšinou ľuďom, čo sú zvyknutí na umelé vône v kozmetike. Ak si od nich odvyknite, tak vám naopak umelo voňavé bielizeň bude jeho pach silne vadiť, môžete mať dokonca až pocity, že vás dusí. Telo tak reaguje celkom prirodzene na nevhodnú chemikáliu.
    Na ovoňanie bielizne neodporúčame kvapkať esenciálne oleje priamo do práčky, väčšina je toxických pre vodné organizmy, navyše je to celkom neekonomické. Esenciálne oleje ale môžete použiť do netoxické aviváže, teda napr. Kyselina citrónová + destilovaná voda + vybraný eo (napr. Lemongrass, citrusové vône, litsea cubeba, tie sú prenikavejšie). EO použite cca 10-20kapek na liter. Je fajn nakvapkať EO na kúsok látky, na nelakované drievko, na nelakované drevené korálky na šnúrke, na klbko vlny apod. Savé materiály. Potom tento voňák vložiť medzi bielizeň, popr. zavesiť v skrini. Pokiaľ máte doma niekto klasické intímky, vložky, čo nechcete nosiť pretože sú bielený a toxické, ide na ne nakvapkať EO a nalepiť zospodu na poličky 🙂
    Kto používa sušičku, EO sa dá nakvapkať na vlnené gule a dať do sušičky. 

    • Ako vyčistiť práčku

    Dôležité je práčku pravidelne čistiť. Pre odstránenie vodného kameňa, zápachu, plesne, ako dezinfekciu a pri prechode na non toxic prací prostriedok použite 200g kyseliny citrónovej alebo 4 litre octu priamo do bubna (pozor ocot dávať až keď práčka napúšťa vodu, moja na začiatku odčerpáva) a pustiť na 90 ° , stačí krátky program bez žmýkania, záleží na zanesenie práčky.
    Pre odstránenie mastnoty, zvyškov mydla a tiež zápachu zvoľte 200g prác sódy alebo 0,5-1kg sódy práškové, opäť na 90 ° program., Dĺžku programu vyberte podľa zanesenia práčky.
    Frekvencia čistenia 1-2 mesiace podľa frekvencie pranie a striedať - raz použiť kyselinu, druhýkrát zásadu.

    • Domáce prášok z mydla a uhličitanu sodného

    Na pranie najviac odporúčame kokosovej mydlo (sodné mydlo z kokosového oleja bez parfumácie), popr. kokosovo-palmové ak je PO z udržateľného zdroja (napr. Sonett). Olivové je tiež vhodné, ale môže mať nižšiu účinnosť prania, ďalej zo živočíšnych napr. Lojové alebo čistej žlčové.

    Recept na normálnu až tvrdšie vodu:
    Nastrúhame 100g kokosovo-palmového mydla Sonett (alebo iná mydla, na jemno a zmiešame s 2 hrnčeky (= 500ml, cca 360g) práškovej sódy na pranie. Preženiem mixérom, ale nemusí byť.
    Skladujeme v dóze (sklo alebo plast), dávkujú 70g na 7 kg bielizne priamo do bubna (teda 10g na 1kg bielizne).
    Ku svetlému pridávam 2 lyžice perkarbonátu, na tmavé občas len 1 malú lyžičku, aby mi nezatuchlo bielizeň, pozor u nestálofarebných odevov, alebo keby vám šisovalo bielizeň, nepoužívať.
    Namiesto aviváže si robím 10% roztok kyseliny citrónovej, tj 100g na 900ml vody, a dávam jej na max do zásobníka na aviváž.
    Ocot ani k. Cit. nikdy nedať spolu s mydlom do bubna (ale len do priehradky na aviváž), vyzráža sa späť na oleja. Tento prací prášok nie je vhodný na vlnu, hodváb, fleece a "funkčné" oblečenie.

    POZOR! SODA dráždi dýchacie cesty, JE VHODNÉ SI PROSTRIEDOK NA PRANIE pripravovať s rúškom CEZ ÚSTA A DETI vykázať z KUCHYNE PREČ.

