icon
avatar
redakcia
1. aug 2019
3248 

Ako navariť chutne, rýchlo a zdravo?

Ide vám to v kuchyni jedna báseň alebo, naopak, pripálite aj obyčajnú ryžu? Ja som vášnivý pekár, no mizerný kuchár. Paradoxné, viem. Dokážem upiecť čokoľvek, aj tie zákerné makrónky, buchty ako od babičky či nadýchané veterníky. Ale takú obyčajnú ryžu neraz pripálim, mäso presuším, zemiaky rozvarím. Preto som sa rozhodla, že do svojho sveta vpustím novú pomocníčku, multifunkčnú parnú rúru, a nadviažem s ňou nadštandardný, blízky vzťah. Aby nám to v kuchyni ladilo a išlo ako po masle 🙂

Image title

Aj vám sa pri slove „varenie na pare“ vybavia jedlá bez chuti a šmrncu? Alebo si ako prvé spomeniete na detské príkrmy, ktoré ste mesiace pripravovali svojej ratolesti? A ktoré mnohokrát končili všade inde, len nie v ústach? ;) Tak to je chyba. Jedlo na pare je nielen jedným z najzdravších spôsobov prípravy jedla, ale zároveň aj najchutnejších. Para vyzdvihne chuť a konzistenciu surovín. Zároveň uchováva štruktúru, vitamíny, živiny a všetko to potrebné a dôležité, čo nám rozmanitá strava ponúka. A čo ma naozaj a úprimne teší, táto príprava je skutočne jednoduchá a rýchla. Až natoľko, že začínam prehodnocovať svoj vzťah k vareniu a presúvam ho z kolónky „nutnosť“ do kolónky „radosť“.  

Image title

Nový spotrebič má vždy iba jednu malú chybičku – ako naň. Neznášam návody a obsiahle inštrukcie, ktoré nemajú konca kraja. Doslova sa v nich strácam ako Alenka v krajine zázrakov. Preto konám väčšinou intuitívne, čo je však takmer vždy na škodu. Obzvlášť pri spotrebičoch, ktoré ponúkajú množstvo funkcií a možností.

Preto som všetkými desiatimi uvítala Kurz varenia s parnými rúrami Electrolux. A ako vyzerá takýto kurz varenia, ktorý nakoniec zatúlanej Alenke ukázal smer? Príjemná spoločnosť, dobré jedlo a k tomu pohár vína, ktorý sa nepatrí odmietnuť, všakže? ;)

Image title

Popri tom, ako spoločnými silami vyčarujete kompletné menu, vám kuchár porozpráva nielen o funkciách, ale aj o prednostiach prípravy pokrmov v pare. Popri varení, rozprávaní a, samozrejme, degustovaní, zisťujete, že to varenie vlastne vôbec nie je taká otrava, ako ste si mysleli 🙂

Image title

Začínali sme predkrmom, v ktorom sme využili červenú repu pečenú v parnej rúre. Ak tejto zelenine príliš neholdujete, možno práve kvôli spomienkam zo školskej jedálne :P, zahoďte všetky predsudky. Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom si jednoducho zamilujete. Navyše, prípravu zvládnete pokojne aj s malým prázdninujúcim pomocníkom, ktorý sa vám pri varení motá pod nohami ;)

Image title

Losos pečený s chilli, sušenými paradajkami a kaparami podávaný so zemiakovou kašou vás presvedčí, že ryba pečená na pare nemá konkurenciu. Po ochutnaní hrozí vysoké riziko, že inak už rybu pripravovať nebudete. Okrem toho, vône a pachy jedál sa v parnej rúre navzájom nezmiešajú. Preto môžete pokojne s rybou piecť čokoľvek iné, pričom chute a vône ostanú uchované. Pri lososovi, ako aj bravčovej panenke, sme ocenili teplotnú sondu, vďaka ktorej je požadovaná teplota po celý čas regulovaná. Na základe merania teploty vnútri jedla bude pečenie zastavené včas a dokonalý výsledok bude samozrejmosťou.

Image title

Navyše, vďaka kurzu som konečne prišla na to, čo to krásne, vznešene znejúce spojenie „Sous-Vide“ znamená. Táto metóda sa postará o to, že jedlo bude ešte šťavnatejšie a chuť intenzívnejšia. Pritom stačí iba vložiť vybrané suroviny do vákuového vrecka a o zvyšok sa postará para a dokonalá technológia rúry.

