Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    pr_clanok
    Včera o 08:34    Čítané 89x

    Zdravá výživa. Čo to znamená?

    Isto o zdravej výžive viete toho veľmi veľa. Napriek tomu sa dá ľahko stratiť v množstve výživových a dietetických porád, ktoré sa dajú nájsť na sociálnych sieťach a internete. Čo je to zdravá strava, aké sú základy stravovania a ako sa lepšie stravovať?

    Čo znamená zdravé stravovanie a zdravá strava?

    Pre mnohých heslo „zdravá výživa“ znamená len rôzne obmedzenia. Keďže dodržiavam zásady zdravej výživy, nesmiem jesť určité potraviny, musím denne vypiť 2 litre vody a jesť čo najviac zeleniny. Čiastočne je to pravda, avšak zdravá výživa vôbec neznamená, že sa musíte úplne vzdať svojich obľúbených jedál.

    Koniec koncov, nejde o to, aby ste sa sami trýznili a vytyčovali si nereálne očakávania. Ak ste sa doteraz živili najmä vysoko spracovanými výrobkami, napr. instantné jedlá, hotové jedlá zohrievané v mikrovlnnej rúry, rýchle občerstvenie a rôzne slané a sladké pochutiny, asi len ťažko z dňa na deň zmeníte svoje zvyky.

    Zdravé stravovanie neznamená, že sa musíte vzdať toho, čo máte radi

    Zdravá výživa neznamená, že nevyhnutne musíte odmietať všetko, čo máte radi, či dodržať prísne diéty. Zdravá výživa je založená na tom, aby ste svojmu organizmu každý deň dodávali všetky nevyhnutné živiny. Vďaka tomu sa môžete cítiť fyzicky aj psychicky fit, mať vysokú hladinu energie a chuť do života. Všimli ste si, že keď na raňajky zjete sladkú briošku, už o hodinu neskôr máte opäť chuť na niečo sladké? A popoludní cítite pokles formy a ospalosť? Je to tak preto, že váš organizmus nedostáva všetko, čo potrebuje.

    Mnohí výživoví odborníci odporúčajú vylúčiť zo stravy určité zložky, a takým spôsobom smerovať k zdravej výžive. Ak nemáte alergiu a neznášanlivosť na nejaké produkty, jedzte jednoducho všetko! Avšak nahraďte spracované potraviny najjednoduchšími, teda zeleninou a ovocím. Snažte sa, aby vo vašom jedálničku bolo čo najviac zeleniny.

    Základy zdravého stravovania

    Aby váš organizmus fungoval správne, potrebuje bielkoviny, tuky a sacharidy, a to v správnom pomere. Môžete si vybrať jednu z módnych diét, ktoré odporúčajú zrieknuť sa lepku, obmedziť na minimum sacharidy (keto diéta) alebo jesť len ovocie (frutariánstvo), avšak prospieva taká diéta skutočne zdraviu?

    Bielkoviny

    Organizmus potrebuje jedlo s vysokým obsahom bielkovín, aby mal energiu. Bielkoviny sú potrebné aj na správne fungovanie mozgu a udržanie dobrej nálady. Potraviny s vysokým obsahom tejto makroživiny, sú: mäso (najzdravšia je hydina), strukoviny, ryby, morské plody, syry, tvaroh, jogurty.

    Sacharidy

    O týchto živinách koluje množstvo legiend. V prípade diét zameraných na schudnutie sa odporúča ich prísne obmedzenie alebo úplne vynechanie. Niektorí sú presvedčení, že sa oplatí vylúčiť zo svojho jedálnička pečivo, zemiaky a cestoviny. Ale je to skutočne nevyhnuté, aby sme sa stravovali zdravo? Sacharidy sú hlavným a ľahko dostupným zdrojom energie pre organizmus. Potrebujete ich, aby ste mohli každý deň fungovať, a aby váš mozog mohol pracovať.

    Nahraďte jednoduché sacharidy za komplexné, a strava bude zdravšia. Namiesto bieleho pečiva – vyberte celozrnný chlieb, namiesto cestovín z bielej múky – cestoviny z celozrnnej múky z tvrdej pšenice. Mnoho praktických desiatových boxov a občerstvenia nájdete v predajniach Pepco, a také zdravé jedlo si môžete vziať so sebou. Obmedzte na minimum sladkosti a slané drobnosti. Avšak nezabúdajte, že zdravá výživa neznamená, že musíte dôsledne dodržiavať prísne pravidlá. Každý z nás sem-tam podľahne nejakému pokušeniu a siahne po čipsoch, rýchlom občerstvení či sladkostiach.

    Tuky

    Tieto makroživiny majú obzvlášť zlé renomé. A predsa sú pre život nevyhnutné! Bez mastných kyselín omega-3, ktoré obsahujú zdravé tuky, len ťažko sa budete cítiť fyzicky a psychicky fit. Tuky, najmä tie nenasýtené, pochádzajúce z rastlín a rýb, sú zdrojom energie, a tiež obsahujú rôzne vitamíny. V stredomorskej strave, ktorá sa v súčasnosti považuje za jednu z najzdravších, za zdravé tuky sa považujú tie pochádzajúce z olivového oleja, avokáda, orechov a rýb. Strava s vysokým obsahom mastných kyselín omega-3 (ktoré obsahujú všetky spomenuté výrobky) pomáha udržať správnu činnosť kardiovaskulárneho systému, dobrý zrak a zdravú pokožku, a tiež skvelú náladu a pohodu.

    Zelenina a ovocie

    V prípade zeleniny prakticky neexistujú žiadne obmedzenia ohľadne jej konzumácie. Obsahujú množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie a udržanie dobrého zdravia. A okrem toho obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych zložiek. Odporúča sa jesť päť porcií zeleniny a ovocia denne, avšak čím viac zeleniny, tým lepšie. Ak už hovoríme o zdravej výžive, minimálne množstvo zeleniny pre dospelého človeka je 500 g.

    Prechod na zdravú výživu

    Náhla zmena stravovacích návykov môže byť náročná a problematická, preto je lepšie postupne zavádzať zmeny malými krokmi. Namiesto toho, aby ste si na desiatu alebo ľahký obed v práci kupovali sladké buchty, sladké jogurty či sladké tyčinky, pripravte si ešte doma šalát a zoberte si ho so sebou. Stačí pohár cíceru, mozzarella, niekoľko cherry paradajok, zelená uhorka a olivový olej, a zdravé a výživné jedlo je hotové!

    Plánujte jedlá dostatočne vopred, a menej často budete siahať po hotových a vysoko spracovaných potravinách. Na nákup choďte vždy so zoznamom potravín, z ktorých pripravíte chutné jedlá – také, ktoré máte radi, avšak s menším množstvom tuku, soli a nezdravých prísad.

    Zdroj fotografií: stock.adobe.com/pl/

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    11. mar 2024    Čítané 1688x

    Rakovinu dedíme len zriedka, skôr ju získame nesprávnymi návykmi

    Výskumy ukazujú, že rakovina je spôsobená hlavne environmentálnymi faktormi, tie genetické sú veľmi zriedkavé.

    Zdroj fotografií: Shutterstock

    Rakovina je slovo, ktoré asi prirodzene desí každého z nás a túto diagnózu z úst lekára nechce počuť nikto. Napriek tomu sa k prevencii tohto ochorenia správame dosť ignorantsky. Približne polovica populácie zanedbáva preventívne prehliadky, na ktoré buď nemáme čas, alebo sa na ne bojíme chodiť, a to napriek tomu, že vo výskyte rakoviny vedieme európske štatistiky. Pritom včasná diagnostika rakovinového ochorenia, dokáže v mnohých prípadoch zachrániť život. O rizikových faktoroch pre vznik rôznych foriem rakovín, dôležitosti skríningov a prevencie sme sa rozprávali s renomovaným onkológom z Národného onkologického ústavu doc. MUDr. Michalom Chovancom, PhD. 

    Podľa Národného onkologického registra pribudne ročne na Slovensku až 40-tisíc nových prípadov rakoviny. V prevalencii sme tak nad priemerom EÚ. Čo to podľa vás môže spôsobovať? 

    Riziká vzniku rakoviny sú na celom svete zhruba rovnaké. Najjasnejšie dôkazy o zvýšení rizika vzniku rakoviny sú v spojení s fajčením, nedostatočnou fyzickou aktivitou, konzumáciou alkoholu, chybnou diétou, nadváhou, obezitou a infekciami. V rôznych častiach sveta sú tieto problémy rôzne. Napríklad na Slovensku máme 22,7 percenta denných fajčiarov, čo je viac ako európsky priemer (19,7 percenta). Znepokojivý je fakt, že aj keď sa podarilo od roku 2009 do roku 2019 znížiť počet aktívnych fajčiarov zo 40 percent na 18,5 percenta, tento trend sa v posledných rokoch otáča a počet fajčiarov opäť stúpa. Nad európskym priemerom sme aj v konzumácii alkoholu a popredné miesta zastávame aj v miere výskytu obezity. Toto sú objektívne riziká vzniku rakoviny, ktoré sa dajú ovplyvniť hlavne osvetou a preventívnymi programami, ako je skríning niektorých typov rakovín. Výskumy ukazujú, že rakovina je spôsobená hlavne environmentálnymi faktormi, tie genetické, teda dedičnosť, sú veľmi zriedkavé.

    TIP: V Generali si môžete uzavrieť poistenie závažných ochorení, ktoré okrem rakoviny kryje aj ďalších 36 ochorení.

    Posledné štádium rakoviny sa pri prvodiagnostikovaní rakoviny zistí u každého piateho pacienta. Je to spôsobené najmä zanedbanou prevenciou? 

    Za oneskorenou diagnózou môže byť viacero problémov. Ochota zúčastňovať sa na skríningu je na Slovensku nízka. Napríklad skríningu na karcinóm krčka maternice a karcinóm hrubého čreva sa zúčastňuje asi len 40 až 50 percent populácie, ktorá má skríning absolvovať. Aktívne pozývanie na skríning pritiahlo len asi 20 percent populácie. Tieto čísla je potrebné na Slovensku zlepšiť a to hlavne edukáciou, aby sme boli schopní efektívne znižovať úmrtnosť na tieto nádorové ochorenia. Problémom je aj nefunkčnosť zdravotníckeho systému, keďže čakanie na odborné vyšetrenie pre nedostatok odborníkov trvá aj viac ako pol roka. V neposlednom rade ľudia často svoje zdravotné ťažkosti podceňujú, majú obavu z lekárskeho vyšetrenia a často sa mylne domnievajú, že diagnostikovanie nádoru by pre nich znamenalo rozsudok smrti. Práve naopak, včasná diagnóza zachraňuje ľudské životy.

    Mnohí ľudia sa vyhovárajú, že na preventívne prehliadky nechodia, lebo nemajú čas, alebo naopak, boja sa, že im lekár niečo nájde, a tak tam radšej nejdú. Akým spôsobom by sme vedeli zmeniť toto nastavenie mysle u mnohých Slovákov? 

    Jediná cesta, ako zlepšiť povedomie o nádorových chorobách, je aktívne vzdelávanie. Verím, že je nevyhnutné začať už u žiakov základných škôl. Búranie mýtov o rakovine ako o ochorení, ktoré len zabíja a nedá sa liečiť, je nesmierne dôležité. Stále platí, že včasná diagnóza je najdôležitejší krok k vyliečeniu. Napríklad pri karcinóme prsníka zachytenom len v prsníku, je 5-ročné prežívanie 99 percent. Pri záchyte v štádiu s metastázami je to 27 percent. Pritom vieme, že každá ôsma žena bude mať počas svojho života rakovinu prsníka diagnostikovanú. Týka sa to teda každého z nás. Populácia, ktorá je odborníkmi aktívne vzdelávaná, ovláda tieto základné údaje a má pritom citlivo komunikované možnosti liečby, má tiež najväčšiu nádej efektívne znižovať úmrtnosť na rakovinu v našej krajine.

    TIP: Životné poistenie od Generali vás bude chrániť až do 75. roku života aj pre prípad diagnostikovania rakoviny.

    O rakovine sa hovorí, že je to tichý zabijak. Naozaj si tie prvé štádiá, keď je úspešnosť vyliečenia pomerne vysoká, nemáme ako inak vypozorovať len tou dôslednou prevenciou? 

    Rôzne typy rakoviny sa prejavujú rôzne. Veľmi záleží na mieste vzniku. Nádor, ktorý vznikne v semenníku, prsníku alebo na koži, je pomerne ľahko a skoro rozpoznateľný. Nádory močového traktu sa prejavujú napríklad krvou v moči, iné druhy môžu spôsobiť bolesť, ďalšie nepozorovane rastú a kým začnú robiť ťažkosti, nemusí byť možné ich napríklad operovať. Najdôležitejšie je pravidelne absolvovať preventívne prehliadky u obvodného lekára, skríning a neignorovať zdravotné ťažkosti.

    V posledných rokoch výrazne narastá počet prípadov rakoviny kože. Je to dôsledok populárneho opaľovania a trendu bronzovej kože?

    Určite áno. Slnečné žiarenie je najdôležitejší rizikový faktor pre vznik rakoviny kože. Problém je UV žiarenie, ktoré spôsobuje v kožných bunkách poškodenie DNA. Toto poškodenie narastá s kumulatívnou dávkou žiarenia, t. j. dávkou žiarenia za celý život. V jednej austrálskej štúdii sa ukázalo, že pri každodennom natieraní opaľovacieho krému s faktorom 50 na pokožku tváre, krku a iných slnku vystavených častí tela sa znížilo riziko rakoviny kože až trojnásobne. Navyše, pôsobenie slnečného žiarenia prispieva aj k predčasnému starnutiu pokožky, preto ľudia, ktorí pravidelne používajú ochranné krémy, majú vo vyššom veku menej vrások a pôsobia mladistvejšie.

    Na Slovensku je stále vysoké percento pacientov, ktorí majú diagnostikovanú rakovinu kolorekta. Pred pár rokmi sme mali dokonca najvyššiu prevalenciu tohto ochorenia v celej EÚ a to najmä u mužov. Čo stojí za touto smutnou štatistikou?

    Spotreba červeného mäsa a spracovaných potravín je u nás veľmi vysoká. Vyplýva to z našich tradičných stravovacích zvyklostí. Tieto potraviny výrazne zvyšujú riziko kolorektálneho karcinómu (karcinómu čreva a konečníka). Konzumácia červeného mäsa dvakrát týždenne zvyšuje riziko nádorov hrubého čreva. Preto je potrebné naše stravovanie dobre plánovať, aby sme sa nežiaducemu množstvu týchto potravín vyhli. Stravu je potrebné obohacovať o vyvážené množstvo vlákniny, ovocia a zeleniny, bieleho mäsa a rýb. Dôležité je tiež nefajčiť, pravidelne nekonzumovať alkohol a mať dostatok fyzickej aktivity. Pri fyzickej aktivite je dôležité pestovať nielen vytrvalosť, ale aj svalovú silu. Dnes už existuje množstvo štúdií, ktoré ukazujú, že pravidelný tréning znižuje riziko rakoviny. Dokonca pacienti liečiaci sa na rakovinu, ktorí popri liečbe pravidelne cvičia, žijú dlhšie a kvalitnejšie. Mýty, že pacient liečiaci sa na rakovinu sa musí šetriť mentálnej a fyzickej námahy, sú dnes už prekonané.

    TIP: V Generali si môžete dojednať poistenie PN bez spätného plnenia a bez potreby dokladovania príjmu do dennej dávky až 20 eur.

    V posledných rokoch sa zvyšuje aj podiel typicky ženských a mužských foriem rakoviny. Je za tým taktiež horšia životospráva?

    Nedostatok fyzickej aktivity a obezita zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Prebytok tuku v tele je napríklad príčinou zmien v hormonálnych reguláciách. Tuk je tkanivo, kde prebieha syntéza ženských pohlavných hormónov estrogénov. Zvýšené hladiny estrogénov spôsobujú vyššie riziko vzniku karcinómu prsníka. Nádory prsníka u obéznych ľudí sú často väčšie, rezistentnejšie na liečbu a častejšie metastázujú. Veľký objem tuku sa však spája aj s rizikom nádorov, ako je kolorektálny karcinóm, karcinóm maternice, pažeráka, pankreasu, obličiek a iných.

    Je pravda, že ženy, ktoré odkladajú tehotenstvo, respektíve nemajú deti vôbec, sú rizikovou skupinou pre vznik niektorých druhov rakoviny? 

    Áno, súvisí to s hormonálnymi zmenami počas tehotenstva a počas dojčenia. Tieto zmeny znižujú množstvo estrogénov, ktoré počas života u ženy pôsobia na prsnú žľazu. Ukazuje sa, že hormonálne zmeny počas tehotenstva ovplyvňujú tkanivo prsnej žľazy, ovplyvňujú stupeň diferenciácie buniek aj stav medzibunkového tkaniva. Ženy, ktoré prvýkrát rodia pred 35. rokom života, majú dokončené tehotenstvo pred tridsiatym rokom alebo majú počas života viacero tehotenstiev, majú nižšie riziko rakoviny prsníka. Pozoruhodné je, že riziko rakoviny prsníka po pôrode u žien nad 35 rokov mierne stúpa a trvá zhruba 10 rokov, potom zaniká a je nižšie ako u žien ako nerodili. Toto riziko sa tiež znižuje viacerými tehotenstvami.


    Mnohé prípady rakoviny sú úspešne liečiteľné, ak sú včas podchytené. Pacient má tak vysokú šancu na opätovný návrat do bežného života a k dovtedajším činnostiam. Obdobie, počas ktorého musí podstupovať liečbu, je však náročné nielen psychicky, ale aj finančne. Vedeli ste, že v Generali si môžete uzavrieť poistenie závažných ochorení, ktoré okrem rakoviny kryje aj ďalších 36 závažných ochorení, alebo špeciálne poistenie, ktoré kryje výhradne rakovinové ochorenia?Vďaka poisteniu vám tak odbudnú aspoň starosti s financiami a môžete sa tak plnohodnotne sústrediť na svoju liečbu.

    Generali teraz navyše ponúka aj špeciálny bonus pre ženy. „Ak si žena dojedná poistenie závažných ochorení, dennú dávku pri hospitalizácii s progresívnym plnením a poistenie chirurgického zákroku, získa automaticky a úplne zadarmo bonusové krytie pre prípad typicky ženských foriem rakovín nad rámec štandardného poistenia,“ hovorí Peter Koštival, riaditeľ personálneho poistenia poisťovne Generali.

    Viac informácií o životnom poistení a výhodách bonusu pre ženy sa dozviete v pobočkách Generali a tiež na www.generali.sk.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    27. feb 2024    Čítané 312x

    Fotoobrazy – dokonalá dekorácia pre každého

    Fotoobrazy sú v súčasnosti veľmi populárnou dekoráciou nejedného domova a sú skvelým spôsobom, ako zvečniť vaše spomienky a milé momenty. Poradíme vám, ako vybrať vhodnú fotografiu a podľa čoho sa rozhodovať pri umiestňovaní obrazu v domácnosti.

    Odborníci na tlač fotiek na plátno z firmy Plotbase sa podelili s radami, ako začať s výberom fotografie a aké momenty sú vhodné na zvečnenie na plátno. Popularita fotoobrazov rastie najmä vďaka ich jedinečnosti a možnosti úplného prispôbenia veľkosti obrazu na voľný priestor steny.

    Ako vybrať fotku na plátno?

    Pri výbere fotky, ktorú si chcete dať vytlačiť, je dôležité zvážiť niekoľko vecí a zamyslieť sa nad tým, na čo bude obraz slúžiť a čo má zobrazovať. 

    Spomienka

    Najčastejším dôvodom, prečo si ľudia dajú vyrobiť fotoobraz je zachovanie si peknej spomienky. Osobné puto a pekne zachytený moment je predsa niečo, na čo sa chcete pozerať stále a pohľad na tento obraz vás určite neomrzí. 