    • Pracie sóda vs. sóda kryštál

    Pracie sóda Na2CO3
    Kryštalická sóda Na2CO3 · 10H2O
    Pracie sóda je teda viac koncentrovaná než sóda kryštál, ktorá má na sebe naviazanú vodu.
    Takže potom sa vyskytujú na internete a v diskusiách iné pomery na výrobu prášku a slizu: cca 1:10 mydlo: sóda platí pre kryštalickú a cca 1: 4 pre práškovú.
    Jedlá sóda je niečo iné, to je hydrogénuhličitan sodný, na pranie sa väčšinou nepoužíva, skôr tá pracia sóda, má vyššie pH.

    • sušička

    Proti statike môžete dať do sušičky aj klbka urobená z alobalu alebo dať do látkového vrecúšku niekoľko lyžíc himalájskej soli.
    Statika v sušičke vzniká, keď sušíte syntetické materiály, bavlna sama statiku nevytvorí. Ak tomu chcete predchádzať a máte v bielizni len pár kusov syntetických odevov, tie môžete usušiť na ramienku a do sušičky dať len bavlnu.

    FB: SVĚT NON TOXIC

    plienkacik
    7. dec 2018    Čítané 107x

    Ako prať látkovky a ako ekologicky na škvrny?

    Použité látkovké plienky: 

    • Treba prať minimálne na 60 stupňoch.
    • Pred praním dať program pláchanie s odstredením (zvyčajne má do 20min - u mňa 17 min) a následne pustiť riadny prací cyklus - môže sa pridať aj ďalšie prádlo na pranie.

    Ako šetrne netoxicky odstrániť rôzne škvrny:

    • Bielkoviny (krv, žĺtok).

    -Bavlna, syntetika: v studenej vode potrieť žlčovým mydlom a vyprať
    -Vlna, hodváb: ihneď pokryť savou látkou a na studeno vypláchať

    • Tuk a olej

    -Bavlna, syntetika: potrieť žlčovým mydlom a vyprať
    -Vlna a hodváb: pokvapkať tekutým žlčovým mydlom a vyprať

    • Mazivo z bicykla:

    -Bavlna, syntetika: potrieť maslom, potom oškrabať; votrieť žlčové mydlo a vyprať
    -Vlna a hodváb: opatrne odoberať handrou alebo chrbtom noža, potom vyprať s tekutým žlčovým mydlom.

    • Make-up, rúž

    -Bavlna, syntetika: utierať pleťovou vodou alebo alkoholom a vyprať
    -Vlna a hodváb: opatrne a zľahka vytrieť alkoholo

    Rastlinné farbivá:

    • Mrkva, tráva, červené víno, ostružina

    -Bavlna, syntetika: předčistit octom, votrieť žlčové mydlo a vyprať
    -Vlna a hodváb: pre tieto materiály nepoznáme pri škvrnách od rastlinných farieb žiadne ekologické alternatívy

    • Čokoláda, káva, čaj, kakao

    -Bavlna, syntetika: votrieť žlčové mydlo a vyprať
    -Vlna a hodváb: opatrne odoberať handrou alebo chrbtom noža, vyprať s tekutým žlčovým mydlom
    peľ
    -Bavlna, syntetika: vydrhnúť glycerínovým mydlom, potom vyprať
    -Vlna a hodváb: opatrne vytrieť glycerínovým mydlom

    Biele a svetlé prádlo aneb aby biela bielou bola
    K bielemu a svetlému bielizni môžete pridávať perkarbonát sodný (Sodium Percarbonate) alebo citrónovú šťavu. Pomáha predchádzať zašednutie bielizne, ideálne po vypraní sušiť na slnku.
    Perkarbonát sodný, čiže Peroxouhličtan sodný sa v horúcej vode rozkladá na uhličitan sodný a peroxid vodíka, ktorý sa rozpadá na kyslík a vodu. Práve ten aktívny, uvoľňujúce sa kyslík má dezinfekčné a bieliaci účinok. Perkarbonát v studenej vode nemá zmysel a nezreaguje, popr. len minimálne.
    Samotný perkarbonát bez aktivátora je účinný až od teploty 60 ° C. Ak periete na 40 °, je nutné pridať aktivátor perkarbonátu menom TAED (NT kompromis). TAED sa pridáva k perkarbonátu v koncentrácii 5-10% na váhu perkarbonátu (tzn. 5-10 g na 95-90g perkarbonátu).
    Perkarbonát má okrem bieliaceho aj dezinfekčný účinok, vďaka uvoľňujúcemu sa kyslíka. Ide použiť aj na stálofarebné prádlo (čo nie je biele), ale môže pri dlhodobom používaní blednúť farby. Pri zatuchnutej tmavom bielizni sa mi osvedčilo trochu pridávať občas do prania (lyžičku). Pokiaľ vám ale blednú farby alebo z čiernej je šedá, tak nepoužívajte! Pokiaľ máte extra smradľavej ponožky alebo montérky, tak pokojne lyžičku až lyžicu pridať.
    Peroxid vodíka (roztok) je možné použiť aj za chladnejšie teploty, ale maximálny účinok bude vždy v kombinácii s horúcou vodou.
    Mimo SR môže byť perkarbonát dosť drahý, možno kúpiť napr. Laundry Bleach od Bio-D alebo od Ecover. 
    Pracie sóda (uhličitan sodný, sodium carbonate) nájdete v niektorých drogériách (napr. Klasická Teta).
    Alebo si ju môžete "upiecť" doma z jedlej sódy, ktorú upražíme v rúre (návod nájdete na google: How to Make Sodium Carbonate from Sodium Bicarbonate).
    Pozor, je rozdiel medzi sódou kryštál a práškovú sódou na pranie. Sóda kryštál má na každej molekule uhličitanu sodného naviazaných 10 molekúl vody, je teda slabšia, "menej koncentrovaná" a je ňou treba pridávať viac ako práškové sódy, ktorá je bezvodá. Ďalšie info ktorej.

    SVĚT NON TOXIC

    plienkacik
    2. dec 2018    Čítané 580x

    Čo o jednorázových plienkach určite nechcete vedieť?

    Klasické komerčné plienky (DM, Pampers, Dada, Huggies, …) sú napustené toxínmi, bielené chlórom, majú toxické savé jadro a ďalšie „nádhery“, navyše sa v prírode rozkladajú aj 400 rokov.

    Fakty o komerčných plienkach:
    Biologická rozložiteľnosť: 0 – 25%
    Bielenie: často sa bielia elementárnym chlórom (ako vedľajší produkt pri bielení chlórom vzniká rakovinotvorný dioxín)

    Z čoho sa plienka skladá?

    • Plast (ropa), latex, tributyltin (aj najmenšia koncentrácia tribulcínových môže poškodiť imunitný systém dieťaťa a ovplyvniť hormonálny systém a ďalšie chemické látky ako syntetické parfumy, dezodoranty, antioxidanty, krémy (môžu prispieť k bolestiam hlavy a tvorbe vyrážok)
    • Plášť – polyetylén – materiál mikroténového sáčku (nebezpečné hlavne pre chlapcov, pretože nie je priedušný a zvýšená teplota v semenníkoch môže viesť k zlému reprodukčnému potenciálu v dospelosti)
    • Savé jadro – 5 – 10 x viac suberabsorpčního polyméru (SAP) ako v zdravých plienkach

    Samozrejme, pre nás vyhrávajú látkové plienky, pozor u fleece = môže byť reakcia na koži, je to umelý materiál.

    SVĚT NON TOXIC.

    plienkacik
    26. nov 2018    Čítané 115x

    Čo s plienkami kým ich vyperieme?

    Použité plienky môžu páchnuť. Pokiaľ je dieťatko na mlieku stolicu takmer necítiť. Ak prechádza na zmiešanú stravu je ich cítiť o niečo viac 🙂. Dobré veľké a uzavierateľné vedro na ušpinené plienky Vám pomôže ich uskladniť až do vyprania.

    Skladovanie na sucho. Skladovanie na sucho je presne tým, čo naznačuje – jednoducho vedro, do ktorého ukladáte špinavé plienky. Môžete použiť akúkoľvek nádobu, ktorú si zvolíte. A ak pridáte do nej sieťku alebo vrece na plienky (vyberte si vrecko s PUL vrstvou, nie s PVC vrstvou), je to iba pre Vaše pohodlie, aby ste nemuseli ťahať k práčke celé vedro – pokiaľ neskladujete plienky priamo vedľa nej.

    -Nie je nevyhnutné používať na vedro vrchnák. A mnohé mamičky to ani nerobia a nechajú špinavé plienky „dýchať“. Ak viete vedro uskladniť v bezpečí mimo dosahu malých zvedavých noštekov tak ho použiť nemusíte.

