redakcia
23. nov 2018
529 

Elektronická pestúnka - nepostrádateľný pomocník moderných rodičov: Ako vybrať tú správnu?

    "Mám elektronickú pestúnku, na ktorej môžem nastaviť lepšiu citlivosť, takže počujem dostatočne nahlas aj pohyby dieťaťa a navyše bliká, keď sa niečo deje. Takže aj keď som v rušnom prostredí, nemusím dávať pestúnku stále k uchu, ale vidím blikanie. Nikdy by som to nepovedala, ale mám ju pustenú kedykoľvek dcéra spí a je to super, pretože počujem aj keď sa napríklad len začne prevaľovať a trošku pofňukávať. Takže môžem rýchlo pribehnúť, upokojiť ju alebo dať cumeľ a malá spí krásne ďalej. "

    Rozhodli ste sa zaobstarať pre svoje bábätko elektronickú pestúnku a uľahčiť si tak aspoň trochu starostlivosť o dieťa? Keď sa pustíte do hľadania, tak zistíte, že je dnes na trhu veľa druhov a výrobcov. Ako teda vybrať tú správnu, aby vyhovovala práve vašim potrebám?

Čo od pestúnky očakávate?

    Najskôr si ujasnite, akým spôsobom budete chcieť pestúnku používať. Bude iná, ak bývate v byte, kde sú múry tenké ako papier, ako v dome so starými, hrubými múrmi. Budete ju chcieť používať len doma alebo tiež trebárs na záhrade? Chceli by ste, aby bola obojsmerná, to znamená, že budete počuť vaše bábätko, ale aj ono vás? Alebo by ste radšej videopestúnku, aby ste na bábätko aj videli? Zaobstarať sa dnes dá tiež aj monitor dychu s pestúnkou. Ponuka je teda naozaj pestrá. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Ujasnite si teda, čo od pestúnky očakávate a čo pre vás, naopak, nie je zas až tak dôležité.

    "Máme pestúnku, ktorú si nemôžem vynachváliť. Dosah je skvelý, máme naozaj veľkú záhradu a dosiahla zatiaľ kamkoľvek. Snímanie zvuku je veľmi dobré, manžel nastavil maximálnu citlivosť a keď susedka na záhrade hovorila na ich deti, tak som rozumela aj tomu, čo hovorí. Baterky idú do oboch jednotiek, v rodičovskej sú nabíjacie a v tej detskej vydržia pomerne dlho v prevádzke. Snáď jediné, čo mi vadí je, že detská jednotka nemá pútko na zavesenie, takže som ju malej do kočíka vždy len postavila niekam na chránené miesto pred vetrom. Inak som úplne spokojná, poslúžila nám v kočíku na záhrade naozaj veľa."

Pestúnky možno rozdeliť na tri základné typy:

  • Audiopestúnky sú veľmi obľúbené, ich obstarávacia cena je priaznivá a mnohým rodičom úplne postačuje zvuková kontrola nad ich dieťaťom. Ponúkajú tiež rôzne doplňujúce funkcie. Podľa množstva funkcií a dosahu sa odvíja aj ich cena, najlacnejší model zoženiete od cca 30 eur.
  • Videopestúnky sú určené náročnejším rodičom, ktorí chcú mať zvukovú, aj obrazovú kontrolu nad svojím dieťatkom. Videopestúnka dokáže preniesť obraz z miesta, kde sa nachádza bábätko. Oceníte to, ak máte akčnejšie dieťatko. Podľa zvoleného typu potom môžete mať video spustené neustále počas spania, alebo sa zapne len pri pohybe. Niektoré ponúkajú aj funkciu nočného videnia. Obstarávacia cena videopestúnky je vyššia ako u audiopestúnky, počítajte s cenou od cca 60 euro. Čím vyššia cena, tým viac funkcií a možností.
  • Monitor dychu s pestúnkou je ďalšou možnosťou, ako mať kontrolu nad bábätkom. Túto možnosť využijú rodičia skôr v prvých mesiacoch dieťaťa, neskôr už nie je používanie monitora dychu tak potrebné a vystačí len pestúnka. Výber nie je príliš veľký, ale ak by ste si chceli monitor dychu s pestúnkou zaobstarať, určite zoženiete taký, ktorý vám bude vyhovovať.

