icon
avatar
pr_clanok
25. jún 2018
2375 

Najväčšie nebezpečenstvá mnohých moderných potravín pre deti a návod ako prakticky zlepšiť životosprávu rodiny

Autor článku: Dušan Plichta
Powerfood Specialist a zakladateľ Powerlogy

Vedeli ste, že oslabená imunita môže priamo súvisieť so stravovacími návykmi detí? Čo ak by sa dalo zmenou nášho konvenčného prístupu naozaj výrazne zlepšiť imunitu a eliminovať mnohé nepríjemné symptómy, z ktorej neskôr pramenia intolerancie a alergie. Pozrime sa, kde prakticky začať pre okamžité prvé výsledky.

Životospráva dieťaťa má priamy vplyv na jeho náladu, pozornosť a hlavne imunitu

Vzdelaný rodič si je už v súčasnosti jasne vedomý toho, že na kvalite jedla záleží. Problémom alebo výzvou však ostáva preniesť teoretické poznatky do praxe a paradoxne začať práve od seba.

Lepšia životospráva dieťaťa začína v prvom rade v lepšej životospráve a znalostiach rodiča. Buďme k sebe úprimní! Máme jasne definované kritériá efektívnej a zdravej životosprávy!? Pýtam sa, ako chceme, aby naše deti prosperovali a rozvíjali sa fyzicky i mentálne, keď sami nejdeme svojim ratolestiam príkladom?

Viacero štúdií modernej vedy jasne potvrdzuje, že neurón zrkadlenia a imitácie je jedným z najsilnejších prvkov. Tak budeme asi len ťažko presviedčať naše dieťa na raňajšie avokádo či vajíčko, keď si k nemu nesadnete a sami do seba hodíte len nejakú kávu, cereálie či biele rozmrazené a dopečené supermarketové pečivo.

Moja výzva je preto možno pre mnoho rodičov nekomfortná, ale odporúčania, ktoré tu spíšem neplatia len pre deti, ale aj pre nás samotných. Ak chceme, aby boli naše deti zdravé, silné a úspešné v napĺňaní vlastného potenciálu, tak zdravé a vedomé prostredie rodiny je základom. Práve v rodine a prvých 6 rokoch života sa budujú najsilnejšie návyky a podvedomé presvedčenia pre budúci úspech a samostatnosť.

Časy sa zmenili, využime nové informácie vo svoj prospech

Nesúhlasím s prístupom alibizmu v štýle my sme boli vychovávaní po starom, nikto stravu extra neriešil a prežili sme to.

Ak by som vedel o životospráve to, čo viem teraz, a aplikoval už na základnej či strednej škole, o koľko viac som mohol byť produktívny, zdravý a vedomý. O koľko menej stresu a nepríjemnosti s tým spojených som mohol prežiť? Alebo moja obľúbená otázka:
„Moje ciele sa mi podarilo dosiahnuť vďaka tomu, že som mesiac bol vegánom alebo napriek tomu? 🙂 ”

Keď sa totiž na problém pozriem aj s mojimi rodičmi a spätne rekapitulujeme, tak si musíme uznať, že niekedy sme na Slovensku vôbec nemali také znalosti a informácie ako teraz. Žili sme postsocialistické časy otvorenia trhu, prílevu mnohých zahraničných produktov a v nevedomosti si mysleli, že práve tieto novodobé a skvelo marketované “zdravé” novinky sú pre nás to najlepšie.

Neskutočne mi je ľúto tých veľa prípadov, kedy som bral ako normálne byť v škole unavený a niekedy kvôli hladu polovicu hodiny ani nevnímať. Môj mozog si už len odrátaval minúty do prestávky, kedy dostane svoju sacharidovú dávku a ja budem zase na hodinku šťastný a nabitý energiou, že ani neobsedím.

Pamätám si, ako som si s hrdosťou dával na desiatu či raňajky rôzne skvelé pražené cereálie, propagované jogurty a na desiatu si bral cereálne keksíky alebo v školskom bufete kupovali “cool” bagety s margarínom, napichanou šunkou a náznakom zeleniny.