    Ak chcete vytlačiť peknú spomienkovú fotografiu, no nemáte inšpiráciu, ktorý moment by bol vhodný, tu sú naše tipy:

    • Zásnuby: Ak ste mali zásnubné fotenie, máte to jednoduchšie a môžete si vybrať peknú fotku, ako váš partner pred vami pokľakol alebo zaľúbené objatie. Pokiaľ ste podobné fotenie nemali, určite ste si odfotili vašu ruku s novým prsteňom položenú na ruke partnera. 
    • Svadba: Svadobné portréty sú nekonečná inšpirácia a z celého fotenia budete mať problém vybrať len jednu fotografiu. Vyberte fotku, ktorá vás najviac vystihuje ako pár a kde je vidno vašu lásku. Veľmi pekne vyzerajú aj čierno-biele fotografie, na ktorých vyniknú svadobné šaty a oblek.
    • Deti: Narodenie dieťaťa je pravdepodobne najsilnejším momentom v živote každého človeka. Deti prinášajú svojou roztomilosťou nekonečnú zásobu fotiek, z ktorých môžete vyberať. Prvý mesiac, prvý úsmev, prvé kroky – to je len pár záberov, ktoré si môžete nechať zvečniť na obraze. 
    • Rodinné fotenie: Odporúčame skúsiť aj rodinné fotenie, v súčasnosti mnoho fotografov ponúka rôzne možnosti, či už fotenia v prírode alebo v ateliéri. Tieto fotky s deťmi, kde ste všetci pekne oblečení a upravení, pôsobia reprezentačne a budú dokonalé nielen na fotku na plátno, ale určite ich budete mať viac a budete si môcť vyrobiť aj fotokalendár.
    • Rodina: Spoločná rodinná fotka s babkami a dedkami je krásnym momentom, ktorý si určite zaslúži čestné miesto na stene. 
    • Dovolenka: Pekné zábery prírody, ktoré využijete ako dekoráciu, alebo fotka, kde ste sedeli v pekných šatách na móle pri mori – hľadajte v dovolenkovom archíve fotografiu, kde sa vám páčia farby, kompozícia a najmä, kde sa viete instantne teleportovať na miesto, kde bol daný moment odfotený.
    • Domáci miláčikovia: Mačky, psíkovia a iní domáci miláčikovia sú veľmi fotogenickí a mnoho majiteľov má častokrát vo svojom fotoalbume viac fotiek ich ako samých seba. Určite nebudete mať problém vybrať najkrajšiu fotku, ktorá vám bude zdobiť stenu vašej izby. 

    Darček

    Fotoobraz môžete darovať aj ako darček, veľmi obľúbené sú práve rodinné fotografie pre starých rodičov alebo blízkych príbuzných. Kamarátom, ktorí radi cestujú, môžete dať vytlačiť ich obľúbenú cestovateľskú fotku alebo historickú pamiatku z vysnívanej destinácie.

    Dekorácia

    Nemusíte si na obraz vytlačiť skupinovú fotku z rodinnej dovolenky, no môžete zvoliť aj fotku, ktorá dotvorí interiér vašej domácnosti a bude pôsobiť ako dizajnový doplnok. Kľudne na to môžete využiť aj práve archív fotiek z dovoleniek, napr. fotka krásnej prírodnej scenérie, zelený les, opadané lístie, kvety, more alebo len detailný záber na architektúru budovy. 

    Inšpirácia môže byť rôzna, odporúčame rozhodnúť sa podľa farebnosti a celkového zariadenia miestnosti, do ktorej bude obraz putovať. Detailné zábery sú veľmi zaujímavé a napríklad fotografia tieňu palmového listu alebo kytice ruží budú vyzerať na stene určite veľmi efektne. Nemusíte teda hľadať v bytových doplnkoch ten správny obraz, ktorý sa bude hodiť do vašej domácnosti, no môžete si podobnú fotku pripraviť aj z vlastného archívu.

    Motivácia

    Motivačné obrazy sú výborným spôsobom, ako začať deň a ako si stále pripomínať, čo je pre vás dôležité. Príprava takéhoto obrázku je naozaj jednoduchá a nepotrebujete na to žiadne špeciálne zručnosti. Vyberte si podklad – fotku, obrázok alebo farebné pozadie, ktoré sa vám bude najviac páčiť a bude ladiť do interiéru miestnosti, kde bude obraz vystavený. Podklad by mal byť taký, aby vami vybraný citát bol jasne viditeľný a čitateľný.

    Výber motivačného citátu už záleží len na vás, či potrebujete povzbudenie do nového dňa, motiváciu na učenie, na cvičenie, alebo len pripomienku, že všetko je tak ako má byť a všetko bude dobré? Zvoľte si vhodnú vetu, ktorá vás neomrzí a bude vás každodenne motivovať na lepšie prežité dni. 

    Ďalej nasleduje výber písma, skúste rôzne varianty a vyberte to, ktoré najviac ladí s pozadím, je dobre čitateľné a celkovo sa vám najviac páči. Ak sa vám nepáčia písma, ktoré máte nainštalované v počítači, pozrite si bezplatnú ponuku písiem od Googlu. Zvolené písmo si stiahnete do počítača a možno práve jedno z nich skončí na vašom obraze. Naše tipy na pekné písma: Amatic SC, Permanent Marker, Neucha, Handlee, Architects Daughter alebo Delius.

    Spojenie citátu a vášho obrázka môžete urobiť v bezplatnom programe Canva. Ak máte predsa len obavy, že si takýto obrázok neviete nadizajnovať samostatne, grafici z firmy Plotbase vám radi pomôžu. Stačí ich priamo kontaktovať a bezproblémovo dotiahnete vašu motivačnú myšlienku k dokonalosti. 

    Rozmer obrazu

    Výber rozmeru obrazu na stenu je veľmi dôležitý, pretože bude mať vplyv na vzhľad a atmosféru vášho domova. Tu je niekoľko tipov, ako si vybrať ten správny rozmer obrazu:

    1. Rozmer steny: Rozmer steny, na ktorej chcete obraz umiestniť, by mal byť prvým faktorom, ktorý by ste mali zohľadniť pri výbere veľkosti obrazu. Obraz by nemal byť príliš veľký, no ani príliš malý v porovnaní s veľkosťou steny.
    2. Vzdialenosť od obrazu: Riaďte sa pravidlom - čím väčšia je vzdialenosť od obrazu, tým väčší by mal obraz byť.
    3. Výška stropu: Výška stropu môže tiež ovplyvniť veľkosť obrazu, ktorý by ste mali zvoliť. Ak máte vysoký strop, môžete si dovoliť väčší obraz.
    4. Ostatné dekoračné prvky: Zohľadnite aj ostatné dekoračné prvky v miestnosti, ako sú napríklad nábytok a iné dekorácie. Obraz by mal zapadnúť do celkového vzhľadu miestnosti a nemal by mu kompletne dominovať.

    Aby ste odmerali vhodný rozmer obrazu, môžete si vyskúšať vystrihnúť kartón v danom rozmere alebo zlepiť viac papierov a prirovnať si tento rozmer ku stene. Najlepšie uvidíte rozmer práve na kartóne a budete si vedieť predstaviť, či je veľkosť dostatočná alebo na danú stenu príliš veľká. 

    Intuícia na záver

    Pri výbere fotky na plátno sa riaďte najmä vašou intuíciou a dajte si vytlačiť fotku, ktorá má pre vás najväčší význam a robí vám radosť pohľad na ňu. Ak sa neviete rozhodnúť, nechajte si vyrobiť viac obrazov rôznych veľkostí a vytvorte si tak doma modernú foto stenu.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    21. feb 2024    Čítané 66x

    Máte poškodený zub? Nepodceňte silu sólo korunky

    Zubné korunky môžu byť pre mnohých synonymum krásneho a zdravého úsmevu, zatiaľ čo iní ich vnímajú priznanie nedostatočnej ústnej hygieny alebo poukázanie na vyšší vek. Kde je pravda?

    Aký je účel zubných koruniek a v akých prípadoch sa odporúčajú?

    Zubné náhrady predstavujú efektívne riešenie nielen pre estetiku, ale aj obnovu a ochranu jednotlivých zubov. V tomto článku sa zameriavame na sólo korunky. Tie sa aplikujú priamo na jeden konkrétny zub.

    O potrebe použitia zubnej korunky rozhoduje stomatológ v spolupráci s pacientom. Rozhodnutia záležia od konkrétnych signalizácií, či je korunka vhodná alebo nie. Vek pacienta nehrá žiadnu rolu, vzhľadom na to, že korunky môžu byť potrebné pre ľudí rôznych vekových kategórií.

    Medzi hlavné dôvody pre aplikáciu korunky patrí nemožnosť obnovy zuba kvôli jeho rozsiahlému poškodeniu, potreba posilnenia zuba po endodontickej liečbe na predchádzanie zlomeninám alebo estetické motívy, napríklad poškodenie skloviny.

    Mŕtvy zub a korunka

    Mŕtvy alebo neživotaschopný zub, ktorý je preliečený, by mal byť po liečbe chránený sólo korunkou. Štúdie potvrdili, že ak zubný lekár umiestni na mŕtvy zub korunku, môže výrazne znížiť šancu na jeho poškodenie prasknutím. Zub je po liečbe oslabený a menej odolný proti tlaku pri žuvaní. Aplikáciou korunky, ktorá zub obklopuje, sa výrazne predlžuje jeho životnosť.

    V našej praxi sa venujeme výrobe zubných koruniek primárne dvoma spôsobmi: tradičná metóda v zubnom laboratóriu alebo inovatívnou CEREC technológiou, ktorú aplikujeme priamo v našich priestoroch. Aktuálne uprednostňujeme výrobu celokeramických zirkónových koruniek, ktoré nemajú kovový plášť. Predtým rozšírené kovokeramické varianty dnes ustupujú, najmä vďaka rozvoju zirkónových koruniek, ktoré vynikajú presnosťou a hlavne estetickým apelom.

    Ako vyzerá životnosť zubných koruniek na zuboch?

    Pokiaľ ide o životnosť a odolnosť, pacienti sa môžu cítiť neisto. Zaujíma ich, či budú musieť navštevovať ambulanciu periodicky s účelom výmeny sólo koruniek. Ak spĺňajú zubné korunky všetky náležitosti - sú stabilné, nepoškodené a esteticky vyhovujúce, nie je dôvod ich meniť. Teoreticky korunky nemajú žiaden termín výmeny, ani po 10 či 20 rokoch.

    Ako prebieha proces aplikácie zubnej korunky?

    Metóda výroby a umiestňovania zubnej korunky sa môže prispôsobovať podľa individuálneho prístupu zubného lekára. V tomto článku vám predstavíme spôsob, ktorý realizujeme v Dental Centrum Nivy.

    V prípade, že na výrobu korunky využívame zubné laboratórium, je nutné absolvovať dve návštevy. Pokiaľ využijeme CEREC technológiu, pacient dokáže opustiť kliniku po prvej návšteve so sólo korunkou na mieste.

    V prvom kroku sa po lokálnej anestézii zub upraví obrúsením do určitého tvaru, čo zabezpečí dokonalé priliehanie korunky. Túto časť procesu sprevádzajú len jemné vibrácie, ktoré nie sú nijak rušivé. Následne sa obrúsený zub a okolité zuby zaznamenajú optickým skenovaním. To ponúka rýchlejšie záznamenávanie, väčšiu presnosť a zvýšený komfort pre pacienta.

    V druhom kroku sa procesy líšia. Elektronicky odošleme skeny do zubného laboratória, kde na základe skenov začne zubný technik pracovať na korunkách. Vytvoriť korunku trvá obvykle jeden pracovný týždeň, v závisloti od zaneprázdnenosti technika. Hotová korunka k nám následne dorazí pomocou doručovateľskej služby.

    Pri využití CEREC technológie prebieha celý proces na našej klinike. Počítač vytvorí model korunky na základe naskenovaných dát a potom ju vyrobí frézovaním z keramického bloku. Pri vyhovujúcom tvare a farbe je korunka pripravená na aplikáciu.

    Záverečný krok je spoločný pre obe metódy. Korunku upevníme na zub pomocou fixačného cementu. Jeho zvyšky odstránime a overíme, že korunka sedí presne na zub, správne nadväzuje na vedľajšie zuby a nie je príliš vysoká. Celý proces trvá asi pól hodinu.

    Výhodou je, že nemusíte dlho čakať, kým budete môcť jesť. Kvalitné materiály sú zárukou efektívnosti. Tým pádom je sólo korunka pripravené na denné používanie.

    Ako zabezpečíte dlhú životnosť zubnej korunky?

    Existuje nesprávne presvedčenie, že zub s nainštalovanou korunkou nevyžaduje ďalšiu starostlivosť. Napriek tomu, že vďaka keramickej štruktúre, je korunka odolná a nepodlieha kazom, zub pod ňou môže byť ohrozený. Je veľmi dôležité, aby pacienti dodržiavali ústnu hygienu, používali medzizubné kefky, aby sa vyhli zápalu ďasien, kazom či dokonca parodontóze.

    Máte nejaké otázky? Neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám poskytneme podrobné informácie a poradenstvo v našej ambulancii.


    Zdroj fotografií: dentalcentrumnivy.eu

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    20. feb 2024    Čítané 28x

    Výhody a akčné ponuky batohov značky Topgal

    Značka Topgal predstavuje spojenie kvality a dizajnu v oblasti školských batohov. Už od roku 1993 prináša produkty, ktoré sú nielen vizuálne pútavé, ale aj funkčné, s dôrazom na pohodlné nosenie.

    Jedným z najdôležitejších prvkov výbavy pre školákov je bezpochyby školská taška. Práve tá nesie na svojich pleciach bremeno vedomostí a je verným spoločníkom po celý školský rok.

    zdroj: www.topgal.sk

    Inovácia a Funkčnosť

    Pod značkou Topgal nájdete širokú paletu produktov. Od batohov pre prváčikov, cez tašky pre študentov stredných škôl, až po štýlové a praktické batohy pre vysokoškolákov. Všetky produkty sú navrhnuté tak, aby vyhovovali požiadavkám a vkusu mladých ľudí.

    Unikátne batohy tejto značky nie sú len vizuálne atraktívne, ale sú tiež navrhnuté tak, aby vyhovovali anatómii dieťaťa a zabezpečili tak maximálny komfort počas nosenia.

    Ponuka pre Všetky Vekové Skupiny

    Ponuka zahŕňa batohy pre deti od predškolského veku až po vysokoškolákov. Každý produkt je navrhnutý s ohľadom na vek a potreby používateľa.

    Zľavy počas Roka

    Topgal pravidelne ponúka zľavy na školské a študentské batohy. Akcie a zľavy sú dostupné počas celého roka, čo zabezpečuje, že kvalitné batohy sú dostupné za výhodné ceny.

    Spoľahlivý Partner

    So širokou ponukou a pravidelnými akciami je Topgal ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivé a cenovo dostupné školské batohy.

    Topgal kontinuálne predstavuje atraktívne ponuky a zľavy na sortiment školských a študentských batohov, poskytujúc príležitosť urobiť ekonomický nákup kvalitného batohu pre vaše deti. Nezmeškajte naše pravidelné promo akcie a zabezpečte si produkty od tejto renomovanej značky za výhodné ceny!

    Ako dôveryhodný partner pre rodičov a študentov, Topgal ponúka široké spektrum kvalitných, módnych a cenovo prístupných batohov. S rozmanitou paletou produktov a častými zľavovými akciami sa značka Topgal javí ako perfektná voľba pre tých, ktorí hľadajú kombináciu kvality a dostupnosti.


    Zdroj fotografií: topgal.sk

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    20. feb 2024    Čítané 21x

    Ako ochrániť dáta notebooku? Nie je to len o antivíruse

    Informácie, ktoré dnes máme v počítačoch, sú pre nás často cennejšie, ako samotné zariadenie a ich odcudzenie by bolo pohromou. Na internete neustále číha nejaké bezpečnostné riziko. Zistite, ako najlepšie ochrániť vaše dáta, aby ste o ne neprišli.

    Kybernetické útoky sú stále častejšie a vďaka rozmachu umelej inteligencie aj prepracovanejšie. Podľa štatistík je jedným z najčastejších typov útokov na Slovensku phishing, ktorý v porovnaní s rokom 2021 zaznamenal nárast o 530 %. Phishing je podvodný e-mail, ktorý vyzerá dôveryhodne a presmeruje vás na falošnú stránku, kde na vyzvanie zadáte svoje údaje alebo si nechtiac stiahnete do počítača nebezpečný vírus.

    Dnes notebooky obsahujú množstvo citlivých údajov: rodinné fotky, videá, faktúry, finančné záznamy či iné súkromné údaje, ktorých strata by bola bolestivá a zneužitie ešte horšie.

    Antivírusový program by nemal vo vašom notebooku chýbať

    Pokiaľ sa chcete efektívne chrániť pred vírusmi a malwarom, je vhodné mať dodatočnú ochranu v podobe antivírusového programu. Operačný systém Windows síce obsahuje antivírusový program Microsoft defender, nainštalovaním ďalšieho ochranného programu však bezpečnosť zvýšite. Ochránite tak vaše bankovníctvo, e-maily, citlivé dáta i súkromie.

    Niektoré prenosné počítače majú antivírusový program štandardne predinštalovaný. Napríklad notebooky HP ponúkajú možnosť si na 30 dní bezplatne vyskúšať spoľahlivý antivírusový software McAfee LiveSafe.

    Ďalšie známe spoľahlivé programy sú napríklad Avast, ESET či Kaspersky Anti-virus.

    Pravidelne aktualizujte softvér

    Kľúčovým krokom, ako ochrániť svoje dáta, je pravidelne aktualizovať softvér počítača. Jednoducho si nastavte automatické aktualizácie a o nič viac sa nemusíte starať. Hackeri stále hľadajú nové spôsoby a chyby v programoch, aby prenikli do počítačov a mohli ukradnúť citlivé údaje, ktoré následne zneužijú. Výrobcovia programov preto pravidelne opravujú všetky bezpečnostné chyby, a vy tak zostávate chránení pred hrozbami.

    Zašifrujte si dáta: Nikto ich neprečíta ani v prípade krádeže

    Spoľahlivou metódou, ako ochrániť dôležité údaje, je ich zašifrovať pomocou špecializovaných šifrovacích programov. Šifrovanie dokumentov má jednu veľkú výhodu: aj keď by vám niekto tieto údaje ukradol, bez hesla alebo kódu ich jednoducho neprečíta.

    Môžete si zaheslovať jeden súbor, celú zložku alebo celý váš disk. Navyše, ak máte svoje zložky aj na online cloude (Google Drive, Drop Box či OneDrive), nechať ich nezašifrované je ako nechať odomknuté dvere od domu.

    Notebooky Lenovo, ako aj mnoho ďalších výrobcov, využívajú tzv. TPM čipy. Tie overujú, či je váš systém alebo program pravý. Následne umožňujú disk jednoducho zašifrovať programom BitLocker, ktorý nájdete vo vašom Windowse.

    TIP

    Vedeli ste o tom, že aj bežne používané programy WinRAR, Adobe Acrobat alebo Microsoft Office ponúkajú možnosť šifrovania dokumentu?

    Používajte silné heslá: 123456 radšej zmeňte

    Najdôležitejšie pravidlo, ako spoľahlivo ochrániť svoje cenné údaje, je používať silné heslá. Jednoduchým a stále prekvapivo často používaným, ako napríklad 123456 či qwerty, sa vyhnite. Pre skúseného kyberutočníka inak budete ľahká korisť. Ako však vyzerá naozaj silné heslo?

    Silné heslo by malo obsahovať minimálne 12 znakov, veľké, malé písmená, čísla a najmä špeciálne znaky ako @, #, $, %. Vďaka tejto rozmanitosti sa zvyšuje počet kombinácií a heslo bude skutočne odolné voči útokom.

    Veľmi dôležité je pre každý účet či program využívať iné heslo. Zabránite tak tomu, aby sa vám v prípade prelomenia jedného z hesiel, dostali k údajom na viacerých miestach, kde ste ho tiež používali.