    Namiesto pestúnky používajú niektorí rodičia klasické vysielačky. Tie dokážu tiež prenášať zvuk, ale nie sú tak citlivé ako pestúnky, ktoré reagujú napríklad už na otočenie bábätka v postieľke. Vysielačka zachytí plač a krik, ale tichšie mrknanie už nie. Ak sa rozhodnete, že chcete mať o bábätku neustály prehľad, je obstaranie pestúnky určite lepším riešením.

    Jedna mamička v diskusii uviedla, že ak by sa mala rozhodovať znovu, zaobstarala by si rovno video pestúnky, s audiopestúnkou bola síce spokojná, ale v praxi zistila, že jej video chýba: "Zatiaľ sme mali dve pestúnky a nakoniec budem riešiť ešte video pestúnku. Ako prvú som kúpila pestúnku cez bazár a tá fungovala len chvíľku, mala som "holt" smolu. Potom sme kúpili novú pestúnku, spokojná som bola, ale mala som radšej hneď zaobstarať videopestúnku. Keď som niečo robila na záhrade a malý fňukal, alebo stačilo byť len vedľa v miestnosti a on zamrnčal, tak som tam hneď išla, ako že je hore, ale on nebol. Často to skončilo tým, že som ho prebudila ja tým, ako som tam prišla. Keby som mala videopestúnku, tak by som videla, že je všetko v poriadku a ušetrila by som sa týchto situácií. Takže za mňa rozhodne videopestúnka."

Z bazáriku alebo radšej novú?

    Obstarávacia cena nových pestúniek a videopestúniek môže byť pre niektorých rodičov vysoká a niekto nechce investovať do novej. Opýtajte sa kamarátok alebo známych, či pestúnku po svojom dieťati nepredávajú, alebo si vyberte nejakú v bazáre tu na Modrom koníku.

Analógová versus digitálna

    Ak ste sa už rozhodli, aký typ pestúnky si chcete zaobstarať, budete sa musieť tiež rozhodnúť, aký spôsob prenosu signálu by mala vaša pestúnka mať. Vyberať môžete medzi analógovým alebo digitálnym. Každý má svoje výhody a nevýhody, opäť sa dostávame k tomu, že bude záležať na tom, ako a kde chcete pestúnku používať a aké sú vaše preferencie.

  • Analógový prenos pracuje na nižších frekvenciách a s menším počtom kanálov, z toho dôvodu má lepší dosah. Analógové pestúnky sú vhodné do menej obývaných miest, napríklad ak bývate na dedine. Signál lepšie prechádza cez prekážky, napríklad cez hrubé múry alebo stromy na záhrade. Ich nevýhodou je, že signál môže byť ľahko rušený inými zariadeniami, preto nie sú príliš vhodné do väčších miest alebo panelákov.
  • Digitálny prenos pracuje na vyšších frekvenciách a s vyšším počtom kanálov. Práve vďaka vyššiemu počtu kanálov sú digitálne pestúnky vhodné do husto zasieťovaných  oblastí. Ak bývate v meste, pravdepodobne pre vás budú jasnou voľbou. Nevýhoda digitálneho signálu je, že horšie prechádza cez prekážky v priestore.

"S našou pestúnkou som maximálne spokojná. Ide na nej nastaviť úsporný režim - svieti modrá kontrolka a dosah nie je tak veľký, alebo normálny režim - nič nesvieti, spotreba väčšia, ale dosah tiež. Keď behám po byte, alebo idem o poschodie nižšie k rodičom, funguje na 100%. Keď idem do garáže, tak si zapínam normálny režim, rovnako, keď idem na novostavbu cca 100 m od domu. Tiež na detskej pestúnke možno zapnúť svetielko - mesiačik a uspávanky, ktoré sú veľmi príjemné. Ja už by som inú pestúnku nechcela. A ešte je super, že ju možno dať na šnúrku, takže keď idem von vešať bielizeň a podobne, tak mi neprekáža a mám ju uviazanú na krku. "

Na čo sa ďalej zamerať

    Asi najčastejší parameter, ktorý rodičia pri výbere pestúnky riešia, je jej dosah. Opäť záleží na tom, kde budete pestúnku používať. Ak bývate v byte, vystačíte si s krátkym dosahom, pokiaľ ju budete chcieť používať aj na záhrade, budete potrebovať dosah ďaleko väčší. Pozor, dosah uvádzaný výrobcom je dosah pestúnky na voľnom priestranstve, kedy nie je rušený žiadnymi prekážkami. V skutočnosti pri používaní pestúnky to tak ale nie je. Pri výbere pestúnky teda zvážte aj tento fakt a kúpte pestúnku s dosahom väčším, pretože jej konečný dosah bude menší.

