pr_clanok
12. jún 2017
1026 

Prvé zúbky - na duši vrúbky?

Štyri až sedem mesiacov, to je vekové rozmedzie, keď bábätku začínajú rásť prvé mliečne zúbky. Pre mnohé dojčatá sa však začína obdobie slinenia a poplakávania, nepokoja a mrzutej nálady. Posledné dva menované problémy logicky trápia aj ustarostené mamičky.

Mliečne zúbky majú jasnejšiu bielu farbu, sú menšie ako trvalé a takisto nemajú takú plnohodnotnú sklovinu ako zuby v stálom chrupe. Vek, v akom sa obyčajne začnú tlačiť von zo zdurených ďasienok dojčaťa, je okolo štyroch mesiacov, najčastejšie v období dosiahnutia pol roka. 

            Pozri si video: 

Dvojzubý novorodenec z Lučenca

Aby to však nebolo také jednoduché, niektoré deti sa dokonca narodia so zubom v ústach, hovorí sa mu dentitio natale, natálne zuby. Nie je to možno až taká rarita, akoby sa zdalo, v každej pôrodnici sa to udeje raz za dva-tri roky. V 95% prípadov ide o bežné mliečne zuby, ktorých bude dohromady dvadsať, v 5 % sú tieto ,,predčasné" zúbky nadpočetné.

Pred niekoľkými rokmi v Lučenci prišiel na svet chlapček Vlastimil dokonca s dvoma zubami! Jeden zo zubov mu však museli vytrhnúť, pretože sa kýval a dieťa by sa ním mohlo zadusiť. Ak sa však takéto natálne zuby nekývu, nie je dôvod deťom ich vyberať a mamu by pri dojčení pohrýzť nemali.

Natálne zuby - symbol výnimočnosti

O natálnych zuboch existujú záznamy už z obdobia pred naším letopočtom. V minulosti sa s nimi logicky spájali rôzne povery. Najskôr boli tieto zúbky u novorodencov považované za predzvesť katastrofy. Neskôr ľudia verili, že ak bude mať zuby pri narodení chlapec, čaká ho skvelá budúcnosť. U dievčat to bolo, naopak, zlé znamenie. Africké kmene dokonca deti s natálnymi zubami zabíjali. Ani čínske rodiny nevnímali túto anomáliu pozitívne. Angličania však verili, že novorodenec so zúbkami bude vynikajúcim vojakom, vo Francúzsku a Taliansku sa tradovalo, že takéto dieťa dobyje svet. Našťastie, aj Vlastimilovi rodičia z Lučenca verili, že ich syn s dvoma zubami už pri narodení bude veľmi múdry a obdarený rôznymi špeciálnymi schopnosťami. Veď so zubom v ústach sa narodili aj Július Cézar, Ľudovít XIV. či Napoleon.

Horúčky či hnačka - časová súvislosť?

Mliečne zuby niekedy rastú celkom nenápadne. Inokedy tlačenie sa prvých zúbkov sprevádza krik, plač, nepokoj, pridružia sa dokonca horúčky, hnačky a celá rodina sa nevyspí. V horšom prípade môže mať dieťatko na ďasnách tzv. erupčné cysty, modro-červené pľuzgiere, ktoré môžu dokonca krvácať. Ak sú v ústach dlhšie ako týždeň, je potrebné navštíviť lekára.

Z lekárskeho hľadiska neexistuje vysvetlenie problémov počas prerezávania zubov ako horúčka či hnačka. Môže ísť o náhodnú časovú súvislosť medzi ,,zúbkovaním" a úbytkom materských protilátok. Imunitný systém dojčaťa vtedy citlivejšie reaguje.

Pomoc pri prerezávaní z lekárne

Pri problémoch s prerezávaním zúbkov je dôležitý dostatočný príjem tekutín a dostatok blízkeho kontaktu a trpezlivosti. Pomôcť môžu špeciálne hryzacie krúžky vychladené v chladničke a takisto ampulky Camilia z lekárne, ktorých tekutý obsah možno dieťaťu podať 2-3-krát denne. Ide o voľnopredajný liek dostupný bez lekárskeho predpisu, ktorý je na tento problém číslom jeden na Slovensku. Neobsahuje lidokaín ani iné lokálne anestetiká, ani cukor, alkohol či konzervačné látky. Uľahčí čas náročného ,,zúbkovania" deťom aj rodičom a navyše je maximálne bezpečný.

www.boiron.sk/camilia