    Zálohujte súbory a neprídete o ne

    Aj napriek všetkým opatreniam sa môže stať, že dôjde k strate údajov, napríklad v dôsledku poškodenia disku. Odporúča sa preto raz za čas si svoje údaje zálohovať. Ideálne na externý disk, ktorý si necháte bezpečne doma a ktorý nezabudnite tiež zašifrovať. Budete tak mať vždy istotu, že o vaše osobné dáta neprídete.


    Zdroj fotografií: cz.123rf.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    12. feb 2024    Čítané 84x

    Ako vybrať matrac? Nepodceňujte kvalitu a dôležité vlastnosti jednotlivých typov a modelov

    Spí sa vám v noci dobre alebo vás trápi nespavosť? Budíte sa často v noci alebo sa vari ráno zobúdzate polámaní? O kvalitný a zdravý spánok sa postará jediná vec – vhodne zvolený matrac. Vyznáte sa v ponuke predajcov alebo pri kúpe váhate? Pomôžeme vám s výberom a poradíme, na čo sa zamerať.

    Zdroj obrázka: New Africa - stock.adobe.com

    Ako vybrať matrac?

    Než sa pustíte do výberu, premyslite si niekoľko vecí. Okrem správnej veľkosti matraca je dôležité zvážiť taktiež jeho výšku. Vysoké matrace sú skvelé vtedy, keď si chcete spríjemniť a uľahčiť ranné vstávanie. Taktiež si dopredu premyslite, akú tuhosť by ste si priali. Muži častejšie siahnu po tvrdých verziách, ženy dávajú prednosť tým mäkším. Nech už sú vaše požiadavky akékoľvek, jedno je isté – luxusné matrace sú nevyhnutnou súčasťou každej spálne!

    Výber matraca podľa materiálu

    Je pre vás tou najlepšou voľbou matrac z pamäťovej peny alebo siahnete po latexovom či pružinovom variante? Každý materiál má svoje výhody aj pár nevýhod. Poďme sa preto spoločne pozrieť na porovnanie materiálov matracov.

    Penové, latexové alebo pružinové?

    • Penové matrace patria k tým vôbec najobľúbenejším. Delia sa podľa typu peny hneď na niekoľko podkategórií. Napríklad matrace z lenivej peny dokážu reagovať na vašu telesnú teplotu a medzi výhody pamäťovej peny patrí aj to, že sa hneď prispôsobí tvaru vášho tela. Matrace zo studenej peny si zase skvele poradia s odvodom vlhkosti a sú príjemne vzdušné.
    • Latexové verzie majú úžasné antibakteriálne aj antialergické vlastnosti, sú taktiež veľmi odolné.
    • Pružinové modely od doby svojho vzniku prešli ohromnou premenou. K ich výhodám rozhodne patrí to, že sa na nich efektívne rozloží telesná váha.

    Zdroj obrázka: Drobot Dean - stock.adobe.com

    Prečo je kúpa matraca investíciou do zdravia?

    Myslíte si, že to, na čom každú noc spíte, zásadným spôsobom neovplyvňuje váš život? Hneď ako matrac, ktorý vám doslúžil, vymeníte za nový, spoznáte, že aj taká obyčajná vec vám dokáže vykúzliť úsmev na tvári a zmeniť život k lepšiemu. Vedeli ste, že pohodlný matrac vám môže pomôcť s nespavosťou, bolesťou chrbta aj kĺbov, a taktiež znížiť nočné potenie?Pri kúpe sa, samozrejme, budete dívať taktiež na cenu, ale uvedomte si, že investícia do matraca je investíciou do vášho zdravia. Kvalitný matrac vám bude robiť spoločnosť na nasledujúcich desať rokov. Správna otázka teda znie: Koľko ste ochotní investovať do svojho zdravia?

    Ako poloha spánku ovplyvňuje výber toho pravého matraca?

    Vedeli ste o tom, že aj to, v akej polohe najčastejšie spíte, ovplyvní váš výber? 

    • Najjednoduchší výber majú spáči na chrbte. V tejto polohe je totiž telesná váha rovnomerne rozložená a akýkoľvek typ matraca je pre nich ten pravý. 
    • Spáči zaspávajúci na bruchu by mali zvoliť zase tvrdšie varianty, ktoré im dodajú nevyhnutnú oporu. 
    • Spíte radi na boku? V takom prípade by ste mali siahnuť po mäkkom penovom matraci.

    Ďalšie aspekty, ktoré by ste nemali podceniť

    Dôležitú rolu hrá taktiež váš rošt. Nie každý matrac je totiž kompatibilný s každým typom roštu. Nezabudnite si teda naštudovať kompatibilitu. Ďalšou prekážkou, na ktorú môžete v procese naraziť, sú rozmery. Vyžaduje vaša luxusná spálňa netradičné rozmery? Našťastie, zohnať atypické matrace nie je v súčasnej dobe žiadny problém.

    Užívajte si každú noc príjemné zaspávanie a pohodlie, ktoré vám kvalitný matrac ponúkne. Pri výbere materiálu sa zamerajte na výhody aj prípadné nevýhody jednotlivých typov. Pokiaľ vás trápi bolesť chrbta a kĺbov, pozrite sa na zdravotné výhody pamäťovej peny. O dotvorení ideálnych podmienok pre ničím nerušený spánok sa postará praktické vybavenie spálne. Inšpiráciu na to, ako ju usporiadať a čo by v nej nemalo chýbať, prináša jednoduché pravidlo: menej je niekedy viac.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    6. feb 2024    Čítané 172x

    Maškrtenie pre celú rodinu. Skúste týchto 5 tipov

    Radi s rodinou po večeroch maškrtíte, ale hovoríte si, že by ste mali trochu ubrať na nezdravých potravinách? Máme pre vás riešenie. S našimi piatimi tipmi môžete maškrtiť zdravo!

    Stavte na kvalitné potraviny

    Čo obvykle maškrtíme? Ide o sladké a tučné potraviny. Práve tuk a cukor sú tým, čo naše telo s povďakom prijíma. Lenže väčšina z týchto potravín, ktoré sú navyše mnohokrát silne spracované v potravinárskej výrobe, nie je príliš vhodná pre naše zdravie. Okrem vysokého počtu kalórií obsahujú tieto potraviny rôzne konzervanty, farbivá a dochucovadlá. Čím ich nahradiť? Musíte staviť na kvalitné potraviny, ktoré naopak prešli priemyselným spracovaním čo možno najmenej.

    Ovocie sušené mrazom

    Mrazom sušené ovocie, čiže lyofilizované ovocie, je prvým príkladom, ktorý si uvedieme. Hoci aj tento produkt si zakúpite hotový v obchode a pochádza obvykle z veľkoobjemovej výroby, lyofilizované ovocie si zachová väčšinu živín, neobsahuje pritom konzervanty, farbivá či dochucovadlá. A prečo ide o ideálnu voľbu pre maškrtenie? Chuť ovocia je vďaka extrakcii vody veľmi koncentrovaná. Sušené ovocie si skrátka zamilujete a na občasné maškrtenie je ideálne. Pokiaľ ho doplníte napríklad o jogurt a ovsené vločky, ide o dokonalú chutnú a zdravú desiatu.

    Kvalitné orechy

    Druhým tipom, ako urobiť maškrtenie o niečo zdravším, sú orechy. Radi si večer otvoríte pražené, slané či sladké orechy? Dajte prednosť orechom v prirodzenej podobe. Tie sú pre naše telo skvelým variantom, pritom tiež chutia skvele!

    Sushi - kvalitná a zdravá potravina

    Tiež sushi môže byť zdravou náhradou nezdravého maškrtenia. Namiesto rôznych rybičiek v nálevoch, alebo dokonca rybích majonézových šalátov si môžete pripraviť ľahkú čerstvú desiatu, ktorá je plná chuti a živín. Samozrejme platí, že sushi je trochu nákladnejšou pochutinou, zároveň sa ale nemusíte sushi každodenne prepchávať. Stačí niekoľko chutných kúskov párkrát do mesiaca.

    Kvalitné syry a údeniny – a pridajte zeleninu

    Ani obložený tanier nemusí byť nutne nezdravý. Len vymeňte tučné klobásy a silne spracované salámy za prirodzenejšie produkty. Stavte na kvalitnú vysokopercentnú šunku a tie najlepšie syry. V primeranom množstve ide o zdravé maškrtenie, ktoré vášmu zdraviu neuškodí. Okrem syrov a údenín pridajte na tanier aj kvalitné celozrnné pečivo a čerstvú zeleninu.

    Pečené zeleninové hranolky

    Radi si dáte po večeroch hranolky? Vymeňte tie vyprážané za pečené v rúre. Zemiaky jednoducho rozkrájajte na hranolčeky alebo mesiačiky, pokvapkajte olejom a dajte približne na 40 minút (podľa veľkosti hranolčekov) na 180 stupňov do rúry. Pečte rozložené na plechu. K tomu si pripravte zdravý dip a máte hotové zdravé maškrtenie k večernému filmu. Okrem zemiakov takto môžete upiecť aj mrkvu, papriku, batáty, tekvicu alebo napríklad zeler.


    Zdroj obrázku: BGStock72 / stock.adobe.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    5. feb 2024    Čítané 25x

    Trendy v pracovných odevoch v roku 2024

    Pracovné odevy sú neodmysliteľnou súčasťou profesionálneho prostredia. S postupom času sa neustále vyvíjajú, aby vyhoveli meniacim sa potrebám a požiadavkám pracovného trhu.

    V roku 2024 očakávame zaujímavé trendy, ktoré smerujú k tomu, aby boli pracovné odevy nielen funkčné, ale aj pohodlnejšie, štýlovejšie a odolnejšie. Tieto inovácie majú za cieľ nielen zvýšiť pohodlie a estetiku, ale aj zabezpečiť vyššiu mieru bezpečnosti a efektívnosti pri práci.

    Odolnosť

    Súčasný trh s pracovnými odevmi kládol dôraz na vývoj odolnejších materiálov. Tieto materiály sú navrhnuté tak, aby odolali bežnému oderu, vode a dokonca aj roztrhnutiu. Táto zvýšená odolnosť neznamená kompromis v pohodlí alebo flexibilite, čo je kľúčové pre pracovníkov, ktorí vyžadujú od svojho odevu viac než len základnú ochranu.

    Priedušnosť

    Dôležitým aspektom moderných pracovných odevov je aj priedušnosť. Vývojárske tímy pracujú na materiáloch, ktoré umožňujú pokožke dýchať, čím znižujú riziko prehrievania a zvyšujú celkový komfort pri nosení. Tento trend je obzvlášť dôležitý v teplejších podmienkach alebo pre práce s vysokou fyzickou náročnosťou.

    Štýl

    Pracovné odevy už dávno nie sú len o funkčnosti. Dnešný trh sa zameriava aj na estetickú stránku, pričom ponúka štýlové a vizuálne atraktívne možnosti. Tento trend odráža rastúci dopyt po pracovnom oblečení, ktoré je nielen praktické, ale aj reprezentatívne a módne.

    Doplnkové informácie

    Okrem vyššie uvedených trendov možno v roku 2024 očakávať aj nasledovné:

    • Vývojári pracujú na nových materiáloch a technológiách, ktoré by mohli poskytnúť väčšiu ochranu pred nebezpečenstvami na pracovisku, ako sú napríklad chemické látky, elektrický prúd alebo oheň.
    • Pracovné odevy sa stávajú čoraz viac personalizovanými, aby vyhovovali individuálnym potrebám a preferenciám zamestnancov.
    • Zamestnávatelia a zamestnanci čoraz viac dbajú na udržateľnosť pracovných odevov.Výrobcovia preto vyvíjajú nové materiály a procesy, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu.

    Trendy v pracovných odevoch v roku 2024 odrážajú potrebu spojiť bezpečnosť a funkčnosť s pohodlím a štýlom. Tieto inovácie pomáhajú zamestnancom nielen vyzerať lepšie, ale zároveň pracovať efektívnejšie a bezpečnejšie. Je zrejmé, že pracovné odevy sa stávajú viac než len ochranným vybavením - sú vyjadrením profesionality, pohodlia a osobného štýlu.


    Zdroj fotografií: elements.envato.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    29. jan 2024    Čítané 53x

    Nenechajte sa nachytať pri kúpe nehnuteľnosti: toto sú tie najčastejšie podvody

    Kúpa nehnuteľnosti patrí medzi najzásadnejšie rozhodnutia v živote a smeruje do nej spravidla väčšina úspor. Celá kúpa sa však môže zvrtnúť na nočnú moru, ak sadnete na lep podvodníkovi a preto platí staré známe „dôveruj, ale preveruj“. Aby ste ale vedeli čo všetko vôbec preverovať, prinášame vám najčastejšie typy podvodov, na ktoré môžete pri výbere vysnívanej nehnuteľnosti naraziť. Samozrejme, vynaliezavosť podvodníkov je prakticky bezhraničná, a tak sa neoplatí strácať obozretnosť.

    Predkladanie falošných dokumentov

    V súvislosti s kúpou nehnuteľnosti na vás čaká kompletné štúdium administratívnej dokumentácie, ktorá môže byť veľmi rozsiahla. Zahŕňať môže rozhodnutia rôznych štátnych orgánov, ako aj rôzne zmluvy či dohody o vysporiadaní vlastníckych práv. Môže sa ale stať, že vám predávajúci predloží dokumenty, ktoré sú jednoducho falošné a nezodpovedajú realite. Ak si na preverovanie netrúfate sami, pomôže vám napríklad aj advokátska kancelária GKG.

    Predávajúci nie je oprávnený nakladať s nehnuteľnosťou

    Ak sa vám na osobe predávajúceho niečo nezdá, dôverujte svojim inštinktom. Neraz sa už stalo, že nehnuteľnosť predával niekto, kto na to nebol oprávnený. Kúpiť byt od nepravého vlastníka je poriadny problém a môže sa vám stať, že skončíte bez bytu aj peňazí. Vždy preto dôkladne overte, kto je predávajúci, či je jediným vlastníkom a či má právo nakladať s nehnuteľnosťou. Samozrejmým krokom je tiež preverenie, či nehnuteľnosť nie je zaťažená vecným bremenom alebo záložným právom.

    Zavádzajúce údaje v inzeráte

    Skôr ako pred predávajúcim vyslovíte frázu, že odkúpime nehnuteľnosť, porovnajte si informácie z inzerátu so skutočným stavom a nenechajte sa odbiť vetou, že „právo na chyby v inzeráte je vyhradené“. Často zámerne dochádza k nesprávnemu uvedeniu rozlohy a podlahovej plochy, hoci v skutočnosti záleží na každom metri štvorcovom.

    Realitný maklér bez oprávnenia

    Kúpa bytu či inej nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu nemusí byť automaticky zárukou, že všetko prebehne hladko. Preverte si, či konkrétny realitný maklér má oprávnenie na výkon činnosti. Neraz sa stalo, že kupujúcich lákal falošný realitný agent bez potrebných znalostí, ktorého hlavnou motiváciou bolo iba vylákať od ľudí rôzne vymyslené poplatky.


    Zdroj fotografií: elements.envato.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    29. jan 2024    Čítané 873x

    Ako dosiahnuť sviežu vôňu bielizne? Vyhnite sa týmto chybám

    Len máloktorá vôňa sa vyrovná vôni čerstvej bielizne. Ak však vaša bielizeň vychádza z práčky so zápachom plesne alebo nemá žiadnu vôňu, možno sa pýtate, ako môžete dosiahnuť sviežu vôňu bielizne. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako môžete vôňu svojich odevov vylepšiť. Vďaka týmto tipom, od čistenia práčky až po zmenu spôsobu prania, bude vaše oblečenie v krátkom čase neuveriteľne voňať.

    Prvým krokom k príjemne voňajúcej bielizni je čistá práčka. Ak si všimnete, že vaša bielizeň nezdá byť taká svieža ako kedysi, možno je potrebné vašu práčku vyčistiť. Vždy si najprv pozrite návod na používanie a starostlivosť o práčku, kde nájdete pokyny na čistenie. Zvyčajne sa odporúča čistiť práčku aspoň raz za mesiac – alebo každých 30 pracích cyklov, aby ste zabránili hromadeniu nečistôt a pracích prostriedkov v práčke.

    Perte menšie množstvo bielizne

    Aj keď chcete prať čo najviac, aby ste ušetrili energiu, vodu a čas, nikdy by ste nemali do práčky vtesnať príliš veľa oblečenia, než je odporúčané. Trik pri plnení práčky spočíva v tom, aby ste jej nechali priestor na čistenie a žmýkanie. Oblečenie do práčky nestrkajte nasilu a v hornej časti práčky nechajte niekoľko centimetrov. Niekedy je to účinnejšie ako parfémy do prania.

    Nenechávajte mokré oblečenie ležať na kope

    Mokré oblečenie, ktoré zostalo v práčke príliš dlho, môže začať zapáchať plesňou, ak sa okamžite nevyberie. Hoci tento zápach môže vzniknúť až po niekoľkých hodinách, odporúča sa, aby ste čerstvo vyprané oblečenie okamžite presunuli do sušičky alebo vyvesili na sušiak, aby ste zabránili jeho zápachu po plesni.

    Dúfame, že ste sa z tohto príspevku poučili. Ak chcete niečo viac, tie najlepšie a najoriginálnejšie vône vám prinesú olejové parfémy na praní. Využite túto novú alternatívu aviváže a užívajte si svieže prádlo znova a znova.


    Zdroj fotografií: elements.envato.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    29. jan 2024    Čítané 233x

    Fungujú bieliace pásiky na zuby? Odpoveď už poznáme

    Ak navštívite miestnu lekáreň alebo surfujete po internete, pravdepodobne uvidíte mnoho produktov, ktoré tvrdia, že vám vybielia zuby. Výrobky na domáce bielenie zubov boli po prvýkrát dostupné už v 80. rokoch 20. storočia a teraz sa zdá, že sú všade.

    Fungujú však bieliace pásiky na zuby a iné bieliace produkty?

    Krátka odpoveď znie áno. Bieliace pásiky na zuby dokážu vybieliť zuby o odtieň alebo dva a výsledky môžete vidieť už po niekoľkých dňoch. No produkty na bielenie zubov doma zvyčajne nie sú také účinné ako techniky bielenia zubov v ordinácii. Sú s nimi spojené aj niektoré riziká, ako napríklad zvýšená citlivosť zubov a podráždenie ďasien.

    Čítajte ďalej a dozviete sa, ako fungujú bieliace pásiky na zuby a ktoré typy výrobkov sú najúčinnejšie.

    Áno, bieliace pásiky môžu vybieliť zuby

    Bieliace pásiky na zuby majú potenciál vybieliť vaše zuby bielením škvŕn pomocou peroxidu vodíka alebo karbamid peroxidu. Karbamid peroxidu je molekula, ktorá sa pri kontakte s vodou rozkladá na peroxid vodíka. Peroxidy v bieliacich pásikoch prenikajú do vonkajšej vrstvy zubu nazývanej sklovina a dostávajú sa do hlbšej vrstvy dentínu, kde bielia chromogény. Chromogény sú pigmentové molekuly nachádzajúce sa vo vnútri a mimo vášho zuba, ktoré spôsobujú zafarbenie.

    Zafarbenie možno rozdeliť do dvoch kategórií: vonkajšie a vnútorné zafarbenie. Vonkajšie sfarbenie postihuje vonkajšiu stranu vášho zuba a je z veľkej časti spôsobené faktormi prostredia, ako napr.: fajčenie, niektoré potraviny, antibiotiká. Vnútorné sfarbenie postihuje vnútornú stranu zuba. Je spôsobené faktormi, ako sú napr.: vekom podmienená erózia skloviny, genetika, vystavenie vysokému množstvu fluoridu, poruchy vývoja zubov

    Bieliace pásiky možno najlepšie použiť, keď sa snažíte urobiť malú úpravu farby zubov. V prípade výraznejších zmien domácí bělení zubů nemusí fungovať tak, ako by ste chceli. Zubný lekár môže použiť silnejšie bieliace prostriedky a poskytnúť vám individuálne ošetrenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám.


