radka_pribinacek
31. okt 2017
221 

Bojíte sa tmy? Kocúrikova lampička a päť ďalších tipov, ako zahnať strach z nočných strašidiel

“Mami, nezhasínaj. Bojím sa tmy.” Je vám to povedomé? Malvínka síce ešte v noci spí ako dudok, no podľa odborníkov je strach z tmy často spojený s rozvojom fantázie, ktorý sa začína okolo 3. roku života. Preto sa už teraz začínam zamýšlať nad tým, čo by mohlo pomôcť v boji proti strachu z nočných strašidiel.

Vypytovala som sa kamarátok a každá má trochu iný prístup, na ktorý nedá dopustiť. Rozhodla som sa, že vám ich všetky spíšem, aby ste tiež mali proti nočným strašidlám nejaké náboje 🙂. A aby ste mi poradili, ktorý z nich vám pripadá najlepší.

Pozor na televíziu

Televízia je jednou z najčastejších príčin nočného strachu. A to vaše deti ani nemusia sledovať krváky alebo kriminálky. Veci, ktoré pre dospelého strašidelné nie sú, môžu v detských hlavičkách po zhasnutí svetla spustiť hrozivú prehliadku. Davájte preto pozor, na čo sa vaše dieťa pred spaním pozerá a ideálne obmedzte televíziu pred spaním úplne.

Rozprávajte sa

Kamoška Alena mi povedala, že najlepšie je, keď sa s deťmi hneď od začiatku o ich obavách rozprávate. Keď pristúpite k strachu ako k reálnemu problému, ktorý si zaslúži rešpekt. Skúste sa detí opýtať, čo si myslia, že by sa mohlo stať a či si myslia, že ich predstavy sú skutočné. A hlavne ich obavy nezosmiešňujte alebo nezľahčujte. Aj keď v detskej izbičke strašidlá nie sú, detský strach tam je určite.

Sprej proti strašidlám

Pripravte pre svoje dieťatko “sprej proti strašidlám”. Naplňte rozprašovač napríklad čistou vodou

s levanduľovým extraktom a dovoľte malému nezbedníkovi, aby ho rozprášil po izbe na všetky miesta, z ktorých by naň mohlo strašidlo zaútočiť - priestor pod posteľou, skriňa, tmavý kút

a podobne. Po prvé, presvedčí sa, že nikde nie je žiadne strašidlo a okrem toho, všetci predsa vedia, že levanduľa odplašuje strašidlá, no nie? 🙂

Zožeňte mu kamaráta

Je dôležité, aby ste zistili, či ide v prípade vášho dieťatka o strach z tmy, alebo “len” zo samoty. Ak vaše malé trápi samota, mohlo by problém vyriešiť nejaké zvieratko. Pomôcť môže aj plyšový medvedík, ktorého pasujete za nočného ochráncu, zástupcu mamičky a ocka.

Menej svetla je viac

Veľa rodičov rieši strach z tmy u svojich detí tak, že im nechá rozsvietené normálne svetlo na chodbe, v kúpeľni alebo dokonca priamo v izbičke. To však nie je dobré pre samotné zaspávanie a zároveň to znemožňuje, aby sa dieťatko časom v tme rozpozeralo. Skúste preto radšej použiť menej intenzívne žiarovky a potom, ideálne, prepnite na špeciálne nočné osvetlenie.

Kocúrikova lampička

No a potom je tu Kocúrikova lampička, ktorá vlastne kombinuje dve predchádzajúce rady. Svieti príjemne tlmeným svetlom (dokonca hneď niekoľkými farbami) a zhasne sama, 30 minút po poslednom dotyku. Navyše vyzerá ako detská hračka a je príjemná na dotyk, takže bude v detskej izbičke ako doma. A všetky strašidlá zaženie raz a navždy. 🙂

Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli