pr_clanok
19. okt 2020
1293 

Možno stále podceňujete dezinfekciu

V roku 2020 sa celý svet zaujímal o prostriedky na dezinfekciu v dôsledku pandémie o čosi viac. Poznáme ju od nepamäti a jej pôsobenie oceníme nielen počas pandémie. Ak sa stane nenápadná fľaštička dezinfekcie súčasťou vašej príručnej tašky, môžete tak ochrániť celú rodinu pred infekciami. Najmä pri zraneniach. Do tohto roka jej venoval pozornosť len málokto.

Prvá pomoc a lekárnička

V pokojných časoch málokto myslí na nehody. Starostlivo pripravená lekárnička môže zachrániť život, k dispozícii by ste ju mali mať v aute, doma a kdekoľvek, kam sa vyberiete. Menšia sa vojde aj do ruksaku. „Dezinfekcia je na prvom mieste pri veľkom množstve poranení. Môže ísť o uštipnutie, autonehodu, bodnutie hmyzom, kliešťa, úraz hlavy, otvorenú zlomeninu, či pohryznutie psom,“ hovorí lekárka MUDr. Svetlana Šefčíková.

Pri príprave obsahu svojej lekárničky by ste okrem dôležitých  kontaktov nemali zabúdať napríklad na:

  • dezinfekčný roztok Betadine (pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, Betadine® obsahuje jódovaný povidón, o správnom použití lieku a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom); sterilnú gázu a obväz; gumový škrtiaci obväz; trojrohú šatku; náplaste; prúžky na stiahnutie rany; resuscitačné rúško; gumové jednorazové rukavice; nehrdzavejúce nožnice; digitálny teplomer v puzdre; pinzetu; gél na popáleniny; termoizolačná fólia; roztok na očný výplach; osobné lieky; lieky proti bolesti; chladiace vrecúško; rúško; zoznam obsahu lekárničky s dátumami expirácie prípravkov

Šport a voľný čas

Pri jednotlivých športových aktivitách je veľký potenciál zranení a úrazov. Či už ide o rekreačných športovcov, alebo vrcholových. V oboch prípadoch stále nie je samozrejmosťou bezpečnosť a prevencia. Cyklisti bez prilby, bežci bez vody a šport bez lekárničky je stále realitou. Malou taštičkou, ktorú máte vždy pri sebe si ošetríte zranenia bez vážnejších dôsledkov. Myslieť môžete aj na svojich spolu – športovcov, ktorým viete okamžite pomôcť pri ošetrení zranení.

Na čo sa zamerať pri dezinfekcii

Na výber je množstvo druhov dezinfekčných roztokov, zaobstarávate si ju raz do roka, či polroka, preto si môžete dovoliť prihliadať skôr na kvalitu ako rozdiel pár „drobných“ pri cene.

  • Nemala by štípať a obsahovať alkohol - to je dôležité najmä pri deťoch, či chúlostivých častiach tela a obzvlášť pri niektorých typoch zranení. 
  • S obsahom jódu - jód zničí väčšinu baktérii, vírusov a plesní v rane, takže pôsobí proti potenciálnej infekcii kože a ďalším možným zdravotným komplikáciám.
  • Na pokožku i sliznice
  • Sfarbenie dezinfekcie - nájdete transparentné či sfarbené. Ak je dezinfekčný roztok prírodne žlto - hnedý, neľakajte sa, znamená to, že obsahuje jód a vidíte presne akú plochu ste dezinfikovali. Nezašpiní vašu pokožku, nechty alebo vlasy, aj keď je miesto aplikácie viditeľné, roztok je vodou umývateľný, mydlo sa pri aplikácii na ruky napokon "sfarbí do biela".

Začni písať komentár...

Odošli