    -Je veľmi vhodné skladovať plienky na chladnom mieste. Ak na ne začne svietiť slnko rozhodne budú páchnuť.

    – Na skladovanie plienok môžete použiť namiesto vedra aj vysiace vrece. Je to obal na použité plienky s vnútornou PUL vrstvou a držiakom na zavesenie. Ten náš má zips a je prešitý tak, aby neprepúšťal pach. Je možné našiť ľubovoľný rozmer podľa vaších predstáv. Napíšte nám na plienkac@gmail.com ak máte špecifickú požiadávku.

    Skladovanie na mokro. Skladovanie na mokro je skladovanie vo vedre naplnenom vodou. Jeho význam spočíva v tom, že máte už plienky prednamočené a eliminujete výskyt škvŕn. Stačí naplniť vedro do 1/4 vodou (alebo viac , podľa potreby) a vhodiť do neho ušpinené plienky. Akurát sa predtým uistite, že plienky sú roztvorené, vkladačky zvlášť a všetka tuhá vrstva bola vysypaná do toalety naše separačky treba vyhadzovať do koša – toalety by mohli upchať. Pozor sú kompostovateľné. Ak máte kompost, krásne sa tam rozložia a netvoria odpad 🙂. Vodu nezaškodí vymieňať každý deň a najneskoršie do 3 dní treba plienky vyprať. Ale to isté platí i o plienkach skladovaných na sucho. Pred spustením samotného pracieho cyklu je dobré spustiť jeden cyklus plákania na odstránenie nečistej vody z plienok.

    -Skladovanie na mokro má niekoľko nevýhod. Hlavnou nevýhodou je to, že po dvoch dňoch je vedro plné vody s nasiaknutými plienkami naozaj ťažké a nie je žiadnou zábavou ho dvíhať a vymieňať v ňom vodu. Nehovoriac o tom, aké to je nepríjemné ak Vám náhodou nejaká ta špinavá voda šplechne vedľa. A pri skladovaní na mokro treba byť naozaj opatrný, rozhodne musí byť nádoba napevno uzavretá alebo v uzavretej miestnosti, aby sa k nej dieťatko nedostalo. Ak sa Vám páči myšlienka mať vopred namočené plienky ale nie ste nadšení myšlienkou plného vedra vody, tak je pre Vás najvhodnejšia kombinácia suchého/mokrého skladovania.

    Skladovanie na sucho a mokro. V podstate ide o jednoduchý princíp, keď okamžite po prebalení osprchujete špinavú plienku – každú špinavú plienku – a takú mokrú ako je ju hodíte do suchého vedra. Týmto spôsobom sú Vaše plienky namočené až do dňa keď sa ich rozhodnete oprať. Je to naozaj výborná metóda, ktorá pomáha zbaviť sa škvŕn i nepríjemného zápachu. Najlepšie však funguje ak máte možnosť skladovať plienky rovno vedľa sprchy.

    Ak máte problémy so zapáchajúcimi plienkami môžete vyskúšať niekoľko spôsobov, ako urobiť ich skladovanie príjemnejším. Do vedierka s vodou alebo na veko vedierka alebo na kúsok handričky do suchého vedierka vložte jednu z nasledujúcich ingrediencí:
    -50 ml alebo 2-3 lyžice octu (bieleho, nie jablčného), ocot sterilizuje plienky a znižuje zápach
    -1 lyžicu jedlej sódy , sódu môžete i rozpustiť vo vode, naliať do rozprašovadla a rozprášiť na plienky niekoľko kvapiek Vášho obľúbeného esenciálneho oleja (používajte čisté prírodné oleje), napr. obľúbenou kombináciou je 5 kvapiek tea tree (dezinfikuje) s 1 kvapkou levandule

    Vedro nezaškodí občas dezinfikovať. Na dezinfekciu sa výborne hodí obyčajný ocot, stačí ho naliať do rozprašovača a mať po ruke pre akúkoľvek dezinfekciu, vhodný je i na vyčistenie toalety či umytie podlahy – ideálna bezpečná varianta ak vaším drobcom chutí jesť do zeme.

    plienkacik
    12. nov 2018    Čítané 167x

    Ako naviazať na novosklad a prečo?

