pr_clanok
6. jún 2016
274 

Repkový olej vo vašej kuchyni

Repkový olej patrí k rastlinným olejom s najširším využitím.  Mnohí ho preto právom nazývajú aj zlatý olej. Hodí sa tak do šalátov ako aj na vyprážanie, či pečenie koláčov.

Okrem vysokého bodu zadymenia má repkový olej neutrálnu chuť a vôňu, vďaka čomu môže dokonale zvýrazniť prirodzenú chuť šalátov, či tepelne upravených pokrmov.  Je to univerzálny olej, s ktorým bude varenie oveľa príjemnejšie, a predovšetkým obsahuje zložky, ktoré sú zdravé pre náš organizmus.

Studená kuchyňa

Repkový olej sa v mnohých aspektoch podobá olivovému oleju*. Len málokto si ho však spája aj so studenou kuchyňou, či zdravými zelenými šalátmi. V súčasnosti je repkový olej veľmi univerzálny - môžete ho použiť na prípravu šalátov, polievok, či mnohých druhov pomazánok a nátierok. Tento olej má navyše neutrálnu chuť a tak pomáha zvýrazniť prirodzenú chuť jedla, či podčiarknuť jeho nezameniteľnú arómu.

Vysoký bod zadymenia

Nepochybným prínosom je však aj skutočnosť, že rafinovaný repkový olej má vysoký bod zadymenia – až 240°C. Je charakteristický predovšetkým výbornou odolnosťou voči termickým zmenám počas vyprážania, a okrem toho má dobrú stabilitu chuti a vône*. Vzhľadom na tieto vlastnosti je repkový olej veľmi vhodný v porovnaní s inými olejmi, napr. slnečnicovým olejom*. Repkový olej sa vyznačuje veľkým obsahom oxidovateľných Omega-3 mastných kyselín, k ich ochrane prispieva o.i. aj vitamín E, ktorý repkový olej obsahuje*. A obsah omega-3 mastných kyselín je v repkovom oleji až 10-krát vyšší ako v olivovom oleji. Zároveň si uchováva ideálny pomer Omega – 6 a Omega – 3 mastných kyselín (2:1). Navyše repkový olej pokrm nadmerne nezamastí a rýchlo steká.

Všestranný pomocník

Repkový olej tak môže byť v kuchyni skvelým pomocníkom, či už pri zvýrazňovaní prirodzenej chuti pokrmov, alebo pri tepelnej úprave jedla, vyprážaní, pečení, či dusení.

*Prof. dr hab. J. Krzymanski, Repkový olej – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.