    Zdroj fotografií: elements.envato.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    26. jan 2024    Čítané 1791x

    Vydajte sa na karnevalovú cestu okolo sveta: Teší sa na vás Miro Jaroš aj Polemic

    Túžite zažiť karneval ako v romantických Benátkach, či v exotickom Riu de Janeiro? Vyrazte na karnevalovú Cestu okolo sveta, kde vás čaká dobrodružstvo, na aké sa nezabúda. Pozýva vás Kaufland Detský festival.

    Farebné masky, exotické rytmy samby, latino tanečnice a hviezdne mená. To všetko zažijete v nedeľu 4. februára 2024 od 10:00 hod až do večera v bratislavskom nákupnom centre Avion Shopping Park, kde Kaufland Detský festival odštartuje Karnevalovú cestu okolo sveta. Cestovný lístok nepotrebujete, Kaufland na ňu pozýva zadarmo.

    O skvelý deň a ešte lepšiu zábavu sa už tradične postarajú nielen moderátori Veronika Hatala & Milan „Junior“ Zimnýkoval, ale aj škriatok Fíha Tralala, ktorý poteší najmenších divákov. Navyše, všetci sa môžu vyblázniť na poriadnej karnevalovej diskotéke, ktorú pre fanúšikov naplno rozbalí Miro Jaroš. Nezabudnite si zobrať karnevalovú masku, spoločne s Mirom sa totiž pokúsime prekonať rekord v najväčšom počte detských masiek na jednom podujatí!

    Nech žije Rio

    Aby Cesta okolo sveta vašich drobcov príliš neunavila, Avion vláčik bude všetky decká po nákupnom centre rozvážať zadarmo. A čo vás tam čaká? Výlet do vášnivého Ria de Janeiro, bubnová šou BATIDA a malé tanečnice z La Portella či Vivas Dance Group, ktoré rozprúdia latino zábavu v štýle samby, zatiaľ čo CirKusKus predvedie vzdušnú akrobaciu či žonglovanie. Nebude chýbať ani škola tanca a alegorický sprievod, aby sa na brazílske rytmy naladili všetci návštevníci Kaufland Detského festivalu.

    Benátky na ľade a zábava pre celú rodinu

    Na klzisku v Avion Shopping Parku môžete sledovať krasokorčuliarske predstavenie, ktoré vás prenesie do zamrznutých Benátok. Kraľovať mu bude bývalá slovenská reprezentantka Oli Beständig a jej žiaci či kolegovia z Krasoklubu Ondreja Nepelu. Ak budete mať chuť, môžete si v kreatívnych dielňach Talentus® vyrobiť vlastnú benátsku masku - vstup na klzisko bude v poobedňajších hodinách pre návštevníkov v maskách zdarma!

    Fašiangové tradície máme aj doma

    Pochovávanie basy, folklórny sprievod, či ochutnávka tradičných slovenských dobrôt K-Z lásky k tradícii, to všetko čaká aj na vás. A prekvapením dňa bude výnimočná hudobno-tanečná šou Cimbal Brothers & Polemic. V Avion Shopping Parku sa budú baviť všetky generácie!

    Ak to máte do bratislavského nákupného centra ďaleko, stačí si v prvú februárovú nedeľu zapnúť obľúbenú káblovú TURBO TV, ktorá z rodinného podujatia odvysiela priamy prenos, alebo sledovať podujatie počas celého dňa online na detskyfest.sk


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    23. jan 2024    Čítané 18x

    Najčastejšie otázky o nabíjateľných batériách. Čo vás zaujíma?

    Nabíjateľné batérie predstavujú pomerne nové príslušenstvo pre bežné domáce zariadenia. Využívame ich takmer každý deň, preto sú na mieste spotrebiteľské otázky ohľadom technických parametrov a využitia v praxi.

    Ktoré nabíjateľné batérie predstavujú zvýšený dopyt?

    Z hľadiska spoľahlivosti a bezpečnosti sú to kvalitné nabíjateľné batérie iba od overených značiek. Na prvé priečky sa preto dostávajú zvučné mená ako Duracell, Panasonic, Varta, Energizer alebo GP pre malé domáce zariadenia.

    Čo stojí za výnimočnosťou nabíjateľných batérií?

    Je to najmä možnosť opätovného použitia pri všetkých bezpečnostných opatreniach. Ak aj predpokladáme vyšší napäťový vstup a výkon, nesmieme zabudnúť na ochranu proti prehriatiu a nadmernému nabitiu. Už tým dokazujú nabíjateľné batérie jedinečnosť v celospoločenskom meradle.

    Čo bližšie určuje životnosť nabíjateľných batérií?

    Vychádzame z toho, že nabíjateľné ďalej podporujú finančne a ekologicky výhodnú alternatívu medzi dostupnými batériami. Preto je dôležité zodpovedať aj na otázky ohľadom ich životnosti. Pri bežných lítiových batériách rozlišujeme 500 až 1000 nabíjacích cyklov v reálnych podmienkach.

    Akými inováciami prechádzajú nabíjateľné batérie?

    Konkrétne jedna z najnovších generácií nabíjateľných batérií zdôrazňuje súvislosť medzi dĺžkou skladovania a udržiavania akumulovanej energie. Prekvapivo neplatí priama úmera a aj po dlhšom, napr. ročnom skladovaní, si nabíjateľné batérie udržiavajú až 80% získanej energie. Fungujú pri minimálnom pamäťovom efekte. Sú rovnako funkčné a spoľahlivé aj po viacnásobnom používaní.

    Na aké príslušenstvo nezabudnúť?

    Sú to určite nabíjačky a akumulátory. Rozlišujeme ich z hľadiska ceny na drahšie a bežne dostupné lacné nabíjačky na batérie. Podľa využitia je tých kategórií omnoho viac. Sú to napr. autonabíjačky, rýchlonabíjačky, profesionálne nabíjačky alebo univerzálne nabíjačky akejkoľvek značky a kapacity.


    Zdroj fotografií: salita2010 / stock.adobe.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    22. jan 2024    Čítané 1342x

    Štyri tipy na výber najlepších zimných topánok pre vaše dieťa

    Či už ste pripravení, alebo nie, zima je tu, a to znamená, že je čas pripraviť sa a ochrániť našich najmenších pred chladným a mrazivým počasím. Pokiaľ ide o zimnú výbavu jedna položka je mimoriadne dôležitá: zimné topánky. Vzhľadom na obrovské množstvo možností môže byť nájdenie toho správneho páru naozaj zložité. Nebojte sa však; máme pre vás niekoľko neoceniteľných tipov, ktoré zabezpečia, že detské nôžky budú v teple a komforte.

    Čo teda zvážiť pri výbere zimných topánok pre dieťa?

    1. Správna podrážka: Povrch a hrúbka

    Nechcete, aby sa vaše dieťa šmýkalo ako tučniak na klzisku. Vyberte si preto zimné topánky, ktoré majú pevnú, protišmykovú podrážku. Hľadajte topánky s hrubou vzorkou na podošve, ktorá si hravo poradí so zľadovatenými chodníkmi a zamrznutými ihriskami. Takáto podrážka sa do snehu ľahko „zaryje“ a na ľade sa lepšie odrazí a nešmykne. Je to podobné ako so zimnými pneumatikami na aute. Podrážka by tiež mala byť hrubšia, aby chránila nohy vášho dieťaťa pred zimou.

    2. Hrejivosť: Na tepelnej izolácii veľmi záleží

    Hľadajte topánky s príjemnou, zateplenou podšívkou, aby boli malé nôžky v teple. Thinsulate alebo podobné izolačné materiály dokážu zahriať bez toho, aby sa topánky zmenili na mini sauny, v ktorých sa noha spotí a zaparí. Náš tip: vyberte si topánky s odnímateľnou podšívkou, aby ste ich po dni zasnežených dobrodružstiev mohli ľahko vysušiť.

    3. Veľkosť: Nechať priestor na rast alebo nech sadnú ako črievička Popoluške?

    Všetci vieme, že deti niekedy vyrastú rýchlo ako burina. Ak dnes kúpite topánky, ktoré im sedia, môže sa stať, že o mesiac ich budete posúvať detičkám svojich známych. Na druhej strane, príliš veľké topánky môžu môžu byť nepohodlné a nebudú tak ani veľmi teplé. Môžu tiež spôsobiť pľuzgiere. Zvoľte teda zlatú strednú cestu: nechajte v topánkach dostatok miesta na hrubé ponožky, ale nie zas toľko, aby vaše dieťa v topánkach vyzeralo ako astronaut chodiaci po mesiaci. Nie je nevyhnutné kupovať topánky o číslo väčšie. Ak chcete, aby vám topánky ideálne sedeli, snažte sa, aby vpredu bolo miesto na šírku palca.

    4. Nepremokavosť: Udržujte nohy v suchu

    Zima je synonymom pre zábavu v snehu, guľovačky a sánkovačky. Mokré nohy však môžu zmeniť zábavu na chladnú a nemilú záležitosť. Dajte si záležať na topánkach s nepremokavou vonkajšou vrstvou, ktorá chráni pred snehom, blatom a nepríjemným zimným dažďom. Ideálne je zvoliť zimné topánky s Gore-Tex membránou. Tento materiál je nepremokavý, ľahký a noha v ňom môže "dýchať", takže sa nespotí.

    Existujú štýlové zimné topánky, ktoré sú zároveň funkčné?

    Trblietavé čižmy s jednorožcom môžu byť lákavé, ale pamätajte, že zima môže byť aj hrozivý nepriateľ. Aj keď je štýl nevyhnutný, uprednostnite funkčnosť. Ideálne je nájsť medzi nimi rovnováhu - pretože zimné topánky môžu byť komfortné aj pekné. Mnohé značky ponúkajú módne dizajny bez toho, aby robili kompromisy v oblasti izolácie, trakcie alebo nepremokavosti. Skvelou voľbou sú napríklad chlapčenské a dievčenské snehule na MODIVO.

    Nezabudnite sa vyzbrojiť aj vy, rodičia. Mamičky sa môžu inšpirovať dámskymi zimnými členkovými topánkami, ktoré sú pohodlné a zároveň elegantné. Uprednostnite bezpečnosť, teplo a štipku štýlu a zimné dobrodružstvá vášho dieťaťa budú nezabudnuteľné a príjemné.


    Zdroj fotografií: Envato Elements

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    9. jan 2024    Čítané 33x

    Fotoaparáty iPhonu 15 Pro a Pro Max majú nové vylepšenia

    V decembri Apple vydal novú verziu svojho operačného systému. S príchodom iOS 17.2 získali fotoaparáty iPhonu 15 Pro a Pro Max opäť o niečo lepšie funkcie. Zistite, čo to pre vás v praxi znamená.

    Majiteľov iných jabĺčkových zariadení táto aktualizácia určite poteší, pretože iOS 17.2 prináša množstvo malých drobností, ktoré si bližšie popíšeme na konci tohto textu. Majitelia iPhone Pro a iPhone Pro Max si však môžu od radosti poskočiť hneď – nový operačný systém totiž prináša vylepšenia pre ich fotoaparát.

    iPhone 15 Pro a Pro Max fotoaparát oživí spomienky v troch rozmeroch

    Tieto dva smartfóny z dielne Apple boli už pri ich vypustení na trh vybavené tými najvýkonnejšími kamerovými systémami, aké kedy cupertinský gigant vyvinul, vrátane najlepšej kvality videa v akomkoľvek smartfóne. Táto novinka je skôr akousi čerešničkou na už tak dosť vyšperkovanej torte.

    So systémom iOS 17.2 môžete na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max nahrávať priestorové videá. Výnimočné okamihy teda zaznamenáte presne tak, ako sa stali a pomocou Apple Vision Pro oživíte spomienky hneď v troch rozmeroch.

    Skúste tiež vylepšený makro režim

    Systém iOS 17.2 prináša aj o čosi lepší makro režim. Zachytávajte úžasné fotografie zblízka s ešte väčším množstvom detailov.

    Okrem toho aktualizácia ponúka aj vylepšený nočný režim portrétov. Snímajte ostrejšie a jasnejšie portréty pri slabom osvetlení.

    Poteší vás aj natáčanie malých vzdialených objektov, ktoré je s novým iOS 17. 2 pri iPhone 15 Pro a Pro Max ostrejšie.

    Nový iOS 17.2 znamená vylepšenia aj pre iné modely

    Ak nie ste majiteľmi doteraz skloňovaných smartfónov, nevešajte hlavu – nový operačný systém prináša novinky aj pre iPhone 15, ale i staršie kúsky. Update funguje na akýkoľvek iPhone XS, XS Max, XR od roku výroby 2018.

    Aktualizácia priniesla napríklad novú aplikáciu Denník, do ktorého si ľahko zaznamenáte svoje spomienky. V jabĺčkovom denníku sa vám spoja zápisky s vašimi fotkami, vychádzkami či tréningami – skrátka všetkým, pri čom v danom dni nechýbal váš iPhone.

    Lepšie sa vám bude pracovať aj so správami. Pomocou jednoduchého gesta (klepnutie na šípku v pravom hornom rohu) preskočíte späť na prvú neprečítanú správu v konverzácii a vďaka akcii Pridať nálepku v kontextovom menu pridáte nálepku priamo do bubliny.

    S touto aktualizáciou sa stanete takmer profesionálnou rosničkou. Aj aplikácia Počasie totiž prináša niekoľko noviniek:

    • V nových widgetoch máte na výber zrážky počas najbližšej hodiny, dennú predpoveď, časy východu a západu slnka a aktuálne poveternostné podmienky, napríklad kvalitu ovzdušia, pocitovú teplotu alebo rýchlosť vetra.
    • Zo statickej veternej mapy sa rýchlo dozviete smery prúdenia vzduchu a môžete z nej prejsť na prekrytie s animovanou veternou mapou, ktorá vám ukáže predpoveď veterných podmienok na najbližších 24 hodín.

    Samozrejme, došlo aj na ďalšie menšie vylepšenia. Najlepšie jednoducho bude, ak si nový operačný systém stiahnete a všetko vyskúšate sami na koži vášho obľúbeného jabĺčkového priateľa.


    Zdroj fotografií: cz.123rf.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    2. jan 2024    Čítané 1382x

    Rozšírenie priestoru — malé triky na optické zväčšenie obývačky

    Majitelia malých bytov si užívajú útulnosť štyroch stien, no zároveň bojujú s problémom nedostatku miesta na uloženie vecí. Je tiež ťažké ubytovať hostí, najmä ak nie je k dispozícii ďalšia spálňa. Zariaďovanie malého bytu môže byť skutočnou výzvou, pretože musíte vtesnať nábytok do malého priestoru. Táto situácia si vyžaduje viac kreativity a nápadov, ako využiť každý centimeter priestoru. Výber nábytku do malého bytu si vyžaduje osobitnú pozornosť na niekoľko kľúčových otázok. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť:

    Rozhodnite sa pre multifunkčnosť a mobilitu

    Vyhľadajte nábytok, ktorý môže plniť viac ako jednu funkciu. Napríklad posteľ so zásuvkami na lôžkoviny, rozkladací stôl alebo pohovka s funkciou spania. Tým sa ušetrí miesto a zvýši praktickosť každého zariadenia. Hľadajte nábytok so skrytými úložnými priestormi, ako sú postele s priehradkami, konferenčné stolíky so zásuvkami alebo pufy s priestorom na drobnosti. Nábytok, ktorý sa dá ľahko prestavať, zložiť alebo rozložiť, je ideálny pre malé priestory. Skvelým príkladom sú skladacie stoličky, rozkladacie stoly alebo kuchynské vozíky na kolieskach.

    Vertikálne využitie priestoru a výber veľkosti do interiéru

    Police a regály, ktoré siahajú až po strop, maximálne využívajú dostupný priestor. Vertikálny nábytok namiesto toho, aby zaberal cennú podlahovú plochu, ponúka ďalší úložný priestor. Vyhnite sa tiež veľkému, masívnemu nábytku, ktorý môže malý priestor zahltiť. Namiesto toho si vyberte menšie, jemnejšie prvky, ktoré sú primerané veľkosti vášho domova.

    Kráľovský minimalizmus a modulárny nábytok

    Udržujte množstvo nábytku na minime, aby ste sa vyhli pocitu preplnenosti. Snažte sa o jednoduchosť a poriadok. Modulárny nábytok, ktorý možno ľubovoľne konfigurovať a prispôsobiť meniacim sa potrebám, je skvelým riešením do malých priestorov.

    Ako zariadiť malý byt? 

    Majitelia malých bytov sa často cítia nútení vyberať nábytok a doplnky, ktoré sú multifunkčné a nezaberajú veľa miesta. Dobrým nápadom pre malý obytný priestor je použitie rozkladacích pohoviek, ktoré poskytnú ďalší priestor na spanie pre hostí. Zariadenie malého bytu môže byť výzvou nielen z tohto hľadiska. 

    Minimalistický prístup k dizajnu interiéru umožňuje funkčné a estetické využitie priestoru. Je lepšie zvoliť si nábytok a doplnky, ktoré sú jednoduché a funkčné, a namiesto ornamentov a ozdôb majú pravidelné tvary. Takýto nábytok sa ľahšie umiestňuje a kombinuje s inými prvkami. 

    V malých bytoch, napr. v kuchyni alebo na chodbe a v kúpeľni, sa oplatí využiť priestor pod stropom. Do políc alebo skriniek môžete umiestniť sezónne predmety, ktoré nie sú potrebné na dennej báze. Existuje niekoľko profesionálnych trikov na rozvoj priestorov, na ktoré sa teraz zameriame.

    Dizajnérske triky na optické zväčšenie obývačky — farby

    Svetlé miestnosti pôsobia priestrannejšie, pretože svetlejšie farby odrážajú svetlo. Okrem toho svetlé odtiene farby alebo tapety spôsobujú, že steny sa zdajú byť vzdialené, čo má za následok optické zväčšenie obývacej izby. Použite jasné farby v dizajne obývačky a dosiahnite požadovaný efekt. Miestnosť sa bude zdať väčšia, ako v skutočnosti je. Môžete použiť svetlé farby na podlahe, stenách, nábytku a tiež na doplnkoch. Vyberte si moderné pohovky so svetlým čalúnením, širokými pohodlnými sedadlami a nie príliš vysokými operadlami. Nízky nábytok je ďalším dizajnérskym trikom na optické zväčšenie obývačky. Nízky nábytok robí miestnosť vyššou. Okrem nízkych pohoviek môžete použiť nízke kreslá, pufy a konferenčné stolíky, ako aj doplnky: rastliny v nízkych kvetináčoch, keramiku a lampy. 

    Osvetlenie, ktoré opticky zväčší obývačku 

    Jasné osvetlenie a svetlé farby miestnosť opticky zväčšia. Môžete použiť niekoľko zdrojov svetla, aby ste dobre osvetlili celú obývaciu izbu a nenechali v nej tmavé kúty. Určite je užitočné mať stojanové a stropné svietidlá, ako aj stolné lampy, ktoré dodajú interiéru charakter. Môžete tiež nainštalovať bodové osvetlenie, aby ste zamerali svetlo na konkrétne prvky, alebo nástenné svietidlá nad pohovkami, aby ste osvetlili stenu. Na osvetlenie sa odporúča zvoliť žiarovky s teplou farbou (2700-3200K), ktoré vyžarujú príjemné a mäkké svetlo a sú šetrné k očiam. Nezabudnite, že príliš jasné svetlo môže oslňovať oči a neprispieva k relaxácii. V dobre zásobenom obchode s bytovým nábytkom si ľahšie vyberiete kompletné osvetlenie do obývačky v podobnom dizajne. 

    Ktoré doplnky zväčšujú priestor?