Bohužiaľ, ako som si tak robil “reality check”, tak ešte stále väčšina rodičov Slovenska prijíma konvenčné odporúčania a supermarketmi promované potraviny a ľahko podľahne “coolovej” fast food strave.

Veď raz za čas si treba dopriať alebo nasleduj inštinkt, počúvaj smäd a daj si cukrový nápoj. Marketing falošných sľubov stále fungoval a funguje. Tak fungujú aj ovocné šťavy, ľadové čaje a mnohé komerčné nápoje a tyčinky, ktoré sa opierajú o symboly zdravia našej spoločnosti, ktorými je ovocie a cereálie. Najlepšie, keď ešte napíšu, že bez prídavkov cukru. Škoda len, že s koncentrovanou fruktózou a s umelými sladidlami a obsahom sacharidov, ktorý by prispel k cukrovke aj aktívnemu športovcovi.

Prečo teda nezmeniť prístup a nevyužiť nové znalosti v náš prospech? Veď ak sa sústredíme na hodnotné potraviny a ich správnu kombináciu, vieme v súčasnosti zabezpečiť naozaj chutné a výživné jedlo, nie len pre naše deti, ale pre celú rodinu.

Pozor! Efektívna životospráva dieťaťa a rodiny si vyžaduje investície

Áno, kvalita niečo stojí a už to vidím, ako si hneď mnoho rodičov nájde výhovorku, že nemá rozpočet na bio potraviny a že žiť zdravo je drahé.

Nesúhlasím! Skúsme spoločne porozmýšľať a preklopiť myšlienku, že jedlo je nevyhnutný výdavok, na myšlienku, že jedlo je našou najdôležitejšou investíciou do nášho zdravia a potenciálu.

Po čase zistíme, že vyladenou životosprávou môžeme dokonca ešte ušetriť. Možno nie priamo vo výdavkoch na jedlo, ale v celkových výdavkoch na zdravie rodiny. Zamyslime sa koľko mesačne necháme v lekárni a koľko našich úspor odovzdáme farmaceutickému sektoru.

Cieľom nemusia byť žiadne špeciálne super BIO, RAW potraviny, ale základ v podobe kvalitných a poctivo spracovaných surovín. Či už ide o mäso, syry, maslo, vajcia , pravý kváskový chlieb, či domáce koláče, kde máte množstvo cukru a kvalitu použitých tukov pod kontrolou.

Ešte dôležitejšou investíciou je však podľa mňa v súčasnosti čas a pozornosť. Mnoho rodičov totiž aj chce žiť v rodine zdravšie, ale keď príde na akciu, tak zlyháva pre iné priority.

Radšej v strese venujeme pozornosť a čas práci, a tomu, aby sme dobre zarábali , no potom v pohode vlastne vraciame úspory späť vo výdavkoch na zdravotnú starostlivosť a riešenie vzniknutých problémov.

Konkrétny a praktický návod ako v piatich krokoch prevziať zodpovednosť a výrazne zlepšiť životosprávu rodiny

Na to, aby sme uspeli a aplikovali zmenu si potrebujeme vytvoriť systém. Systém životosprávy a štandardy, ktorým rozumieme a sú pre nás jasné a aplikovateľné.

Preto odporúčam kroky, ktoré tvoria základ, prinášajú okamžité výsledky a sú aplikovateľné pre všetkých a hneď!

1. Prečítať publikácie aspoň 2 rôznych odborníkov a kriticky si vybrať princípy, ktoré vám dávajú zmysel

Príklad: Preštudujem recepty a odporúčania blogu Terapia jedlom od Silvie Horeckej. Zároveň preštudujem prístup lekára, alebo inej autority, ktorej dôverujem. Neuverím na 100 %, ale vyberiem si to, čo mi dáva zmysel a začnem testovať. Základné vzdelanie o životospráve sme mali dostať na základnej, strednej i vysokej škole. Nedostali sme, no asi sa zhodneme, že cesta k akémukoľvek výsledku vedie v prvom rade cez vlastné vzdelávanie a prax.  

2. Definovať si štandardy výberu potravín a kvalitu

Príklad 3 mojich štandardov: nakupujem len kvalitné a minimálne spracované potraviny, mäso nakupujem málo a len v BIO kvalite, investujem do kvalitných a správnych tukov ako energetického základu výživy.

3. Nakupovať len podľa definovaných štandardov

Kupujem len podľa štandardov. Ak napríklad viem, že mi lepok neprospieva, tak pečivo nekupujem. Uvedomujem si svoju limitovanú pevnú vôľu a to, že nechcem zbytočne míňať na veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujem. Zamýšľam sa nad EKO a teda, komu dávam svoje peniaze.

4. Investovať čas a pozornosť do vlastnej prípravy jedla

V rodine buď varíme a pripravujem vlastné desiate, snacky, či víkendové koláče. Ak jeme vonku alebo ideme na návštevu, tak aspoň na 80 % vyberáme kvalitu podľa definovaných štandardov a trénujeme si schopnosť s úsmevom povedať NIE na ponuky sladkostí, lízaniek a cukríkov od starých rodičov a okolia, s ktorým sa stretávame.

5. Vedome pracovať s pomerom a výberom správnych sacharidov, tukov a proteínu vo výžive

Akokoľvek budeme špekulovať, tak sa vždy dostaneme k tomu, že pomer makro živín v každom jedle a potom v súčte dňa, týždňa a mesiaca rozhoduje najsilnejším faktorom a našom metabolickom zdraví. Zamyslime sa nad zmenou prístupu, že tak ako trénujeme svaly a telo, tak vlastne vieme trénovať a v kondícii udržiavať aj náš metabolizmus, ktorý je následne priamo prepojený na našu imunitu. Je naozaj veľký rozdiel nasypať na raňajky dieťaťu cereálie s mliekom, či presladenú instantnú kašu, alebo mu natrieť poctivý kváskový chlieb s pravým maslom a bryndzou.

Ktoré sú teda najproblematickejšie potraviny, ktoré nespĺňajú moje štandardy:

  • Sladké nápoje, ale aj kupované ovocné šťavy a džúsy (možnosťou sú čerstvo odšťavené a riedené šťavy a smoothie)
  • Cereálie, kupované müsli tyčinky, keksíky a pod.
  • Žemle, rožky a predpečené rozmrazované pečivo
  • Nekvalitné syry, nátierky, paštéty, črievka
  • Tyčinky, krekry, chrumky
  • Sladkosti, lízanky a cukríky
  • Sladené mlieka, akože jogurtové nápoje

Aké lepšie a zdravšie jedlo môžem pripraviť?

1. Desiatová klasika

Začnime pekne od klasickej chlebovej, či pečivovej desiaty, ktorá je asi najčastejšou voľbou. Pri tejto alternatíve, by som zdôraznil hlavne potrebu výberu kvalitného pečiva.

Pozor, nejde tu o žiadne super tmavé, 9-zrnné a iné fit chleby. Oveľa dôležitejšia je kvalita a druh múky a potom proces výroby. V tomto zmysle sa orientujeme ideálne na pečivo z kvalitnej špaldovej, ražnej, či aj z múky tvrdej pšenice, ktoré obsahujú balastné látky a neprešli spracovaním, kde sa z nich stali prázdne kalórie.

Druhou dôležitou vecou je pravý kvások, ktorý bol v súčasnosti nahradený termogenizovaným droždím pre rýchle kvasenie. Pravý kvások totiž rozkladá veľkú časť lepku a pečivo sa tak stáva oveľa lepšie stráviteľnejšie a hlavne menej náročné pre imunitný systém. K pečivu je optimálne pridať zdravé tuky a zeleninu a tak prosím zabudnime na margaríny a rôzne kupované nátierky, šunky, salámy, či bežné paštéty.

