pr_clanok
22. jún 2020
1877 

Podceňujete prípravu? 5 rád v rýchlej pomoci pri nehodách

O zraneniach, úrazoch a nehodách počúvate neustále od svojho okolia. Klopete na drevo pre šťastie, aby sa to neprihodilo vám, rodičom, manželovi, nebodaj vašim ratolestiam. Namiesto toho však stačí pár minút preventívnej prípravy. Tou najúčinnejšou poistkou je v prvom rade včasná a dôkladná reakcia v podobe prvej pomoci. Poznáte tiesňové číslo? Ako dať prvú pomoc dusiacemu sa dieťaťu? Prečo je dôležité dezinfikovať rany? Pri menších rankách, ale i pri život ohrozujúcich momentoch, buďte pripravení:

1. Kontakty na jednom mieste - na určité miesto (napríklad priamo do lekárničky) si pripravte papier so základnými kontaktmi tiesňových liniek. Vypätie v krízovej situácii nemá obdobu, váš mozog vtedy funguje inak a tak je možné, že si na 112-tku ani nespomeniete. Spolu s dôležitými číslami si spíšte „ťahák“ - manuál základnej prvej pomoci v rôznych situáciách. Ideálne majte tieto informácie uložené v telefóne offline, ak nie je po ruke lekárnička. Niektoré verejné priestory sú vybavené automatickými externými defibrilátormi, tzv. AED, pre laikov, ktoré presne hlasovo navádzajú zachraňujúceho, čo má robiť. Nebojte sa ich použiť. Odborníci radia si aspoň raz za čas poskytovanie prvej pomoci zopakovať.

2. Vybavená lekárnička - noste ju so sebou všade, kde je to možné. Menšia sa vojde aj do ruksaku. Pri príprave obsahu svojej lekárničky by ste okrem vyššie spomínaných kontaktov nemali zabúdať napríklad na:

  • dezinfekciu Betadine® (pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, Betadine® obsahuje jódovaný povidón, o správnom použití lieku a prípadných nežiaducich účinkoch sa poraďte s lekárom), pretože neštípe a zničí 99,5% vírusov, baktérií, väčších plesní a húb; sterilnú gázu; sterilný obväz; gumový škrtiaci obväz; trojrohú šatku; náplaste; tampóny; vatu; prúžky na stiahnutie rany; utierky; resuscitačné rúško; gumové jednorazové rukavice; nehrdzavejúce nožnice; digitálny teplomer v puzdre; pinzetu.

„Pri dôkladnej príprave na nepriaznivé zdravie či život ohrozujúce situácie myslite zvlášť na dospelého, tehotné ženy, ako aj na deti – iné pravidlá pre ne platia pri prvej pomoci (napríklad pri dusení), rovnako ako pri používaní jednotlivých komponentov lekárničky (napríklad dezinfekcie). Rovnako berte do úvahy prípadné ochorenia zraneného,“ upozorňuje lekárka MUDr. Svetlana Šefčiková.

3. Poistenie – spávať môžete kľudnejšie, aj keď ste pred úrazom mysleli na poistku. Ak ju ešte nemáte, nikdy nie je neskoro, no berte do úvahy, že na jej uzatvorenie majú vplyv individuálne okolnosti ako je napríklad váš vek, či zdravotný stav. „Pre prípad neočakávaných udalostí a nepriaznivej životnej situácie vám životné poistenie zmierni ich následky. Najväčšie percento poistných udalostí poisťovne vykazujú pri dopravných nehodách, častokrát aj s trvalými následkami,“ vysvetľuje Ján Oláh, špecialista na poistenie.

4. Najčastejšie nehody – prvú pomoc môžete najčastejšie využiť pri upadnutí do bezvedomia, vyberaní kliešťa, úraze hlavy, autonehode, zlomenine, pohryznutí psom, popálení, krvácaní z nosa, bodnutí hmyzom, dusení, kolapse, kŕčoch, topení, či vyrazenom dychu. „Ak si pripravíte v manuáli postup záchrany pri každej nehode, pri spisovaní si ho lepšie zapamätáte a je možné, že ho v pravej chvíli vytiahnete priamo z pamäte, každý sa v krízovom momente správa inak,“ radí lekárka MUDr. Svetlana Šefčiková.

5. Nehrajte sa na lekára – z časti samozrejme musíte, o tom je predsa prvá pomoc. Každá je lepšia ako žiadna. Tým to však nekončí, nezabúdajte, že druhá pomoc prichádza s návštevou alebo privolaním odborníka.

Začni písať komentár...

Odošli