    Doplnky do obývačky, ktoré opticky zväčšujú priestor, sú najmä zrkadlá, kryštály a lesklé povrchy. Využite zrkadlenie! Na stenu oproti oknu môžete umiestniť zrkadlo, ktoré bude odrážať svetlo a do miestnosti sa dostane viac priestoru. Zrkadlo môžete zavesiť aj oproti vchodu do obývačky, aby ste opticky predĺžili miestnosť. Krištáľovými dekoráciami sú napríklad lustre alebo sklá vo vitríne, no vyskúšať môžete aj doplnky, akými sú váza či brúsená sklenená misa.

    Ďalším trikom dizajnérov sú trojrozmerné obrázky, ktoré vytvárajú dojem hĺbky. Podľa zásady interiérovej výzdoby by mali byť obrazy na stenách zavesené vo výške očí, t. j. približne 150 cm od podlahy. Do malej obývačky sa oplatí zvoliť menšie obrazy, ktoré miestnosť nezahltia. Niekoľko menších obrazov zavesených v skupine vytvorí zaujímavé usporiadanie v podobe galérie. 

    Priestranná a svetlá obývacia izba vďaka premyslenému aranžmánu? Áno, teraz je to možné! Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu vybrať vhodné farby, nábytok vrátane pohoviek a doplnky, ktoré opticky zväčšia vašu obývačku.

    Zdroj fotografií: agatanabytok.sk

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    18. dec 2023    Čítané 1614x

    Kúzelné čítanie od ALBI ako dokonalá literatúra pre VŠETKY deti!

    Nechajte knihy prehovoriť! Ak sa ešte stále neviete rozhodnúť pre ten naj darček pre svoje dieťa, skúste vybrať knihu. Ale nie obyčajnú, siahnite po knihe, ktorá rozpráva príbehy, dialógy postáv, básničky, spieva piesne a dokonca baví deti kvízmi či hrami. Objavte svet Kúzelného čítania!

    Knihy z edície Kúzelné čítanie sa ovládajú prostredníctvom elektronickej ceruzky. Pre nových mladých čitateľov je preto nevyhnutné si na začiatok zabezpečiť štartovaciu sadu, ktorej súčasťou je kniha spolu s ceruzkou. 

    Elektronická ceruzka, nazývaná aj kúzelné pero, dokáže čítať všetky produkty – knihy, glóbus aj hry a pexesá Kúzelného čítania. Ponorte sa preto do sveta fantastického kúzelného čítania, ktoré nielen všetky deti, ale i vás dospelých, zavedie do celého sveta okolo nás.

    Kúzelné čítanie od Albi ponúka naozaj nekonečné možnosti!

    Kúzelné čítanie ponúka rozmanité príbehy od dobrodružstiev, cez dojímavé príbehy o priateľstve, až po knihy venované malým pokladom od 2 rokov alebo spoločným hrám.

    Je veľkým pomocníkom rodičov, ktorí sa snažia motivovať deti k čítaniu a rozvíjať zručnosti v porozumení obsahu. Strany kníh, plné farebných ilustrácií, pútajú detskú pozornosť. Hlasy obľúbených hercov a umelcov dodávajú dušu všetkým príbehom.

    Albi a jeho knižná séria Kúzelné čítanie tak vytvárajú priestor pre deti, v ktorom môžu zažiť príjemný čitateľský zážitok a rozvíjať svoje vedomosti a fantáziu.

    Kúzelné čítanie a jeho vplyv na deti rôzneho veku

    Kúzelné čítanie má pozitívny vplyv na deti v rôznom veku. Tu je niekoľko spôsobov, ako čítanie môže ovplyvniť deti rôznych vekových kategórií: 

    1. Rozvíja slovnú zásobu a jazykové schopnosti - keď deti prostredníctvom kúzelného pera „čítajú“ knihy, získavajú nové slová a frázy, ktoré im rozširujú slovnú zásobu a pomáhajú im zlepšovať ich jazykové schopnosti. Toto je výhodné najmä pre mladšie deti, ktoré sa ešte len učia čítať.
    2. Podporuje fantáziu a predstavivosť - Kúzelné čítanie prebúdza deti k predstavivosti a pomáha im vytvárať si obrazy rôznych príbehov. Deti si môžu predstavovať svety a postavy, čím sa rozvíja ich fantázia.
    3. Učí empatii a porozumeniu - keď čítame príbehy o iných ľuďoch alebo rôznych situáciách, deti majú možnosť vidieť svet z rôznych perspektív. Toto ich učí empatii a pomáha im porozumieť iným ľuďom a ich pocitom.
    4. Posilňuje kognitívne schopnosti - čítanie vyžaduje koncentráciu, čo pomáha u detí rozvíjať ich kognitívne schopnosti, ako je napríklad pamäť, pozornosť a logické myslenie.
    5. Pomáha pri rozvoji motoriky a zručností – vďaka samostatnému používaniu kúzelnej ceruzky, deti rôzneho veku podnecuje k rozvoju motoriky a súvisiacich zručností.
    6. Podporuje vzťah rodiča a dieťaťa - čítanie spolu so svojimi deťmi môže posilniť vzťah medzi rodičmi a deťmi. Tým, že sa spolu ponoríte do sveta kníh a rozprávok, prežívate spoločný zážitok, kedy môžete ďalej diskutovať a vytvárať si spoločné spomienky.

    Vplyv Kúzelného čítania sa môže líšiť podľa detí a ich veku, ale všeobecne je známe, že čítanie má mnoho výhod pre deti vo všetkých vekových kategóriách.

    Deti milujú svet fantázie! Doprajte im ho spolu s Kúzelným čítaním

    Deti milujú svet fantázie, pretože im ponúka možnosť vymaniť sa zo svojej bežnej reality a prejsť do krajiny plnej zázrakov a neobmedzených možností. Vo svete fantázie môžu prebývať rozprávkové postavy, deti môžu byť hrdinami, objavovať nové miesta a zažívať dobrodružstvá, ktoré sú mimo dosah ich bežného každodenného života. 

    Fantázia je pre deti dôležitá, ako aj pre ich kreatívny vývoj. Pomáha im rozvíjať svoju predstavivosť a tvorivosť, čo je kľúčové pre ich schopnosť riešiť problémy a mať originálne nápady. Deti sa cez svoju fantáziu aj sociálne rozvíjajú, pričom aj týmto spôsobom sa učia spolupracovať, komunikovať a vyjadrovať svoje myšlienky a emócie. 

    Fantázia je pre deti aj prostriedkom, ako porozumieť a riešiť niektoré prežité udalosti. Napríklad, ak majú strach z neznámych situácií alebo zo zmien, môžu si vymyslieť príbeh, kde sa nejaký hrdina stretne s podobnou situáciou a prekoná ju. Týmto spôsobom si deti budujú väčšiu kontrolu nad svojimi strachmi a nepríjemnými situáciami. 

    Okrem toho – rozvoj fantázie v detstve napomáha deťom aj v ich emocionálnom vývoji. Keď si deti vytvárajú svety, môžu do nich vložiť svoje najväčšie túžby, sny a obavy. Môžu do nich vložiť aj veci, ktoré sa im v reálnom živote nepodarilo dosiahnuť alebo ich nemôžu dosiahnuť. Týmto spôsobom deti môžu vyjadriť svoje pocity, nádeje a vyrovnať sa tak s prípadnými nepríjemnými situáciami. 

    V konečnom dôsledku, svet fantázie poskytuje deťom priestor na zábavu, kde si môžu rozvíjať svoju kreativitu a predstavivosť, zlepšiť svoje sociálne schopnosti a vyjadriť svoje emócie. Je to miesto, kde sa môžu stať čímkoľvek a kam sa môžu kedykoľvek vrátiť. A na to je Kúzelné čítanie ako stvorené!

    Predvianočné novinky Kúzelného čítania, ale aj všetky ostatné úspešné tituly – čakajú na miesto vo Vašej knižnici!

    Albi a Kúzelné čítanie si pre svojich detských čitateľov pripravilo v tomto období predvianočné novinky, ako napríklad:

    Bájkyslávne bájky Ezopa a Jeana de La Fontaine dodnes bavia deti aj dospelých. Niektoré sú humorné, iné nastavujú ľuďom zrkadlo a poukazujú na ich vlastnosti. Chcete vedieť, prečo sa hovorí „prefíkaný ako líška“ alebo „usilovný ako mravec“? Vstúpte s nami do sveta prešibaných, zbabelých či statočných zvierat. V knižke plnej zábavy nájdete 14 bájok s ponaučením, ale zahráte si aj hrya kvízy. Knihu nahovorili Tamara Šimončíková Heribanová, Zuzana Porubjaková, Jozef Šimonovič, Miroslav Noga a ďalší.

    Kúzelná kocka – Rozprávky – ako by to vyzeralo, keby hracie karty prehovorili? To zistíte v pamäťovej hre Kúzelná kocka s 10 známymi rozprávkami na 50 kartičkách. Rozprávkovým postavičkám, zvieratkám a predmetom sme vdýchli dušu, aby ožili v príbehoch. Deti si môžu 5 kartičiek z každej rozprávky zoradiť tak, ako príbeh nasleduje a vypočuť si rôzne zvuky a informácie. Hru nahovoril Ľuboš Kostelný.

    Každá rozprávka obsahuje kvízové otázky, ktoré preveria detskú pozornosť a krátkodobú pamäť. A okrem toho si môžete zahrať hru Postrehovka s 300 otázkami.

    Zoznam rozprávok je nasledovný:

    • Ako dedko ťahal repku
    • Aladinova zázračná lampa
    • Cisárove nové šaty
    • Janko Hraško
    • Kapsa, potras sa
    • Kocúr v čižmách
    • Kráska a zviera
    • O Pampúšikovi
    • O troch grošoch
    • Vlk a sedem kozliatok

    Spievankovo: O povolaniach – vitajte v krajine SPIEVANKOVO! Spievanka a Zahrajko vás zoberú na výlet za povolaniami – tradičnými, ale aj takými, o ktorých ste ešte nikdy nepočuli. Pozriete sa na stavbu, do škôlky aj nemocnice, k smelým hasičom, na poštu, do obchodu i reštaurácie. Zistite ako funguje ekologický dvor a užite si vznešené umenie na zámku kráľovnej Harmónie. Určite si obľúbite nových kamarátov – Mišku a Miška, ktorí si rôzne povolania skúšajú. Čo všetko zvláda a stíha každá  mamička? To sa dozviete v zábavnej hre na konci knihy. Pridajte sa k nám a prežite ďalšie dobrodružstvá! Knihu nahovorili Mária Podhradská, Richard Čanaky a Roman Pomajbo.

    Vianoce vo svete – zaujímalo by vás, ako oslavujú Vianoce v Argentíne, v Mexiku, v Afrike či v Austrálii? Vedeli ste, že vo Fínsku nenosí darčeky Santa Klaus, ale Joulupukki? A povedali by ste, že sa do vianočného príbehu môžu zapliesť aj čarodejnica a zlomyseľní škriatkovia? Veru môžu. Ježibabku Befanu dobre poznajú v Taliansku a zlých škriatkov zase v Grécku. V knižke nájdete osem nevšedných  vianočných príbehov. Nahliadnite do sveta plného darčekov, kúziel a vianočných tradičných dobrôt zo všetkých kútov sveta. Knihu nahovorili Kristína Svarinská a Ján Koleník.

    Ľudové zvyky a tradície – múdry človek pozná a vníma svoje korene, ľudovú kultúru a predkov. Viete, aké sú typické sviatky a obyčaje nášho národa? Táto knižka pútavou a zábavnou formou približuje pestrú paletu ľudových zvykov a tradícií. Všetko sa dozviete v príbehoch, ktoré vám rozpovie babka Anička.

    Obsahom knihy sú zvyky a tradície počas týchto období:

    • Nový rok, Traja králi, Hromnice, Fašiangy
    • Veľká noc
    • Máje, Turíce
    • Slnovrat
    • Dožinky
    • Dušičky
    • Predvianočné obdobie (Ondrej, Barbora, Mikuláš...)
    • Vianoce

    Knihu nahovorili Ľudmila Mandžárová, Zuzana Jurigová Kapráliková, Melánia Jakabovičová, Erik Koníček, Martin Kaprálik a Miroslav Šibík.

    Do pozornosti vám dávame veľmi úspešnú minuloročnú novinku Glóbus, ako aj miniknihu Krtkove príbehy či Škôlkarov kalendár Mici a Mňau.

    Kúzelné čítanie je jednoducho pre každé dieťa! Stačí si iba vybrať a nechať sa očariť úžasným svetom dokonalých príbehov, prenádherných ilustrácií a magického sveta fantázie.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    13. dec 2023    Čítané 48x

    Ako na lepšie zaspávanie prírodnou cestou

    Nespavosť postihuje značnú časť ľudí. Spôsobená môže byť rôznymi faktormi – od stresu až po nevhodne zariadenú spálňu. Ponúkajú sa pritom rôzne tipy, ktoré vám pomôžu lepšie zaspávať a nebudiť sa v noci. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

    Zdroj obrázka: Maridav - stock.adobe.com

    Čo je insomnia

    Nespavosť, známa aj pod odborným označením „insomnia“, zahŕňa problémy so spánkom. Môže ísť o zložité zaspávanie či prerušovaný spánok. Každý z nás niekedy zažil prebdenú noc, pokiaľ sa však tieto problémy objavujú pravidelne, ide o závažný stav. Príčiny môžu byť pritom rôzne, často ide o úzkosti, rôzne bolesti či menopauzu. 

    Všeobecne je pre pokojný spánok dôležitá psychická pohoda. Je nevyhnutné dopriať si dostatok spánku a zvoliť si vhodný čas, kedy ísť spať. Mal by byť každý deň rovnaký. Vhodný je taktiež vlastný rituál, ktorý vás pripraví na odpočinok. Pomôcť môže tiež liečba nespavosti prírodnou cestou s využitím rôznych byliniek.

    Niekedy môže za insomniou stáť aj nevhodná posteľ – základom je kvalitný matrac. Pokiaľ ten váš už dosluhuje, či je jednoducho nepohodlný, nastal čas investovať do nového lôžka.

    Večerný rituál

    Mnohým ľuďom pomáha pre lepšie zaspávanie určitý rituál, vďaka ktorému svoje telo pripravia na spánok. Je potrebné nájsť aktivity, pri ktorých zrelaxujete. Môže ísť o čítanie, teplý kúpeľ, pitie bylinkového čaju či teplého mlieka. Zároveň je dobré vyhnúť sa počítačom, tabletom a smartfónom kvôli modrému svetlu.

    Pokiaľ vás trápia starosti, pripravte si na nasledujúci deň zoznam vecí, čo vás čakajú. Vďaka jasnému plánu obmedzíte úzkosť a stres, veď s čistou hlavou sa zaspáva lepšie.

    Zdroj obrázka: Nata Bene - stock.adobe.com

    Bylinky na upokojenie mysle

    Všeobecne je pre zdravý spánok dôležitá zdravá výživa. Niekedy sa však aj napriek vyváženému jedálničku môžu objaviť poruchy spánku. V takých chvíľach môžu prísť na rad aj bylinky. Tie dokážu mierniť úzkosť a stres. Niektoré z nich obsahujú tryptofan, ktorý podporuje tvorbu serotonínu. 

    K dispozícii sú tiež rôzne doplnky stravy. Zvoliť môžete napríklad komplexný prípravok, ktorý obsahuje kombináciu bylín pre pokojný spánok. Pred ich zaradením do jedálnička je však vhodné to konzultovať s lekárom.

    Okrem toho, čo jete pred spaním, je taktiež dôležité myslieť na to, čo pijete. Teplý bylinný čaj dokáže upokojiť myseľ a pripraviť telo na spánok. Vhodné sú zmesi obsahujúce valeriánu lekársku, šišiak bajkalský a mučenku pleťovú. Skvelou voľbou sú taktiež himalájske bylinky pre prípravu čaju. A pokiaľ nemáte v obľube čaj, potom zvoľte ajurvédsku kávu. Hlavnou zložkou nápoja je čakanka lekárska a na výber máte z rôznych príchutí.

    Zdroj obrázka: VK Studio - stock.adobe.com

    Dostatok čerstvého vzduchu

    Aby sa vám večer lepšie zaspávalo, je dobré stráviť aspoň nejaký čas na čerstvom vzduchu. Môže ísť o obyčajnú prechádzku, ktorá dokáže unaviť. Prípadne môžete podstúpiť aj náročnejšie cvičenia, po ktorých sa budete tešiť do postele.

    Kvalitná posteľ

    Úplným základom dobrého spánku je pohodlný matrac. S tým sa vám bude lepšie zaspávať a ráno sa budete prebúdzať svieži. Ideálnou voľbou je matrac z pamäťovej peny, pretože poskytuje telu optimálnu oporu a predchádza bolestiam chrbta. Avšak treba myslieť taktiež na to, aký vysoký matrac je – pokiaľ je príliš nízky, neponúkne potrebný komfort. Minimálna výška sa pohybuje okolo 20 centimetrov.

    Chýbať by, samozrejme, nemal ani anatomický vankúš a príjemná prikrývka. Ide o zdanlivé drobnosti, ktoré však taktiež značne ovplyvňujú kvalitu spánku.

    Ponúka sa aj ďalšie vybavenie spálne pre kvalitný spánok. Napríklad zatemňovacie závesy, ventilátory či klimatizácia pre zaistenie chladnej teploty. Ale pomôcť môžu aj útulné dekorácie, vďaka ktorým sa v spálni budete cítiť lepšie.

    Dostatok kvalitného spánku je kľúčový pre celkové zdravie a pohodu. Vytvorte si večerný rituál, vďaka ktorému zrelaxujete a uľahčíte si zaspávanie. Aj malé zmeny v životnom štýle môžu mať vplyv na kvalitu spánku.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    11. dec 2023    Čítané 830x

    Vianočné vône nielen na Vianoce! To sú dokonalé sviečky Heart & Home

    Domov sa počas týždňa a všetkých náročných dní dostávame zväčša až podvečer, kedy je už tma, zima a pochmúrne počasie, ktoré dáva predzvesť najkrajšieho obdobia počas roka - Vianociam. Po dobrej spoločnej rodinnej večeri si radi vydýchneme po všetkých povinnostiach, ktoré nás sprevádzajú počas pracovných dní. Pocit domova a blízkosť rodiny – to sú chvíle, ktoré si radi uchovávame nielen v našich spomienkach vďaka spoločným zážitkom a rodinným aktivitám.

    Príjemný večer, vynikajúce jedlo a pitie, dobrá spoločnosť. K tomu dobrá kniha, šálka obľúbeného čaju a prenádherná vôňa sviečky. Páči sa vám táto predstava? Pretože nám skutočne áno!

    A čo je na tom najlepšie – nemusí to byť výsadou iba niekoľkých dní či večerov v roku. Príjemnú atmosféru s neodolateľnými vôňami si u vás doma viete navodiť naozaj kedykoľvek. Nečakajte na neskôr, upokojte hektickú predvianočnú atmosféru a doprajte sipríjemné chvíle hneď teraz.

    Dnes všetci veľmi dobre vieme, že každodenné starosti nás nútia žiť veľmi rýchlo a často krát bez toho, aby sme si vyhradili čas na oddych, pre seba a svojich najbližších. A práve preto vám prinášame jeden skvelý tip na to, ako si spríjemniť spoločné chvíle jednoducho a v pohodlí vášho domova. Áno – sú to dokonalé vône! Pri nich možno spomaliť, skvele zrelaxovať a uvoľniť zo seba každé napätie.  

    Prírodné sviečky od Heart & Home

    Predstava oddychu a relaxu sa mnohým z nás spája nielen s voľným časom, ale aj s tým spojenou príjemnou atmosférou. A práve tú azda nič nedotvára lepšie ako sviečky. Či už ide o romantický večer vo dvojici, spoločne strávený čas s rodinou pri hre spoločenských hier, relaxovanie pri pozeraní dobrého filmu alebo o rodinné stolovanie pri výbornom jedle, všetky tieto chvíle ideálne dotvoria sviečky a ich vôňa.

    Heart & Home je prémiová značka sviečok, ktorá Vás okúzli nielen svojimi jedinečnými a dokonalými vôňami, ktoré prevoňajú celú miestnosť, ale tiež prírodným voskom, z ktorého sú sviečky Heart & Home vyrobené. 