    Spomínam si ešte na začiatky, keď sa mi na novosklad skladať nechcelo. Prišlo mi to komplikované. Na noc som používala jednorázovku, kôli pretečeniu. Neskôr som sa chcela jednorázoviek úplne zbaviť. 

    Riešením v tej chvíli pre mňa bola "vkladačka" all in one, čiže trojvrstvová (bavlna, český flís, bambus). Nevýhodou bolo dlhé niekedy až 2-3 dňové schnutie. Táto vkladačka stála cca 9,90€. Vzhľadom k tomu, kupovať ďalšie by bolo drahšie.

    Náhodným preklikom som sa dostala k videu, ako sa skladá novosklad. Aj keď je pravda, že prvých pár balení som sa potrápila teraz to mám v ruke, za sekundu. Plienka stojí cca do 1,5€. Pre mňa sú najlepšie vysokogramážové. Nie je jedno, akú plienku kúpite. Ak je nízkej kvality môže sa z nej ľahko stať šmirgel na riťku. Veľmi dobre sa tomu predchádza, ak máte tvrdú vodu tak, že do nádobky na aviváž dáte ocot. Samozrejme vkladačky, plienky, vrchné nohavičky treba prať bez aviváže. Inak hrozí, že stratia svoju savosť. 

    Takže, ak Vám mile zákazníčky plienočka preteká, nič sa nedeje 🙂. Skúste novosklad. Pár krát zložíte a už to bude úplne jednoduché ;). 


    Takto vyzera novosklad na obrázku. Pre mňa to bola španielska dedina. Tak sa poďme na to pozrieť krok po kroku, snáď Vám to uľahčím.

    Najprv si z plienky 70*70 alebo 80*80 – podľa veľkosti drobca, urobíme štvorec. Zoberieme voľný roh (kde sú štyri končeky a ťaháme do trojuholníku)


    Vytvorili sme si, zatiaľ jedný potiahnutím látky trojuholník a pod ním akoby štvorec.

    Teraz to celé otočíme na rub…teda naopak.

    Štvorec je zložený – teraz je obdĺžnik. Sklad otočíme tak, aby to bol trojuholník -dole jeden špic hore dva a ideme na neho položiť drobca.

    Náš model prizvaný a ide sa baliť…obdĺžnik medzi nôžky. Jednu stranu obrolujeme okolo nôžky aby bola pekne okolo kože. Druhú stranu obrolujeme a môžeme dať vrchné PUL nohavičky. Veľmi potrebné je odkontrolovať, či náhodou plienka nepretŕča. Ak áno treba ju zasunúť pod PUL nohavičky.


    Tu je detail ako to má byť okolo stehienka obrolované. 


    Ak je bábo veľmi pohyblivé, môžeme použiť aj Snappi sponku.

    Krásny deň. 

    plienkacik
    11. nov 2018    Čítané 137x

    Na čo slúžia separačné vložky?

    Ich význam spočíva už v názve . Separačná znamená odseparovať - oddeliť- tuhú stolicu od plienočky. Tým pádom nám významne uľahčí pranie. Je dobré ju začať používať najneskôr, keď dieťa prechádza z materského mlieka na príkrmy. Vtedy aj stolice je viac a už nieje iba neškodná praženička . Po použití ich vyhodíme do koša, alebo dáme kompostovať.

    Cieľ si myslím spĺňajú dokonale. Používať látkové plienky už dávno to čo bolo 20 rokov dozadu. Modernizácia nastala aj v tejto oblasti. 

    plienkacik
    7. nov 2018    Čítané 100x

    Návod na pranie látkovej plienky pred prvým použitím

    Keď po prvýkrát periete nové plienky a príslušenstvo stačí použiť jednoduchý prací cyklus. To postačuje na zmäkčenie.  Môžete oprať všetky plienky bavlnené či bambusové, 2-3 krát pred použitím, ale nie je to potrebné. Iba ich to zmäkčí a stanú sa savejšími, ak tak urobíte.

    Bavlnené plienky musia byť taktiež vyprané a usušené niekoľkokrát pred použitím. Bavlna obsahuje prírodný olej, ktorý musí byť odstránený než sa plienka stane plne absorbčnou. Môže trvať 6-8 vypraní než sa odstráni všetok prírodný olej z bavlny. Môžete ich však začať používať už po 4-5 vypraniach, vtedy už budú dostatočne savé.

    Bambus je ďalším materiálom, ktorý sa stane savejším po vypraní. Je potrebné ho oprať  2-3 krát pred použitím.

    plienkacik
    4. nov 2018    Čítané 151x

    Prečo som začala používať látkové plienky?

    Na začiatku to bola myšlienka...

    "Nebude chudák nosiť plienku nepriedušnú, z plastu? Veď ani mne by sa nepáčilo, ak by som mala nosiť dva roky nepretržite vložku."

    Keď sme sa  o tom rozprávali v práci, povedali mi iba áno, aj moja známa to skúšala a vždy jej to malá prepišala, tak sa vrátila k jednorázovkam. Boli to aj poznámky typu, komu by sa to chcelo prať? Samozrejme ma to neodradilo. 

    Plienky boli nakúpené, prišiel môj nástup na materskú a pomerne dosť voľného času. Akosi som sa dostala k videám o ekológií. Táto téma bola pre mňa dovtedy nezaujímavá, neriešila som ju. Počula som že tu nejaký problém je, ale nevenovala som tomu pozornosť.

    "Veď prečo by som sa práve ja mala vzdať svojho pohodlného života, keď ten sused odvedľa nemusí?"

    Keď sa narodil krpec, uvedomila som si, že na tejto planéte bude žiť bez ohľadu na to, aká pohodlná som alebo nie. To že nemusíme chodiť s rúškom na ústach a máme tu pomerne čistý vzduch a možeme aj s novorodencom ísť na ulicu, neznamená, že to takto je všade vo svete.

    No vráťme sa k mojim plienkam

    Látkové plienkovanie sme začali, niekedy to pretieklo niekdedy presiaklo, ale všetko to bolo o tom naučiť sa správne používať. Zo začiatku som používala jednorázovku keď sme išli von, na noc. Po troj-dňovom výlete, kde som používala jednorázovky sa malému zapálila koža. Na chirurgii nám povedali, že to je pomerne častý jav pri jednorázovkach. Od tej doby sme jednorázovky vylúčili úplne a používame už iba látkové. 

    Okrem prania ktoré v dnešnej dobe robia práčky za nás to nieje nijako obmedzujúce a ja aj drobec sme nad mieru spokojný. Skvelý bonus k tomu je, že nemíňame za jednorázovky.

    A na záver, aj keď sa nezaujímate o ekológiu. Iste ste si všimli, že to s našou planétou nevyzerá ružovo. Ak my nič nezmeníme, tak čo zanecháme našim deťom? Ako žijeme my sa učia od nás.

    plienkacik
    2. nov 2018    Čítané 355x

    Prečo používať látkové plienky?

    Vedeli ste že?

    1. jedno dieťa vyprodukuje iba počas prvého roku života 3360 plienok?! Počas celého plienkovacieho obdobia je to na až jedna tona.
    2. jednorazová plienka sa rozkladá 250 rokov?
    3. to aké sú klimatické zmeny je dôsledkom toho ako sa žilo 50 rokov dozadu…čo pripravujeme pre naších drobcov a naše vnúčatá?


    Navyše ročne pribúda mnoho detí, ktoré zle znášajú jednorazové plienky, či sú na ne dokonca alergické čo je dôsledkom ich zloženia.


    Pranie látkových plienok je jednoduché

    1. Látkové plienky sú nielen ekologické ale aj ekonomické.
    2. Látkové plienky sú nezávädné pre detskú pokožku
    3. Dieťa vyprodukuje jednu tonu plienkového odpadu
    4. Jednorazová plienka sa rozklada 250 rokov
    5. Látkové plienkovanie nieje iba ekologické ale taktiež EKONOMICKÉ.


    Pri používaní látkových plienok:

    • Na pranie používajte bezfosfátové pracie prostriedky.
    • Perte iba v naplnenú práčku (napríklad spolu s ostatnou bielizňou). Ak máte separačku tak netreba ani veľmi prepierať.
    • Stačí prať iba na 60 °C – je to teplota dostatočná aj z hygienického hľadiska a spotreba energie je asi 4x menšia.
    • Nepoužívajte aviváž môže sa poškodiť nepremokavá vrstva. Môžete použiť napríklad EKO variantu silice.
    • Sušte na vzduchu (nie v sušičke)
    • Žehlene nie je nutné.