pr_clanok
26. sep 2023
12406 

Psychologička o stále častejších prípadoch rodičovského vyhorenia či depresiách

Rodičia sa snažia vyhýbať akýmkoľvek chybám, ale to je nemožné!

Usmiate dieťa, oblečené v najnovších kúskoch trendy značky a spokojná, dokonale upravená mamička. Aj to sú obrázky, ktoré sa na nás denne valia zo sociálnych sietí či médií. Realita rodičovstva je však často už od prvých dní po narodení dieťatka iná. Pocity šťastia, radosti a naplnenia sa striedajú s nekončiacimi povinnosťami, stresom, pocitmi zlyhania či frustrácie. Hoci ich pozná snáď každý z nás, o prežívaní a psychickom zdraví rodičov sa stále málo hovorí. Ako by sa mali rodičia starať o svoje psychické zdravie a kedy je potrebné vyhľadať odborníka? 

Už o pár dní, presne 10. októbra, je tu Svetový deň duševného zdravia. Aj keď sa o tejto téme začalo v poslednom čase o niečo viac hovoriť, nášmu duševnému zdraviu venujeme stále málo pozornosti. Snáď dvojnásobne to platí v prípade rodičov, ktorí si popri kolobehu starostlivosti o deti, domácnosť či povinnostiam v práci málokedy nájdu čas na seba. Pritom už prvé týždne s bábätkom sú obrovskou zmenou, na ktorú sa každý adaptuje inak. „Najťažší býva pocit bezmocnosti, keď nevieme bábätku s niečím pomôcť, keď ohlasuje častým plačom alebo nespavosťou, že sa necíti dobre a nevieme nájsť príčinu. Čím dlhšie a častejšie sú tieto situácie, tým väčší vplyv to má i na prežívanie rodičov. Zvyšuje sa citlivosť na podnety a človek sa môže dostať do začarovaného kruhu,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Jana Vranková,  z psychologickej ambulancie Tenenet. Hoci je výraznejšia precitlivenosť po pôrode u žien veľmi častá, keďže ich telo prešlo mnohými zmenami a zároveň ich čaká obrovská zmena v životnom štýle, sú situácie, kedy je už lepšie vyhľadať pomoc. „Ak pri bábätku pretrvávajú pocity smútku, viny a bezcennosti, nespavosť, či prílišná spavosť alebo problémy so starostlivosťou o dieťa dlhšie ako dva týždne a zároveň strácate akúkoľvek radosť zo starostlivosti oň – určite treba vyhľadať odborníka,“ hovorí psychologička Mgr. Jana Vranková. 

 Rodičovské vyhorenie 

Pocity bezmocnosti, zlyhania, stresu však neprežívajú iba novopečení rodičia, ktorí si zvykajú na novú životnú situáciu. Nepomáha tomu ani súčasná doba, ktorá je nesmierne rýchla a ktorá na nás kladie veľké nároky vo všetkých oblastiach„Tlak na dokonalosť, či jednoducho výkon aj vo výchove má vplyv na psychické prežívanie. Rodičovstvo, výchova, to, čo je najlepšie a čo by ako malo byť, aby sme deťom neublížili, sa oveľa viac rozoberá i v médiách i na sociálnych sieťach. Tento tlak si prenášame aj do svojej osobnej výbavy, často sa stáva podvedomý a zautomatizovaný. Snažíme sa vyhnúť akejkoľvek chybe, ale to je nemožné,“ tvrdí psychologička.  Aj odborníci sa preto stále častejšie stretávajú s pojmom rodičovské vyhorenie. „Vyhorenie je stav, kedy sa cítime fyzicky aj emocionálne unavení, emocionálne prázdni a môžeme pociťovať potrebu odstupu až nechuť k spúšťaču – v prípade rodičovského vyhorenia to môžu byť deti alebo domácnosť celkovo. Neskôr sa to prenesie aj do ostatných oblastí života ako práca a záujmy,“ približuje odborníčka. Vyhorenie sa prejavuje veľmi podobne ako depresia – poruchami spánku, pozornosti, chuti do jedla, môžu sa objavovať negatívne myšlienky, pocity bezmocnosti či apatie. „V prípade, že tento stav začne výraznejšie ovplyvňovať môj život, prípadne trvá dlhšie ako pár týždňov, je lepšie poradiť sa s odborníkom,“ radí psychologička, Mgr. Jana Vranková, z psychologickej ambulancie Tenenet.

Bojovníci proti stresu a vyčerpanosti

Duševné zdravie je podľa psychologičky o rovnováhe a tak ak máme obdobia, ktoré sú pre nás ťažšie a stresujúcejšie, je najdôležitejšie to vyvažovať. „Teda zaradiť si do dňa aj úplne vedome a plánovane činnosti, ktoré viem, že mi urobia radosť, pri ktorých sa dobre cítim. Sú to takzvané zdroje, na ktorých v ťažších chvíľach môžem stavať. Môže to byť prechádzka v lese, stretnutie s priateľmi, rozhovor s blízkymi, šport alebo umelecké činnosti – proste čokoľvek, pri čom sa dokážem uvoľniť.“ Základom dobrého duševného zdravia je však nepochybne aj zdravé stravovanie. Nielen novopečení rodičia sa ale často stravujú nárazovo, rýchlo zhltnú, čo majú po ruke a nemajú čas premýšľať, či za deň prijali dostatočné množstvo minerálov a vitamínov. Pritom je dokázané, že na zvládanie každodenného stresu je nesmierne dôležité mať v tele dostatok horčíka. Jeho nedostatok sa prejavuje únavou, vyčerpaním, svalovými kŕčmi, ľahšími poruchami spánku, nervozitou, podráždením či dokonca úzkosťami.Vysoký obsah horčíka majú napríklad mandle, tekvicové, slnečnicové či ľanové semienka, kešu orechy, banány či špenát. Na doplnenie horčíka však môžete siahnuť aj po rôznych výživových doplnkoch, ktorých je na trhu široké spektrum. V žiadnom prípade neurobíte chybu, ak sa rozhodnete pre variant obsahujúci aj vitamín B6. Našim tipom je výživový doplnok Magne B6 Forte. Horčík spolu s vitamínom B6 totiž prispievajú ku zníženiu miery únavy a vyčerpania, a k správnej funkcii psychiky a nervovej sústavy. Vitamín B6 zvyšuje vstrebávanie horčíka a sám o sebe prispieva aj k správnej funkcii imunitného systému.


MAT-SK-2300258-1.0-09/2023

Zdroj fotografií: unsplash.com

Začni písať komentár...

Odošli