Ako prehľadne organizovať položky v potravinovej skrini a regáloch v kuchyni?
Máte často tendenciu skĺznuť k tomu, že do do špajzy len pridávate nové položky a strácate prehľad o tom, čo v nej už máte? Potom je na čase nastoliť poriadok! Pozrite si niekoľko tipov, ako efektívne organizovať potravinovú skriňu a regály v kuchyni.
Ušetrite čas, peniaze a eliminujte plytvanie
Pýtate sa, prečo je tak dôležité mať organizovanú špajzu? Veď vy sa v tom chaose predsa dokonale vyznáte. Alebo nie? Keď budete vedieť, čo sa kde nachádza, nebudete strácať čas hľadaním. Okrem toho si lepšie dokážete naplánovať pokrmy, ktoré z daných surovín uvaríte, rovnako tak aj nákupy – budete vedieť, čo už doma máte a nemusíte kupovať tie isté suroviny opakovane. Ušetríte peniaze a zabránite plytvaniu potravín, čo by sa mohlo stať, ak nebudete míňať staršie zásoby, ktoré sa blížia k dátumu expirácie.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk
Položky zoskupujte do kategórií
Vytvorte v potravinovej skrini alebo špajze zóny, v ktorých budú zoskupené položky do vami vybraných kategórií, Jednu kategóriu môžu tvoriť napríklad suroviny na pečenie – múka, cukor, prášok do pečiva, kakao, škorica a iné. Druhá zóna môže byť vyhradená na zaváraniny (kompóty a džemy) a konzervované potraviny – fazuľa, kukurica, hrach, paradajkové pretlaky a ďalšie. Jednoduchšie tak nájdete to, čo práve k príprave jedla potrebujete.
Tip: Využite na to úložné košíky, aby sa drobné položky len tak nepovaľovali po regáloch.
Usporiadajte ich podľa dátumu expirácie
Počuli ste o metóde riadenia zásob zvanej FIFO (First In First Out, čo možno chápať ako „prvý do skladu, prvý zo skladu”)? Tento princíp je možné aplikovať aj v kuchyni – pri ukladaní nakúpených potravín do regálov presuňte tie staršie do prednej časti police, aby ste ich spotrebovali skôr ako sa pokazia, zatiaľ čo nové zásoby potravín môžu ísť viac dozadu. Dátumy expirácie by ste okrem toho mali pravidelne kontrolovať.
Používajte priesvitné dózy na potraviny
Pre úschovu sypkých potravín, cestovín, strukovín či korenia používajte priesvitné kuchynské dózy. Vďaka nim hneď uvidíte, čo je vo vnútri. Dózy s viečkom tiež pomáhajú eliminovať vlhkosť či zabrániť drobnému hmyzu dostať sa dnu (cez papierové vrecko nemá problém sa prehrýzť) a znehodnotiť tak potraviny. Zabránia tiež tomu, aby potraviny absorbovali pachy z okolia.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk
Tip: Aby ste obsah nádob identifikovali ešte jednoduchšie, označte ich samolepiacimi štítkami.
Lepší prístup zabezpečia otočné systémy
Využívajte v kuchyni otočné úložné stojany, taniere alebo rotačné police, ktoré zabezpečia ľahké uskladnenie a uľahčia prístup k jednotlivým položkám. Môžete sa rozhodnúť pre stojany s viacerými úrovňami, aby ste priestor využili na maximum. Je to ideálny spôsob, ako skladovať koreničky alebo rôzne konzervy.
Sponzorovaný príspevok
Odporúčame
Začni písať komentár...


