629 / 1326
    rožky plnené orechami

    milujem ich 🙂

    8. jún 2016

    cesto : 500g polohrubej múky, 2dcl mlieka, 13g droždia, 1/2 prášku do pečiva, 2 žĺtka, 1,75dcl oleja, 3 PL kryštálového cukru, 1/2ČL soli
    postup : v mlieku rozmiešame droždie (netreba nechať nakysnúť) pridáme cukor, soľ, prášok do pečiva. Vlejeme to do misy s múkou + olej + 2 žĺtka a rukou vypracujeme cesto. Urobíme valec a rozdelíme ho na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme do kruhu a pokrájame na trojuholníky (8ks) Na širšiu časť trojuholníka dáme orechovú plnku a stočíme do tvaru rožka. Dáme na plech pokrytý papierom na pečenie ďalej od seba -narastú, potrieme rozšľahaným bielkom a necháme 45 minút podkysnúť. Potom pečieme v horúcej rúre na 200 krátko asi 8-10 minút. Hotové pocukrujeme.
    Môžme piecť aj hneď bez čakania na podkysnutie budú dobré ale oplatí sa počkať budú ešte lepšie🙂
    Cesto je veľmi dobré, koláčiky sú mäkké aj na 2 resp.3 deň ak ostanú, pečieme na cesty, dovolenku.
    Z tohto cesta sa dá robiť aj závin - orechovník, makovník 🙂
    plnka - mleté orechy, vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, trochu mlieka - spolu zmiešať na plnku, ktorá sa dá rozotrieť

    8. jún 2016