Čo by to bolo za menu, keby nekončilo sladkou bodkou? Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád brownies. Poriadna dávka čokolády a kyslasté maliny sú kombinácia, ktorá poteší vaše chute a odoženie všetky hmlisté myšlienky. Pretože jedlo je zázračné a dokáže dušu nielen potešiť, ale aj vyliečiť. Ak zvolíte rozmanitú stravu a stavíte na prípravu v parnej rúre, ktorá je zdravšia, chutnejšia a rýchlejšia, určite potešíte aj svoje telo. A čo je viac, ako dopriať telu aj duši to, čo si zaslúžia?

Image title

A aby som vás iba nenudila rečami a neprovokovala fotkami, ponúkam vám aspoň pár receptov. Ak ste v letnom režime a chudnete, tu prestaňte čítať. Ak chcete potešiť svoje chuťové poháriky, prichystajte si zásteru a zapnite rúru ;)

Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom

Ingrediencie:

  • 3 červené repy
  • 20 ml olivového oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • soľ a čierne korenie
  • 2 biele čakanky
  • 1 vetvička pažítky
  • 50 g soli
  • 40 g vlašských orechov
  • 50 g masla
  • štipka cayenského korenia
  • 10 g krupicového cukru
  • soľ
  • 15 ml balzamikového octu
  • 45 ml olivového oleja
  • 5 g cukru
  • soľ a korenie
  • 50 g strúhanky Panko
  • kôra z 1 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 kozie syry Crotin
  • 50 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • alobal

Príprava:

Čakanku rozoberieme na diely, resp. natrháme.

Dobre opláchnutú a osušenú repu potrieme olivovým olejom, preložíme do dierovanej nádoby a dáme na 2 hodiny variť do rúry s funkciou Vlhká para pri teplote 96 °C. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na kocky 2×2 cm.

Vlašské orechy opečieme na masle pri miernom ohreve dozlatista. Scedíme a hneď ochutíme soľou, korením a cukrom. Z balzamikového octu, olivového oleja, cukru, soli a korenia vyšľaháme v miske ľahkú zálievku na šalát.

Tempurovú múku zmiešame s vajíčkom a vodou. Kozí syr nakrájaný na plátky obaľujeme postupne v tempure a panko strúhanke. Vysmážame dozlatista.

Losos s chilli, sušenými paradajkami a kaparami so zemiakovou kašou

Ingrediencie:

  • 800 g filet z lososa s kožou
  • 50 g sušených paradajok v olivovom oleji
  • 30 g kapár v náleve
  • 3 chilli papričky
  • 5 ks cherry paradajok
  • 1 kg zemiakov
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 150 g masla
  • olivový olej
  • soľ

Príprava:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a nasypeme do dierovanej nádoby. Osolíme a dáme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Vlhká para 96 °C, čas 30-40 minút. Po uvarení zemiaky rozmixujeme, pridáme maslo, teplé mlieko a dochutíme soľou. Kašu odložíme na teplé miesto, kým sa upečie losos, alebo pred podávaním zohrejeme v rúre.

Lososa očistíme od šupín a prípadných kostí, kožu na rybe ponecháme. Filety preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom
a osolíme. Kapary, sušené paradajky, cherry paradajky a chilli papričky nasekáme na menšie kúsky a nasypeme na lososa. Do stredu mäsa zapichneme teplotnú sondu a dáme piecť do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Horúca para/Nízka vlhkosť Low 190 °C. Teplotnú sondu nastavíme na 65 °C.

Po upečení nakrájame rybu na jednotlivé porcie a podávame so zemiakovou kašou.

Čokoládové brownies s malinami

Ingrediencie:

  • 300 g čokolády rozlámanej na kúsky (ideálne 70 %)
  • 250 g masla
  • štipka soli
  • 400 g svetlého trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 140 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 200 g malín

Príprava:

Nad vodným kúpeľom rozpustíme vo veľkej mise čokoládu s maslom a cukrom. Na povrch preosejeme múku, kakao a soľ.

Postupne do zmesi pridáme vajíčka, jemne zamiešame a pridáme aj polovicu malín.  Zmes rozotrieme do formy veľkej cca 20x30 cm, vyloženej papierom na pečenie. Navrch rozložíme zostávajúce maliny. Pečieme približne 30 minút v rúre rozohriatej na 180 °C.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Electrolux

Začni písať komentár...

sticker
Odošli