pr_clanok
15. apr 2024
22 

Obávate sa problémov s plodnosťou svojho manžela? Pošlite ho na spermiogram

V súčasnosti sa čoraz viac párov stretáva s problémami s plodnosťou. Predtým sa neschopnosť otehotnieť pripisovala najmä ženám, ale problémy môžu mať aj muži. Najčastejšie problémy súvisia s nekvalitnými spermiami alebo genetickým ochorením. Neplodnosť u mužov sa dá vyšetriť pomocou spermiogramu. Ako to funguje a čo sa dá zistiť?

Príčiny neplodnosti u mužov

Mužská neplodnosť je stav, pri ktorom muž nemá schopnosť počať dieťa prirodzenou cestou so svojou partnerkou, a to ani po roku pravidelného nechráneného pohlavného styku. Problémy môžu byť aj na strane partnerky, preto sa odporúča podstúpiť vyšetrenie plodnosti u oboch.

Medzi najčastejšie príčiny u mužov patria:

  • Nekvalitné alebo pomalé spermie,
  • genetické poruchy,
  • obezita - BMI nad 30,
  • pohlavne prenosné choroby.

Mnohí muži trpiaci neplodnosťou si nie sú vedomí svojho stavu, kým sa nepokúsia počať dieťa, pretože často nepociťujú žiadne výrazné príznaky. Niektoré príznaky však môžu naznačovať možné problémy, ako sú ťažkosti s erekciou alebo ejakuláciou, bolesť alebo opuch v oblasti semenníkov, časté infekcie dýchacích ciest, znížené libido alebo zmeny sexuálnych funkcií. Prítomnosť týchto príznakov nemusí automaticky znamenať neplodnosť, ale môže byť dôvodom na ďalšie lekárske vyšetrenie.

Na určenie presnej príčiny neplodnosti je zvyčajne potrebné absolvovať komplexné vyšetrenie plodnosti. Centrum asistovanej reprodukcie Repromeda napríklad poskytuje diagnostický balík SpermPacket, ktorý zahŕňa spermiogram, test na určenie stupňa poškodenia DNA, testy plodnosti spermií a test na určenie percenta zrelých spermií.

Čo môžete zistiť zo spermiogramu

Spermiogram je kľúčovým diagnostickým nástrojom pri hodnotení mužskej plodnosti a poskytuje podrobný pohľad na kvalitu a množstvo spermií v ejakuláte. Na základe tohto vyšetrenia možno určiť niekoľko dôležitých parametrov, ako napr:

  • objem ejakulátu,
  • koncentrácia spermií (počet spermií na mililiter),
  • celkový počet spermií v ejakuláte,
  • pohyblivosť (schopnosť spermií efektívne sa pohybovať),
  • morfológia (tvar a štruktúra spermií),
  • životaschopnosť spermií,
  • pH ejakulátu.

Tieto informácie sú nevyhnutné na posúdenie schopnosti muža oplodniť vajíčko. Abnormálne výsledky môžu poukazovať na rôzne problémy, ako sú varixy, hormonálna nerovnováha, nepriechodnosť spermatických kanálikov alebo iné zdravotné faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť plodnosť muža. Výsledky spermiogramu umožňujú lekárom prispôsobiť liečbu špecifickým potrebám každého jednotlivca, čím sa zvyšujú šance na úspešné počatie.

Proces odberu spermií

Odber sa uskutočňuje masturbáciou do sterilnej nádoby po dvoch až troch dňoch sexuálnej abstinencie. Na klinikách asistovanej reprodukcie sú na tento účel vyhradené špeciálne miestnosti, ale za určitých podmienok si môžete vzorku priniesť aj z domu. Výsledky sa dozviete do niekoľkých dní.

Vedeli ste, že hodnoty spermií sa dajú zlepšiť?

Ak vaše výsledky nie sú dobré, nie je všetkým dňom koniec. Dajú sa zlepšiť napríklad pravidelným cvičením a športom. Mali by ste myslieť aj na svoje zdravie a dopriať si kvalitný spánok, jesť zdravú stravu bohatú na vitamíny a minerály. Na druhej strane lekári odporúčajú vyhýbať sa návykovým látkam od alkoholu až po cigarety.

"Myslite aj na to, že spermie nemajú rady príliš veľké teplo. Na svoje dozrievanie potrebujú teplotu približne o 2 až 3 stupne nižšiu ako zvyšok tela. Preto obmedzte saunovanie, horúce (vírivé) kúpele, notebook na kolenách a nosenie tesnej spodnej bielizne alebo nohavíc," dodáva MUDr. Kateřina Veselá, lekárka zo spoločnosti Repromeda.

Vždy sa odporúča poradiť sa s lekárom, ktorý poradí podľa individuálnych potrieb a výsledkov.


Sponzorovaný príspevok

Zdroj fotografií: freepik.com

Začni písať komentár...

Odošli