    Ide o prírodné sviečky zo sójového vosku bez parafínu, ktoré neškodia zdraviu, nečmudia, krásne voňajú a vďaka nízkemu stupňu horenia vydržia horieť veľmi dlho. Sú navyše veľmi praktické, krásne, nádherne voňajú a ak sa o ne budete správne starať, viete predĺžiť ich životnosť veľmi ľahko a jednoduchým spôsobom.

    Heart & Home – prémiová značka

    Oheň v nás od dávnych dôb evokuje pocit tepla, vášne, sily, ale aj romantiky, a preto nie nadarmo ľudia relaxujú pri horení sviece. Sviečky dokážu dodať domovu osobitosť a originálnu vôňu.

    Vonné sviečky Heart & Homesú vyrobené zo sójového vosku, ktorý horí pri nižšej teplote a je šetrnejší k životnému prostrediu. Obal sviečok pozostáva z prémiových materiálov – sklenené telo a kovovýkryt,ktorý vďaka dizajnovému vyhotoveniumôže poslúžiť aj po minutí sviečky, napríklad ako dekorácia. Ďalším skvelým benefitom je, že produkty Heart & Home ponúkajú intenzívnu lahodnú vôňu.

    Buďte bližšie k prírode

    Zo sviečky Heart & Home sa doma môžete tešiť bez obáv. Jedinečnými vlastnosťami sviečok Heart & Home sú:

    • Sójový vosk bez parafínu
    • Čisté horenie bez sadzí
    • Taví sa pri nižších teplotách, čím sviečka horí pomalšie, a preto vydrží horieť dlhšie
    • Vôňa sa uvoľňuje rovnomerne po celý čas
    • Obal sviečky po jej dohorení možno použiť napríklad ako dekoráciu

    Sviečky sa odporúča nechať horieť maximálne 2-3 hodiny v závislosti od veľkosti priestoru, a to predovšetkým pri prvom horení sviečky. Je to z toho dôvodu, že práve vtedy sa sviečka rovnomerne nahreje a ďalšie horenia sa už bude rovnomerne páliť bez zostatkov na stenách skleneného obalu. Pretože práve toto býva v mnohých prípadoch neželaný sprievodný jav, ak si vyberieme sviečky v skle, ktoré svojim dizajnom krásne dotvoria každý interiér.

    Heart & Home – vône určené nielen na vianočné obdobie, ale aj na každý deň v roku

    Vianoce sa každému z nás spájajú nielen s krásnymi spomienkami a spoločne stráveným časom s našimi najbližšími, ale aj s krásnymi vôňami, ktoré v nás evokujú spomienky na celý život. Či je to vôňa škorice, klinčekov, medovníčkov, obľúbeného parfumu, vianočného ihličia či mandarínok, jedno je isté – Vianoce sú skutočne kúzelné aj preto, lebo vianočné tradície opakujeme iba raz do roka.

    Podporte preto ich prežívanie vôňami sviečok Heart & Home, ktoré krásne dotvoria kúzelný čas Vianoc. Vyberte si z ponuky vianočných vôní, ako napríklad: 

    Doba horenia sviečok strednej veľkosti je do 30 hodín. Veľké sviečky prevoňajú váš domov až na 75 hodín. Na záver roka 2023 v ponuke sviečok Heart & Home pribudli aj nové jesenné vône, ktorými si taktiež môžete spríjemniť nie len aktuálne obdobie:

    Vyberte si z ponuky desiatok krásnych a podmanivých vôní svoju srdcovú. Nechajte sa unášať na vlnách zmyselnej ambry, osviežujúcej limetky, upokojujúcej levandule či hrejivého vanilkového krému. Doprajte si tak dokonalý zmyslový pôžitok bez akýchkoľvek obáv.

    Správna starostlivosť o sviečky Heart & Home

    • Správny typ sviečky je vhodné vybrať podľa veľkosti miestnosti, v ktorej bude horieť (sviečky strednej veľkosti pre malé až stredné miestnosti a veľké sviečky pre stredne veľké až veľké miestnosti).
    • Knôt pred zapálením zastrihnite na dĺžku približne jedného centimetra.
    • Sviečku nechajte horieť dovtedy, kým rozpustený vosk nedosiahne k okrajom sklenenej nádoby. Vďaka tomu predídete tzv. tunelovému horeniu, kedy po obvode nádoby ostáva nerozpustený vosk.
    • ·       S dĺžkou horenia stúpa intenzita vône. Nenechávajte však sviečku horieť dlhšie ako štyri hodiny.
    • Strednú a veľkú sviečku najlepšie zhasnete zaklopením kovového viečka.
    • Neprenášajte sviečku, pokiaľ je vosk rozpustený, a nenechávajte sviečku horieť v prievane.

    Dbajte aj na bezpečnosť pri zapálenej sviečke

    Ani pri romantickej atmosfére pri sviečkach však nikdy nezabúdajte na bezpečnosť. Pred spaním sviečku sfúknite, dajte si ju ďalej od horľavých materiálov a dodržiavajte aj tieto nasledujúce rady a tipy:

    • prednosť majú vždy prírodné materiály,
    • ak sviečka dymí, zahaste ju,
    • nevdychujte výpary priamo pri horiacej sviečke,
    • dostatočné vetranie pri pálení sviečok má svoj význam,
    • sviečka nepatrí do prievanu,
    • knôt sviečky by nemal byť pridlhý – postačí 1 cm, zvyšok odstrihnite,
    • sviečku nechajte horieť maximálne 4 hodiny,
    • zhasínajte sviečku správne –nesfukujte ju, 
    • nezabúdajte miestnosť po zhasnutí sviečky vyvetrať.

    Prajeme vám krásne prevoňané Vianočné sviatky.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    11. dec 2023    Čítané 34x

    60% Američanov plánuje nákupy vianočných darčekov s promo kódmi. Slovensko zaostáva - Promocodius

    Viac ako 60 % amerických spotrebiteľov plánuje nakupovať vianočné darčeky online v období pred vianočnými sviatkami tohto roka. Američania si svoje elektronické košíky plnia vianočnými produktmi už od začiatku novembra. Slovenskí spotrebitelia sú aktívnejší a začali nakupovať online už koncom októbra. Online obchody lákajú zákazníkov ponukami na Čierny piatok a personalizovanými kupónmi s promočnými kódmi.

    Sezónne predaje, Čierny piatok a zľavové kupóny: takto prilákajú online maloobchodníci zákazníkov 

    Američania stále viac nakupujú produkty online; táto stále silnejšia orientácia na online nákupy sa zhoršila zmenou nákupného správania v roku 2020, kvôli koronavírusovej pandémii. Podľa najnovších výskumov odborníkov sa online nákupy s využitím zliav, ako napríklad zľavový kupón Promocodius, stávajú čoraz populárnejšími. Tento Vianoce plánuje 63 % Američanov nakupovať všetky alebo väčšinu darčekov online. Elektronický obchod však nepriťahuje pozornosť len v Spojených štátoch; online nakupovanie počas sviatkov rastie aj na Slovensku, hoci nie tak rýchlo. Tento rok plánuje nakupovať vianočné darčeky online približne 42 % slovenských spotrebiteľov, zatiaľ čo do roku 2022 tak urobí len 37 %.

    Spotrebitelia hľadajú zľavy a ponuky 

    Okrem zliav, stále viac e-shopov sa spolieha na personalizované promočné kódy na nákup vybraných produktov za lepšie ceny alebo na zľavové kupóny s bezplatnou dopravou alebo s predĺženou zárukou na zakúpený produkt.

    Oľga Melník, vedúca oddelenia kupónov na slovenskom trhu v spoločnosti Promocodius, potvrdzuje, že záujem o zľavové kupóny sa zvyšuje v novembri a decembri, keď sa blížia Vianoce: "Dva mesiace pred Vianocami tradične zaznamenávame o 25 % vyšší záujem o zľavové kupóny a promo kódy na elektroniku, oblečenie, hračky, knihy, šperky a kozmetiku. Tesne pred sviatkami a medzi sviatkami je tiež zvýšený dopyt po zľavových kupónoch na potraviny, nápoje a občerstvenie."

    Z údajov zľavovej platformy vyplýva, že v novembri a decembri jej používatelia najčastejšie vyhľadávali kupóny na hračky, knihy a kozmetické výrobky , napr. zľavový kód Notino: https://promocodius.com/sk/obchody/notino-zlavovy-kod. Najčastejšie však vyhľadávali zľavové kódy na spotrebnú elektroniku (38 %) a oblečenie (26 %), napr. zľavový kupón Sinsay: https://promocodius.com/sk/obchody/sinsay-zlavovy-kod.

    Pre mnohých spotrebiteľov online obchody nahradzujú tradičný spôsob nakupovania v kamenných obchodoch 

    Zatiaľ čo minulý rok online predaj výrobkov a vianočných darčekov stúpol o 8,9 % oproti predchádzajúcemu roku, očakáva sa, že tento Vianoce vzrastie o až 15 % oproti roku 2022. Prieskumy ukazujú, že 63 % Američanov nakupuje všetky alebo väčšinu darčekov online a 14 % amerických spotrebiteľov plánuje zakúpiť aspoň štvrtinu vianočných darčekov online. A kto dáva prednosť online nákupom darčekov? Sú to mladšie generácie vo veku od 18 do 45 rokov: viac ako 60 % z nich plánuje nakupovať online.

    Spotrebitelia začínajú nakupovať vianočné darčeky už na začiatku novembra, ale väčšina čaká až do poslednej chvíle

    Ako každý rok sa zdá, že niektorí spotrebitelia nechávajú nákupy na poslednú chvíľu. Približne 25 % začína nakupovať na Čierny piatok a ďalších 30 % amerických spotrebiteľov začína nakupovať vianočné darčeky až v druhom decembrovom týždni, čo môže byť pri online objednávkach príliš neskoro.

    Slováci sa zdajú byť odvážnejší, viac ako 40 % online nakupujúcich začína nakupovať vianočné darčeky na Čierny piatok alebo ešte skôr. Odporúča sa nakupovať vianočné darčeky v predstihu; hoci predajcovia pred Vianocami zvyšujú svoje kapacity, nemôžu zaručiť dodanie pred Vianocami, pokiaľ sa kupujúci neponáhľajú a nezačnú zadávať objednávky na poslednú chvíľu dva až jeden týždeň pred Štedrým dňom.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    7. dec 2023    Čítané 673x

    Vyzerajte módne – prehľad aktuálnych módnych trendov

    Móda, neustále sa meniaci svet sebavyjadrenia a kreativity, nám stále prináša nové a nové trendy. Ale nebojte sa, sme tu, aby sme vám poskytli prehľad aktuálnych módnych trendov, ktoré vám pomôžu vyzerať skvele v každej sezóne, i v tej zimnej.

    Modrá nádielka i vintage džínsy

    Modrá farba je v súčasnej dobe na vrchole popularity. Či už ide o modré šaty, topy, alebo doplnky, táto farba dodá vášmu šatníku elegantný nádych. Výrazná modrá sa ľahko kombinuje s neutrálnymi farbami, ale odvážlivci ju môžu skombinovať aj s inými výraznými odtieňmi. Dobre vyzerá s ďalšími odtieňmi modrej, ale tiež so zelenou, bordovou, oranžovou alebo ružovou.

    Skvelé je, že pokiaľ sa bavíme o farbách, už prirodzene modré sú vždy aj džínsy. No a tie vintage sú späť na scéne. Zabudnite na skinny džínsy, ktoré vám neumožňujú dýchať ani pohodlne sa hýbať. Teraz sú v kurze voľnejšie džínsy s vysokým pásom. Tento retro štýl nielen vyzerá skvele, ale je aj veľmi pohodlný. V tomto type riflí totiž môžete pohodlne chodiť i cestovať.

    Športový štýl a flisové bundy

    Športový štýl sa dostáva do každej časti nášho života. Dnes však v športovom oblečení nemusíte chodiť len do fitka, môžete ho kombinovať aj s bežnými dennými outfitmi. Vysoké tenisky, štýlové mikiny a športové bundy sú must-have položkami pre každého, kto chce vyzerať trendy.

    V chladnejšom počasí navyše klasické mikiny a zateplené legíny dopĺňajú aj flisové bundy. Vybrať si môžete z množstva skvelých štýlov i farieb, pričom trendom sú stále tie s vintage potlačou. Voľte jemné a pastelové farby, ktoré vás rozžiaria.

    Plisované textílie a dostupná ekologická móda

    Plisované materiály pridávajú vášmu šatníku textúr. Plisované sukne a šaty sú už každoročne ideálnym riešením pre elegantný a štýlový vzhľad. Môžete ich kombinovať s jednoduchým tričkom pre každodenný vzhľad alebo s elegantnou blúzkou pre špeciálne príležitosti.

    Navyše, s uvedomením si environmentálnych otázok rastie aj popularita ekologickej módy. Ľudia sa stále viac obracajú na oblečenie vyrobené z udržateľných materiálov a značiek, ktoré dbajú na životné prostredie. Investícia do ekologickej módy nie je len trendy, ale je aj prínosná pre našu planétu.

    Stavte na štýlové doplnky

    Ak chcete svoj outfit ozvláštniť, siahnite po výraznom náhrdelníku. Veľké a výrazné kusy šperkov sú v súčasnosti veľkým hitom. Noste ich s jednofarebným topom alebo s jednoduchými šatami a nechajte ich vyniknúť. Dobrou voľbou môžu byť výrazné náušnice alebo prstene.

    Pokiaľ na šperky moc nie ste, vyskúšajte okuliare. Retro okuliare nám prinášajú návrat k štýlu minulých desaťročí. Okuliare s okrúhlymi alebo štvorcovými rámami sú v móde, a to bez ohľadu na to, či ide o okuliare slnečné alebo dioptrické. Tento doplnok nielen ochráni vaše oči, ale aj dodá vášmu vzhľadu špeciálnu vintage atmosféru.

    Pamätajte, že módne trendy sú skvelým spôsobom, ako vyjadriť svoju osobnú kreativitu a štýl. Nebojte sa experimentovať a prispôsobovať ich svojmu vlastnému vkusu. S týmto prehľadom aktuálnych trendov sa môžete stať ikonou štýlu, ktorá vždy vyzerá módne a sebavedome. Buďte odvážni, buďte originálni a vyzerajte módne v každej situácii!


    Zdroj fotografií: answear.sk

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    29. nov 2023    Čítané 1330x

    Úsmev, hviezdy, aj sladké prekvapenia, Mikuláš na vaše obrazovky opäť prinesie bohatú nádielku

    Mikuláš bez prekvapenia? To by sa deťom nerátalo. A tak malým i veľkým venuje aj tento rok nielen veľký Úsmev, ale aj mikulášsku zábavu s IMT Smile či Kalim. Rozbaľte si ju 6. decembra online na Kaufland Detskom festivale, vašu obývačku vrchovato naplní sviatočnou atmosférou. 

    Všetci milujeme ten čarovný čas, keď náš domov naplní vôňa čerstvo upečených medovníčkov. Teraz si ho spolu s najbližšími môžete užiť v teple vášho domova, pri čarovnom mikulášskom TV programe. Kaufland Detský festival si pre vás totiž v spolupráci s Mikulášom pripravil aj tento rok prekrásny televízny podvečer, ktorý vás naladí do tej správnej sviatočnej nálady. 

    Program plný sladkých prekvapení nielen pre tých najmenších, ale doslova pre celú rodinu si môžete pozrieť v rovnaký deň, kedy bradatý deduško naplní detské čižmičky dobrotami - v stredu 6. decembra. A to nielen online na www.detskyfest.sk, ale aj na novej rodinnej TURBO TV, ktorú nájdete u vás doma už aj v káblovej televízii.

    Miro Jaroš, Nela Pocisková aj Kali u vás doma 

    Okrem veľkého Úsmevu si pre vás Mikuláš v rámci festivalového programu pripravil aj tento rok naozaj bohatú programovú nádielku. Už o 17. hodine ju odštartuje miláčik najmladšej generácie Miro Jaroš, ktorý si ako hosťa pozval Nelu Pociskovú. Večerom plným sladkých prekvapení vás budú sprevádzať moderátori večera Veronika Hatala a Milan Zimnýkoval. A aby ste sa na blížiace sa sviatky ešte viac naladili, Miro Jaroš vám, spoločne s Veronikou Hatala, prinesie aj krásnu vianočnú novinku „Dobro v nás“. Samozrejme, nemôžu chýbať ani deti, hravé, šikovné a talentované. Svoje umenie predvedú aj v programe „Vianočná nádej“, aby lásku, nádej a pokoj prostredníctvom pesničiek priniesli aj do vašich obývačiek.

    Mikuláš opäť nezabudol ani na starších súrodencov, ockov a maminy. Tým do čižmičky nadelí krásny gala program, plný zvučných mien. V rámci slávnostného večera im zaspieva IMT Smile spoločne s Kalim, Ondrej Kandráč, či stále obľúbený Paľo Hammel.

    Rodiny chcú byť na sviatky spolu, pomôže im v tom Úsmev

    Nie všetky rodiny majú to šťastie, deliť sa o vzájomnú lásku pod jednou strechou. Preto Mikuláš aj tento rok prinesie Úsmev aj deťom i rodičom, ktorým vďaka náročným životným okolnostiam hrozí strata bývania, či doslova rozpad rodiny.

    Počas mikulášskeho festivalového gala večera obchodný reťazec Kaufland aj tento rok symbolicky odovzdá výťažok z kampane „Darujte úsmev dvakrát“, v ktorej už po piaty raz podporil neziskovú organizáciu Úsmev ako dar. S veľkým Úsmevom tak prispeje k tomu, aby aj rodiny ohrozené stratou bývania mohli stráviť najkrajšie sviatky v roku spoločne. Lebo prežiť najkrajšie chvíle v roku pri jednom stole, to je pre rodiny v núdzi ten najkrajší darček.

    Ak ste aj vy svojim deťom tento rok kúpili adventný kalendár s Medovníčkom v Kauflande, môžete si mikulášsky program s Kaufland Detským festivalom vychutnať nielen so sladkou Fairtrade čokoládkou z rozprávkového okienka, ale aj s hrejivým pocitom z darovaného úsmevu.

    Večer plný hviezd vás čaká (nielen) na Mikuláša 

    A čo ak predvianočný Kaufland Detský festival 6. decembra sledovať nestihnete? Slávnostný program plný hviezd si môžete pozrieť po prvý raz aj v repríze! 10. decembra od 17. hodiny online na www.detskyfest.sk, ale aj na novej rodinnej káblovej TURBO TV, ktorú si naladíte v pohodlí vášho domova. Máte tak istotu, že Mikuláš, ktorý malým aj veľkým do čižmičiek vkladá sladké prekvapenia, do vašej rodiny prinesie aj čosi navyše. Úsmev, hviezdy a štedrú nádielku sviatočnej atmosféry.

    Na online Kaufland Detský festival vás pozýva aj Miro Jaroš


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    16. nov 2023    Čítané 145x

    Čím vás môže prekvapiť kúrenie peletami?

    Drevené pelety majú viacero výhod, ktoré z nich robia naozaj vynikajúce palivo. V prvom rade ide o obnoviteľný zdroj energie, vyrábajú sa lokálne a neobsahujú žiadne lepidlá či chemikálie. Aj preto sú v slovenských domácnostiach čoraz obľúbenejšie. Hľadáte výhodné a takmer bezstarostné kúrenie pre váš domov? Pelety sú skvelá voľba.

    Technológia a pokrok neobchádzajú ani taký tradičný typ kúrenia ako sú kotly na tuhé palivo. Moderné kotly majú oveľa lepšie vlastnosti než kedykoľvek v minulosti. Dôkazom sú aj kotly na pelety, ktoré vynikajú jednoduchou obsluhou. Ak má majiteľ nehnuteľnosti automatický kotol, nemusí sa takmer o nič starať. Aké hlavné výhody majú peletové kotly?

    1. Bezstarostné rozkúrenie

    Asi najväčšia výhoda kotla na pelety je rozsiahla automatizácia. Kotol začne kúriť po stlačení tlačidla, nemusíte zapaľovať oheň ani nič špeciálne pripravovať. Oheň sa zapáli pomocou rozžeravenej patróny.

    Niektorí výrobcovia dokonca umožňujú ovládať kúrenie na diaľku pomocou smartfónu. „Pre každý náš kotol na tuhé palivo máme aplikáciu eModul, v ktorej sa dajú všetky parametre nastaviť a aj meniť. Všetko funguje jednoducho cez internet,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek, ktorý pracuje v tradičnej českej firme OPOP.

    2. Prikladanie bez starostí

    Zaujíma vás, ako dlho nemusíte ísť do kotolne? To záleží na niekoľkých faktoroch – hlavne veľkosti násypky, výkone kotla a teplote, ktorú chcete mať doma. Priemerné kotly na peletky potrebujú dosypať zásobník raz za tri dni, môže to však byť pokojne aj týždeň v bezobslužnom režime.

    Zabudnite teda na časté cesty do kotolne, kotol si sám dopravuje palivo na rošt horáka a kúri presne na požadovanú teplotu. Riadiaca jednotka reguluje výkon a bezpečne ovláda celý chod vykurovania. Ak kotol doplníte aj snímačom vonkajšej teploty, intenzita kúrenia sa bude upravovať podľa aktuálneho počasia, a keď sa vonku náhle oteplí, ušetríte za zbytočné kúrenie.

    3. Zásobník na pelety

    Na čo potrebuje kotol na pevné palivo zásobník? Aby sa doň zmestila dostatočná zásoba peliet, a podávače mohli dodávať palivo do ohňa. Čím väčší objem zásobníka, tým získate viac času bez práce. Zásobníky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a vyhotoveniach, od kompaktných po externe pripojené.

    4. Šikovná manipulácia

    Na rozdiel od dreva sa s peletami veľmi dobre manipuluje. Majú jednotný tvar a hneď po nákupe ich môžete použiť na kúrenie, pretože majú už z výroby optimálnu vlhkosť okolo 10 %. Nečaká vás žiadne rezanie, skladanie a dvojročné vysychanie ako pri dreve. Predávajú sa v 15-kilogramových vreciach alebo vám ich privezie domov cisterna.

    5. Kvalita, s ktorou sa nespálite

    Keď vyberáte kotol na pevné palivo, dôležitú rolu hrá nielen cena, ale aj každoročné náklady na vykurovaciu sezónu. Pelety sú obvykle drahšie než drevo. Cena dreva sa líši na základe jeho tvrdosti, pri peletách sa zase hodnotí kvalita.

    Najkvalitnejšie pelety sú označené certifikátom EN plus A1. Sú vyrobené výhradne z čistého kmeňového dreva a neobsahujú kôru. To zaručuje vysokú výhrevnosť, menšiu spotrebu a málo popola. Dovážané pelety bez certifikácie radšej nekupujte, pretože horšie horia a dokonca môžu kotol poškodiť.


    Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    10. nov 2023    Čítané 84x

    Novorodenecké akné: Malé pupienky, veľké otázky

    Privítanie nového člena rodiny je vždy vzrušujúce a plné očakávaní. Novorodeniatka sú pozoruhodné vo svojej dokonalosti, no občas sa na ich pokožke môžu objaviť nečakané prekvapenia, ako je novorodenecké akné. Tento stav, hoci môže byť pre rodičov znepokojujúci, je pomerne bežný a vo veľkej väčšine prípadov neškodný.

    Čo je to novorodenecké akné a prečo sa objavuje?

    Novorodenecké akné sa prejavuje v podobe malých pupienkov na tvári dieťaťa, ktoré sa môžu objaviť pár dní po pôrode. Pupienky sú zvyčajne červené s bielym vrcholom alebo bielymi bodkami. Tento stav je spôsobený hormonálnymi zmenami, ku ktorým dochádza u dieťaťa po narodení, keď sa už nedostáva hormóny od matky prostredníctvom placenty.

    Ako liečiť novorodenecké akné

    Väčšina prípadov novorodeneckého akné nevyžaduje liečbu a zmizne samo od seba do niekoľkých týždňov. Je však dôležité zachovať pokožku čistú a suchú. Na umývanie používajte jemné prípravky určené pre novorodencov a vyvarujte sa používania mastných krémov alebo olejov, ktoré by mohli situáciu zhoršiť.

    Prevencia pred novorodeneckým akné

    Aj keď je novorodenecké akné často nevyhnutelné, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste zminimalizovali jeho výskyt:

    • Starostlivosť o pokožku: Jemné umývanie tváre a používanie produktov navrhnutých pre citlivú pokožku môže pomôcť.
    • Vyhýbanie sa podráždeniam: Zabráňte kontaktu tváre dieťaťa s látkami, ktoré môžu dráždiť pokožku, ako sú pracie prostriedky s vôňami či farbivami.
    • Vzdušné oblečenie: Oblečenie, ktoré neobmedzuje pohyb a umožňuje pokožke dýchať, môže tiež pomôcť predchádzať podráždeniu.

    Kedy by ste mali kontaktovať lekára

    Hoci je novorodenecké akné bežným javom, vždy by ste mali kontaktovať pediatra, ak:

    • Pupienky sa zdajú byť bolestivé alebo spôsobujú dieťaťu nepohodlie.
    • Vyskytne sa zjavná infekcia, ako je hnisanie alebo silné začervenanie okolo pupienkov.
    • Akné sa nezlepšuje alebo nezmizne po niekoľkých mesiacoch.

    Záver

    Novorodenecké akné môže byť pre rodičov znepokojujúce, ale je to bežný a väčšinou neškodný jav. S pravidelnou starostlivosťou a jemnou hygienou sa tento stav zvyčajne rýchlo vyrieši. Dôležité je však ostať v kontakte s pediatrom a dodržiavať jeho/jej odporúčania pre zdravie a dobro dieťaťa. Nezabúdajte, že pokožka vašeho dieťaťa je citlivá a zaslúži si špeciálnu pozornosť. Pre viac informácií a tipov navštívte stránku o "novorodeneckom akné", kde nájdete cenné rady, ako sa o ňu starať.


    Zdroj fotografií: bioderma-sk.com

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    5. okt 2023    Čítané 504x

    Ako používať tuhý šampón a tuhý kondicionér?

    Kocky na umývanie tela sa používajú už celé stáročia. Tradičné ekologické mydlo, ktorému boli verné už naše babičky, je absolútnym priekopníkom na polici výrobkov starostlivosti o pleť s kategórii zero waste. Teraz je čas na relatívne nový vynález, teda šampón v kocke. Ako používať tuhý šampón, aby ste získali svieže vlasy a zbavili pokožku hlavy prebytočného mazu a podráždenia? A ešte – ako používať tuhý kondicionér? Smelo čítajte.

    Kocky na umývanie tela sa používajú už celé stáročia. Tradičné ekologické mydlo, ktorému boli verné už naše babičky, je absolútnym priekopníkom na polici výrobkov starostlivosti o pleť s kategórii zero waste. Teraz je čas na relatívne nový vynález, teda šampón v kocke. Ako používať tuhý šampón, aby ste získali svieže vlasy a zbavili pokožku hlavy prebytočného mazu a podráždenia? A ešte – ako používať tuhý kondicionér? Smelo čítajte.

    Tuhé šampóny – fakty a mýty

    Pozrime sa na najčastejšie mýty o tuhých šampónoch:

    • MÝT: Vlasy umyté tuhým šampónom sú mastné a zamotané. FAKT: Ak si vlasy pred umývaním dôkladne vyčistíte a rozčešete, tieto problémy mať nebudete. Pena by sa mala rovnomerne rozotrieť medzi pramene, aby povrchovo aktívne látky zmyli všetky nečistoty, ako je prach, peľ stromov a kvetov alebo prebytočný kožný maz.
    • MÝT: Tuhý šampón vysušuje vlasy. FAKT: Dobre spracované zloženie šampónovej kocky obsahuje vyživujúce zložky (napríklad oleje a maslá), ktoré sa starajú o štruktúru vlasov, a neinvazívne čistiace látky, vďaka ktorým je umývanie šetrné a účinné.
    • MÝT: Tradičný šampón lepšie pení. FAKT: Tuhé šampóny po namočení a rozotretí v dlaniach vytvárajú bohatú penu, ktorá v ničom nezaostáva za tekutými prípravkami. Je to spôsobené zložkami, ako sú napríklad Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Coco Sulfate alebo Sodium Lauryl Sulfate – pričom tú poslednú zložku u Škorcov nenájdete, pretože môže byť dosť dráždivá.

    Dobre, ale prečo sa vlastne vzdať tekutého šampónu? Odpoveď sa skrýva v hesle: starostlivosť o vlasy v súlade s princípom zero waste. Na rozdiel od tradičného šampónu vo fľaši je kocka najčastejšie balená do papiera a krabičky alebo dokonca do samotnej krabičky. Je to objektívne ekologickejšia možnosť – papier sa rozloží už za niekoľko týždňov (za predpokladu, že sa ďalej neupravuje), zatiaľ čo plast sa rozloží za niekoľko stoviek až tisíc rokov (!).

    Tuhý šampón je tiež vhodnou alternatívou pre tých, ktorí radi cestujú. Nepovažuje sa za tekutinu, takže si ho môžete bez obáv zabaliť do príručnej batožiny. Kocka je malá a ľahko sa zmestí do kozmetickej taštičky.

    Aký typ tuhého šampónu si mám vybrať?

    Záleží na type vašich vlasov a citlivosti pokožky hlavy. Na trhu sú tuhé šampóny, v ktorých hrajú hlavnú úlohu silné čistiace detergenty, ako napríklad SLS. Môžu podráždiť pokožku hlavy nejedného citlivého človeka.

    Pred kúpou výrobku je vhodné zvážiť, či máte suché alebo mastné vlasy, normálne alebo krehké vlasy, dlhé alebo krátke, rovné alebo kučeravé. Na základe toho určíte, aké potreby by mal váš tuhý šampón spĺňať (hydratácia? regenerácia? " alebo vyhladenie?"). Odporúčame vám, aby ste sa oboznámili s článkom „Tuhý šampón – pre normálne, suché, mastné vlasy”, aby ste lepšie pochopili, ako si vybrať správny prípravok pre svoj typ vlasov.

    Univerzálny tuhý šampón od spoločnosti Štyri škorce je určený pre všetky typy vlasov. Pohodlne, však? Môže sa pochváliť prírodným, vegánskym zložením (nájdete v ňom ochranné bambucké maslo, upokojujúci ricínový olej, lesk pridávajúci inulín a červený íl na reguláciu kožného mazu) a osviežujúcou, citrusovou vôňou získanou z esenciálnych olejov. Vďaka nemu je umývanie vlasov príjemným rituálom.

    Máte pocit, že máte veľmi citlivú pokožku hlavy? Vyberte si prírodný tuhý šampón, ktorý nedráždi pokožku hlavy a je plný cenných živín, ako je napr. škorčí Jemný tuhý šampón. Obsahuje protizápalový modrý íl, ako aj kakaové, bambucké a cupuacu maslo, ktoré udržujú vlasy dostatočne hydratované počas celého dňa.

    Náš Regeneračný tuhý šampón je ponuka pre milovníkov vône eukalyptu, hladkých, lesklých vlasov a pravidelnej starostlivosti. Osobitnú pozornosť treba venovať zelenému ílu, ktorý vynikajúco odstraňuje nečistoty, upokojujúcemu D-panthenolu, regeneračnému skvalénu a oleju z brokolicových semienok – vytvára ochrannú okluzívnu vrstvu a vyhladzuje vlasy.

    Detoxikačný tuhý šampón na umývanie vlasov, ktoré sú obzvlášť náchylné na usadzovanie nečistôt a na vypadávanie vlasov. Obsahuje aktívne uhlie známe svojimi čistiacimi vlastnosťami, okysličujúci biely íl, extrakt z lopúchového oleja na posilnenie koreňov, vyhladzujúci inulín a prírodné esenciálne oleje z grapefruitu, šalvie, levandule, pelargónie a pačuli.

    Normalizačný tuhý šampón je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú sklon k mastným vlasom. Tento tuhý šampón im dodá objem a pozdvihne ich pri korienkoch a tým im dodá dlhotrvajúcu sviežosť. Obsahuje rozmarínový esenciálny olej, ktorý má normalizujúce vlastnosti, ako aj zvláčňujúci cetylalkohol, kakaové a bambucké maslo a jojobový olej. Maximálne nutričná zmes!

    Ako si umývate vlasy tuhým šampónom?

    • Vlasy jemne rozčešte a dôkladne navlhčite teplou vodou.
    • Navlhčite kocku šampónu, aby mierne zmäkla.
    • Šampón napeníte trením kocky alebo jej niekoľkonásobným otočením v rukách.
    • Šampón použite napríklad tak, že ním priamo pohladíte pramene alebo použijete metódu pohárika – odlomte malý kúsok kocky a vložte ho do malej nádoby s vodou. Zatvorte ho a pretrepávajte, kým nezískate penu, ktorú môžete ľahko naniesť na vlasy. Pamätajte, aby ste sa vyhli treniu kocky priamo o pokožku hlavy.
    • Šampón z vlasov starostlivo opláchnite. Voilà!

    Ako skladovať tuhý šampón?

    Je dôležité, aby šampón po každom použití dôkladne vyschol. Vďaka tomu vám bude slúžiť dlho, pretože sa vo vode nerozpustí. Na tento účel je vhodné zaobstarať si priedušné vrecko, napr. z ľanu alebo bavlny, na zavesenie v kúpeľni, špeciálnu plechovku (užitočnú aj na dovolenky, kempovanie, prázdniny) alebo mydelničku, z ktorej odtečie voda.

    Aký je rozdiel medzi tuhým šampónom a mydlom na vlasy?

    Používanie tuhého šampónu sa líši od umývania vlasov mydlom. Prírodné tuhé mydlo na vlasy, napríklad od spoločnosti Štyri škorce, pozostáva výlučne zo zmydelnených olejov. Neobsahuje žiadne ďalšie detergenty ani vonné látky. Základom receptúry nášho mydla je bambucké maslo, olivový olej, kokosový olej a ricínový olej. Keďže sa však zloženie zásadne líši od zloženia šampónu, mydlo má zásadité pH, ktoré môže spočiatku vlasy zaťažovať – po rituáli s mydlom by preto malo nasledovať opláchnutie (napr. citrónovou šťavou alebo octom), ktoré pH neutralizuje a obnoví rovnováhu vlasov.

    Pre tých, ktorí majú záujem, uvádzame text, ktorý podrobnejšie vysvetľuje proces umývania vlasov mydlom. – „Umývanie vlasov mydlom. Urobte to správne”. Príjemné čítanie!

    Stojí za to používať tuhý kondicionér?

    Trikrát „áno”! Kondicionér:

    • Uľahčuje rozčesávanie, robí vlasy hladšími a jemnejšími. Pravdepodobne ste už viackrát pocítili, že vaše vlasy po umytí pôsobia trochu ako.... seno. Alebo sú nemilosrdne krepaté. Tieto problémy odstraňuje práve kondicionér. Hľadajte zložky, ako sú rastlinné oleje, aloe vera, maslá, D-panthenol alebo betaín.
    • Vyživuje 🙂 Výživné látky obsiahnuté v kozmetickom prípravku prenikajú do štruktúry vlasov, vďaka čomu sú hydratované a lepšie sa upravujú. Znižuje tiež riziko štiepenia a lámania vlasov. Je to čistá radosť, keď môžete prstami prechádzať po lesklých, na dotyk príjemných prameňoch.
    • Je to rýchly a pohodlný spôsob, ako zlepšiť stav vašich vlasov. Tí, ktorí nemajú čas na peelingy, masáže a iné vlasové kúry, môžu ihneď po umytí vlasov použiť tuhý kondicionér, ktorý ich bude účinne rozmaznávať a zlepší ich vzhľad už za niekoľko minút.

    Prispôsobte výrobok svojmu typu vlasov a nájdite svoj obľúbený kondicionér! Ak vás táto téma zaujíma, navštívte blog a prečítajte si: „Čo poskytuje kondicionér na vlasy a prečo by ste ho mali používať?”.

    Ktorý kondicionér na vlasy si vybrať?

    Kondicionér má vlasom dodať zdravie, preto pri analýze zložiek dbajte na to, či výrobok neobsahuje potenciálne dráždivé alebo alergizujúce látky. Samozrejme, nikdy nie je zaručené, že vás prípravok nebude alergizovať, ale minimalizovanie rizika nepríjemnej reakcie vašej pokožky na vybraný kozmetický prípravok je už teraz veľkým krokom pri zostavovaní hodnotného, prospešného a vyživujúceho rituálu starostlivosti o pleť.

    Náš Tuhý kondicionér na vlasy obsahuje kakaové maslo a rastlinné výťažky, t. j. esenciálne oleje z pomaranča, mandarínky a bergamotu. Je vhodný pre všetky typy vlasov. Je to zvláčňujúce a zvlhčujúce zloženie, takže očakávajte vysokú ochranu pred vonkajšími vplyvmi a úžasnú hydratáciu.

    Máme tiež Regeneračný tuhý kondicionér, ktorý bude ideálny pre milovníkov sviežej vône citrónového eukalyptu. Jeho základom je okrem iného frakcionovaný kokosový olej, ktorý vlasom dodáva množstvo vitamínov: B1, B2, B3, B6, C a E. Nezaťažuje ich, ale zabraňuje strate vody a dodáva vlasom veľkolepý lesk.


    Zdroj fotografií: 4szpaki.pl

    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    2. okt 2023    Čítané 18x

    5 argumentov, prečo sa na tvorbu webstránky oplatí pozerať ako na investíciu

    Na slogan „všetko je na webe“ spred vyše 20 rokov si možno ešte spomeniete. Vtedy však naozaj na webe toho ešte až tak veľa nebolo a ak ste hľadali službu, stále sa mnohí obracali na hrubú knihu s telefónnymi číslami, teletext či iné médiá. Doba odvtedy zásadne pokročila a tento slogan je čoraz aktuálnejší. Tvorba kvalitného webu je stále dôležitejšou investíciou a v mnohých prípadoch dokáže mať vašu konkurencieschopnosť zásadný vplyv.

    Veľa začínajúcich podnikateľov vníma webové stránky len ako nevyhnutnosť a výdaj navyše. To ale nie je celkom správny pohľad, pretože webová stránka by nemala byť iba vašou „online vizitkou“. Rovnako by vás v prvom rade nemala zaujímať iba tvorba web stránok cena, omnoho viac totiž ide o to, čo vám nový web prinesie z dlhodobého hľadiska. Premýšľajte preto nad svojím webom inak, považujte ho priamo za investíciu do svojho podnikania a nezabúdajte, že práve v dnešnej dobe môže kvalita webu ovplyvniť váš prípadný úspech. 

    Webové stránky sú dôležitým obchodným kanálom a súčasťou marketingu

    Kvalitné webové stránky by mal byť vašou najžiarivejšou reklamou, alebo ešte lepšie, výkladnou skriňou vami ponúkaných produktov či služieb. Práve dojem z webovej stránky, dostupnosť kontaktných údajov či dostatočne zrozumiteľné texty rozhodujú často o tom, či sa z návštevníka stane platiaci zákazník, alebo len odíde a bude hľadať inde. 

    Atraktívny dizajn a lepšia použiteľnosť

    Nie je vôbec jedno, ako váš web vyzerá a ako jednoducho sa dá používať. Dokonca aj vtedy, ak montujete prípojky kanalizácie. Vaši potenciálni zákazníci určite ocenia, ak sa na webe ľahko zorientujú a nájdu všetko podstatné. Pre takéto prípady je navyše webová stránka prvkom, ktorý v očiach potenciálneho zákazníka vytvára prvý dojem. 

    Webové stránky ušetria čas a prácu aj vám

    Prehľadné webové stránky s užitočným obsahom budú pre návštevníkov cennou pomôckou a vám ušetria čas aj prácu. Objednávkový proces môžete spracovať do prehľadnej infografiky a tak sa vyhnete opakujúcim sa otázkam zo strany záujemcov. Ďalšou možnosťou je integrácia objednávkového či rezervačného systému, ktorý bude synchronizovaný s vaším kalendárom. Rezervácie ako kúrenár Bratislava tak hravo zvládnete aj bez poznámkového bloku. 

    Radšej raz a poriadne

    Do tvorby webových stránok sa oplatí investovať. Je totiž jednoduchšie navrhnúť a zrealizovať internetovú stránku úplne od nuly, ako prerábať starý ťažkopádny web. Skrátka radšej raz a poriadne ako experimentovať s rôznymi „krabicovými“ riešeniami. Hoci na začiatok nemusí ísť o malú investíciu, myslite na úžitok z nového webu a rozloženie nákladov na túto investíciu v čase. 

    S kvalitným webom pretlačíte konkurenciu

    Ak si spravíte malý prieskum a zistíte, že vaša konkurencia na webové stránky úplne kašle, tak blahoželáme. Máte totiž v rukách veľmi silnú konkurenčnú zbraň, prakticky každý dnes začína hľadanie práve na internete, a to či už ide o nákup nového nábytku, donášku jedla alebo objednanie údržbárskych prác.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    2. okt 2023    Čítané 19x

    Život je najmä o skúsenostiach a zážitkoch s tým spojenými

    Väčšina z nás bola vychovávaná s tým, že v živote sa musíme niečo naučiť a niekam pritom smerujeme z bodu A do bodu Z. To je čiastočne aj pravda, nie je to však samotný cieľ a ani cesta nášho pozemského bytia. Tým, ako sa rôzne veci učíme a plávame životom, tak hlavným cieľom aj cestou celého tohto procesu je skúsenosť. Je to zážitok, a to, čo pritom prežijeme a naučíme sa sami o sebe a tom, kto sme. Každá naša skúsenosť nás učí o tom, aké myšlienky tvoríme, ako sa v rôznych situáciách cítime, ako na ne reagujeme a konáme. Tieto situácie nás následne učia aj o tom, kde sú naše hranice a kde je ukryté tajomstvo radosti a života v mieri.

    Zážitky, ktoré pretrvávajú

    Celý náš život je plný rôznych skúseností, pričom niektoré by sme mohli označiť ako „zo súdka, ktorý už netreba chutnať“ a iné si zase radi pripomenieme a aj niekoľko rokov. Za týmto účelom nám dobre slúžia napríklad fotografie či videá, kde je energia daného zážitku stále živá a pri ich pozeraní nás prenáša v čase a priestore k zážitku, ktorý môžeme prežiť znovu. Fotoštúdio Bratislava ponúka záujemcom na prenájom fotografický ateliér s plným technickým profesionálnym vybavením na veľkorysom priestore s výmerou 300 m2. Takáto skúsenosť môže byť zážitkom na celý život a skvelým netypickým darom aj na rôzne sviatky či pomaly nadchádzajúce Vianoce. 

    Viac informácií nájdu záujemcovia na tomto linku

    Skúsenosti a zážitky sú podporené hudbou, ktorú počúvame

    Prenájom fotografického ateliéru, ale aj iné bežné či neštandardné životné udalosti, možno spojiť aj s nezabudnuteľným hudobným zážitkom. Hudba je v skutočnosti prenos energie a preto v nás vyvoláva emócie, ktoré si potom spájame s určitou skúsenosťou alebo zážitkom. Kvalitné hudobné vybavenie nájdu záujemcovia aj v eshope Dreamaudio.sk, kde k nim možno zakúpiť aj vysoko kvalitný technické prvky a komponenty Siltech a iné. 

    TIP:

    Hudba, ktorú aktuálne počúvame, jej zvuk aj slová piesní často odrážajú to, čo sa presne deje v našom vlastnom vnútri. Naša energia je rovnaká, ako tá, ktorú si vyhľadávame v hudobnej podobe, pretože platí, že podobné (rovnaké) priťahuje podobné (rovnaké). 

    Zážitky v prírode

    V neposlednom rade je pre každého z nás naším skutočným domovom príroda. Sme jej integrálnou súčasťou a preto je akýkoľvek pobyt v prírode vždy nevšedným zážitkom a nádhernou transformačnou skúsenosťou. Príroda nás povznáša a lieči, teším nás a poskytuje nám všetko, čo potrebujeme na prežitie. 

    TIP: 

    Značka Patagonia je stálicou na trhu s kvalitným outdoorovým oblečením, ktoré sprevádza už viacero generácií. Značka Patagonia ponúka sortiment odevov a doplnkov pre surferov, horolezcov, rybárov, ako aj všetkých milovníkov prírody bez rozdielu. Záujemcovia tú nájdu kvalitné oblečenie do každého počasia, ktoré zážitky a skúsenosti v prírode ešte viac spríjemní.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    2. okt 2023    Čítané 1551x

    Bio Matcha Tea – čaj s unikátnymi účinkami

    Originálny a jedinečný zelený čaj s hromadou prospešných látok, ktoré prospievajú nášmu telu, dováža značka Matcha Tea. Obľúbenosť tohto produktu z roka na rok rastie a Matcha Tea zostáva jednotkou na trhu už 11. rokom. V čom je ich produkt taký výnimočný?

    Čo je liek Matcha Tea?

    Na čajových plantážach v Japonsku rastie zelený čaj, ktorý sa na posledné tri týždne pred zberom zakrýva plachtami. Čajové lístky v čiastočnej tme produkujú veľké množstvo zeleného farbiva chlorofylu a ďalších prospešných látok. Po troch týždňoch sa odtrhne z každej rastliny len pár najzelenších a najhornejších lístkov, ktoré sa následne sušia, odstraňujú sa z nich stonky, žilky a dužina, a potom sa melú na extra jemný prášok v žulových mlynoch. Výsledný zelený čaj má teda podobu jemného prášku, ktorý sa mieša s vodou. Pretože sa pije v podstate celý list čajovníka nadrvený na prach, naše telo môže využiť všetky prospešné látky obsiahnuté v čaji na úplné maximum.

    Ako Matcha Tea prospieva zdraviu?

    Zelený čaj matcha je plný chlorofylu, antioxidantov a aminokyselín. Chlorofyl a antioxidanty pomáhajú vyplavovať z tela škodlivé látky a môžu tak pomôcť chrániť naše telo pred rôznymi neduhmi. Aminokyseliny zase pomáhajú nášmu mozgu. Navodzujú totiž zdanlivo protikladný pocit pokoja a súčasne zvýšeného sústredenia. Tiež pomáhajú podporiť pamäť a odbúravajú psychický aj fyzický stres. Vo výsledku to znamená, že sa budete lepšie sústrediť na tú vec, ktorú práve robíte a okolie vás pri nej nebude vyrušovať. Túto vlastnosť matcha si chvália najmä študenti a vrcholoví manažéri.

    Zelený čaj je nielen skvelý zdroj prírodnej energie, ale aj nápoj podporujúci správne trávenie a harmonizujúci našu myseľ. Podľa niektorých zdrojov môže matcha podporovať aj rýchlejšie spaľovanie tukov. Matcha navyše dopĺňa energiu až na 6 hodín. Vďaka svojej mletej podobe môže naše telo vyťažiť prínosy matcha na maximum a matcha je tak až 10x silnejšia, než klasický zelený čaj.

    Pozor – nie každý mletý čaj je matcha

    Ako je na našom trhu zvykom, nájdeme na ňom kvalitné a autentické produkty, ale aj lacnejšie napodobeniny. V prípade Matcha Tea to znamená menej kvalitné mleté čaje z iných ázijských krajín. Dajte si preto pozor pri výbere svojho matcha. Ten pravý matcha pochádza iba z Japonska. Len v Japonsku matcha spracovávajú rovnakou technológiou už viac ako 800 rokov, pestujú ho správnym spôsobom a v bio podmienkach. V iných krajinách často nejde o zatieňovaný čaj, väčšinou sa spracováva zlým spôsobom, melie sa na príliš veľké zrnká a býva pestovaný na miestach, kde sa v pôde môžu vyskytovať aj ťažké kovy alebo pesticídy.

    Od nového roku sa napríklad Česká republika stane prvým štátom v EÚ, v ktorom bude možné označovať ako matcha iba a jedine originálny jemne mletý Japonský matcha. Do tej doby však treba byť aj na Slovensku na pozore. 

    Venujte tiež pozornosť chuti. Pravý matcha by mal byť zemitý, jemne sladkastý alebo s jemným náznakom trpkosti. Mal by mať smaragdovo zelenú alebo sýto zelenú farbu. Matcha Tea navyše testuje každú novo dovezenú šaržu na možný výskyt kvasiniek, plesní, pesticídov, ťažkých kovov a baktérií e. coli. Tieto testy sú potom verejne k dispozícii na ich stránkach a predstavujú dobrý ukazovateľ vysokej kvality ich matcha.

    Najobľúbenejší čaj na Heureka.cz

    Najpredávanejším produktom značky Matcha Tea je Bio Matcha Tea Harmony. Na webe Heureka.cz je už siedmym rokom víťazom v kategórii čaj. Na tomto webe vyberajú výhercov samotní zákazníci, takže o vysokej kvalite Matcha Tea svedčí aj veľké množstvo pozitívnych referencií. Silnú fanúšikovskú základňu si Harmony získal aj svojou jedinečnou formou jednotlivých porcií. Harmony obsahuje 30 dvojgramových vrecúšok, ktoré predstavujú vždy jednu porciu. Harmony si tak jednoducho pripravíte naozaj kdekoľvek, a navyše je čaj ideálne chránený pred vlhkosťou, svetlom a vzduchom, teda pred vplyvmi, ktoré ničia jeho kvalitu a čerstvosť. Vo väčších baleniach nie je matcha dostatočne chránený a čaj tak rýchlo stráca svoju chuť, farbu aj prínosy.

    Ako sa Matcha Tea pije?

    Je to oveľa jednoduchšie, než sa zdá. Stačí si pripraviť uzatvárateľnú fľašu, alebo šejker, nasypať do nej jedno vrecko Bio Matcha Tea Harmony, pridať 2–3 dl studenej vody a potom poriadne pretrepať, aby sa čaj správne rozmiešal. Na spestrenie chuti môžete pridať pár kvapiek limetky, kvalitného sirupu, alebo lyžičku medu. Pokiaľ preferujete horúci Matcha Tea, môžete do fľaše naliať horúcu vodu, ale pozor, jej teplota nesmie prekročiť 65 stupňov.

    Je lepšie piť kávu, alebo Matcha Tea?

    Niektorí ľudia prešli z kávy na matcha preto, že čaj je pre náš organizmus šetrnejší. Káva predstavuje rýchlu a vysokú dávku energie, ktorá je na vrchole už pol hodiny po vypití, ale rovnako rýchlo jej účinky klesajú. Matcha dodáva jemnejšiu dávku energie, ktorá sa postupne uvoľňuje po dobu až šiestich hodín a nehrozia pri nej účinky často spojené s predávkovaním kofeínom, teda trasenie rúk, potenie, nervozita, podráždený žalúdok. Ak sa chcete vzdať kávy, matcha je ideálna a oveľa ohľaduplnejšia náhrada. Ak sa kávy vzdať nechcete, je lepšie piť matcha aj kávu oddelene. Ráno si dajte kávu a popoludní matcha, alebo naopak. Ale pozor, matcha sa nemá piť na prázdny žalúdok! Je to skutočne veľmi silný čaj a nalačno spôsobuje nevoľnosť.

    Môžem piť Matcha Tea v tehotenstve a pri dojčení?

    Napriek tomu, že matcha obsahuje kofeín, môžete si ho v obmedzenom množstve dopriať aj v očakávaní alebo pri dojčení. Denný príjem kofeínu v tehotenstve a pri dojčení by nemal presiahnuť 200 mg. Jedna porcia Bio Matcha Tea Harmony obsahuje cca 50 mg kofeínu. Jedna, výnimočne aj dve porcie, sú tak bezpečné aj v tehotenstve.


    Sponzorovaný príspevok

    pr_clanok
    2. okt 2023    Čítané 1481x

    Krátky okamih a váš domov na mieru je hotový!

    Zamýšľate sa nad tým, akým spôsobom usporiadať a zorganizovať váš domov? Možno vám hneď napadne otázka, kam uložit všetky cennosti a drobnosti. Malé byty, komory, chodby, spálne, kuchyne – všetky tieto priestory majú svoje špecifické potreby. Ale čo by ste povedali na to, keby existovalo riešenie,  ktoré by vám umožnilo vybrať si ako presne budú úložné priestory vyzerať v realite? Skrátka, mať možnosť zostaviť si úložný priestor na mieru, ktorý bude nielen praktický, ale taktiež bude krásne ladiť s celkovým vzhľadom miestnosti. To je snom každého z nás. Program MRK z ASKO – NÁBYTOK vám dáva možnosť tieto sny premeniť na realitu.

    Mnoho možností

    Variabilný nábytokposkytuje nilen praktické úložné riešenie, ale majiteľom taktiež umožňuje robiť zmeny, ktoré ladia s ich osobným štýlom. V ponuke nechýba široká paleta textúr a farieb, ktoré dokonale doplnia akýkoľvek interiér. Želáte si alpskú bielu, rezaný dub, bielu, grafit alebo front betón? Nábytok je možné kombinovať a to buď v harmonických tónoch, ktoré prepájajú jednotlivé prvky interiéru do ladného celku, alebo v kontrastných odtieňoch, ktoré dodajú priestoru živosť. Vysoký stupeň prispôsobenia splní aj tie najnáročnějšie požiadavky a celková atmosféra priestoru ožije. „Nie je dôvod obmedzovať sa na jednu miestnosť. Program MRK umožňuje vytvorenie rôznych úložných priestorov vo všetkých miestnostiach domu – od odpočinkových priestorov cez kuchyne a kúpelne, až po špajze a rôzne zákutia interiéru,“ vysvetľuje Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK s tým, že s praktickým riešením pre usporiadanie svojho vybavenia získate taktiež šancu vo svojom domove prejaviť vlastnú kreativitu a vkus.

    Veľké využitie malých priestorov

    V mestskom prostredí, kde bývá veľkosť bytov obmedzená, je dôležité nevynechať žiadnu príležitosť k získaniu ďalšieho úložného miesta. Pri úsilí čo najviac zväčšiť úložný priestor nie je potrebné pristupovať k estetickým kompromisom. Dokonca aj atypické priestory je možné využiť na maximum. Ale ako začať? „Stačí zmerať priestor, do ktorého by ste chceli umiestniť nábytok. Bez ohľadu na to, či ide o malé miesto pod schodami, kúsok prázdneho priestoru v rohu spálne alebo úzku chodbu, môžete nájsť desiatky centimetrov nového miesta. Miestnosť nestratí na svojom pôvabe, avšak zároveň získa na praktickosti a efektívnosti,“ dopĺňa Andrea Štěpánová z ASKO – NÁBYTOK. Či už je váš priestor akokoľvek netradičný, program MRK vám poskytne riešenie, pomocou ktorého ho premeníte na funkčné a krásne miesto. Vytvorte upokojujúce a útulné prostredie, ktoré súčasne splní všetky vaše praktické potreby. A pokiaľ si nebudete vedieť poradiť, neváhajte sa obrátiť na odborníkov priamo v predajňiach ASKO – NÁBYTOK, ktorí vám s výberom úložných priestorov radi poradia.

    Novinka: grafitový dizajn

    V modernom interiérovom dizajne hrá estetika podstatnú úlohu. Každý detail a prvok v miestnosti môže ovplyvniť celkový dojem a atmosféru priestoru. A jedným z najnovších trendov, pomocou ktorého je možné do interiéru vniesť modernú eleganciu, je grafitový dizajn. Tento trend sa premieta aj do nábytku z programu MRK. Grafitový dekor je synonymom pre premyslený pôvab a vkus. Jeho poznávacím znamením je tmavý odtieň, ktorý pôsobí sofistikovane a zároveň neutrálne. Dizajn je taktiež známy svojou širokou flexibilitou – je vhodný do takmer všetkých interiérových štýlov ako je moderný minimalizmus, industriálny vzhľad alebo klasická elegancia. Do priestoru prináša atmosféru luxusu a harmónie. Skvelo pracuje s kontrastom a je možné ho kombinovať s drevenými, sklenenými aj kovovými materiálmi.


    Všestranné skrine

    Skrine sú srdcom každej miestnosti. V menších interiéroch, kde je priestor stále cennejší, musia skrine spĺňať tie najnáročnejšie požiadavky – je dôležité, aby boli nielen praktické a efektívne, ale aj esteticky zladené s celkovým dizajnom miestnosti. V ponuke programu MRK nájdete typy skrin skríň , ktoré pokrývajú tie najrôznejšie potreby – od skríň s policami a šatovými tyčkami cez skrine s uzamykateľnými dverami, až po skrine s praktickými boxami na organizáciu. Každá z týchto možností spĺňa funkčný aj dizajnový rozmer.


    Spoľahlivé regále

    Regále bývajú právom považované za základné stavebné kamene usporiadania a organizácie interiéru. Program MRK ponúka mnoho možností, ktoré zabezpečia maximálne využitie priestoru. V zásuvkách môžete ľahko usporiadať drobnosti, zatiaľ čo zvyšné police poskytnú miesto pre knihy, dekorácie či kvetiny. Často taktiež bývajú nevyužité rohové priestory. S rohovým regálom môžete dať tomuto miestu nový zmysel, a zároveň ho vizuálne zdôrazniť. Variabilný pomer zásuviek a políc umožní mať veci na dosah ruky aj na očiach.


    Nedoceniteľné komody

    Komody predstavujú praktické riešenie pre organizáciu vecí, a zároveň figurujú ako výrazné vybavenie, ktoré ovplyvní atmosféru každej miestnosti. Variant komody so zásuvkou a dvoma policami zabezpečuje funkčné usporiadanie takmer čohokoľvek – oblečenia, prestieradiel, uterákov aj školských pomôcok. Zásuvky umožnia skryť bežné drobnosti, zatiaľ čo na poličkách je možné vystaviť dekorácie či predmety, ktoré chcete mať nablízku.


    Úložný priestor na mieru

    Snáď v každej domácnosti sa nájde miesto, do ktorého sa nevojdú štandardné rozmery skríň. Je preto potrebné si dobre premyslieť, na čo chcete priestor využívať a podľa toho prispôsobiť rozloženie nábytku. Program MRK vďaka širokej ponuke rôznych rozmerov jednotlivých skríň je pre také kúty ideálnou voľbou. Miesto pod schodami, v podkroví alebo v rôznych výklenkoch a nikách tak môžete vyplniť praktickým úložným priestorom. Priehľadné vnútorné usporiadanie, moderný dizajn a kvalitná konštrukcia je potom už len čerešničkou na torte.


    Vedeli ste, že…

    pokiaľ je nákup trochu väčší ako ste čakali, môžete v každej z 8 predajní ASKO – NÁBYTOK využiť služby asistovanej nakládky. Naši skladníci vám pomôžu s prevozom tovaru až k vášmu vozidlu. Na vybraných predajniach si tiež môžete zapožičať našu dodávku, ktorá uľahčí dopravu na akékoľvek miesto. Široký sortiment spoločnosti ASKO - NÁBYTOK môžete nakúpiť aj prostredníctvom e-shopu www.asko-nabytok.sk. Okrem klasického servisu poskytuje e-shop aj odborné služby a garantuje doručenie tovaru maximálne do 5 pracovných dní od objednania, pokiaľ nie je u konkrétneho produktu uvedené inak. V prípade, že nebudete so svojou objednávkou spokojní alebo ste sa rozhodli pre iný kúsok, môžete tovar vrátiť aj reklamovať v akejkoľvek predajni ASKO - NÁBYTOK.


    Zdroj fotografií: ASKO-NÁBYTOK

    Sponzorovaný príspevok