recept - do veľkej misy dávame : 1kg hladkej múky, 3 žĺtka, 3 PL sunaru (sušeného mlieka), 3 PL kryštálového cukru, 2dcl oleja, 1KL soli, 2 kocky droždia (2x42g), 1 prášok do pečiva, 1/2l mlieka, sneh z 3 bielkov. Všetko spolu zmiesime rukou na kompaktné cesto a necháme ho 15 minút podkysnúť. Rozdelíme na 4 bochníky, každý vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 12 častí. Máme 48ks pečiva. Plníme plnkou, ktorú dávame do najširšej časti a skrútime do tvaru rožka. Dáme na plech vystlaný papierom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200 asi 15minút.
plnka tvarohová - hrudkovitý tvaroh, štipka soli, vanilka , cukor podľa chuti, 1 žltko - pripravíme tesne pred plnením lebo zvykne zrednúť a potom vyteká
plnka maková - mletý mak zmiešame s vanilkou, cukor podľa chuti, trochu mlieka a riedkeho lekváru, vymiešame na hladkú mokrú hmotu
plnka lekvárová - tuhší lekvár aby nevytiekol
receptík uložený vyskušám lebo tak krásne lakavo vyzeraju 🙂
Draha,to je kysnute cesto?? 😉