Možnosti, ktoré by som odporúčal:

  • Poctivé kravské BIO maslo
  • Bryndza, kozí/ovčí mäkký syr
  • Avokádo, recept na nátierku tu.
  • Orechové maslá (mandľové, lieskovcové, kešu) a návod na použitie tu.
  • Vlastné domáce nátierky (tvarohová, vajíčková, škvarková)
  • A dokonca aj poctivé domáce paštéty (divina, hus, kačka, pečeň)
  • Sušené salámy a šunky bez konzervantov (väčšinou Italia, Španielsko štýl, ale aj u nás sa už nájde)
  • Čerstvá zelenina: šalát, paradajka, uhorka, paprika

2. Vlastné jogurty/mliečne desiaty

Ak deti nechcú extra desiatovať a majú seriózne raňajky napríklad vo forme praženice, tak ich netreba nasilu tlačiť do desiaty. Efektívne môže byť, pripraviť im kvalitný jogurtový, či kefírový shake a ochutiť bobuľovitým ovocím a kvalitným kakaom, čokoládou, škoricou, či vanilkou.

Takto ráno pripravíte super powershake a desiata je vybavená. Ako extra bonus môžete pridať chia semiačka alebo pár posekaných orechov a zhustiť shake do lahodného pudingu.

Možnosti, ktoré by som odporúčal:

  • Kefír + černice/čučoriedky/jahody + vanilka
  • Grécky jogurt + ríbezle + škorica
  • Žinčica/ kefír / kvalitné acidofilné mlieko + banán + kakao
  • Grécky/smotanový jogurt /kyslá smotana + med + škorica
  • Kokosové/mandľové mlieko + mandľové maslo + vanilka + med
  • Banán + kakao + mandľové maslo + kokosový olej (puding)
  • Domáca nutela

3. Iné domáce záležitosti

Poslednou možnosťou je príprava vašich vlastných slaných, či sladkých koláčov, muffinov, cookies alebo tyčiniek, ktoré máte pod kontrolou a zabezpečíte tak hodnotnú a šikovnú desiatu, ktorá bude praktická.

Tu však zdôrazňujem, že ak chcete čo najlepšie zvýšiť vlastnú produktivitu, či produktivitu a nálady vášho dieťaťa, tak čím menej múky a rýchlych cukrových sacharidov, tým lepšie. Avšak pri deťoch často ide aj o vizuálnu stránku jedla, a tak si myslím, že by mohli uspieť muffiny, či cookies z vyladených Power receptov bez lepku. Možno sa to zdá, ale ak 2-krát za týždeň večer zbúchate hrnčekovú metódu, alebo „all in to the miska“ cookies, tak máte vybavené.
V rámci prípravy domácich tyčiniek sa opierame najmä o kombináciu orechov (orechových masiel), dobrých tukov ako kokos, maslo a lepiacich materiálov ako med, datle a figy. Dochucujeme klasickou zázračnou trojkou škorica, kakao a vanilka.

Možnosti, ktoré by som odporúčal:

Zrazu máme toľko možností …

Ako vidíte, možností je neúrekom od najjednoduchšieho chleba s maslom a paradajkou až po zložitejšie muffiny. Každopádne však vždy pôjde v prvom rade o vašu aplikáciu a schopnosť zabezpečenia kvalitných ingrediencií. Z môjho pohľadu som si  vytvoril efektívny nákupný košík prvotných a hodnotných potravín, z ktorých si viem veľmi efektívne vždy vyskladať svoje jedlá. Stiahnuť si ho môžete TU.

Na záver by som ešte zdôraznil, že aj keď sa vám zo začiatku možno bude zdať, že míňate oveľa viac za váš nákup, skúste sa zamerať na efektivitu, napríklad z pohľadu celého týždňa.

Ja som tak zistil, že keď investujem viac do poriadneho nákupu, tak sa mi to vráti v efektivite prípravy a pocitoch energie počas celého týždňa.