icon
avatar
pr_clanok
27. apr 2015

Aby vás žlčník netrápil

Žlčník nie je práve ten kúsok tela, ktorému zvyčajne venujeme nejakú pozornosť. Teda až kým vám nezačne stvárať šarapatu. A tú vie spôsobiť riadnu.  Žlčník produkuje žlč, ktorá pomáha s trávením potravín, hlavne s tými s vyšším obsahom tuku. Žlčník začne robiť problémy v momente, keď niečo zamedzí voľnému prúdeniu žlče v žlčovodoch. Najčastejšie sú to žlčové kamene.

Od čoho závisí tvorba žlčníkových kameňov? „Tvorba žlčníkových kameňov je podmienená pravdepodobne dedične, počet pacientov s vyšším vekom pribúda, vyskytuje sa častejšie u žien, viac u pacientov, ktorí majú aj ďalšie diagnózy, napríklad obezitu či cukrovku, či  choroby pečene, alebo  iné metabolické choroby ako hypercholesterolémia. Tvorba kamienkov závisí aj od spôsobu života a diétnych návykov, na ich tvorbu môže mať vplyv aj antikoncepcia“, hovorí MUDr. Miroslav Hricišák. Žlčové kamene sú prevažne cholesterolové, môžu byť aj pigmentové (bilirubín, vápnik a ich soli), alebo zmiešané.

Mnoho ľudí s kameňmi ani nevie, že ich má, keďže sa nemusia prejavovať žiadnymi ťažkosťami. Iní pacienti udávajú nejasné tráviace ťažkosti, najmä po mastných jedlách. „Tieto ťažkosti môžu prejsť po diétnych chybách až v koliku“, dodáva MUDr. Miroslav Hricišák. Kolika sa prejavuje ako kruté kŕčovité bolesti vyžarujúce spod pravého rebrového oblúka až k chrbtici. Časté sú aj zápaly steny žlčníka, chronickým tlakom kamienka môžu vznikať rôzne fistuly či prasknutie steny žlčníka s následnými akútnymi ťažkosťami, kedy je nutná akútna operácia.

Ako vzniká žlčníkový záchvat

Žlčníkový záchvat, tzv. kolika, vzniká náhle. Je vyvolaná pohybom jedného alebo viacerých kameňov v žlčových cestách. Typická je krutá pásovitá bolesť idúca z nadbruška do boku až k pravej lopatke. Môže byť kombinovaná aj so zvracaním. „Ak nastúpi horúčka, ožltnutie alebo neustupujúca bolesť , to je už prejavom komplikácie“, upozorňuje MUDr. Boris Barický.

„Najčastejšou provokujúcou príčinou záchvatu je diétna chyba. Riziková je konzumácia ťažkých, mastných jedál, klobás, údenín, majonézových šalátov, gulášov, kapustnice a podobne“, hovorí ďalej chirurg MUDr. Boris Barický. Možno je to prekvapivé, ale aj s chuťou zjedená bohatá porcia dokáže prispieť k vzniku záchvatu. Významnú rolu hrá aj samotný spôsob prípravy jedla. Treba sa vyhnúť  vysmážaným jedlám či prehnanému množstvu oleja pri pečení. Škodí veľa smotany, aj dressingy. Nebezpečná môže byť kombinácia ťažkých jedál s alkoholom.

Keď je už záchvat tu, je dôležité nič nejesť, nanajvýš piť po troške nesladený čaj a užiť lieky uvoľňujúce kŕče hladkého svalstva. „Ak by bolesti neprechádzali alebo sa pridružila horúčka, triaška či ožltnutie, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Najväčším rizikom žlčníkovej koliky je vznik akútneho zápalu podžalúdkovej žľazy, pankreasu. Je to nebezpečná komplikácia“, upozorňuje MUDr. Boris Barický.

Možnosti liečby

Žlčník, ktorý je chorý sa už vyliečiť nedá. Pokiaľ sú ž v žlčníku preukázateľne vytvorené kamene a pacient má subjektívne ťažkosti, mala by byť indikovaná operácia. „Zlatým štandardom je laparoskopická operácia. Známe z internetu sú aj alternatívne metódy, ktoré však súčasná medicína nepodporuje“, radí chirurg MUDr. Miroslav Hricišák. „Moderný spôsob vyberania žlčníkových kameňov je laparoskopická cholecystektómia štandardným (3 - 4 "dierkovým") prístupom, prípadne  aj cez jeden otvor v oblasti pupka (SILS) 6“, dodáva.

V každom prípade je potrebné vyvarovať sa rizikám. Zvlášť si musia dať pozor tí ľudia, ktorí už majú diagnostikované žlčníkové kamene, ale zatiaľ sa pre operáciu nerozhodli. Pokiaľ pacient vie, že má žlčníkové kamene a už prekonal žlčníkový záchvat, treba jednoznačne navštíviť chirurga a plánovať operáciu, radí MUDr. Boris Barický

Prevencia tvorby žlčníkových kameňov

Prevenciou pred vznikom kameňov je vhodné stravovanie. Zvlášť je to dôležité v rodinách, kde sa problémy so žlčníkom bežne vyskytujú. „V rodinách, kde mali viacerí priami príbuzní problémy so žlčníkom a boli operovaní, je potrebné dodržiavať diétny a pitný režim a zbaviť sa prípadných rodinných zlozvykov“, udáva MUDr. Miroslav Hricišák.

Ak máte podozrenie, že by sa vám problémy so žlčníkom nemuseli vyhnúť, môžete zdravé stravovacie návyky podporiť aj pitím bylinných čajov.  Vhodná je napríklad mäta, ktorá utišuje bolesti žlčníka a podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče. Takisto vňať a koreň púpavy zvyšujú tvorbu a vylučovanie žlče. Citrónová tráva zase znižuje cholesterol v krvi, a tak uľahčuje trávenie. Takisto sa správa kurkumín, ktorý okrem toho zvyšuje vylučovanie žlče. Repíková vňať pomáha, keď už žlčníkové kamene máte.

Pri problémoch so žlčníkom, či akýchkoľvek iných zdravotných ťažkostiach kontaktujte sieť polikliník ProCare:
- na webovej stránke www.procare.sk

- na infolinke MyCare 0907 888 999 (www.my-care.sk)

Na otázky odpovedali:

Odpovedá MUDr. Boris Barický (gastroenterológ, sieť moderných polikliník ProCare, Nitra)

Odpovedá MUDr. Miroslav Hricišák (chirurg, sieť moderných polikliník ProCare, Bratislava - Betliarska)

Začni písať komentár...

sticker
Odošli