Ak si prajete absolútne súkromie a nechcete byť rušení inými zariadeniami, pozerajte sa po pestúnkach, ktoré majú funkciu DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications). Vďaka tejto technológii je prenos signálu zašifrovaný a svoje dieťa tak budete počuť naozaj len vy.

Ďalší častý parameter je, či je pestúnka jednosmerná alebo obojsmerná. Jednosmerná prenáša zvuk iba jedným smerom, teda od bábätka k vám. Obojsmerná aj opačne, takže môžete aj vy hovoriť na svoje bábätko.

    Každá máme iné priority, jedna mamička napísala do diskusie a vidí to takto: "Mám pestúnku, ktorá má obojsmerný prenos zvuku a za celý čas (vyše 2,5 roka) denného používania som to nepotrebovala. Raz som skúšala, ako to vôbec znie a myslím si, že by to dieťa skôr vyľakalo. Tiež má svetielko a keď sa syn akurát nehrá s tlačidlami, tak som ho nikdy nezapla. Myslím, že premietanie čohokoľvek v rámci pestúnky nie je nutné a počkala by som až po narodení dieťaťa, čo na neho bude zaberať... možno to bude spáč aj bez týchto vychytávok. Video hrozne žerie baterky, takže to by mi tiež vadilo. Najdôležitejší je pre mňa dosah signálu v reálnych podmienkach."

Ďalšia mamička má úplne opačné priority: "Za mňa je obojsmerná určite dobrá voľba. Moju malú to skvele ukľudňovalo, pretože ten prenos hlasu bol naozaj kvalitný. Tá moja mala aj uspávanky a to sa naozaj hodí, využívali sme to celkom dosť. Po dlhšom rozhodovaní som nakoniec kúpila rovno videopestúnku a som za to rada, omnoho viac ma to upokojilo."

    Na trhu je naozaj veľa typov pestúniek a videopestúniek a záleží len na vás, čo všetko od tej svojej očakávate. Môžete si zaobstarať pestúnku, ktorá:

  • má nočný režim, po stlačení tlačidla dôjde ku stlmeniu svetla displeja a stlmeniu zvuku,
  • zahrá vášmu dieťatku uspávanku na dobrú noc,
  • premietne na strop hviezdičky alebo upokojujúce nočné svetlo,
  • zaznamenáva teplotu a vlhkosť v mieste, kde je vaše bábätko a upozorní vás na zmenu alebo prekročenie vami udanej teploty,
  • má funkciu úsporného režimu, kedy dokáže sama minimalizovať spotrebu energie a predĺži tak výdrž batérie,
  • funguje na obyčajné alebo dobíjacie baterky alebo na pripojenie do elektrickej siete,
  • má kontrolku, ktorá vás upozorní, že je pestúnka mimo dosahu signálu alebo má slabú batériu,
  • má rôzne typy alarmov - zrakový pomocou kontrolky, zvukový alebo vibračný,
  • má na rodičovskej jednotke klip na pripevnenie, napríklad za opasok, aby ste mali pestúnku vždy pri sebe.

    Výrobcovia sa predháňajú, aby dodali na trh lepšie a lepšie pestúnky so zaujímavými funkciami. Je len na vás, čo vyhodnotíte ako prínosné a čo ako zbytočné. Výber máte naozaj veľký.

Pestúnky a videopestúnky sa tešia v dnešnej dobe veľkej obľube. Uľahčujú rodičom starostlivosť o dieťa a mnohokrát sa stávajú nepostrádateľnou súčasťou ich každodenného života s bábätkom.

Zvažujete nákup pestúnky alebo video pestúnky? Aké parametre sú pre vás dôležité? Uľahčila vám pestúnka starostlivosť o vaše bábätko? Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentároch.

Zdroj:

blog.feedo.cz

maminka.cz

malvik.cz

😈judjeaejrhhe

24. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli